pén. márc 8th, 2024

Generálkivitelezés árak: A generálkivitelezés árak négyzetméterenként átlagosan 650.000 és 850.000 forint között mozognak a kivitelezés minőségének és a felhasznált anyagok árának függvényében.

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 46.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Generálkivitelezés árak - Tervezési költségek

kb 5-800.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Engedélyek

kb 2-400.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Alapozás

kb 800.000-1.400.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Falazás

kb 2.000.000-3.400.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Tetőszerkezet

kb 4.000.000-7.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Nyílászárók

kb 2.000.000-4.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Víz és csatorna

kb 1.000.000-2.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Fűtésrendszer

kb 2.000.000-5.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Villanyszerelés

kb 1.500.000-3.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Csempézés

kb 1.000.000-2.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Parkettázás

kb .600.000-1.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Festés

kb 2.000.000-3.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Bádogozás

kb 300.000-700.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Kert kialakítás

kb 1.000.000-3.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Kapuk 

kb 1.000.000-1.800.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Kerítés

kb 2.000.000-3.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Térkövezés

kb 1.000.000-2.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Bútorok

kb 1.000.000-2.000.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Lámpák, kapcsolók

kb 300.000-600.000 Ft

Generálkivitelezés árak - Konyhabútor

kb 1.000.000-5.000.000 Ft

generálkivitelezés árak 1

Generálkivitelezés árak – Mi az a generálkivitelezés?

A generálkivitelezés olyan építési projektmenedzsment módszer, amikor az építési projektek teljes körű irányítását és kivitelezését egyetlen vállalkozó, a generálkivitelező végzi. A generálkivitelező felelős az egész projektért az ötlet megvalósításától kezdve a tervezésen és a kivitelezésen át a befejezésig.

A generálkivitelező feladatai közé tartozik:

  1. Tervezés: A generálkivitelező részt vesz a tervezési folyamatban, beleértve az építészeti tervezést, a szerkezeti tervezést és az egyéb műszaki tervezést.
  2. Alvállalkozók feladatainak koordinálása: A generálkivitelező felelős az alvállalkozók kiválasztásáért és koordinálásáért, beleértve az építőipari szakembereket, az elektromos és vízvezeték szerelőket, valamint egyéb szakembereket.
  3. Anyag- és munkaerő-ellátás: A generálkivitelező beszerzi az építéshez szükséges anyagokat és biztosítja a megfelelő munkaerőt az építési munkálatokhoz.
  4. Közbeszerzési és engedélyezési folyamatok kezelése: A generálkivitelező felelős az összes szükséges engedély megszerzéséért és az építési projekt közbeszerzési folyamatainak lebonyolításáért.
  5. Projektmenedzsment: A generálkivitelező irányítja és felügyeli az egész építési folyamatot, beleértve az ütemterv készítését, a költségvetés kezelését és a minőségellenőrzést is.

A generálkivitelezés segíti az építési projektek hatékonyabb és zökkenőmentesebb lebonyolítását, mivel egyetlen felelős van a teljes projektért, ami csökkentheti a konfliktusokat és a problémákat a különböző szakemberek között.

Generálkivitelezés árak  – Mik a generálkivitelezés munkafázisai?

A generálkivitelezés munkafázisai általában a következők:

  1. Előkészítés és tervezés: Ebben a szakaszban a tervezők és a generálkivitelezők együtt dolgoznak az építési projekt tervein és specifikációin. Ide tartozik az épület megtervezése, az engedélyek beszerzése, a költségvetés elkészítése és a projekt menetrendjének kidolgozása.
  2. Alapozás és alapok elkészítése: Ez a fázis magában foglalja az alapok kiásását, az alapok kialakítását és az alapok megerősítését. Az építési projekt stabilitásának biztosítása érdekében fontos, hogy az alapok megfelelően legyenek kialakítva és megerősítve.
  3. Szerkezetkészítés: Ebben a szakaszban az épület szerkezeti elemei, például falak, oszlopok és tetőszerkezetek, elkezdődnek. Az építőanyagok és az alvállalkozók bevonásával a generálkivitelező felügyeli az építési folyamatot, hogy biztosítsa az épület megfelelő szerkezetét és stabilitását.
  4. Külső és belső burkolatok elhelyezése: Ez a fázis magában foglalja az épület külső és belső burkolatának telepítését és befejezését. Ide tartozik például a falak vakolása, a padlók burkolása, a nyílászárók telepítése és a festés.
  5. Befejező munkák: Az épület befejező munkái közé tartozik a belső kialakítás, például a bútorok telepítése, a díszítőelemek elhelyezése és az elektromos és vízellátó rendszerek befejezése. Ebben a szakaszban az épületet lakhatóvá és működőképessé teszik.
  6. Tesztelés és átadás: Miután az épületet befejezték, a generálkivitelezők átvizsgálják és tesztelik az összes rendszert és berendezést, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelnek-e a szabványoknak és az előírásoknak. Ezután az épület átadásra kerül az ügyfélnek vagy a használónak.

