vas. márc 17th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Wc választáskor figyelembe kell vennünk jó pár dolgot, hogy biztosan jól válasszunk.

A gyártók nagyrészénél találkozhatunk különleges formájú wc-kkel, ezek főleg modern, design fürdőszobákban mutatnak jól. A legfontosabb tényező azonban nem a forma, hanem hogy a helyiség adottságaihoz tökéletesen passzoló darabot válasszunk, méretben és tulajdonságaiban is.

Milyen öblítésű wc-k közül választhatunk?

Alapvetően kétféle öblítési mód létezik. Igazából funkcionalitásban nincs köztük különbség, az egyéni ízlésünktől függ hogy melyiket választjuk. Régebben a lapos, vagy más néven síköblítésű változat volt jellemző. Ennél a típusnál a vízszint fölött egy “tálca” van, míg a mély öblítésű inkább egy tölcsérre hasonlít. A síköblítésű wc kevésbé higiénikus, valamint a szagok is jobban terjednek. A mély öblítésű wc inkább olyan helyre ajánlott, ahol többen is használják, pl. éttermekbe, szállodákba.

Beépítését tekintve is két fajta létezik, falra illetve a padlóra rögzíthető. A falra szerelhető darabok előnye, hogy alatta könnyen fel tudunk mosni. Ahhoz hogy melyiket válasszuk, fontos hogy tudjuk hogy helyezkedik el a lefolyócső. Amennyiben a falban fut a lefolyó, akkor fali ha az aljzatban, akkor pedig padlóra rögzített változatot kell választanunk.

Lehúzás szempontjából húzós, vagy nyomógombos illetve billenő gombos tartályok közül választhatunk.

A húzós tartályok magasan a wc fölött helyezkednek el, és kevésbé elegánsak. A gombos tartályok esetén a víz nagyobb erővel áramlik, ezért jobban tisztít.

https://www.praktiker.hu/wc-monoblokkos-wc-beepitheto-wc

Fontos a wc magassága?

A wc-k szabvány magassága általában 45 cm. Egészségügyi szempontból ez a legjobb megoldás, de ha valakinek a leülés vagy felállás nehézkes, számos gyártó kínálatában találhat magasabb csészét is.

Hogyan helyezzük el ?

A legfontosabb szabály, hogy a kagyló minimum 50 cm-re legyen a legközelebbi bútortól, tárgytól. Erre akkor is ügyelnünk kell, ha kisebb fürdőszobáról beszélünk, hiszen leginkább így tudjuk kényelmesen végezni a dolgunkat. Meglévő wc esetén  nehezebb dolgunk van, de ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy a környékére ne tegyünk nagyobb tárgyakat, szekrényeket. Szűk helyiségekben érdemes hosszúkás ülőkét választani, ezzel komfortosabb hatást érhetünk el.

Tartályok típusai

Jellemzően műanyag tartályokkal találkozhatunk a piacon, más-más tulajdonságokkal.

Felső elhelyezésű tartályok

  • szigetelés nélküli:  Egyszerű működési elvű, könnyen szerelhető és nem utolsó sorban olcsó, hátránya viszont hogy hangos, lassabban tölt újra, és könnyen párásodik kívülről, ha a a helyiségben meleg van. A lehúzás általában valamilyen zsinórral, madzaggal, vagy lánccal történik.
  • szigetelt: Ugyanolyan mint a szigetelés nélküli, annyi különbséggel, hogy belső szigetelést tartalmaz, ezért a párásodás elkerülhető.

Alsó elhelyezésű tartályok

  • A tartály közvetlenül a wc fölött helyezkedik el. Ez a típus készülhet kerámiából is, ez költségesebb, és sérülékenyebb, de sokkal szebb küllemű.

Az úgynevezett monoblokkos tartályok a wc-vel egyben vásárolhatóak meg előnye, hogy egyáltalán nincs öblítőcső a tartály tökéletes illeszkedése miatt. Ez a legmagasabb árkategóriájú tartály, előfordulhat, hogy egy-egy alkatrész egy komplett műanyag tartály árával vetekszik.

Falsíkon belüli tartályok

  • Ennél a típusnál a tartály nem látható, a falsíkon belül helyezkedik el egy speciális vázrendszerre rögzítve. Erről a típusról az alábbi linken olvashat bővebben:

https://www.fix24.hu/blog/mi-az-a-geberit-rendszer-mit-kell-tudni-a-falsikon-beluli-rendszerekrol/

Milyen ülőkét vásároljunk?

hagyományos műanyag ülőke

Ülőkék tekintetében, csak a képzeletünk és ízlésünk szabhat határt a vásárlásnak. A legolcsóbb alternatíva a hagyományos műanyag ülőke, árban is ez a legkedvezőbb, azonban kevésbé tartós mint az MDF lapból, vagy fából készült társai. Választhatunk vastagabb, prémium minőségű műanyag ülőkéket is, ez a legnépszerűbb, legtöbbször fehér vagy a fürdőszoba burkolatához passzoló színekben, de mintás, sőt akár párnázott változatokkal is találkozhatunk.

Mi a teendő dugulás esetén?

A wc eldugulása kellemetlen probléma. Az alábbi cikkben kicsit jobban körüljártuk a témát ..

https://www.fix24.hu/blog/dugulaselharitas-arak-es-tudnivalok/

Ha  pedig úgy döntünk, hogy átalakítjuk fürdőszobánkat ..

https://www.fix24.hu/blog/mit-kell-tudni-a-furdoszoba-felujitasrol/

By Nixa