szo. márc 9th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor

 

Egy hónap van hátra a nyárból, ami azt jelenti, hogy lassan elkezdhetünk felkészülni az őszi kerti munkákra. Mert bizony ilyenkor is akad bőven tennivaló, és ugye egy szép kert folyamatos törődést igényel. Na de milyen feladataink lesznek?

 

Ültessünk!

kerti munkák 2

A virágzó kert látványa, az egyik legszebb dolog ami tavasszal történhet otthonunkban. Ehhez azonban már ősszel gondoskodni kell a növényekről, mert sajnos nem varázsütésre nőnek ki a növények. A hagymás növényeket célszerű még enyhébb időben elültetni a kertbe. A legnépszerűbb ősszel ültetendő virágok a jácint, tulipán, és a nárcisz, de más hagymás növényekkel is próbálkozhatunk. Persze megvehetjük tavasszal is a virágokat, de ki akar minden tavasszal nulláról kezdeni egy kertet..

Természetesen nem csak virágokat ültethetünk a kertbe, számos fajtának kedvez az őszi ültetés. Érdemes csonkolt gyökerű, más néven földlabdás növényeket vásárolni, mivel ezekből a legnagyobb a választék, és az ültetésük is könnyebb. 

A mediterrán országokból származó növényeket inkább tavasszal telepítsük a kertbe, ezeknek ugyanis alkalmazkodniuk kell a magyarországi klímához, ezért egy hosszú tél miatt könnyen elpusztulnak, még takarás mellett is. A tavaszi ültetéssel ez elkerülhető, mivel ilyenkor van idejük be gyökeresedni és akklimatizálódni.

továbbá

Az őszi kerti ültetéshez érdemes megfelelő szerszámokkal nekikezdeni, mivel így sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudunk dolgozni. Ásni persze mindenhez kell, ehhez viszont szükségünk lesz megfelelő szerszámokra is. Mondjuk első körben egy ásóra. Egy jó ásóra.  Jó alatt azt értjük, hogy nem jár le a feje, hanem fixen rögzítve van a nyélhez, és lehetőleg az éle is megfelelő a munkához. Épp ezért ellenőrizzük le a garázsban, vagy pincében lévő kerti szerszámokat, és ha megérett a cserére a nagyszülőktől örökölt ásó, akkor szerezzünk be újat, hogy könnyebb legyen a munka.Az ültetést az általános ültetési szabályok szerint kell elvégezni, annyi különbséggel, hogy a növények töveit be kell takarni. Ezt megtehetjük a kiásott földdel is, ilyenkor kupacokat kell a növényre tenni, hogy biztosan védve legyen a fagytól és ne fázzon. Fontos, hogy ez a módszer csak fáknál és cserjéknél alkalmazható a kertben.

Örökzöldek és fenyők esetében szalma, kéreg, vagy faaprítékot érdemes erre a célra használni. A mulccsal körbe szórt növények amúgy még jól is néznek ki a kertben, bónuszként a fagyvédelmet is kipipálhatjuk vele. 

Gondoskodjunk a nem télálló növényekről 

A teraszok és kertek közkedvelt növényei a leanderek,muskátlik és hibiszkuszok, azonban télen fagytól védett helyre kell vinni őket, ellenkező esetben elpusztulnak. 

A telelést úgy kell megoldani, hogy kellő napfény érje a növényt, és lehetőleg huzat mentes helyen legyen elhelyezve. Erre nagyszerű megoldás lehet egy pinceablak, vagy téli kert. Egyes növények áttelelnek sötétebb helyen is, de tavaszra erőtlenné és sárgás színűvé válhatnak a leveleik. Ezeket érdemes,sőt kötelező eltávolítani, mielőtt a növények visszakerülnek a kertbe.

Bár a leander jól bírja az enyhébb fagyokat, nem érdemes hosszú távon kitenni a mínuszoknak, mert lehullajtja a leveleit, és csúnya lesz. Minden növényre igaz, hogy a legoptimálisabb a 10-15 fok körüli hőmérséklet.

