hét. márc 11th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A keleti kultúrában rendkívül fontos a környezettel kapcsolatos harmónia megteremtése. A feng shui itthon is közkedvelt, lényege, hogy a pozitív energiák áramlását segítsük a lakáson belül, a negatívtól pedig megszabaduljunk.

Létezik egy teória, mely szerint a feng shui akkor is hat ránk, ha nem hiszünk benne. Ha jobban belegondolunk, ebben lehet valami, hiszen egy rendezetlen, káosszal teli környezetben, nem tudunk kikapcsolódni, koncentrálni stb. 

De hogyan is válhat otthonunk a harmónia birodalmává?

Hogyan teremtsünk egyensúlyt?

Gyakran előfordul, hogy bár otthonunk a legújabb divatnak megfelelően van berendezve, mégsem tudjuk magunkat kipihenni, esetleg nem érezzük otthon magunkat benne. ebben az esetben sajnos az élet valamely területén sem fogunk tudni megfelelően teljesíteni. A feng shui segíthet abban, hogy boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá váljunk, és bizony, ez valóban működik, akkor is, ha nem hisz benne az ember.

Az egyik alapvető szabály az irányok meghatározása a lakásban, mivel minden irány más energia minőséget képvisel. Bizonyos irányok a tanulást segítik, mások pihenés, ellazulást stb. Ezért kiemelten fontos, hogy a bútorokat hogyan helyezzük el.Ehhez ma már segítségül hívhatunk feng shui lakberendezőket, de számos tanácsot olvashatunk szerte az interneten is.

A feng shuiban a színek, anyagok és a különféle szimbólumok is rendkívül fontosak. Vannak közismert eszközök, pl a különféle szélcsengők, kristályok stb, melyek a negatív energiákat semlegesítik, de ez sokszor koránt sem elég.

Mire figyeljünk a lakásban?

 

feng shui a lakásban

Már a bejárati ajtónál oda kell figyelni pár dologra. Mivel ezt pillantjuk meg először, fontos hogy a környéke mindig hangulatos, és rendezett legyen. Fontos, hogy a bejárati ajtóval szemben ne legyen tükör, ez ugyanis kedvezőtlenül hat a pozitív energiákra.

https://www.fix24.hu/blog/milyen-egy-praktikus-eloszoba/

Az alapelv minden helyiségben a rendezettség is tisztaság. A legfontosabb ezt a nappaliban betartani, mivel ez a lakás központja. Fontos, hogy az ablakok mindig tiszták legyenek, hogy elegendő fény jusson a lakótérbe, viszont a privát szféra megteremtése miatt nyugodtan használhatunk sötétítőket. Nyugodtan vegyük körbe magunkat növényekkel és képekkel, de vigyázzunk, hogy a növények kerek levelűek legyenek, a fényképek és képek pedig pozitív hangvételűek.

https://www.fix24.hu/blog/hazunk-kozponti-helye-a-nappali/

A hálószobába lehetőleg ne tegyünk elektromos berendezéseket, mivel ezek megzavarják a pihenést.Mindig szellőztessünk, ezáltal jobban tudunk majd aludni. A tükrök elhelyezése nem túl szerencsés a hálóban, ha mégis ragaszkodunk hozzá, fontos, hogy ne az ággyal szemben legyen, és főleg ne olyan magasságban, hogy az ágyból lássuk benne magunkat, ugyanis ez káros hatással van a pihenésre. 

Az ágyunk lehetőleg olyan legyen, amely alatt nincs tároló, így szabadon áramolhatnak az energiák. A legjobb, ha úgy helyezzük el, hogy az ágyból rálátunk az ajtóra és az ablakra is. Az ajtónak háttal, és az ablak alatt feküdni viszont egyaránt zavaró. A dekoráció is fontos, de hálószobába lehetőleg olyan fotókat tegyünk, melyek a vágyainkat fogalmazzák meg. A jól elhelyezett lámpák is lényegesek, itt szintén kerüljük a szögletes darabokat.

A konyhában is elsődleges a tisztaság és rendezettség valamint a minél több fény. Emellett érdemes élő fűszernövényeket is elhelyezni, mivel ezek nem csak jó illatot árasztanak, de hangulatunkra is kedvező hatással vannak. A konyha akkor a legjobb, ha nem a bejárati ajtóval szemben helyezkedik el, mivel így nem tudnak elszökni az energiák.Az ebédlőnél is figyelni kell pár dologra. Feng shui szempontból a kerek, vagy ovális asztal a legjobb, ugyanis a sarkok negatív energiákat hoznak. Ha mégis szögletes asztalt szeretnénk, válasszunk olyat aminek lekerekített sarkai vannak. 

https://www.fix24.hu/blog/egy-jo-konyha-ismervei/

Fürdőszobánál fontos, hogy nyugodt, relaxáló környezetet teremtsünk, ezért bátran használjunk gyertyákat és illóolajokat. A tükör ebben a helyiségben bátran elhelyezhető, enélkül amúgy is elképzelhetetlen lenne a fürdőszoba.

Az egyes területekhez pedig bizonyos színek és anyagok tartoznak: az egészség és család területéhez például a zöld, a szerelem és a házasság területéhez a rózsaszín, az önművelés és tudás színe pedig a kék. Bizonyos színek használatától azonban óva int a feng shui, vagy legalábbis azt tanácsolja, hogy óvatosan bánj vele. Ilyen a vörös és a fekete: utóbbi használata például nem tanácsos északra vagy délre néző ajtókon és falakon, míg előbbi a keleti és nyugati fekvésű felületeken nem ajánlott.

