vas. márc 10th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk okos otthon ajánlatkérésekre, adott valós okos otthon árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. Az okos otthon építés árak kialakításához több mint 2347 okos otthon építés ajánlatkérést vettünk alapul.

Az okos otthon nem véletlenül egyre népszerűbb, hiszen jelentősen megkönnyítik életünket. Na de miben, és mit kell tudni róla?

Mi is az okos otthon?

okos otthon vezérlés

Ma már az okos eszközök a mindennapjaink szerves részét képezik. A technológia már azt is lehetővé teszi, hogy az otthonunkból okos otthont csináljunk. Ez lényegében annyit tesz, hogy digitálisan vezérelhetjük otthonunk egyes funkcióit. A smart home rendszerek három fő részből állnak. Először is szükség van egy kommunikációs csatornára ami vezetékes vagy vezeték nélküli. Kellenek perifériás eszközök, vagyis érzékelők és beavatkozók. Ezek feladata a feladatok érzékelése. Végül a legfontosabb elem a központi vezérlőegység, amely végrehajtja a feladatokat.

Okos otthon rendszerrel vezérelhetjük a fűtési rendszert, a világítást, a redőnyöket, de akár még az elektronikai készülékeket is. Ez biztonságossá és kényelmessé teszi az egyes funkciókat, mert pl nyaraláskor a távolból irányíthatjuk otthonunk hőfokát, vagy szabályozhatjuk hogy a redőnyök nappal fel éjjel pedig le húzódjanak. 

A vezérlés lehet kézi, vagy időponthoz kötött. Utóbbi esetben be programozhatjuk, hogy pl a fűtés minden nap hány órakor kapcsoljon ki és be. Egyes rendszerek külső tényezők hatására is működésbe tudnak lépni, pl magas páratartalom esetén automatikusan bekapcsolnak a szellőztető rendszerek, vagy meghatározott napfény erősségnél le húzódnak a redőnyök.

A vezérlést többféle eszköztől irányíthatjuk. A leginkább alap eszköz a távirányító vagy a fali nyomógomb. Ez főleg redőnyöknél fordul elő. Okos telefonról, tabletről pedig bárhonnan irányíthatjuk a rendszerünket, ehhez mindössze a megfelelő applikáció letöltésére van szükség.

 

Milyen előnyei vannak az okos otthon rendszereknek?

A legfontosabb előny egy ilyen rendszernél, az optimalizált energia felhasználás. Mivel a rendszert a szokásainkhoz tudjuk hangolni, jelentősen hozzá tudunk járulni a költségek csökkentéséhez. A másik nem elhanyagolható szempont, a kényelem. A rendszer előre programozható, ezért a megfelelő időben automatikusan elvégzi a kért funkciókat.Természetesen nem szabad megfeledkezni a biztonság kérdéséről sem. Az okos otthon rendszerek segítségével biztonságosabbá tehetjük otthonunkat, mivel a távollétünk során is figyelhetjük és irányíthatjuk.Fontos tudni, hogy bármilyen meglévő fűtés rendszer és világítás bevonható a rendszerbe, sőt a már meglévő okos eszközök is könnyen párosíthatóak. 

Milyen feladatok elvégzésére alkalmas egy okos otthon?

Két csoportot különböztetünk meg, ezek a kül és beltéri funkciók, valamint az időzített és a kiváltott események..

A leggyakrabban használt beltéri funkciók 

  • biztonsági rendszer felügyelete
  • hűtő és fűtő berendezések vezérlése
  • világítás szabályozása

Kültéri használatnál

  • garázskapu irányítása
  • napelemek felügyelete
  • árnyékolók vezérlése
  • öntözőrendszerek automatizálása

okos otthon árak 2

Időzített események:

Az okos otthon rendszerek tudják, hogy mennyi az idő, ezáltal együtt tudnak működni a különféle okos eszközökkel, attól függően, hogy milyen feladat vagy időzítés van beállítva adott időpontra.Olyan kényelmi funkciók üzemeltethetőek ilyen módon, mint pl. a kávéfőző beprogramozása, így reggel a frissen főtt kávéra ébredhetünk, vagy a redőnyök automatikus felhúzása ébredéskor.

