ked. ápr 9th, 2024

Tartalom

Medence árak 2024 – Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós medence építés ajánlatkérésekre, adott valós medence árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. A medence árak kialakításához több mint 1578 medence árat és az építési ajánlatkérést vettünk alapul.

Medence árak – A nyár egyet jelent a fürdőzéssel. Azonban gyakran időhiány miatt, vagy mert messze van tőlünk egy jó strand nem tudunk hol pancsolni. Persze a gyerekek élvezik akár a kertbe kitett baba kádat is mint rögtönzött medencét, de a felnőtteknek ez már szűkös lenne, ezért más opciót kell keresnünk. Egy saját medence a kertben több szempontból is jó döntés, hiszen nem kell autóba ülni hogy eljussunk a legközelebbi fürdőhelyre, és a tömeget és hangzavart sem kell elviselnünk. Természetesen a közösségi fürdőknek is megvan a hangulata, de egy saját medence valószínűleg mindenkinek a titkos vágyai között szerepel. Viszont egy ásott medence drága.

Ez tény.

Na meg helyigényes, vízigényes, meg csomó minden kell hozzá, hogy tökéletes legyen. Manapság már vannak az ásott medencét remekül kiváltó alternatívák, pl a merev, vagy fémerev falú medencék, vagy akár a felfújható verziók. Felfújható medencékből is rengeteg méret rendelkezésünkre áll, így akár a felnőtteknek is jó választás lehet.

kültéri medence

Mire figyeljünk medence építés előtt? – medence árak

Hol legyen?

Ha biztosak vagyunk benne, hogy medencét szeretnénk, akkor a legfontosabb kérdés a “na de hol legyen?”.Mekkora részét fogja elfoglalni a kertnek?Hol jobb, napon vagy árnyékban?
Gyerekek is használni fogják vagy csak felnőttek, esetleg mindkettő? (ez a mélység miatt fontos)

A földbe süllyesztett medence építéséhez igencsak mélyre kell ásni, így, ha gyökerekbe vagy csövekbe ütközünk, lehet feleslegesen dolgoztunk, ezért fontos, hogy mielőtt neki ugranánk az ásásnak, kérjünk szakvéleményt, vagy legalábbis nézzünk utána a tervrajzokon, hogy van e bármilyen zavaró tényező a föld alatt, ami gátolhatja az építést. Talajvizes terület esetén süllyedhet, repedezhet, penészedhet, sérülhet a burkolat, sőt, az elektromos rendszer is megadhatja magát, ezért ilyen helyre inkább ne akarjunk épített verziót. Ha ilyen talajviszonyokkal rendelkezik a kertünk, akkor maradjunk a hagyományos típusoknál.

medence 2

Milyen legyen a medence? – medence árak

A kerti medencéknek számtalan fajtája van, bizonyára így bőven tudunk válogatni igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően. Az egyik legnépszerűbb megoldás a fémfalú, talán ez telepíthető a leggyorsabban. Élettartamát tekintve is profi, mert kb. 25 évig nincs vele gondunk, azon kívül hogy a fóliát 10 évente érdemes cserélni.
Egy betonmedence fólia bevonattal szintén tartós alternatíva, de a fóliát itt is cserélni kell. Hátránya viszont, hogy építése komolyabb betonozást és zsalukövezést igényel, így a megfelelő szakemberek elengedhetetlenek az építéshez, úgyhogy ha erre esik a választásunk, ne ugorjunk neki házilag a kivitelezésnek (persze megoldható egy ügyes brigáddal) de inkább bízzuk szakemberre a kérdést.

Anyagiak

Ha nem kell az anyagiak miatt aggódnunk, akkor válasszuk a drágább kategóriába tartozó kerámia típust. Míg az előzőeknél a formát a fantáziánkra van bízva, itt leginkább előre gyártott formák és méretek között válogathatunk. Ennél a fajtánál különösen fontos figyelni a környezetre, mivel mérettől függetlenül óriási terület kell az építkezéshez a munkagépek miatt. Részben emiatt sokkal drágább buli egy ilyen kiépítése.