Ezek általában a generálkivitelezés legfontosabb munkafázisai, bár az egyes projektek specifikus igényektől függően változhatnak.

generálkivitelezés árak 2

Generálkivitelezés árak – Előkészítés és tervezés

A generálkivitelezés előkészítési és tervezési szakaszában számos költséggel kell számolni. Ezek közé tartozhatnak:

  1. Tervezési költségek (kb 100.000 – 2.000.000 Ft): Ide tartoznak az építészeti tervezés, szerkezettervezés, villamos tervezés, gépészeti tervezés, valamint egyéb műszaki tervezési szolgáltatások költségei. Ezek a költségek magukban foglalhatják a tervezők, mérnökök és más szakértők díjait.
  2. Engedélyezési költségek (kb 100.000 – 400.000 Ft): Az engedélyezési folyamat során szükséges lehet különböző engedélyek és engedélyeztetési eljárások finanszírozására, például az építési engedélyek, környezetvédelmi engedélyek, tűzvédelmi engedélyek stb.
  3. Költségvetési előkészítés (kb 100.000 – 300.000 Ft): Az építési projekt költségvetésének előkészítése során felmerülő költségek, például anyagköltségek, munkaerőköltségek és egyéb költségek, amelyek segítenek az építési költségek előzetes becslésében.
  4. Felmérések és tanulmányok (kb 100.000 – 200.000 Ft): Számos helyzetben szükséges lehet különböző műszaki felmérések és tanulmányok elvégzése az építési projekt előkészítési szakaszában, mint például talajvizsgálatok, terepfelmérések, környezeti hatásvizsgálatok stb.
  5. Szakértői tanácsadás (kb 500.000 – 2.000.000 Ft) Szükség lehet külső szakértői tanácsadásra bizonyos területeken, például jogi tanácsadásra, pénzügyi tanácsadásra vagy speciális műszaki tanácsadásra.
  6. Kapcsolattartás és adminisztráció (kb 50.000 – 100.000 Ft): Az építési projekt előkészítése során felmerülő általános költségek, például irodai kiadások, kommunikációs költségek, utazási költségek stb.

Fontos megjegyezni, hogy az előkészítési és tervezési költségek jelentősen változhatnak a projekt méretétől, bonyolultságától és helyétől függően. Érdemes alaposan megtervezni és előzetesen becsülni ezeket a költségeket, hogy ne érjen meglepetés az építési projekt során.

generálkivitelezés árak 3

Generálkivitelezés árak – Alapozás és alapok elkészítése

Az alapozás és alapok előkészítése szakaszában a generálkivitelezési projektek során számos költséggel kell számolni. Ezek közé tartozhatnak:

  1. Földmunkák költségei (kb 500.000 – 3.000.000 Ft) : Ide tartoznak a terület előkészítésével, a talajkiásással, a földmozgatással és a terület kiegyenlítésével kapcsolatos költségek.
  2. Alapozási költségek: Ezek a költségek magukban foglalhatják az alapok típusától függően az alapok kiépítéséhez és megerősítéséhez szükséges anyagok, például beton, vasalat, alapozó anyagok, valamint a szakemberek és eszközök költségeit.
  3. Szerszámok és gépek költségei: Az alapozási és alap előkészítéséhez szükséges gépek és eszközök bérlése vagy vásárlása, például kotrógépek, földmunkagépek, betonkeverők stb.
  4. Mérnöki felügyeleti költségek: A szakértők és mérnökök díjai, akik felügyelik az alapozási munkákat, biztosítva azok megfelelő kivitelezését és minőségét.
  5. Engedélyezési és tanúsítási költségek: Az alapozási munkákra vonatkozó engedélyek és tanúsítványok megszerzése, amelyek lehetnek például talajvizsgálatok, építési engedélyek stb.
  6. Környezetvédelmi költségek: Az alapozási munkák környezeti hatásainak csökkentése érdekében szükséges intézkedések költségei, például a talajvízszint megfigyelése és szivárgóvíz kezelése.