Kiváltott események:

Ide sorolandó a kiváltó esemény (trigger) miatt beinduló okos otthon funkciók. Ezek a házban elhelyezett érzékelőknek köszönhetően aktiválódnak. Ilyen trigger lehet pl a hőmérséklet változás, ajtó vagy ablak nyitás, mozgás érzékelés, vagy akár a gombnyomás. Rengeteg hasznos dolgot tudunk üzemeltetni ezzel a funkcióval, melyek a kényelmi szempontok mellett a biztonságot is előtérbe helyezik.Kényelmi funkciók között említhetjük, a hűtés fűtés szabályozását, akár távolról is, így akár a munkahelyünkön bekapcsolhatjuk a klímát/fűtést, hogy mire hazaérünk kellemes hőmérséklet legyen a lakásban. 

A biztonsági okos otthon funkciók közül számos rendkívül hasznos alternatívát irányíthatunk, ilyen pl. az automatikus értesítés, ha távollétünkben valamelyik ablakot vagy ajtót kinyitják, vagy a kamerák mozgást érzékelnek. A rendszer füst vagy szén monoxid érzékelésekor, minden lámpát felkapcsol, így könnyebben kiüríthető az ingatlan. Természetesen ezek csak példák, de jól látható, hogy mennyi mindenre tudunk használni egy okos rendszert.

Melyik a legjobb rendszer, mi alapján döntsünk? 

okos otthon árak 11

Bár rengeteg olyan elektronikai eszköz létezik amit telefonról tudunk irányítani, okos otthonról akkor beszélünk, ha eszek az eszközök, egy vezérlő központon keresztül kommunikálnak egymással. Ez nem csak a kompatibilitás miatt lényeges, hanem így egy rugalmasabb szabályrendszer alakítható ki, vagyis nem kell minden eszközt külön irányítanunk. 

A kiépítésnél többféle lehetőségünk van. Választhatunk kulcsrakész rendszereket, ami annyit jelent, hogy a gyártók által összeállított “csomagot” telepítjük. Jellemzően ezek egy vezérlőközpontot és pár szenzort tartalmaznak. Előnyük, hogy biztosan kompatibilis termékeket kapunk, viszont ha mi magunk rakjuk össze a rendszerünket, akkor sokkal több alternatíva közül választhatunk. 

okos otthon árak 3

A vezeték nélküli eszközök könnyen telepíthetőek, a 220 voltról működő eszközök nagy része olyan jelerősséget garantál, ami tökéletes egy normál háztartásba. Ilyen pl. a Z-Wave szabvány. Ennek előnye, hogy 2001 óta megtalálható a piacon, és megközelítőleg 50 millió eszköz használja. A gyártók körében is kedvelt technológia, így egy ilyen szabvánnyal biztosan nem lövünk mellé. Vezérlőközpontra természetesen ennél a típusnál is szükség van, viszont sokféle eszköz lehet központ. A központra (más néven HUB) minden eszközt párosítani kell, de az automatizálási lehetőségek elsősorban attól függnek, hogy milyen eszközöket használunk. Léteznek pl. okos konnektorok, melyek a fogyasztásról küldenek információt, vagy ajtónyitás érzékelők, melyek az ajtó nyitását-becsukását érzékelik és jelentik. Felsorolni gyakorlatilag lehetetlen, hogy hányféle vezeték nélküli eszközzel köthetőek össze az egyes HUB-ok.A rendszerbe több érzékelő és kapcsoló bevonható, az egyéni igényektől függően.

továbbá

Gyakori és jogos elvárás, hogy a rendszer másképp működjön otthoni és távoli tartózkodás esetén. Természetesen ennek semmi akadálya, gond nélkül a szabályrendszerbe programozható ez a feltétel is.Hogy a meglévő eszközeinkből mit tudunk kihozni, az a vezérlő egység tudásától függ. Az alap, a szabályrendszer menedzselése, és az interneten keresztül történő kommunikáció. 

