hét. márc 11th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Manapság a fürdőszoba kialakításánál a funkcionalitás mellett a design is meghatározó, legyen szó fürdőkádról, wc-ről vagy mosdóról. Mosdók tekintetében rengeteg változás történt a korábbi évtizedekhez képest. A 60-70-es években pl. az egyszerű falra szerelt mosdó volt jellemző, ezt megelőzően pedig mindössze egy ún. mosdótál szolgált mosakodásra, melyet legtöbbször egy komódon vagy alacsonyabb kis szekrényen helyeztek el. Ezek a régi megoldások designban visszaköszönnek napjainkban is. Nagy népszerűségnek örvendenek a szekrénnyel együtt kapható kézmosók, melyeknél gyakran találkozhatunk olyan változattal, ahol a mosdó nem a bútorba van süllyesztve, hanem a pultra van építve.

 

pultra helyezett porcelán mosdó

A fürdőszoba felújításáról az alábbi linken tudhat meg többet:

https://www.fix24.hu/blog/mit-kell-tudni-a-furdoszoba-felujitasrol/

Milyen anyagból készült mosdót válasszunk?

A leggyakoribb, és legközkedveltebb típus a porcelán, mázas porcelán. Előnyük hogy tartósak, könnyen tisztán tarthatóak, viszont a gyengébb minőségű darabok könnyen törnek.

Jó választás lehet még az öntött műmárvány, melyből szinte bármilyen forma legyártható, és hasonlóan ellenálló mint egy jó minőségű porcelán.

A luxus és a modern design kedvelői választhatnak márvány, üveg, kő vagy akár fa mosdók közül is, ezek azonban speciális tisztítást igényelnek, és elég kényesek.

Mosdó típusok

Beépíthető mosdó

Anyag és forma tekintetében számtalan változatból választhatunk, előnyük a hagyományos fali mosdókkal szemben, hogy változatos beépítési lehetőségei vannak. Épített pultba, bútorba egyaránt beépíthető. Mindkét esetben figyelni kell arra, hogy a kivágás a beépítési sablon szerint legyen kialakítva, ugyanis ha túl nagy nyílást hagyunk a mosdónak, akkor nem tudjuk majd megfelelően rögzíteni, ha túl kicsit akkor pedig nem lesz tökéletes az illeszkedés.

Nagyon fontos, hogy a mosdót a beillesztés és leragasztást követően minden esetben szigeteljük körbe sziloplaszt segítségével, ezzel útját állhatjuk a víznek.

Hagyományos mosdó

Ára miatt még mindig ezek számítanak a legnépszerűbbnek, azonban fontos megjegyezni, hogy ez a típus nem beépíthető, ugyanis úgy van kialakítva, hogy az oldalán esetlegesen lefolyó víz a szifonhoz follyon, ha beépítjük, szekrényt teszünk alá, könnyen előfordulhat hogy eláztatja a bútort, ezzel károsítva azt.

Színben és formában itt is több félével találkozhatunk, bár a legjellemzőbb a fehér porcelán változat. Ha ezt a típust választjuk, viszont a szifont szeretnénk elrejteni, vásárolhatunk hozzá különböző szifontakarókat, mosdó lábakat.

Ráépíthető mosdó

A modern fürdőszobák elengedhetetlen eleme, de a klasszikus stílushoz is remekül passzol. Ezeknek a mosdóknak általában magasabb az ára mint a hagyományos, vagy beépíthető kerámia mosdóknak, különösen, ha üveg, kő, vagy márványból készült darabot szeretnénk. Beszerelését tekintve a beépíthető mosdókhoz hasonlóan bútorra, vagy épített pultra is elhelyezhető. Fontos, hogy épített pult esetén úgy alakítsuk ki a felület magasságát, hogy számoljunk a mosdó magasságával is. Gyakran előforduló hiba, hogy a szabvány méretű pultra kerülő mosdók túl magasan helyezkednek el, ezért mindenképp egyeztessünk a szakemberrel a mosdó magasságáról és hogy milyen magasságban lenne kényelmes számunkra a mosdó.

Szárnyas mosdó

Ennél a kialakításnál a mosdó kagyló mindkét oldalra kinyúlik, ezzel maga a mosdó veszi át a pult egy részének szerepét is. Praktikus és tartós megoldás, de sajnos nem olyan nagy a kínálat ezekből a típusokból mint az előzőekből. Jellemzően három féle változattal találkozhatunk a piacon, aszimmetrikus, szimpla vagy dupla kivitellel. A designt tekintve elérhető hagyományos vagy modern változatban is, de jellemzően nem túl nagy anyag választékban.Nagy előnye, hogy mivel nagy területet fed le, vagy akár a teljes pult funkcióját ellátja, könnyen tisztán tartható, és mosdó széle körüli penészedés esélye is minimális. Fontos tudni, hogy a szárnyas mosdók minden esetben kilógnak előre, akár bútorba, akár pultba építjük, ezt vegyük figyelembe a kialakításkor.

Szekrénybe épített, vagy szabadon álló mosdó:

A szekrénybe épített modellek esetén a bútor már a mosdót is tartalmazza, így nem kell pult kialakítással, mosdó beillesztéssel és szilikonozással bajlódnunk. Rengeteg stílus közül választhatunk, szögletes, vagy kerek mosdóval, klasszikus illetve modern formavilággal is. A szabadon álló mosdók főként nagy terekben mutatnak jól, általában prémium minőségűek, és magasabb árkategóriába tartoznak.

https://www.praktiker.hu/furdoszoba-konyha/kad-mosdo-zuhanytalca-zuhanykabin-wc/mosdokagylo

Melyiket válasszuk?

Ha az árakat nézzük, akkor a falra szerelhető, hagyományos mosdó a legjobb választás,hiszen olcsó, tartós, és könnyen szerelhető, ugyanakkor hátrányként említhető, hogy nem igazán tudunk rá pakolni, valamint figyelni kell arra hogy ne támaszkodjunk rá, mert a rögzítés kilazulhat, esetleg le is szakadhat.

A beépíthető mosdók masszív alátámasztásúak, alulról vagy felülről könnyen rögzíthetőek. Formavilágát tekintve szögletes kerek ovális, vagy akár egyedi alakzatokból is választhatunk. Ennél a típusnál figyelni kell a megfelelő vízszigetelésre akár pultba, akár bútorba kerül beépítésre. A pultra tehető mosdóknál találkozunk a legnagyobb forma és anyag választékkal, viszont egyes formáknál nehézkessé válik a takarítás a mosdó és a pult között.

Ha kitaláltuk, hogy milyen típust és formát szeretnénk -fontos meghatározni, hogy milyen magasságú legyen a mosdónk. Az ajánlott magasság 80-90cm, de ettől eltérhetünk ha egy alacsonyabb vagy magasabb pult kényelmesebb számunkra.

https://www.fix24.hu/blog/mosdokagylo-arak-2019-ben/

By Nixa