Ezek mellett kaphatók műanyag verziók is, melyek kerámia réteggel erősített üvegszálas poliészteres műgyantából készülnek. Ezek azok a jellemzően kék medencék, amiben beépített lépcső van, gyakorlatilag ásni kell egy lukat és bele helyezni. Telepítésük egyszerű, ám kevésbé mutatósak és az élettartama is pár évtized. Viszont könnyen cserélhető ha elhasználódik.

medence árak 24

A víz.. Feszített vagy süllyesztett? Számít ez egyáltalán? – medence árak

A víztükröt tekintve a feszített vagy süllyesztett megoldások között választhatunk. Bizony a feszített víztükrös bár sokkal jobban mutat, drágább és nagyobb vízkiszorítással jár, ami miatt nemcsak arra kell figyelni, hogy hova folyik el a víz, hanem jelentősebb az elpazarolt vízmennyiség is. A süllyesztett víztükrű medencéknél viszont kevesebb a vízpazarlás, mert a felesleg a lefolyókon keresztül távozik vagy vissza kerül a rendszerbe. Ezért inkább az utóbbiban célszerű gondolkodni, de nyilván jobban mutat egy feszített víztükör. Ebben a kérdésben, tényleg csak a pénztárcánk mérvadó.

Burkolat

A mozaikos csempézés egy klasszik megoldás az építésnél, ráadásul itt játszhatunk a színekkel és a mintákkal is, hogy a medencénk valóban a kert dísze legyen. Jöhetnek a delfinek meg a teknősbékák mozaikból kirakva az aljára, vagy igazából amit szeretnénk. Bár mi az egyszerű de nagyszerű mellett tennénk le a voksunkat. Fontos azonban, hogy sokkal költséghatékonyabb opció egy fóliaburkolat, amit gyorsabban és egyszerűbben telepíthetünk, ráadásul minőségi munka esetén, ugyanolyan tartós mint egy mozaikos verzió.

Tisztítás.. de hogyan?

Az építés előtt kétségtelenül a leggyakrabban felmerülő kérdés, a “hogy lesz ez majd takarítva?”. Sokan ilyenkor egyből az algás, nyálkás, zavaros vizet vizionálják, amit egy örökkévalóságnak tűnhet kipucolni, de az igazság az, hogy megfelelő tisztító rendszerekkel, elkerülhetjük a békanyál halászást. Beépíthetünk szűrő- és forgatórendszert, mely bár jelentős kiadás, nagyban megkönnyíti a medence és a víz tisztán tartását. Emellett azért ne feledjük a rendszeres, kémiai tisztítást sem. Vagyis jöhet a klór, vagy klór tabletta, és az algásodás elleni szerek. A bogarak és egyéb fürdőzni akaró apró élőlények távol tartása ellen viszont nincs tuti módszer, őket sajnos ki kell halászni egy hálóval.

Fűtés

Ez tényleg luxus extra funkció, de ha ősszel és tavasszal is szeretnénk használni a medencénket, vagy nem szeretnénk megvárni míg a nap felmelegíti a vizünket, akkor az elektromos fűtőberendezés jelenthet megoldást. Viszont ne felejtsük el, hogy egy ilyen rendszer kiépítése költséges és a villanyszámlát is növeli. Ha nem szeretnénk erre több százezret költeni, akkor jó megoldás lehet egy speciális takarófólia mely nemcsak a víz tisztántartása miatt praktikus, hanem akár 7 Celsius-fokkal is növelheti a medence vizének hőmérsékletét.

Milyen típusok vannak és mit kell tudni róluk?

medence 3

 

Üvegszálas műgyanta medencék

  • Talán ez a legdrágább opció ha medencét szeretnénk, viszont a legtartósabb és legesztétikusabb is. Általában 20-30 év garanciát ad rá a gyártó, így ebből a szempontból is jó választás. Erős üvegszálas műgyanta keverékből készül, viszont sajnos az anyag használata miatt a felső árkategóriába tartozik, egy profin kivitelezett műgyanta medence akár 3-4 millió forintba is kerülhet.Beépítését tekintve viszonylag macerás, mivel komoly előkészületeket igényel. Egy előre kiásott, és lebetonozott gödörbe emelik be daruval, emiatt sok helyre van szükség a kivitelezéshez és magához a medencéhez is.Feszített víztükröt ennél a medencénél nem tudunk csinálni, úgynevezett süllyesztett víztükrű kategóriába tartozik. Általában beépített lépcsővel rendelkezik, és gyárilag hőszigetelt.