Külföldön már elérhetőek hangvezérléssel működő rendszerek is, nálunk azonban ( az angol nyelvű fejlesztések miatt) ez alig található meg. 

Milyen költségekkel jár az üzemeltetése?

Az okos otthon rendszereket leginkább új építésű házaknál használják, a korszerű anyagokkal összhangba hozva. Ma már elérhetőek okos téglák is, melyek jobb szigetelést biztosítanak, erről bővebben itt írtunk:

TÉGLA TÍPUSOK

Az okos otthon rendszerek gazdaságosan üzemeltethetőek, mivel a környezetből, és az előre betáplált információkból, az életmódunkhoz igazítják az épület energia felhasználását, mellyel jelentős rezsi csökkenést érhetünk el.

Az ár aligha lehet mellékes ebben a témában, viszont konkrét válasz sajnos nem adható rá. Egy egyénileg összerakott okos otthon rendszer, alap funkciókkal, nagyjából 100.000-Ft körül van, de egyéb extrákkal a határ a csillagos ég. A korábban említett Z-Wave szabvánnyal ellátott égő, vagy radiátorra szerelhető szelep, 20-30.000-Ft körül mozog, az ajtónyitás érzékelők pedig 15-20.000-Ft körül érhetők el. HA bizonytalanok vagyunk az okos otthon rendszer kiépítésével kapcsolatban, kérjük okos otthon rendszerekkel foglalkozó cégek segítségét, mert sajnos egy ilyen rendszernél könnyen költhetünk többet, mint amennyit valóban kéne.

okos otthon árak 4

 

Előnyök:

-Optimalizált energia felhasználás

-Vezeték nélküli vezérlés akár az otthonunktól távolról is

-Magasabb biztonság

-Környezetbarát üzemeltetés

-Többféle rendszer összekombinálása

Hátrányok:

Hátrányként egyetlen dolgot említhetünk, ez pedig az ár. Egy minden területre kiterjedő okos otthon rendszer bizony elég költséges, bár idővel megtérül.

Természetesen nem muszáj mindent ilyen módon vezérelnünk, olcsóbban megúszhatjuk, ha csak egy-két területhez alakítjuk ki a rendszert (Pl. fűtés, hűtés)

Mire érdemes odafigyelni?

  • Kérjük a szakértők segítségét! Bár az internet tele van okos otthon ötletekkel, jobban járunk ha profikra bízzuk a kivitelezést, különösen, ha az egész ház vezérlésére kiterjedő rendszert szeretnénk. Nem csak rengeteg gondtól és utána járástól kímélhetjük meg magunkat, de a szakember olyan felhasználási lehetőségeket, és megoldásokat javasolhat, ami nekünk nem jutott volna eszünkbe. Az okos rendszerek komplex felépítésűek, még akkor is odafigyelést igényel a telepítésük, ha vezeték nélkül telepíthető verziót választunk (plug&play). 
  • Figyeljünk a központi egységre. Talán ez a legfontosabb eleme a rendszernek, ezért a vásárlás alapos utánajárást igényel. Ez az egész rendszer alapja, az összes eszköz ehhez kapcsolódik, ezért a tökéletes működés, profi központi egység nélkül elképzelhetetlen. Kérjünk tanácsot a gyártóktól, akik az igényeink alapján meghatározzák, hogy milyen termékre is van szükségünk. Nem érdemes ezen spórolni, hiszen így lehet tökéletes a végeredmény.
  • Ne essünk túlzásba. Fontoljuk meg, hogy milyen funkciókat szeretnénk lakásunkba, és csak ezután induljunk neki a vásárlásnak. Felesleges és logikátlan pénzkidobás azonnal mindenből okos változatot vásárolni. Bár az elektronikus eszközök nagy része elérhető okos verzióban is, de nem mindegyik teszi könnyebbé az életünket. Érdemes először a tényleges szokásainkhoz passzoló rendszereket kiépíteni, pl. fűtés, árnyékolás, villany vezérlés, és ha már teljesen átlátjuk a rendszert akkor vágjunk bele a kényelmi, és luxus funkciók bevezetésébe.
  • Figyeljünk oda a termékek gyártójára. Mint minden elektronikai eszközöknél, az okos rendszereknél is érdemes kerülni a neve nincs termékeket. Az okos otthonoknál is megvannak a piacot meghatározó márkák, ezért érdemes ezekből válogatni, ha garantáltan jó minőséget szeretnénk. Ha már rendelkezünk okos eszközökkel a háztartásban, pl okos tv, fontos utánanézni, hogy melyik okos eszköz, melyik rendszerrel kompatibilis. 
továbbá

