szo. márc 23rd, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Hamarosan itt a karácsony, aminek egyik legfontosabb dekorációs eleme a karácsonyfa. A megfelelő fa kiválasztása sok dilemmával jár, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és árakat.

karácsonyfa

Igazi vagy mű?

Mivel napjainkban egyre több embernek válik fontossá a környezettudatos életmód, ezért sokan a fenyő vásárlásnál is próbálják megtalálni a legjobb alternatívát. Sokan úgy gondolják, hogy a műfenyő vásárlásával óvják leginkább a környezetet, azonban több kutatás is bizonyítja, hogy még mindig jobbat teszünk földünkkel ha évente valódi fát vásárolunk, mintha műanyagot választunk.

Nem szabad elfelejteni, hogy a karácsonyfának szánt fenyőket kifejezetten erre a célra ültetik, tehát minden kivágott fa helyett újabbakat telepítenek, így kialakul egy körforgás, és nem a fenyőerdők látják kárát az ünnepeknek. Mellette szól még hogy a karácsonyfának szánt fenyő növekedés közben szén-dioxidot köt meg, ami csökkenti az üvegházgázok mennyiségét.

Persze van aki az erdőből szerzi be a karácsonyfát, de ezeknek a száma nem annyira számottevő, hogy az bármilyen negatív hatással legyen a környezetre.

 

Fenyőfajták

fenyő fajták

Amikor az igazi fák között válogatunk, jó ha tudjuk, hogy melyik típus milyen tulajdonságokkal bír, így könnyebben tudunk választani is.

Nordmann fenyő:

Az egyik legnépszerűbb fajta, köszönhetően szimmetrikus formájának és fényes sötétzöld tűleveleinek, melyeket sokáig megtart. A levelei kevésbé szúrósak, könnyen díszíthető, viszont általában száles és terebélyes, emiatt nagyobb helyet igényel.

Ára: 6500 – 7000 Ft/m

Duglászfenyő:

Tartós, sokáig megtartja leveleit, és erőteljes citrusos illatot áraszt. Tűlevelei megszáradva sem hullik le.

Ára:5500 – 6000 Ft/m

Ezüstfenyő:

Korábban ez volt a legnépszerűbb fenyő fajta. A tűlevelek vastag viaszréteg borításának köszönhetően rendkívül tartós, sokáig megtartja leveleit.

Ára: 5500 – 6000 Ft/m

Lucfenyő:

Mutatós és olcsó, viszont sajnos a meleg lakásban nem bírja túl sokáig. Szúrós tűlevelekkel rendelkezik.

Ára: 1800 – 2000 Ft/m

Erdei fenyő:

Szintén nagy népszerűségnek örvend, mivel viszonylag olcsó, és jól bírja a fűtött helyiség klímáját. Ellene szól, hogy sajnos nehéz tökéletes darabot találni, gyakran ritkás és nem elég formás, emellett előfordul hogy folyik belőle a gyanta, ami takarításnál okoz sok kellemetlenséget.

Ára: 1800 – 2500 Ft/m

Földlabdás fenyő:

Ha igazán környezetbarátok szeretnénk lenni, akkor válasszunk földlabdás fenyőt, hiszen a karácsony végeztével ezt ki tudjuk ültetni a kertbe. Fontos, hogy ezt a fajtát fokozatosan kell a meleghez szoktatni, mivel a hirtelen hőmérséklet változás megviseli. Érdemes egy sem túl meleg, sem túl hideg helyen tárolni mielőtt bevinnénk a házba.

Néhány kertészetben arra is lehetőség van, hogy “visszaváltható” karácsonyfát vásároljunk. Ilyenkor letéti díj ellenében tudjuk elhozni a fát, és januárban visszaválthatjuk.

Ez azoknak lehet jó opció, akik nem tudják megoldani a kiültetést, de mindenképp ragaszkodnak a földlabdás fenyőhöz. 