Milyen növényeket tegyünk a lakásba?

Fontos, hogy minden szobában legyen legalább egy nagyobb növény, mivel ezek azon kívül, hogy tisztítják a levegőt, hasznos energiákkal töltenek fel minket is. A hálószobában elhelyezett piros, vagy pink virágos növények kedvezően hatnak a romantikára is.

kerekded növények a harmóniáért

A zöld a növekedés színe, valamint békét és harmóniát sugároznak, csökkentik a negatív gondolatokat. Mint már írtuk, inkább élő növényeket részesítsünk előnyben, mivel a vágott és száraz virágok az elmúlást jelképezik.

https://www.praktiker.hu/kert/noveny-mag-hagyma/szobanoveny

Káros tárgyak a lakásban

  • Gerendák – Bár számos lakberendezési stílus nélkülözhetetlen elemei, feng shui szempontból egyáltalán nem előnyösek. Mivel nehéz súlyt tartanak, egy idő után nyomasztó hatást keltenek, emellett élei miatt “elvágják” az energiákat.
  • Törött tárgyak – A feng shui szerint, minden olyan tárgy, ami törött, sérült, vagy nem használható, az negatív energiákat hoz a lakásba. Ezek amúgy is csak a helyet foglalják, ezért jobb megszabadulni tőlük.
  • Vágott virág – Bár a virágok gyönyörűek, és jó ránézni, inkább részesítsük előnyben a cserepes változatot. A vágott virág rövid életű, ezért az elmúlást szimbolizálja.
  • Hegyes levelű növények –  A kisebb, kerekded növények támogatják a pozitív energiákat, míg a hegyes növények zárkózottá és kötekedővé tesznek, különösen, ha a hálószobába tesszük őket.
  • Kaktusz – A kaktusz, akár tüskés, akár nem, negatív energiákat vonz be, ezért nem tanácsos a lakásban tartani.
  • Mozaik tükrök – Bár rendkívül népszerű, a feng shui egyáltalán nem kedveli, mivel a pozitív energiákat túlságosan szétszórja a lakásban, ami nem előnyös.
  • Nagy méretű szekrények, robosztus bútorok – Az összefüggő szekrénysorok, és a nagyméretű darabok megrekesztik az energiákat, ezért válasszunk inkább szellősebb berendezési tárgyakat, hogy szabadon áramolhassanak az energiák.
  • Sarkok – Mint korábban már említettük, a feng shui egyáltalán nem kedveli az éles sarkokat, mivel azok negatív energiát teremtenek, és ezt 4 irányba szórják szét a lakásban.Válasszunk inkább lekerekített sarkokkal rendelkező, vagy ovális bútorokat.
  • Apró tükrök – Bár alapvetően nem ellenzi a tükrök használatát a feng shui, mégis fontos, hogy melyik helyiségbe milyen tükör kerül.A hálószobába egyáltalán nem javasolt, más helyiségekben pedig olyat érdemes elhelyezni amiben rendesen látjuk magunkat, a kis tükrök ugyanis csökkentik az önbizalmat.

Feng Shui a házon kívül

Elég csak belegondolni, hogy a természet látványa, a friss levegő, és a növények összhangja mennyi energiával tud feltölteni minket. Egy rendezetlen, gazos kertre nem jó ránézni, és nem is szívesen töltjük az időnket kint, ha káosz fogad minket az udvaron. 

A feng shui a kertben is alkalmazható, sőt kimondottan ajánlott, mivel az élő táj képződményei is befolyásolják az energiák áramlását. A kialakítás előtt érdemes körbejárni a kertet és megfigyelni, hol van az a pont ahol a legszívesebben időznénk. Ez jó támpont lehet a  kerti padok, játszó részek elhelyezéséhez.

Nézzük meg, hol van a kert közepe. Feng shui szempontból ez azért fontos, mert ez a kertünk szíve, itt futnak össze az energiák. A hegyes élek és rideg formák, a benti elrendezéshez hasonlóan a kertben sem szerencsések, ha megoldható szüntessük meg ezeket, vagy tegyünk eléjük valamit ami tompítja a negatív hatásokat. A kerti tavak, csobogók létfontosságúak a keleti kultúra szerint, mivel otthonunkba csalogatják a szerencsét. Fontos, hogy ezeket ne a ház mögé helyezzük el, mert ez negatív hatással lesz az anyagi helyzetünkre. Emellett ügyeljünk rá, hogy a csobogók hangja ne legyen túl erős, ugyanis az zavaró lehet, ami megzavarja a nyugalmat.

https://www.fix24.hu/blog/kertunk-eke-a-kerti-to/

Növények és kövek

Az élő dolgok, mint a fák, virágok, cserjék hordozzák a yang-ot, a kövek és sziklák pedig az ellentétes pólust a yin-t. Emiatt fontos, hogy ne csak növényeket telepítsünk, hanem alakítsunk ki sziklakertet is. A laposabb kövek vízszintesen vezetik az energiákat, míg a nagyobb magasba emelkedő sziklák felfelé irányítják. A köveket lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a legszebb oldalukat lássuk.

https://www.fix24.hu/blog/latvanyos-ko-kupac-a-kertben-a-sziklakert/

Természetesen az utak is nagyon fontosak a kertbe, mivel ezek kötik össze a kert egyes részeit. A kialakított ösvények legyenek kanyargósak, mivel az egyenes járdán túlságosan felgyorsul az energia, ami által veszít kedvező hatásából. A járdák anyaga készülhet bármiből, de fontos, hogy hallgassunk a megérzéseinkre.

https://www.fix24.hu/blog/kertepites-arak-2019/

By zorro