okos otthon árak 5

A márkahűség nagy előnye még, hogy kevesebb távvezérlőre és applikációra lesz szükségünk, hiszen egy márkán belül a rendszerek általában kommunikálni tudnak egymással, és akár egy applikációból vezérelhetünk mindent.Fontos, hogy figyeljünk a kompatibilitásra, és hogy melyik ország piacára szántak egy adott terméket. Sajnos előfordulhat, hogy egy Amerikai szabványoknak megfelelő eszközt, nem tudunk beilleszteni a rendszerünkbe, így csak plusz költséget csinálunk magunknak.

  • Ne féljünk az egyszerű megoldásoktól. Az okos rendszer elsődleges célja a személyes igények kiszolgálása. Számtalan egyszerű eszköz okosítható, akár egy hagyományos kávéfőző is. Nem feltétlenül az a jó megoldás, ha százféle funkciót telepítünk az otthonunkba, törekedjünk inkább a szokásainknak megfelelő okosításra.
  • Egy okos rendszer kiépítésének alapfeltétele a lépcsőzetesség. Persze létezik olyan szakember, aki mindent ránk akar sózni, de bármennyire is jól hangzik, érdemes ellenállni a kísértésnek. Haladjunk lépésről lépésre, ismerjük meg a technológiát, mielőtt mindent okosítunk.
  • Gyakori hiba, hogy olyan rendszer és eszközök kerülnek telepítésre, amely leterheli a hálózatot, esetleg rosszul vannak bemérve a hatótávolságok, így nem tud megfelelően működni. Fontos hogy a távolságokra odafigyeljünk. Új építésű házak esetén érdemes előre gondolkodni, és “intelligens” villamos hálózatot kiépíteni. Vezeték nélküli rendszereknél, kérjük szakember segítségét, aki segít eldönteni, hogy milyen eszközöket célszerű beszerezni.
  • Mivel a rendszer és a hozzá kapcsolódó eszközök az internetre csatlakoznak, fontos, hogy a számítógépekhez hasonlóan itt is gondoskodjunk a megfelelő védelemről és tűzfalról.
továbbá

Ezek nélkül az ilyen eszközöket egy profi pillanatok alatt feltöri, így az okos technológiával vezérelt riasztó és egyéb rendszerek gyorsan kiiktathatóak. Ebben a kérdésben is bátran forduljunk a szakemberekhez.Az alapfunkciók okosításától, a prémium okos rendszerekig rengeteg lehetőség közül választhatunk. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár példát, hogy milyen árakkal számolhatunk.Számos cég kínál Smart home csomagokat, az alap szettektől a luxusig, vezetékestől a rádiófrekvenciásig.

okos otthon árak 12

Kinek ajánlott a vezetékes rendszer?