Beton medencék

  • Gyakorlatilag bármilyen forma kialakítható, mivel zsaluzott beton szerkezetről van szó. Kis hozzáértéssel akár saját magunk is kivitelezhetjük, de ajánlott inkább szakemberre bízni. Az elkészítés időigényes a beton száradása, és a kiásás, valamint az utólagos burkolás miatt, de lényegesen olcsóbb mint egy műgyanta medence. kb. 800.000 – 1.500.000-Ft-al kell számolnunk.Előnyei közé tartozik még hogy rugalmasan alakítható mind formailag mind méretileg, és a medence gépészetét is mi választhatjuk meg, míg a műgyanta medencéknél nem mindegy hogy milyen rendszert alkalmazunk. Viszont megfelelő méretű kert kell hozzá, mert lássuk be, egy 2×2 m-es ásott beton medence, inkább hasonlít kerti tóra mint medencére. Ha nincs elég hely, jobban járunk egy hagyományos felfújható darabbal

Fémfalú medencék

  • Viszonylag népszerű, mivel kevesebb betonozási előkészületet igényel a telepítésük és a beton medencéhez hasonlóan itt is szabadon választható a gépészet. Viszonylag nagy méret és forma választékban elérhető, és prémium gyártónál vásárolva akár 25 év garanciát is kapunk.A medencéhez tartozik egy speciális medencefólia is, karbantartása és javítása egyszerű. A műgyanta medencéhez hasonlóan ez is süllyesztett víztükörrel telepíthető. 1.500.000 – 2.500.000 Ft körüli költséggel számolhatunk ennél a típusnál.

Felfújható medencék – medence árak

  • A gyermek medencék mellett, ma már megjelentek a piacon a nagyobb méretű, felfújható medencék is, amiben az egész család elfér. Van amiben van külön felfújható ülőrész, beépített pohártartó, szóval egész extra verziókkal is találkozhatunk. Persze ha kutya macska van a ház körül, aki szívesen velünk tartana fürdőzés közben, vagy épp ellenkezőleg – bojkottálná a pancsolást, az ne válasszon ilyen típust. A cica és a kutya körme értelem szerűen nem kompatibilis a felfújható medencékkel, sőt, ha a terep viszonyok nem megfelelőek, akkor akár egy élesebb kavics, vagy szúrósabb, száraz fű, is könnyen kiszúrhatja a falát, vagy az alját. Célszerű valamit alá tenni, legjobb ha be tudunk szerezni finom szemcsés homokot, amit szépen elegyengetve tökéletes medence “aljzatot kapunk”. Ár szempontjából is ez a fajta a legjobb megoldás, gyakorlatilag pár ezer forintból megoldhatjuk a pancsolást. Persze úszni nyilván nem alkalmas, de ezeknél nem is ez a cél. A felfújható medencékhez mindenképp szerezzünk be valamilyen pumpát, mert nincs ember, aki olyan tüdőkapacitással rendelkezik, hogy pumpa nélkül felfújja . 🙂

medence 4

 

Milyen gépészetet válasszunk a medencéhez?

Egy medencéhez többféle gépészet csatlakoztatható, ennek többsége kényelmi, vagy esztétikai funkciót lát el, mint pl. a világítás vagy masszázs funkciók, természetesen ezek nem kulcsfontosságú elemek.

Viszont elengedhetetlen egy szűrő – víztisztító, vízforgató rendszert beépíteni, így biztosítani tudjuk a az egészséges, higiénikus fürdőzést.A víz forgatása miatt kialakuló áramlás segíti hogy ne alakuljon ki  víz pangás, ez ugyanis elősegítené az algásodást és a mikroorganizmusok megtelepedését.A szűrő rendszer a nevéből adódóan a víz szűrését látja el, a víz átfolyásakor fennakadnak rajta a szennyeződések így tovább tudjuk megőrizni a tisztaságát.