Ezek csak néhány példa az alapozás és alapok előkészítése során felmerülő költségekre. Fontos megjegyezni, hogy az egyes projektek költségei jelentősen változhatnak a projekt méretétől, bonyolultságától és a helyi viszonyoktól függően.

Generálkivitelezés – Szerkezetépítés árak

A generálkivitelezés szerkezetépítés szakaszában számos költséggel kell számolni. Az anyagok beszerzése és felhasználása jelentős részét képezi ezeknek a költségeknek, beleértve például a tégla, beton, acél és fa árát. Emellett fontosak a munkaerőköltségek, amelyek magukban foglalják az építőmunkások és más szakemberek béreit. A gépek és eszközök bérlése vagy vásárlása is jelentős tényező lehet, valamint a tervek elkészítése és ellenőrzése is költségeket generálhat. Az engedélyezési és tanúsítási költségek szintén fontosak, ahogyan a mérnöki felügyeleti és környezetvédelmi költségek is. Összességében a szerkezetépítési szakaszban felmerülő költségek sokféle tényezőtől függenek, és alapos előzetes tervezést igényelnek.

generálkivitelezés árak 4

Generálkivitelezés – Gépészet kivitelezése

Az épületek kivitelezése során a “gépészet” fogalma az épületgépészeti rendszerek tervezését, telepítését és karbantartását jelenti. Az épületgépészet olyan terület, amely az épületek műszaki rendszereivel foglalkozik, mint például a fűtés, a szellőzés, a légkondicionálás (klíma), a vízellátás és a szennyvízelvezetés. Ezeknek a rendszereknek a megfelelő tervezése és üzemeltetése elengedhetetlen az épületek komfortjának, hatékonyságának és fenntarthatóságának biztosításához.

A gépészet az épületek kivitelezése során számos fontos területet foglal magában, ideértve:

  1. Fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC): Ezek a rendszerek biztosítják az épület belső klímájának szabályozását, beleértve a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat és levegőminőséget.
  2. Vízellátás és szennyvízelvezetés: A megfelelő vízellátó és szennyvízelvezető rendszerek biztosítják az ivóvíz és használati víz szállítását, valamint a szennyvíz eltávolítását és kezelését.
  3. Elektromos rendszerek: Az elektromos rendszerek tervezése és telepítése, beleértve az áramellátást, világítást, aljzatokat, kapcsolókat és egyéb elektromos berendezéseket.
  4. Tűzvédelmi rendszerek: A tűzvédelmi rendszerek tervezése és telepítése, beleértve a tűzoltóvíz-ellátást, tűzjelző- és tűzoltóberendezéseket, valamint a füstelvezető rendszereket.
  5. Megújuló energia rendszerek: Az alternatív energiaforrások, például napenergia vagy földhő hasznosítására szolgáló rendszerek tervezése és telepítése az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében.

Az épületgépészet fontos szerepet játszik az épületek kényelmében, hatékonyságában és fenntarthatóságában, és számos szakértői területet ölel fel a tervezéstől kezdve az üzemeltetésig és karbantartásig.

Generálkivitelezés árak – Külső és belső burkolatok elhelyezése

A generálkivitelezés külső és belső burkolás szakaszában számos költséggel kell számolni. Ezek közé tartozhatnak:

  1. Anyagköltségek: A burkoláshoz szükséges anyagok költségei, például csempe, padlóburkolatok, tapéták, festékek, vakolatok stb.
  2. Munkaerőköltségek: A burkolási munkálatok során részt vevő szakemberek, például burkolók, festők, tapétázók, kőművesek stb. béreinek költségei.
  3. Gépek és eszközök költségei: Az építési munkákhoz szükséges gépek és eszközök bérlése vagy vásárlása, például csempekészítő gépek, festőszerszámok stb.
  4. Tervezési költségek: A burkolási tervek elkészítésének és ellenőrzésének költségei, amelyeket általában mérnökök és építészek végzik.
  5. Engedélyezési és tanúsítási költségek: Az építési munkához szükséges engedélyek és tanúsítványok megszerzésének költségei.
  6. Mérnöki felügyeleti költségek: A szakértők és mérnökök díjai, akik felügyelik a burkolási munkákat, biztosítva azok megfelelő kivitelezését és minőségét.
  7. Környezetvédelmi költségek: Az építési munkák környezeti hatásainak csökkentése érdekében szükséges intézkedések költségei.