A vezetékes Smart home rendszerek elsősorban nagyobb alapterületű, komplexebb felújítás esetén ajánlottak. a szükséges eszközök egy központi elosztó szekrényben kerülnek elhelyezésre, innen vezérlik a különböző folyamatokat. Ennél a típusnál a berendezések költségén kívül számolnunk kell még  a vezetékek és a villanyszerelési munkák költségével, azonban még így is kedvezőbb áron telepíthető, mint a rádiófrekvenciás rendszer.Sokan tartanak tőle, hogy mi történik, ha a későbbiekben olyan okos eszköz kerül telepítésre, amelyhez nem lett előzetesen kiépítve a vezetékrendszer. Ilyenkor sem kell megijedni, ugyanis a legtöbb vezetékes rendszerhez utólag telepíthető rádiófrekvenciás bővítő modul, melybe szabadon beilleszthetőek további eszközök, anélkül, hogy nagyobb munkálatokat folytatnánk egy új vezeték kiépítéséhez.

Kinek ajánlott a rádiófrekvenciás rendszer?

A vezeték nélküli rendszernél fontos megjegyezni, hogy a tápellátást ennél a típusnál is biztosítani kell a vezérlők és relék számára. A vezeték nélküli elnevezés inkább a rendszer eszközök közötti kommunikációra utal. Bizonyos funkciókhoz nem javasolt ezt választani, pl. a videokaputelefonok,néhány multimédia elem sajnos megköveteli a vezetékek használatát. Ennek ellenére egy általános Smart rendszer (világítás, árnyékolás, fűtés-hűtés vezérlés) gond nélkül megvalósítható vele.Kisebb házakba és lakásokba ajánlott, mivel jóval kevesebb vezetékezési munkával telepíthető.

Milyen csomagok vannak a piacon?

okos otthon árak 13

Egy alap szintű intelligens csomag kedvezőbb áron érhető el, de jellemzően tényleg csak alapvető funkciók okosítására alkalmazható. Ezek pl. a kazán, riasztó rendszer, villamos hálózat ki-be vezérlés.Kisebb lakások számára nagyszerű választás, azonban fontos megjegyezni, hogy egyénileg is össze állíthatunk Smart home rendszereket, a nekünk legfontosabb automatizációkkal.Az alap csomaghoz szükséges elektronika ára kb. 400.000 – 500.000-Ft

A szintén alap, de valamivel nagyobb lakásokhoz ideális Smart home csomagban is számos vezérlési funkciót találunk, pl. a világítás és árnyékolás vezérlés, a fűtés-hűtés alapszintű vezérlése, és a riasztók irányítása.Ezért a csomagért jellemzően 500.000 – 570.000-Ft-ot kell fizetnünk.

továbbá

A középkategóriás csomagok több intelligensen vezérelt világítási kör mellett tartalmaznak fényerőszabályzót is. A fűtés vezérlése a helyiségekben elhelyezett hőmérséklet érzékelők által küldött adatok alapján történik. Kialakítható több fűtési zóna is, melyeket más beállításokkal üzemeltethetünk. A fűtés mellett a hűtés is teljesen automatizálható. A riasztó komplett vezérlése mellett olyan extra funkciókat is tartalmaz a csomag, mint pl a jelenlét szimuláció, vagy a komplett áramtalanítás. A csomag ára 640.000 – 690.000-Ft között alakulhat.

A középkategóriás csomag bővített verziója már felső közép kategóriának számít a smart home technológiában. Gyakorlatilag végtelen bővítési lehetősége van, a korábbiaktól annyiban tér el, hogy alapból több körös, zónás vezérlés tartozik hozzá. Előre programozható funkciók ellátására is kiválóan alkalmas, mint pl. hazaérkezéskor a beállított funkciók alapján üdvözöl a rendszer.Egy ilyen csomag ára jóval borsosabb, nagyjából 1.050.000 – 1.100.000-Ft.

A felső kategóriában találjuk a prémium csomagot, ami szinte minden közkedvelt funkciót tartalmaz, amelyek igény szerint még tovább bővíthetőek. A felső kategóriás csomagok általában multimédiás rendszerek okos vezérlését is képesek ellátni, így itt már a több zónás alap funkciókon kívül, a multimédia eszközeink is személyre szabhatóak.Többféle bővítő modult találunk a csomagban, tehát nem csak az alap ki be kapcsolást tudja ellátni, hanem teljes egészében igazodik igényeinkhez, szabadon programozható.Az ára 1.350.000 – 1.500.000-Ft körül mozog.