A mediterrán szobanövényeket is érdemes olyan helyre helyezni ahol elegendő napfény éri őket. A nem télálló növények tápoldatozását és az öntözések gyakoriságát tavaszig csökkenteni kell, hogy a növény nyugalmi állapotba kerülhessen. 

Teleltetéskor ijesztő lehet, hogy néhány növény lehullajtja a leveleit, azonban ez teljesen normális folyamat. Ez a téli nyugalmi fázisuk miatt van, ilyenkor a növények növekedése lelassul, vagy teljesen leáll,tavasszal azonban gyönyörű új hajtásokat hoznak majd.

Fontos, hogy ilyenkor kerüljük a túlöntözést, inkább legyen száraz a földjük, mint hogy eláztassuk, ilyenkor ugyanis fokozottan érzékenyek a kártevőkre és a betegségekre.

Kerti tó és öntözőrendszer

 

kerti munkák 1

A kerti tó téliesítésénél az élővilág szempontjából legfontosabb tényezők a hőmérséklet és az oxigén. A jég vastagsága jelentősen befolyásolja a tóban lévő oxigén szintjét, ezért törekedni kell a tó jegesedésének meggátlására.

Enyhe tél esetén elegendő egy vékony fóliával lefedni a kerti tavat és környékét. Mivel Magyarországon ritka az olyan tél, hogy egyáltalán nincs fagy, ezért más alternatívákat is számításba kell vennünk.

Az egyik ilyen módszer a tó fűtése, de ez igen magas költségekkel jár. Ha mégis emellett döntünk, akkor egész télen fűtenünk kell a tavat, ellenkező esetben könnyen befagy a tó és a berendezés is. A másik lehetőség pedig a befagyásgátló beszerzése. Utóbbi biztosítja a víz folyamatos oxigénellátását, így a halak könnyen átvészelik a telet.

Próbálkozhatunk a vízforgató berendezés működtetésével is, de fontos tudni, hogy ez a módszer csak enyhe fagy, és kisméretű tó esetében működik, -15fok alatt hatástalan.Ha pedig egyik módszerrel sem szeretnénk bajlódni, akkor a legegyszerűbb megoldás a halak és a technikai eszközök fagymentes helyre telepítése a tavasz beköszöntéig.Az öntözőrendszereknél is el kell végeznünk a téliesítést. Kapcsoljuk le a vízcsatlakozásokat, engedjük le a vizet a csapokból és az öntözőeszközökből, mivel ezekben könnyen kárt tehet a fagy. A téliesítést legkésőbb november végéig célszerű elvégezni. Mint már említettük, az első lépés a főcsapok elzárása, és a rendszerben lévő víz leeresztése. Ez rendkívül fontos, mivel fagyás esetén a bent maradt víz szétrepesztheti a csöveket.Már a telepítéskor érdemes gondolni a téli időszakra, és célszerű leeresztő szelepeket is telepíttetni a rendszerbe, így könnyen tudjuk vízteleníteni az öntözőrendszert.Természetesen ennek hiányában is megoldható a víztelenítés. A legáltalánosabb megoldás a kompresszorral történő kifúvatás. 

 

kerti munka 4

Őszi fűmagvetés a kertben

A fűmagot érdemes ősszel elvetni, mivel ilyenkor kevesebb a fűmagot veszélyeztető tényezők száma. A több csapadék és a napos de nem égetően forró idő sokkal szebb és dúsabb pázsitot eredményez.

Előny még, hogy az ősszel vetett füvet elkerülik a nyáron jellemző gombabetegségek, valamint a gyomok burjánzása is. Természetesen kisebb gyomosodás minden évszakban elvetett fűnél jelentkezhet, sőt lényegében mindegy mikor füvesítünk, akkor is lesz benne egy két kósza gaz, de egy őszi vetésű fű tavaszra már olyan állapotba kerül, hogy elvégezhető a gyomírtás. 

Az őszi gyepnek kedvez a jellemzően csapadékos időjárás is, így kevesebbet kell locsolnunk, amivel spórolhatunk is. Viszont mivel manapság elég bolond időket él az időjárás, ha nem kap elegendő csapadékot, akkor mindenképp locsolni kell. Ez történhet manuálisan vagy öntözőrendszerrel is.

