hét. aug 9th, 2021

A fürdőszoba felújítás egy sok lépésből álló feladat amit körültekintően át kell gondolni és megtervezni.

Érdemes költségvetést készíteni, ha a munkadíjról nem is, de legalább a felhasználandó anyagokról. Érdemes körbejárni a barkácsáruházakat, szaniter és csempeboltokat, majd összeírni hogy milyen anyagköltséggel számolhatunk.

Ha minden döntés és terv megszületett, keressük fel a szakembereket és kérjünk komplex árajánlatot. Amennyiben csak esztétikai változtatásokról lesz szó elég csak burkolót keresnünk, de ha komplett átalakítást szeretnék szaniter áthelyezésekkel, esetleg falazással, akkor a burkoló szakemberen kívül, vízszerelő esetleg kőművesre is szükségünk lesz.

A fürdőszoba felújítás folyamata

-Első lépésként el kell távolítani a régi burkolatokat. Itt spórolhatunk a költségeken ha mi magunk végezzük ezt a feladatot. Ha szükséges, hívjunk villanyszerelő szakembert aki átnézi a vezetékeket így még a burkolás előtt orvosolhatóak a problémák. Új konnektorok, kapcsolók kialakításához szintén érdemes az előkészítő fázisban foglalkozni.

https://www.fix24.hu/blog/milyen-a-tokeletes-furdoszoba-lampa/

-Ezután kibontásra kerülnek a meglévő wc-k, fürdőkádak, mosdók (amennyiben szükséges) majd a szakember beépíti az újakat.

Fürdőkád típusok

Fürdőkádat rengeteg formában színben és különböző funkciókkal tudunk beszerezni.

Manapság a legnépszerűbbek a sarokkádak, ebből elérhető sima extra funkciók nélküli kivitel, illetve prémium hidromasszázs változat is. A hagyományos egyenes fürdőkádak mellett választhatunk szabadon álló, aszimmetrikus vagy akár kerek fürdőkádat is kőből, márványból, de legnépszerűbb az akril változat, ami a leginkább pénztárcabarát alternatíva. Fontos hogy 100% akril kádat válasszunk, ezek tartósabbak mint az akril keverék kádak.

https://www.fix24.hu/blog/furdoszobank-eke-a-furdokad/

Wc-k

Wc-k tekintetében választhatunk hátsó vagy alsó lefolyású, illetve tartályos vagy hagyományos öblítésű verziót. Egyre népszerűbbek az úgynevezett geberit tartályos wc-k, melyek a falba épített tartállyal rendelkeznek, így teljesen észrevétlenül maradnak. Ennél a típusnál a wc egy acél keretre van erősítve a tartállyal együtt, a beépítése mindenképp szakembert igénylő feladat.

https://www.fix24.hu/blog/hogyan-valasszuk-ki-a-megfelelo-wc-t/

Zuhanykabinok

Ha zuhanyzót szeretnénk rengeteg alternatíva közül választhatunk. Lehet épített zuhanyzónk is, üvegfallal vagy épített falakkal, ilyenkor célszerű a padlóburkolatot úgy kialakítani, hogy ide kerüljön beépítésre a lefolyó, így zuhanytálcát sem kell vásárolnunk. A fürdőszoba falra vásárolhatunk különböző zuhanypaneleket masszázs funkcióval, esőztető zuhannyal, vagy maradhatunk a hagyományos zuhanyfejeknél, amennyiben szűkösebb keret áll rendelkezésünkre.

Ha nem szeretnénk zuhany építéssel bajlódni, akkor számos fix zuhanykabin közül választhatunk. Az egész olcsó, extra funkcióktól mentes műanyag tálcás, plexi üveges verziótól a prémium zuhany+gőzkabinokig találhatunk termékeket.

Fontos, hogy a zuhanykabin beépítését mindig bízzuk szakemberre, mert általában darabokban érkezik, és az üveg elemek rendkívül sérülékenyek, ezért nem megfelelő beépítésnél könnyen széttörnek.

https://www.fix24.hu/blog/melyik-zuhanykabin-idealis-a-furdoszobankba/

Mosdók

Pultba süllyesztett , pultból kiemelkedő, szabadon álló, vagy bútorba épített? Igazából itt is könnyen elveszhetünk a nagy választékban, mosdók tekintetében is a pénztárcánk és a fürdőszoba stílusa a döntő tényező.

https://www.fix24.hu/blog/milyen-mosdo-legyen-a-furdoszobaban/

-A szaniterek beépítése után jöhet a burkolás folyamata. Érdemes előre megtervezni a burkolás mintázatát, és kikérni a szakember segítségét, hogy melyik mintázat ják a legkevesebb hulladékkal. Burkolatok tekintetében érdemes nagy kopásállóságú lapot választani a padlóra. Akár kombinálhatjuk is a különböző színeket és textúrákat.

– Burkolás után általában másnap jön a fugázás és szilikonozás. A szilikonozás fontos folyamat, hiszen ez zárja el a víz útját a szaniterek és a falak között, valamint a sarkoknál.

A fugázás vastagsága a lapoktól és az ízlésünktől függ, manapság egyre népszerűbbek a vastag fugahézagok.

 

Az alap dolgokon kívül, természetesen egyéb eszközökre, kiegészítőkre is szükség lehet. Ezekről bővebben az alábbi cikkekben olvashat.

https://www.fix24.hu/blog/milyen-furdoszoba-szonyeg-passzolna-a-furdoszobankba/

https://www.fix24.hu/blog/furdoszoba-tukor-a-legfontosabb-furdoszobai-kiegeszito/

https://www.fix24.hu/blog/furdoszoba-kiegeszitok-mi-az-ami-feltetlenul-szukseges/

 

Milyen költségekkel számolhatunk fürdőszoba felújításnál?

A régi burkolatokat akár mi is eltávolíthatjuk, ebben az esetben csak a konténer költségével kell számolni ez akár 30-40.000 Ft is lehet. Ha szakember bontja fel a csempét akkor 5-6.000 Ft-os óra díjjal számolhatunk.

A falak korrekciója burkolás előtt 3500-4500 Ft/m2, az aljzatkiegyenlítés pedig nagyjából 3000-4000 Ft/m2.

A burkolás díja megyénként és településenként eltérő, jellemzően 5000-6000 Ft/m2, de Budapesten akár 7500 Ft/m2 árral is találkozhatunk.

https://www.fix24.hu/blog/burkolas-arak-2019-ben/

Fürdőszoba felújítás
Teljes felújítás esetén, mindenképp kérjük szakember segítségét.

 

Fürdőszoba felújítás anyagdíjak 

  • vakolóanyagok – 1500-2000 Ft/zsák
  • csempék, járólaok – 1500-9000 Ft/m2
  • csemperagasztó – 3500-6500 Ft/zsák
  • fugázóanyag – 3000-5000 Ft/zsák
  • élvédők és sarokelemek – 400-600 Ft/db
  • szilikon – 1500-2500 Ft/flakon
  • mosdók – 6000 – 150.000-Ft
  • zuhanykabinok – 30000-500.000-Ft
  • fürdőkád – 25.000 – 1.500.000 Ft
  • wc 10000 – 150.000 -Ft

https://www.praktiker.hu/furdoszoba-konyha

A választék óriási, ezért szánjunk időt a választásra, hiszen a fürdőszobát évekre építjük.

Szakembert pedig itt talál :

https://www.fix24.hu/hidegburkolo

https://www.fix24.hu/komuves

https://www.fix24.hu/vizvezetek+szerelo

By Nixa