 

Milyen vízforgató és szűrő berendezések közül tudunk választani? – medence árak

  • Belógatós szűrőrendszer

Ez a berendezés első sorban kis méretű kör alakú medencéhez javasolt. A legolcsóbb megoldás, mivel egyszerű szerkezet, elég csak “belógatni” a vízbe.Nem kell hozzá gépészeti akna, és bármikor egyszerűen telepíthető.Hátránya viszont, hogy gyakori tisztítást igényel és nem túl esztétikus, hiszen a medencébe lógatva kell elhelyezni, valamint egy nagyobb medencéhez nem nyújt elegendő tisztító és vízforgató teljesítményt.

  • Homokszűrős rendszer

Normál vagy nagy méretű verzióknál ez a legelterjedtebb mivel nagy forgató erejének köszönhetően a leülepedő koszt is meg tudja szűrni. Könnyen telepíthető hozzá extra gépészet is, és a tisztítása is egyszerűbb, mivel átlagosan évente egyszer szükséges tisztítani. Hosszú élettartam jellemzi, és a belógatós szűrővel ellentétben szinte láthatatlanul végzi a dolgát.Hátránya, hogy jóval magasabb költséggel kell számolnunk ennél a típusnál, valamint gépészeti aknát is ki kell alakítanunk a működtetéséhez.

Egy kerti medence drága… Vagy mégsem?

Az első kérdés ami felmerül az ár. Évekkel ezelőtt valóban luxusnak számított egy saját medence a kertben, azonban ma már ez nem így van. Akadnak a piacon olcsóbb darabok is, de egy kis kreativitással saját magunk is építhetünk, vagy ha a legkedvezőbb opciót szeretnénk, akkor vásárolhatunk puhafalú, vagy fémvázas medencét is. Puhafalú darabok már nem csak gyerek méretekben készülnek, elérhetőek családi méretben is, sőt még vízforgató berendezés és létra is tartozik néhány típushoz. Persze ezek a fajták sérülékenyebbek, de jóval olcsóbbak és könnyebben kezelhetőek.Ha mégis a földbe süllyesztett változatot szeretnénk, akkor nem érdemes a legolcsóbbat választani, inkább válasszunk egy kicsit drágább, de jobb minőségű medencét, így biztosan nem kell 3-4 évente nagyobb felújítást/cserét végeznünk rajta.

Bármilyen medencét is választunk, alaposan tervezzük, hiszen egy évekre szóló beruházásról beszélünk, ami a mi kényelmünket szolgálja.

 

Ha kertünkbe úszómedencét szeretnénk, nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen medence árak vannak jelenleg a piacon. A medencén kívül természetesen vannak egyéb költségek is, cikkünkben pár példával bemutatjuk az aktuális árakat.

Polipropilén, műanyag medence árak:

kör alakú műanyag

100.000 - 700.000-Ft

téglalap alakú 

400.000 - 1.300.000-Ft

ovális műanyag

400.000 - 1.300.000-Ft

Polipropilén, műanyag medence árak:

  • kör alakú műanyag – 100.000 – 700.000-Ft
  • téglalap alakú  – 400.000 – 1.300.000-Ft
  • ovális műanyag – 400.000 – 1.300.000-Ft

Fémpalástos fóliaburkolatú medence árak:

Deluxe kerek  homokszűrővel

120.000 - 600.000-Ft

Fémpalástos kör  szűrő nélkül

120.000 - 400.000-Ft

Ovális fémpalástos  szűrő nélkül

400.000 - 1.000.000-Ft

Kör alakú  fehér acél palásttal

190.000 - 400.000-Ft

Fémpalástos fóliaburkolatú medence árak

  • Deluxe kerek  homokszűrővel – 120.000 – 600.000-Ft
  • Fémpalástos kör  szűrő nélkül – 120.000 – 400.000-Ft
  • Ovális fémpalástos  szűrő nélkül – 400.000 – 1.000.000-Ft
  • Kör alakú  fehér acél palásttal – 190.000 – 400.000-Ft