Ára: 

Lucfenyő –     5000 – 13.000 Ft (mérettől függően)

Ezüstfenyő –  6000 – 16.000 Ft (mérettől függően)

Nordmann –   6000 – 30.000 Ft (mérettől függően)

Műfenyő:

2D műfenyő

Azért azt mindenképp tudni kell, hogy a műfenyő sem ördögtől való, viszont ha emellett döntünk, akkor érdemes prémium minőséget választani, hiszen a a műfenyő környezeti szempontból csak akkor elfogadható, ha legalább egy évtizedig használják.

A silány minőségű műfenyők ellen leginkább az szól, hogy PVC-ből készül, amelyhez a gyártás során számos káros anyagot adnak, ami a fa öregedésével a levegőbe kerülhet. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a műfenyők általában valamelyik Ázsiai országban készülnek, így a szállításuk em túl környezetbarát a felhasznált üzemanyag mennyiség miatt.

A környezettudatosságon kívül a kényelmi szempontokat is figyelembe kell venni, ebből a szempontból pedig kétségtelenül a műfenyő a jobb választás. Ma már kaphatóak a valódi fenyőhöz megszólalásig hasonlító 3d tűlevelekkel rendelkező darabok is.

Nem hullajtja a leveleit, tökéletes alakja van, és pillanatok alatt felállítható, ezzel szemben a valódi fenyőt a talpba illeszteni körülményes, és rendkívül balesetveszélyes művelet. (A karácsonyi balesetek 70%-a is ennél a műveletnél történik.) Ha pedig a fenyő illatot hiányoljuk a műfenyőből, erre is van megoldás. Pár ezer forintért kapható speciális illatrúd, amit a műfenyő ágára kell akasztani.

A műfenyő mellett szól még, hogy kevés helyet foglal, az ünnep elteltével csak össze kell csomagolni és eltenni a következő évre.

Hogyan vásároljunk műfenyőt?

Fontos, hogy ne egyetlen kép alapján döntsünk. Ha lehet nézzük meg személyesen hiszen előfordulhat, hogy a képen gyönyörű, terebélyes fa, a kicsomagolás után közel sem adja vissza a képen látottakat.

Szerencsére a barkácsáruházakban általában minden típusból ki van állítva 1-1 darab, ezzel is megkönnyítve a vásárlást.

Mi a különbség a 2D és a 3D-s műfenyő között?

tűlevél típusok

A 2D műfenyő a legismertebb. A 2D kifejezés a levelek típusára vonatkozik, ugyanis ennél a fajtánál a tűlevelek egyforma lapocskákból állnak, vagyis nem utánozza egy az egyben a tűlevelek természetes hengeres formáját.

Ennek ellenére a 2D műfenyő is kapható minőségi, és formás kivitelekben, melyek bárhol jól mutatnak. 

Manapság már ez a típus is úgy van kialakítva, hogy minél inkább hasonlítson a természetes fenyőhöz, pl. számos darabnál találkozhatunk hajtás imitációkkal, vagy az ágak végén világosabb levelekkel, melyek a friss hajtásokat imitálják.

A 3D fenyők kialakítása sokkal aprólékosabb, emiatt szinte megszólalásig hasonlít egy valódi fenyőre. Az áruk viszonylag magas, köszönhetően a magasabb minőségnek és a megjelenésének.

Fontos szempont lehet a választásnál, hogy milyen módon kell összerakni a fát. A modern, 3D levelű műfenyők összerakása sokkal körülményesebb, mivel a fa “törzsébe” egyesével kell beakasztani az ágakat. Ezzel szemben a hagyományos 2D levelű műfenyőhöz már rögzítve vannak, így csak le kell hajtogatni.

Méreteit tekintve is nagy a választék, az asztaldísznyi apróságoktól az óriási darabokig találunk fenyőket az üzletekben és webshopokban. 

Ára:

Minőségtől és mérettől függően rendkívül széles skálán mozognak a műfenyő árak. 

Kisebb 2D-s fenyőt már pár ezer forintért kapunk, azonban egy méretes prémium 3D műfenyőért akár százezres nagyságrendű összeget is fizetnünk kell.

https://www.praktiker.hu/search/index?keyword=m%C5%B1feny%C5%91

 

By Nixa