Érdemes az őszi füvesítést minél előbb elkezdeni, hogy a kelés még az esőzések előtt beinduljon, így az ősz végére kellőképp besűrűsödik a fű. A fűmagkelés 15 fok és a felett optimális, 10 C fok alatt azonban vontatottá válik. A túlkésői vetés hátránya, hogy a téli csapadék el –vagy összemossa a magokat. Az ősszel elvetett, de ki nem kelt magvak nagy része a tavasz elején, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 6 Celsius fokot, kicsírázik.

Mit tehetünk hogy elkerüljön minket a gaz?

Kezdjük a legfontosabbal, a megelőzéssel. Mielőtt nekiügrunk a füvesítésnek, érdemes a kívánt területet legalább egyszer teljes egészében gyomírtózni. Bár ezzel a módszerrel nem tűnik el teljesen az összes gaz, de ritkítani tudjuk a később kinövő csúnyaságok mennyiségét. Vagyis csökkenni fog a nehezen írtható gazok száma. Ezek a fűvel együtt kelő gyomok és egyszikűek.Az elgyomosodás megelőzésének fontos eleme, hogy csak ellenőrzött minőségű vetőmagot használjunk, amely nem tartalmaz idegen (gyom)magvakat. Sajnos sokszor előfordul, hogy a fűmagok közé valahogy belekeveredik pár oda nem illő kispajtás is, merthát nyilván nem nézi át egyesével senki. Viszont ha jó helyről és jó minőséget választunk, akkor jelentősen csökken a veszélye, hogy nem kívánt zöldek nőnek majd a fűben.

A megfelelően beállt gyep gyommentesen tartása több lépésből áll:

  1. rendszeres fűnyírás
  2. műtrágyázás
  3. karbantartás, szellőztetés
  4. vegyszeres gyomirtás.
  5. öntözés

Na de vissza a gyomhoz. Mikor és hogyan írtsuk?

Kisebb terület esetén, unalmas óráinkban nekiugorhatunk kézzel is, de készüljünk fel, hogy ez egy folyamatosan ismétlődő hercehurca lesz a későbbiekben. Nagyobb terület esetén meg egyenesen kivitelezhetetlen. Na jó nem, de nyilván senkinek sincs kedve több száz négyzetmétert végig gyomlálgatni. A gyomirtásra legalkalmasabb a meleg, párás idő, amikor a levelek felülete száraz. Aszályos vagy hideg (10°C alatt) időjárás esetén ne irtsunk. Szárazság esetén az első esőt követő 1-2 hét múlva végezzük el a kezelést.A gyomirtás optimális ideje akkor van, amikor a gyep lassú növekedése miatt két nyírás között 1 hétnél hosszabb idő telik el. Ajánlatos a kezelést tavasszal és ősszel elvégezni, amikor a gyep növekedése még nem olyan intenzív. Ne nyírjunk füvet a tervezett gyomirtás előtt és után 3-5 napon belül!

Fiatal telepítéseknél az első gyomirtás csak beállt állományban, a gyepet alkotó fűfajok bokrosodása után végezhető el.

 

Bokrok,fák és sövények karbantartása – Őszi kerti munkák

őszi fa metszés

Ősszel a meglévő pázsitot, zöld felületet is gondozni kell. A téli időszak előtt érdemes zöldtrágyával kezelni a felületeket. Ez javítja a talaj szerkezetét, és pótolja a tápanyagot is.

Kiváló megoldás, ha beruházunk egy mulcsozásra képes fűnyíróra, ami a levágott füvet olyan apróra vágja össze, hogy a növényi részek visszajutnak a talaj felső rétegébe, amiből a későbbiekben zöldtrágya lesz.

Október közepén ajánlott a gyümölcsfákat megmetszeni. Fontos, hogy éles metszőollót vagy ágvágót használjuk, mivel egy tompa szerszámmal roncsolhatjuk az ágakat, amin keresztül könnyebben bejutnak a fába a kártevők. Vastagabb ágak metszésénél érdemes növényekhez használatos sebkezelővel kezelni az ágat.