Üvegszálas műgyanta medence árak:

Téglalap alakú medence sarok lépcsővel, gépészettel -

1.200.000 - 2.000.000-Ft

Téglalap alakú medence normál lépcsővel, gépészettel

1.000.000 - 1.800.000-Ft

Ovális medence lépcsővel, gépészettel

1.500.000 - 2.000.000-Ft

Üvegszálas műgyanta medence árak

  • Téglalap alakú medence sarok lépcsővel, gépészettel – 1.200.000 – 2.000.000-Ft
  • Téglalap alakú medence normál lépcsővel, gépészettel – 1.000.000 – 1.800.000-Ft
  • Ovális medence lépcsővel, gépészettel – 1.500.000 – 2.000.000-Ft

Beton medence árak komplett kivitelezéssel:

5x3x1,2 m

2.500.000 - 3.000.000-Ft

6x3x1,2 m

3.000.000 - 3.200.000-Ft

8x4x1,2 m

3.500.000 - 4.000.000-Ft

5x3x1,5 m

3.200.000 - 3.500.000-Ft

6x3x1,5 m

3.500.000 - 4.000.000-Ft

8x4x1,5 m

4.000.000 - 4.500.000-Ft

Beton medence árak komplett kivitelezéssel:

  • 5x3x1,2 m – 2.500.000 – 3.000.000-Ft
  • 6x3x1,2 m – 3.000.000 – 3.200.000-Ft
  • 8x4x1,2 m – 3.500.000 – 4.000.000-Ft
  • 5x3x1,5 m – 3.200.000 – 3.500.000-Ft
  • 6x3x1,5 m – 3.500.000 – 4.000.000-Ft
  • 8x4x1,5 m – 4.000.000 – 4.500.000-Ft

Fémkeretes medence árak:

Kerek fémvázas medence szett vízforgatóval

30.000 - 50.000-Ft

Téglalap alakú fémvázas

40.000-60.000-Ft

Rattan hatású kerek fémvázas

80.000 - 100.000-Ft

425x250x100 m Ovális medence, vízforgatóval

100.000 - 140.000-Ft

Fémkeretes medence árak:

  • Kerek fémvázas medence szett vízforgatóval – 30.000 – 50.000-Ft
  • Téglalap alakú fémvázas  – 40.000-60.000-Ft
  • Rattan hatású kerek fémvázas  – 80.000 – 100.000-Ft
  • 425x250x100 m Ovális medence, vízforgatóval – 100.000 – 140.000-Ft

Puhafalú medence:

Üst alakú puhafalú medence 244x66 cm

8.000 -12.000-Ft

Üst alakú puhafalú medence 305x76 cm

15.000 - 25.000-Ft

Felfújható családi medence 230x230x66 cm

15.000 - 25.000-Ft

Felfújható csúszdás gyerekmedence

15.000 - 20.000-Ft

Felfújható kisméretű gyermekmedence

5.000 - 15.000-Ft

Puhafalú medence:

  • Üst alakú puhafalú medence 244×66 cm – 8.000 -12.000-Ft
  • Üst alakú puhafalú medence 305×76 cm – 15.000 – 25.000-Ft
  • 1.Felfújható családi medence 230x230x66 cm – 15.000 – 25.000-Ft
  • 2.Felfújható csúszdás gyerekmedence 380x175x70 – 15.000 – 20.000-Ft
  • 3.Felfújható kisméretű gyermekmedence – 5.000 – 15.000-Ft

Medence gépészet árak:

Belógatós keringető-szűrő

6 m3/óra teljesítmányű

80.000 - 95.000-Ft

10 m3/óra teljesítményű

90.000 - 100.000-Ft

40 m3/óra teljesítményű

100.000 - 115.000-Ft

60 m3/m3 teljesítményű

120.000 - 140.000-Ft

Vízforgatók

homokszűrős vízforgató kis méretű medencéhez

100.000 - 140.000-Ft

homokszűrős vízforgató nagyobb medencéhez

120.000 - 170.000 - Ft

sóbontó generátor kicsi

45.000 - 60.000-Ft

sóbontó generátor nagy

60.000 - 90.000 -Ft

Medence gépészet árak:

Belógatós keringető-szűrő

  • 6 m3/óra teljesítmányű – 80.000 – 95.000-Ft
  • 10 m3/óra teljesítményű – 90.000 – 100.000-Ft
  • 40 m3/óra teljesítményű – 100.000 – 115.000-Ft
  • 60 m3/m3 teljesítményű – 120.000 – 140.000-Ft

Vízforgatók

  • homokszűrős vízforgató kis méretű medencéhez – 100.000 – 140.000-Ft
  • homokszűrős vízforgató nagyobb medencéhez – 120.000 – 170.000 – Ft
  • sóbontó generátor kicsi – 45.000 – 60.000-Ft
  • sóbontó generátor nagy – 60.000 – 90.000 -Ft

Egyéb kellékek

medence 20

  • 1.téli medence takaró kerek medencéhez – 14.000 – 70.000 – Ft
  • 2.téli medence takaró ovális medencéhez – 20.000 – 50.000 -Ft
  • 3.téli medence takaró szögletes medencéhez – 40.000 – 180.000 -Ft

Uszoda vegyszerek – medence árak

  • algamentesítő – 1500 – 10.000 -Ft
  • bróm tabletta – 15.000 – 25.000 -Ft
  • klór granulátum – 2500 – 10.000 -Ft

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

Mire figyeljek épített medence kivitelezése során?

Az épített medence kivitelezésekor számos fontos tényezőre kell odafigyelni, hogy a végeredmény tartós, biztonságos és kielégítő legyen. Itt van néhány fontos szempont:

  1. Engedélyek és szabályozások: Győződj meg arról, hogy minden szükséges engedélyt és engedélyezési eljárást betartottál a medence építéséhez. Ellenőrizd az önkormányzat, illetve a helyi hatóságok előírásait és rendeleteit.
  2. Helyszín kiválasztása: Válassz megfelelő helyet a medence számára, figyelembe véve a megfelelő távolságot az épületektől, a faágaktól és más lehetséges akadályoktól. Ügyelj arra is, hogy a talaj megfelelően stabil legyen.
  3. Méretek és forma: Gondold át alaposan a medence méretét és formáját az adott területen és a használati igényeknek megfelelően. Fontos, hogy a medence arányos legyen a környezetével és a rendelkezésre álló területtel.
  4. Vízelvezetés: Biztosítsd, hogy a medence körül megfelelő vízelvezetés legyen, hogy elkerüld a vízfelhalmozódást és a környezeti károk kialakulását az esőzések során.
  5. Alapozás és vízszigetelés: Az alapozásnak masszívnak és stabilnak kell lennie, hogy támogassa a medence súlyát. A vízszigetelés kulcsfontosságú a medence tartós működéséhez és a szivárgások elkerüléséhez.
  6. Szűrés és tisztítás: Fontos tervezni és beépíteni a megfelelő szűrőrendszert és tisztítóberendezéseket a medence körül. Ez biztosítja a víz tisztaságát és biztonságát.
  7. Biztonsági intézkedések: Ne felejtsd el a megfelelő biztonsági intézkedéseket, például kerítést vagy fedást a medence körül, különösen ha kisgyermekek vagy háziállatok vannak a környéken.
  8. Professzionális segítség: Ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy ha a medence kivitelezése összetett, mindig érdemes szakember segítségét kérni az építés során.

Ezek a fontos tényezők segítenek abban, hogy sikeresen elkészítsd az épített medencét, és élvezd a kényelmet és örömet, amit nyújtani fog.

Kinek nem ajánlott az otthoni épített medence?

