A karácsony vitathatatlanul a legszebb és legjobban várt ünnep. Ahogy kicsit hidegebbre fordul az idő, egyik napról a másikra jelennek meg az üzletekben a karácsonyi dekorációk.Ha ragaszkodunk a hagyományokhoz, akkor advent első vasárnapján kezdjük a díszítést, de az sem baj ha már novemberben karácsonyi hangulatot varázsolunk az otthonunkba, szakértők szerint ugyanis ez jó hatással van a lelki állapotunkra is.A hideg és a kevés napsütés eleve rontja a hangulatunkat, nem beszélve a téli fáradtságról és az év végi hajtásról. Ezekben a stresszes napokban az ünnepi dekorációk előhozzák a kedves emlékeket, és boldoggá tesznek, ezért bátran díszítsünk. De mivel és hogyan varázsolhatjuk a karácsonyt az otthonunkba? Ehhez hoztunk pár tippet

Adventi koszorú

klasszikus adventi koszorú

Az adventi koszorú nem hiányozhat a lakásból. Hagyományosan  3 lila és 1 rózsaszín gyertya díszíti, de aki nem ragaszkodik a hagyományos koszorúhoz, az bármilyen színt választhat. A koszorút mi magunk is elkészíthetjük. Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a szőrös, vagy kötött anyaggal bevont változatok.

A pénztárcabarát klasszikus

díszítés fenyő ággal

A tradicionális karácsonyi dekorációk egyik alap eleme a fenyő és a fenyő ág. Fenyőágat beszerezhetünk a természetből akár összekötve egy kellemes téli kirándulással.Ezután pedig a fantáziánkra van bízva hogyan használjuk fel. Fényfüzérrel és gömbdíszekkel kombinálva azonnal karácsonyi hangulatot csempészhetünk vele a lakásba.

Gyertyák és gyertyatartók

gyertyatartó befőttes üvegből

Gyertyatartót szinte bármiből készíthetünk, nem feltétlenül kell több ezer forintot kiadni rá a boltokban. Egy régi befőttes üveg illatos teamécsessel, némi fenyő körítéssel, remek asztaldísz lehet.

Fények

fényfüzér dekoráció

Ha karácsony, akkor fényfüzér. Pár száz forintért kaphatóak elemes fényfüzérek, hagyományos hideg vagy meleg fehér színben, színesen villogó formában, vagy különböző karácsonyi formákkal pl. hópehellyel, angyallal kombinálva. Ezeket bárhova akaszthatjuk, hiszen nem vagyunk konnektorhoz kötve.

Illatok

szegfűszeg és narancs

A karácsonynak megvannak a jellegzetes illatai, melyek nélkül szinte elképzelhetetlen az ünnep. Ilyen a fahéj, narancs, mézeskalács, vagy a fenyő illata. Apró illatos teamécseseket szinte bármelyik üzletben beszerezhetünk. Ezek nem csak az ünnep illatát hozzák el otthonunkba de látványuk is megnyugtató. 

Választhatunk illóolajokat is, ma már ezekből is óriási a választék. Az egyszerű mécsessel kombinált párologtató mellett egyre népszerűbbek az aromás párásítók, de az elektromos légfrissítők között is megtaláljuk a szezonális illatokat.

Ha pedig a legegyszerűbb megoldást keressük, akkor a narancsba szúrt szegfűszeg darabokkal is nagyszerű illatot varázsolhatunk a lakásba. Ez a fajta illatosító nem mellesleg díszként is megállja a helyét.

Gömbdíszek

gömbdíszek az ablakba

Gömbdíszeket nem csak a fára akaszthatunk. Díszíthetjük vele az ablakokat, akaszthatjuk a csillárra, de akár koszorút is készíthetünk belőle.

Klasszikus papír díszek

papír díszek

A papírdíszek készítésébe akár a gyerekeket is bevonhatjuk. A kész díszekkel díszíthetjük az ablakokat, vagy a karácsonyfára is akaszthatjuk.

Manók

karácsonyi manó

Manapság a karácsonyi manók nagyon népszerűek, ami nem is csoda hiszen igazán jópofa és egyedi darabokat lehet találni, és akár álló vagy fekvő manóról beszélünk kitűnő karácsonyi dekoráció a szekrény szélén, vagy nagyobb méretben az ajtó előtt.

Grincsfa

A grincsfa alakja olyan, mint egy gúzsba kötött fenyő, melynek a hegye lelóg. Rendkívül népszerű, az elkészítésével pedig akár mi magunk is meg próbálkozhatunk.