A fagyok beállta előtt ajánlott gombaölővel permetezni a fákat.

A sövényeket és bokrokat is vissza kell vágnunk még a fagyok előtt. Fontos, hogy ősszel másképp kell metszeni mint tavasszal, figyelembe kell venni, hogy a fagy ronthat a visszavágott ágakon, ezért kb ⅓-adot számoljunk rá a levágni kívánt részekre. 

Trágyázás és növényvédelem

A kertek egyik legszebb és legnépszerűbb növénye a rózsa, ami sok odafigyelést igényel. Rendkívül tápanyag igényes növény, ezért folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról. A trágyázást marha vagy zöld trágyával is végezhetjük. Emellett ősszel a rózsákat legalább a felére vissza kell vágni, és a tövét növényi törmelékkel, vagy fenyőkéreggel kell betakarni. Persze nem csak a rózsák igénylik a trágyázást. Na de hogyan is kell ezt abszolválni?

Először is készüljünk fel rá, hogy a trágya nem egy illatos potpourri. Sőt… Viszont a növények meghálálják, szóval orrokat befogni és essünk neki. Bár vannak más megoldások, de kétség kívül a szerves trágya teszi a legjobbat a növényekkel. Választhatunk érett komposztot, szárított marhatrágyát, vagy dúsított tőzeget (ez a legkevésbé büdös alternatíva) . Ezek tartalmazzák a talaj termőképességének fenntartásához szükséges szerves anyagokat, humuszt, a három legfontosabb tápanyagot, a nitrogént, a foszfort és a káliumot, és nem utolsósorban nélkülözhetetlen mikroelemeket (bór, magnézium, kalcium, kén, réz, vas) is. Ha nincs más megoldás, akkor végsősoron használhatunk műtrágyákat is. Fontos, hogy a kálium-, és foszfor tartalmú műtrágyákat ősszel használjuk, mivel lassan oldódnak, tavaszig jutnak el a talaj gyökérzettel átszőtt rétegébe. Tavasszal jöhetnek a magas nitrogéntartalommal bíró műtrágyák, ugyanis ezek gyorsan és könnyen oldódnak.

Hogy csináljuk?

Egyszerű, az őszi ásásokkal egyidőben szórjuk szét a trágyát a kertben, és tavasszal mehet bele a növény. Ennyi. Tényleg nem nagy ördöngösség, de így biztosak lehetünk benne, hogy kellően tápanyagdús földet kapunk, és sokkal szebb növényeink lesznek a következő évben.

 

Gondoskodjunk a madarakról

madáretető

A madárkák cuki, jó a csicsergésünkre ébredni, meg persze megeszik a nemkívánatos bokarakat is, úgyhogy igazán megérdemlik a téli gondoskodást. Viszont erre már ősszel felkészülhetünk.

Ősszel a madarak táplálékforrásai igencsak megcsappannak, ezért érdemes madáretetőt kihelyezni, hogy segítsünk nekik átvészelni a telet.Legtöbbször cinkét, verebeket és rigóféléket láthatunk télen a kertünkben, de viszonylag gyakoriak a pintyek és más apróbb madarak is. Az etetést a fagy beköszönte előtt kell elkezdeni. Erre kiválóan alkalmas lehet akár egy műanyag palack is, aminek oldalára egy lyukat vágunk, és az aljába helyezzük a magokat, de készíthetünk hulladék fából, lécekből, vagy akár konzervdobozból is madáretetőt. Ez családi programnak is elmegy, a gyerekek imádják a “bármiből madáretető” projektet. A madarak meg imádják ha van hol enniük télen, szóval abszolút win-win szitu. 

Fontos, hogy a madáretetőbe rendszeresen napraforgó magot teszünk, akkor a madarak könnyen odaszoknak, és gyakran visszajárnak. A magokat reggel, vagy délután szórjuk az etetőbe, a mennyiséget pedig csak akkor növeljük, ha a madarak száma is több lesz az etető körül. A fekete rigó és a vörösbegy szereti a főtt sárgarépát, krumplit, a pintyfélék pedig a kölesnek és a búzának is örülnek. A cinkéket ezen kívül könnyen vissza csábíthatjuk szalonnabőrrel és dióbéllel. A sózott szalonnát és a kenyérbelet azonban inkább ne adjuk oda nekik, mert betegek lehetnek tőlük.