Az otthoni épített medence nem mindenki számára ideális lehet, és vannak olyanok, akiknek különösen fontos figyelembe venniük bizonyos tényezőket vagy akiknek inkább más lehetőségeket kellene fontolóra venniük. Például:

  1. Korlátozott költségvetéssel rendelkezők: Az épített medence jelentős költséggel járhat az építési, karbantartási és üzemeltetési költségek miatt. Akik korlátozott költségvetéssel rendelkeznek, lehet, hogy más lehetőségeket keresnek, mint például egy felfújható vagy előregyártott medence.
  2. Kisgyermekekkel rendelkező családok: A kisgyermekekkel rendelkező családoknak különösen fontos a medence biztonsága. Az épített medencék körül megfelelő kerítés, fedés vagy más biztonsági intézkedések szükségesek lehetnek, és ezekkel járó pluszköltségek és fenntartási igények lehetnek.
  3. Kis területtel rendelkezők: Ha az otthoni terület kicsi, az épített medence sok helyet foglalhat el, és korlátozhatja más funkciók vagy tevékenységek lehetőségeit a kertben.
  4. Rövid távú lakók: Azok, akik csak rövid ideig terveznek egy adott otthonban maradni, lehet, hogy nem érzik indokoltnak az épített medence létrehozását, mivel az jelentős befektetést igényel, és nem feltétlenül térül meg rövid idő alatt.
  5. Környezetvédelmi szempontok: Azok, akik környezettudatosak, lehet, hogy inkább olyan medenceopciókat részesítenek előnyben, amelyek kevesebb víz- és energiafelhasználással járnak, mint például a természetes medencék vagy az újrahasznosított anyagokból készült medencék.

Ezeken a tényezőkön kívül más egyéni preferenciák és körülmények is befolyásolhatják azt, hogy kinek nem ajánlott az otthoni épített medence. Fontos átgondolni az összes szempontot, mielőtt döntést hozol az otthoni medence létrehozásáról.

Komplett medence árak – Mi befolyásolja?

A komplett medencék árait számos tényező befolyásolja, melyek között szerepelnek a medence típusa, mérete, anyaga, a telepítés helyszíne, valamint a telepítéssel és karbantartással kapcsolatos költségek. A komplett medence árak kalkulálása során fontos megérteni, hogy a vásárlók milyen szempontokat tartanak szem előtt a döntéshozatal során. Az alábbiakban részletezzük azokat a kulcsfontosságú faktorokat, amelyek meghatározóak a komplett medence árak kialakításában.

Medence típusa

A piac különböző típusú medencéket kínál, amelyek jelentősen eltérhetnek árban. Földfeletti medencék általában kedvezőbb árúak, mivel egyszerűbb a telepítésük és kevesebb anyagot igényelnek. Ezzel szemben a földbe süllyesztett medencék drágábbak a bonyolultabb telepítési folyamat és a szükséges földmunkálatok miatt.

Méret és alak

A komplett medence árakat jelentősen befolyásolja a medence mérete és alakja. Nagyobb méretű és egyedi alakú medencék több anyagot és munkaórát igényelnek, így magasabbak lesznek a költségek.

Anyagok

A medencék különböző anyagokból készülhetnek, mint például beton, vinil, vagy üvegszál. A betonmedencék általában a legdrágábbak, de rendkívül tartósak és testreszabhatók. A vinil és az üvegszál anyagok olcsóbb alternatívát kínálnak, de ezek az anyagok kevésbé tartósak és korlátozottabb design lehetőségeket nyújtanak.

Telepítés helyszíne

A telepítés helyszíne is befolyásolhatja a komplett medence árait. Egy nehezen hozzáférhető helyszín vagy a talajviszonyok (például sziklás terület) megnövelhetik a telepítési költségeket. Ezen kívül, egyes régiókban a munkaerő költsége magasabb, ami szintén növeli az árakat.

Telepítési és karbantartási költségek

A telepítési költségeken túl a medencék fenntartása is jelentős kiadást jelenthet. A komplett medence árakat befolyásolhatja a szükséges karbantartási eszközök, a vízkezelési rendszerek és a fűtési megoldások költsége.

Komplett medence árak – Mit vizsgáljak meg?