Luxus csomagok

Végül de nem utolsó sorban a luxus csomagokról érdemes pár szót ejteni. Ezek maximális energia megtakarításra képesek, valamint tökéletesen kielégítik a kényelmi és biztonsági funkciókat is. A multimédia vezérlés is kiemelkedő, a helyiségekre osztható zenelejátszástól a szokásokhoz igazított üzemeltetésig mindent automatizálni tudunk. A különféle Smart home funkciók gombnyomásra aktiválódnak, akár a ház elhagyásának pillanatában aktiválhatjuk az előre meghatározott funkciókat.A rendszer korlátlan kezelőfelületre telepíthető.Nyilván a luxus kategóriáért kell a legtöbbet fizetnünk, a szükséges automatika eszközök ára 2.400.000 Ft-tól kezdődnek.

A különféle Smart home csomagok persze bárhogy alakíthatóak, személyre szabott ajánlatot bármelyik cégtől kérhetünk.

Hogyan készítsek okos otthont olcsón?

Okos otthon létrehozásakor néhány egyszerű, költséghatékony megoldást is alkalmazhatsz. Íme néhány tipp:

  1. Okosdugaszok és okoscsatlakozók: Az okosdugaszokkal és okoscsatlakozókkal egyszerűen alakíthatod okosabbá a meglévő elektromos eszközöket. Ezekkel a készülékekkel távolról is vezérelheted a készülékeket, és beállíthatod az időzített működést is.
  2. Okos izzók: Az okos LED izzók cseréje is egy egyszerű és költséghatékony módja az okos otthon kialakításának. Ezeket az izzókat távirányítóval vagy okostelefonos alkalmazással vezérelheted, és sok esetben állíthatók a fényerősségük és a színhőmérsékletük is.
  3. Okos érzékelők: Az okos érzékelők segítségével felügyelheted az otthonodat és értesülhetsz a különböző eseményekről. Például mozgásérzékelőkkel vagy ajtónyitás-érzékelőkkel biztosíthatod a biztonságot, míg hőmérséklet- vagy páratartalom-érzékelőkkel monitorozhatod a környezeti feltételeket.
  4. Okos zárak: Az okos zárakat viszonylag kedvező áron beszerezheted, és lehetővé teszik, hogy távolról is nyomon kövesd és vezéreld az otthonod bejáratát.
  5. Okos hangszórók: Az okos hangszórók nemcsak zenelejátszásra használhatók, hanem hangvezérlésű okosotthon-rendszerek központi egységeként is működhetnek. Sok okos hangszóró beépített asszisztensekkel rendelkezik, amelyek segítenek irányítani más okos eszközöket az otthonban.
  6. Okos hub vagy vezérlőrendszer: Egy okos hub vagy vezérlőrendszer segítségével összekapcsolhatod az összes okos eszközt az otthonodban, és központilag vezérelheted azokat egyetlen alkalmazásból.
  7. Közösségi platformok és más források: Böngészd az internetet és keresd azokat az okos eszközöket, amelyeket mások ajánlanak olcsón vagy kedvező áron. Gyakran lehet találni jó ajánlatokat az okos otthon kialakításához.

Fontos megjegyezni, hogy az okos otthon kialakítása során figyelj arra is, hogy az eszközök összekapcsolhatók és kompatibilisek legyenek egymással, hogy egy összehangolt rendszert hozz létre.

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

A földmunka árak és tudnivalók- 2023

További cikkek:

MIT CSINÁLJUNK OTTHON A KARANTÉN ALATT

NAPELEM RENDSZER ÁR KISOKOS

AZ ÖNTÖZŐRENDSZER LEGFONTOSABB TUDNIVALÓI

PADLÓFŰTÉS TUDNIVALÓI

By Nixa