Hamarosan itt a karácsony, aminek egyik legfontosabb dekorációs eleme a karácsonyfa. A megfelelő fa kiválasztása sok dilemmával jár, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és árakat.

karácsonyfa

Igazi vagy mű?

Mivel napjainkban egyre több embernek válik fontossá a környezettudatos életmód, ezért sokan a fenyő vásárlásnál is próbálják megtalálni a legjobb alternatívát. Sokan úgy gondolják, hogy a műfenyő vásárlásával óvják leginkább a környezetet, azonban több kutatás is bizonyítja, hogy még mindig jobbat teszünk földünkkel ha évente valódi fát vásárolunk, mintha műanyagot választunk.

Nem szabad elfelejteni, hogy a karácsonyfának szánt fenyőket kifejezetten erre a célra ültetik, tehát minden kivágott fa helyett újabbakat telepítenek, így kialakul egy körforgás, és nem a fenyőerdők látják kárát az ünnepeknek. Mellette szól még hogy a karácsonyfának szánt fenyő növekedés közben szén-dioxidot köt meg, ami csökkenti az üvegházgázok mennyiségét.

Persze van aki az erdőből szerzi be a karácsonyfát, de ezeknek a száma nem annyira számottevő, hogy az bármilyen negatív hatással legyen a környezetre.

 

Fenyőfajták

fenyő fajták

Amikor az igazi fák között válogatunk, jó ha tudjuk, hogy melyik típus milyen tulajdonságokkal bír, így könnyebben tudunk választani is.

Nordmann fenyő:

Az egyik legnépszerűbb fajta, köszönhetően szimmetrikus formájának és fényes sötétzöld tűleveleinek, melyeket sokáig megtart. A levelei kevésbé szúrósak, könnyen díszíthető, viszont általában száles és terebélyes, emiatt nagyobb helyet igényel.

Ára: 6500 – 7000 Ft/m

Duglászfenyő:

Tartós, sokáig megtartja leveleit, és erőteljes citrusos illatot áraszt. Tűlevelei megszáradva sem hullik le.

Ára:5500 – 6000 Ft/m

Ezüstfenyő:

Korábban ez volt a legnépszerűbb fenyő fajta. A tűlevelek vastag viaszréteg borításának köszönhetően rendkívül tartós, sokáig megtartja leveleit.

Ára: 5500 – 6000 Ft/m

Lucfenyő:

Mutatós és olcsó, viszont sajnos a meleg lakásban nem bírja túl sokáig. Szúrós tűlevelekkel rendelkezik.

Ára: 1800 – 2000 Ft/m

Erdei fenyő:

Szintén nagy népszerűségnek örvend, mivel viszonylag olcsó, és jól bírja a fűtött helyiség klímáját. Ellene szól, hogy sajnos nehéz tökéletes darabot találni, gyakran ritkás és nem elég formás, emellett előfordul hogy folyik belőle a gyanta, ami takarításnál okoz sok kellemetlenséget.

Ára: 1800 – 2500 Ft/m

Földlabdás fenyő:

Ha igazán környezetbarátok szeretnénk lenni, akkor válasszunk földlabdás fenyőt, hiszen a karácsony végeztével ezt ki tudjuk ültetni a kertbe. Fontos, hogy ezt a fajtát fokozatosan kell a meleghez szoktatni, mivel a hirtelen hőmérséklet változás megviseli. Érdemes egy sem túl meleg, sem túl hideg helyen tárolni mielőtt bevinnénk a házba.

Néhány kertészetben arra is lehetőség van, hogy “visszaváltható” karácsonyfát vásároljunk. Ilyenkor letéti díj ellenében tudjuk elhozni a fát, és januárban visszaválthatjuk.

Ez azoknak lehet jó opció, akik nem tudják megoldani a kiültetést, de mindenképp ragaszkodnak a földlabdás fenyőhöz. 