A komplett medence árak meghatározását számos tényező befolyásolja, amelyek között szerepelnek a medence típusa, mérete, anyaga, a telepítés módja, valamint a tartozékok és a karbantartási költségek is. Ebben a részletes magyarázatban megvizsgáljuk ezeket a tényezőket, hogy jobban megértsük, miért változhatnak jelentősen a komplett medence árak.

1. Medence típusa: A komplett medencék többféle típusban érhetők el, beleértve a föld feletti és föld alatti medencéket. Általában a föld alatti medencék drágábbak, mivel bonyolultabb a telepítésük, és több anyagot igényelnek. Ezzel szemben a föld feletti medencék költséghatékonyabbak, gyorsabban telepíthetők, és rugalmasabbak a helyszín tekintetében.

2. Méret és forma: A medence mérete és formája jelentős hatással van az árra. Nagyobb méretű medencék esetén több anyagra és munkaórára van szükség, ami növeli az árat. A szabálytalan alakú medencék gyakran drágábbak, mivel bonyolultabb a kivitelezésük és több anyagot igényelnek.

3. Anyagok: A komplett medence árakat nagyban befolyásolja az építéshez használt anyagok típusa. Béton, vinil és üvegszál a leggyakoribb anyagok, mindegyik saját árkategóriával. A bétonmedencék általában a legdrágábbak, de hosszú távon tartósabbak és személyre szabhatóbbak. Az üvegszálas medencék előre gyártottak, gyorsabban telepíthetők, míg a vinil medencék általában a legkedvezőbb árúak.

4. Telepítés:

A telepítési költségek jelentősen hozzájárulnak a végső árhoz. A föld alatti medencék esetében például számolni kell az ásás, a talaj előkészítése és a vízelvezetési rendszerek telepítésének költségeivel. Ezen felül, egyes területeken engedélyek beszerzése is szükséges lehet, ami további költségeket jelent.

5. Tartozékok és funkciók: A medence tartozékok, mint például lépcsők, csúszdák, vízesések, világítás és fűtési rendszerek, szintén növelhetik a költségeket. Ezek a funkciók javítják a medence használati élményét, de figyelembe kell venni azokat a teljes költségvetésnél.

6. Karbantartás: A karbantartási költségek nem közvetlenül befolyásolják a telepítés árát, de fontos szempontot jelentenek a medence tulajdonosai számára. A karbantartási költségek magukban foglalhatják a vízkezelést, a tisztítást, a fűtési költségeket és a javításokat. Egyes medence típusok, mint az üvegszálas, kevesebb karbantartást igényelnek, ami hosszú távon költséghatékonyabb lehet.

Összességében a komplett medence árak széles skálán mozoghatnak, függően a fent említett tényezőktől. A vásárlóknak érdemes alaposan megfontolniuk a rendelkezésre álló opciókat és személyes preferenciáikat, mielőtt döntést hoznak a medence típusáról és a hozzá kapcsolódó költségekről. A megfelelő tervezéssel és kutatással, a komplett medence árakat hatékonyan lehet kezelni, miközben maximalizáljuk a befektetés értékét és élvezetét.

Medence árak GYIK

Mennyibe kerül egy medence építése?

Ha vesz egyet a bevásárlóközpontban, akkor 50-70.000 Ft. Ha viszont építeni szeretne, akkor minimum 1.500.000 Ft-tól indulnak az árak és a határ a végtelen.

Mennyi ideig bírja a medence belső fóliája?

Általában 8-10 évig bírja, de ha vigyáznak rá és rendszeresen karbantartják, akkor a 20 év sem lehetetlen.

Mennyi ideig tart egy medence kivitelezése?

Egy átlagos 6×3 méterese medence megépítése körülbelül 6-10 hétig tart, de ez nagyban függ az időjárástól is.

 

EGY JÓ KONYHA ISMÉRVEI

ÁRINFORMÁCIÓK

MOSDÓKAGYLÓ ÁRAK

Generálkivitelezés árak – Mennyibe fog kerülni, mire figyeljek?

Betonozás árak 2024 és minden amit a betonozásról tudni szeretne

A kútfúrás költségei és tudnivalói – kútfúrás árak 2022

 

By Nixa