Persze pár dologra érdemes odafigyelni a nagy madáretető projekt közben.
  • Nem árt időnként ellenőrizni az etetőket, hogy van e rajta sérülés, nem áll ki belőle szög, stb.
  • Ha van madáritatónk, mindig töltsük fel friss, tiszta vízzel. Ha jön a téli időszak vagy a korai fagyok, ügyeljünk rá, hogy ne fagyjon be – ha van rá lehetőség, helyezzünk el benne melegítőt. Ez elég luxusnak tűnhet, de az elkötelezett madárfanoknak mindenképp ajánlott.
  • A tisztaság a madáretetőre is vonatkozik, már csak a madarak egészségének érdekében is! Az etetőket rengeteg madár felkeresheti, és ha beteg madár is látogatja, könnyen megfertőzheti a többi madarat. Ezért ha látjuk, hogy már inkább hasonlít az etető egy nyilvános madár wc-re, akkor takarítsuk ki.
  • Figyeljünk a mókusokra, és próbáljuk elejét venni, hogy lerabolják az etető tartalmát, még mielőtt a madarak hozzájuthatnának a táplálékhoz! Ha lehet, alakítsunk ki mókus-biztos etetőt. Vagy alakítsunk ki a mókusnak is etetőt. 🙂
  • Végül pedig, vigyázzunk a madárkákra, ha esetleg kutyánk vagy macskánk van. Tegyük olyan helyre, ahol nem tud konfliktus kialakulni az állatkák között.

Milyen kerti munkákat kell elvégezni Ősszel?

sszel számos fontos kerti feladatot kell elvégezni azért, hogy a kert jól átvészelje a hideg időszakot és jövő tavasszal újra virágozzon. Néhány ilyen teendő:

  1. Lehullott levelek eltávolítása: Gyűjtsd össze és távolítsd el a lehullott leveleket, hogy ne takarják el a füvet és a növényeket. Ezek a levelek komposztálhatók vagy felhasználhatók mulcsként.
  2. Permetezés: Szükség lehet gomba- és rovarirtó szer alkalmazására a kertben, hogy megelőzzük a betegségeket és a kártevők elszaporodását a téli pihenő idejére.
  3. Virágágyások tisztítása: Távolítsd el az elvirágzott növényeket, mert ez segíthet megelőzni a betegségek terjedését és előkészíti a talajt a következő évi beültetésre.
  4. Talaj előkészítése: Áss mélyen a talajba, és lazítsd fel a földet. Ez segíthet a víz jobb áteresztésében és a növények gyökereinek megfelelő fejlődésében.
  5. Növények visszavágása: Vágd vissza a hervadó növényeket, bokrokat és fákat az őszi ápolás részeként. Ez elősegítheti az új növekedést a következő szezonban.
  6. Komposztálás: A lehullott leveleket, növényi hulladékot és egyéb szerves anyagokat komposztálhatod, hogy készíts tápanyagdús talajt a következő évre.
  7. Öntözés: Gondoskodj arról, hogy a növények megkapják az őszi és a téli hónapokban szükséges vízmennyiséget, különösen azok, amelyeknek lassabb a vízfelvétele.
  8. Tavaszi virágok beültetése: Ősszel ültethetsz olyan tavaszi virágokat, mint a tulipánok, nárciszok és jácintok, hogy korán tavasszal színessé tegye a kertedet.

Ezek csak néhány példa az őszi kerti munkák közül, de a pontos teendők a kert méretétől, típusától és az adott éghajlattól is függenek.

 

További cikkek:

KERTÜNK ÉKE – A KERTI TÓ

TAVASZI TENNIVALÓK A KERTBEN

6 ÖTLET A HANGULATOS KERTHEZ

SZIKLAKERT

FENG SHUI A KERTBEN

By Nixa