Ezek csak néhány példa a külső és belső burkolás során felmerülő költségekre. Fontos megjegyezni, hogy az egyes projektek költségei jelentősen változhatnak a projekt méretétől, bonyolultságától és a helyi viszonyoktól függően. A költségek alapos előzetes tervezése és becslése kiemelten fontos az építési projekt sikeres lebonyolításához.

generálkivitelezés árak 5

Ki az a műszaki ellenőr?

A műszaki ellenőr az építési projektek során felelős személy, akinek feladata az építési folyamat és az elkészült munka minőségének és szabványosságának ellenőrzése és felügyelete. A műszaki ellenőr általában független szakember vagy cég, akiknek szakértelme és tapasztalatai vannak az építési és műszaki területeken.

A műszaki ellenőr feladatai közé tartozhatnak:

  1. Munkaterület ellenőrzése: Rendszeres látogatásokat tesz az építési területen annak érdekében, hogy ellenőrizze a munka előrehaladását és a munkaterület biztonságát.
  2. Minőségellenőrzés: Ellenőrzi az építési munkálatok minőségét és megfelelőségét az alkalmazott szabványok és előírások szerint.
  3. Dokumentáció és jelentések készítése: Részletes jelentéseket készít az ellenőrzésekről és az esetleges hiányosságokról vagy problémákról, valamint javaslatokat tesz azok megoldására.
  4. Kommunikáció: Kapcsolatot tart az építőkkel, az építési vállalkozókkal és más érintett felekkel, és segít a problémák megoldásában és a teendők megértésében.
  5. Engedélyek és szabályozások betartása: Biztosítja, hogy az építési munkálatok megfeleljenek az összes vonatkozó helyi építési előírásnak és szabályozásnak, valamint az esetleges engedélyeknek és engedélyeztetési folyamatoknak.
  6. Átvétel és felülvizsgálat: Segít az elkészült munka átvételében és felülvizsgálatában, hogy megbizonyosodjon az építési projekt teljesítéséről és megfelelőségéről.

Összességében a műszaki ellenőr fontos szerepet tölt be az építési projektek során, biztosítva, hogy az építési munkálatok megfeleljenek a szükséges szabványoknak és előírásoknak, valamint az ügyfél vagy megrendelő elvárásainak.

Milyen esetekben kell e-naplót vezetni Magyarországi kivitelezés során?

Az e-napló vezetésére Magyarországon az építőipari tevékenységek bizonyos esetekben kötelező. Az e-napló egy digitális platform, amely az építési folyamat során dokumentálja az építőipari munkálatokat és azokkal kapcsolatos eseményeket. Az alábbi esetekben kell e-naplót vezetni Magyarországon:

  1. Építési beruházásoknál: Az e-naplót kötelező vezetni minden olyan építési beruházásnál, ahol az építkezési munkálatok összesen legalább 300 m²-es nettó alapterületű építményt érintenek. Ez az előírás minden típusú épületre és létesítményre vonatkozik, legyen az lakóépület, irodaépület, közintézmény vagy ipari épület.
  2. Közbeszerzési szerződések esetén: Közbeszerzési szerződések keretében végzett építési munkálatoknál is kötelező az e-napló vezetése.
  3. Magas kockázatú projektek esetén: Különösen kockázatosnak minősített építési projektek, például nagy forgalommal rendelkező közlekedési építmények, hidak vagy energetikai létesítmények esetén is szükséges lehet e-naplót vezetni.

Az e-napló vezetésére kötelezett feleknek (például kivitelezőknek vagy építtetőknek) az építési folyamat során részletes adatokat kell rögzíteniük az e-naplóban, például az építési munkálatok kezdő és befejezési időpontjait, a felhasznált anyagokat és eszközöket, valamint az esetleges változtatásokat és problémákat.

Fontos megjegyezni, hogy az e-napló vezetése szigorú előírásokhoz van kötve, és az arra kötelezett feleknek be kell tartaniuk az összes vonatkozó szabályozást és adminisztrációs követelményt.

Olvassa el további cikkeinket is:

Fürdőszoba ötletek – hogy hozzuk ki a legtöbbet belőle? – 2024

Kőműves árak és kőműves információk kőművesektől 2024

Gipszkartonozás árak és gipszkarton árak 2024-ben

Fugázás árak 2024

Betonozás árak 2024 és minden amit a betonozásról tudni szeretne

Kivitelezés árak 2024

Miért jó építkezéskor generálkivitelezés mellett dönteni?- 2022