Ára: 

Lucfenyő –     5000 – 13.000 Ft (mérettől függően)

Ezüstfenyő –  6000 – 16.000 Ft (mérettől függően)

Nordmann –   6000 – 30.000 Ft (mérettől függően)

 

Műfenyő:

2D műfenyő

Azért azt mindenképp tudni kell, hogy a műfenyő sem ördögtől való, viszont ha emellett döntünk, akkor érdemes prémium minőséget választani, hiszen a a műfenyő környezeti szempontból csak akkor elfogadható, ha legalább egy évtizedig használják.

A silány minőségű műfenyők ellen leginkább az szól, hogy PVC-ből készül, amelyhez a gyártás során számos káros anyagot adnak, ami a fa öregedésével a levegőbe kerülhet. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a műfenyők általában valamelyik Ázsiai országban készülnek, így a szállításuk em túl környezetbarát a felhasznált üzemanyag mennyiség miatt.

A környezettudatosságon kívül a kényelmi szempontokat is figyelembe kell venni, ebből a szempontból pedig kétségtelenül a műfenyő a jobb választás. Ma már kaphatóak a valódi fenyőhöz megszólalásig hasonlító 3d tűlevelekkel rendelkező darabok is.

Nem hullajtja a leveleit, tökéletes alakja van, és pillanatok alatt felállítható, ezzel szemben a valódi fenyőt a talpba illeszteni körülményes, és rendkívül balesetveszélyes művelet. (A karácsonyi balesetek 70%-a is ennél a műveletnél történik.) Ha pedig a fenyő illatot hiányoljuk a műfenyőből, erre is van megoldás. Pár ezer forintért kapható speciális illatrúd, amit a műfenyő ágára kell akasztani.

A műfenyő mellett szól még, hogy kevés helyet foglal, az ünnep elteltével csak össze kell csomagolni és eltenni a következő évre.

Hogyan vásároljunk műfenyőt?

Fontos, hogy ne egyetlen kép alapján döntsünk. Ha lehet nézzük meg személyesen hiszen előfordulhat, hogy a képen gyönyörű, terebélyes fa, a kicsomagolás után közel sem adja vissza a képen látottakat.

Szerencsére a barkácsáruházakban általában minden típusból ki van állítva 1-1 darab, ezzel is megkönnyítve a vásárlást.

Mi a különbség a 2D és a 3D-s műfenyő között?

tűlevél típusok

A 2D műfenyő a legismertebb. A 2D kifejezés a levelek típusára vonatkozik, ugyanis ennél a fajtánál a tűlevelek egyforma lapocskákból állnak, vagyis nem utánozza egy az egyben a tűlevelek természetes hengeres formáját.

Ennek ellenére a 2D műfenyő is kapható minőségi, és formás kivitelekben, melyek bárhol jól mutatnak. 

Manapság már ez a típus is úgy van kialakítva, hogy minél inkább hasonlítson a természetes fenyőhöz, pl. számos darabnál találkozhatunk hajtás imitációkkal, vagy az ágak végén világosabb levelekkel, melyek a friss hajtásokat imitálják.

A 3D fenyők kialakítása sokkal aprólékosabb, emiatt szinte megszólalásig hasonlít egy valódi fenyőre. Az áruk viszonylag magas, köszönhetően a magasabb minőségnek és a megjelenésének.

Fontos szempont lehet a választásnál, hogy milyen módon kell összerakni a fát. A modern, 3D levelű műfenyők összerakása sokkal körülményesebb, mivel a fa “törzsébe” egyesével kell beakasztani az ágakat. Ezzel szemben a hagyományos 2D levelű műfenyőhöz már rögzítve vannak, így csak le kell hajtogatni.

Méreteit tekintve is nagy a választék, az asztaldísznyi apróságoktól az óriási darabokig találunk fenyőket az üzletekben és webshopokban. 

Ára:

Minőségtől és mérettől függően rendkívül széles skálán mozognak a műfenyő árak. 

Kisebb 2D-s fenyőt már pár ezer forintért kapunk, azonban egy méretes prémium 3D műfenyőért akár százezres nagyságrendű összeget is fizetnünk kell.

 

https://www.praktiker.hu/search/index?keyword=m%C5%B1feny%C5%91