hét. aug 9th, 2021

A tető házunk egyik, ha nem a legfontosabb eleme. Cikkükben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

mediterrán tető
 

Tető fajták

A tetőket többféle szempont alapján csoportosíthatjuk. A legelterjedtebb, a hajlásszög által meghatározott csoportosítás.

A vízelvezetés miatt nem mindegy egy tető dőlése, gyakran a laposabb tetők is rendelkeznek legalább annyi dőléssel, hogy a csapadékot megfelelően el tudják vezetni.

Az évek alatt a tető formáknál népszerűségében is sok változás történt.

A 70es évek végéig a kádár kockák népszerűségének köszönhetően a hagyományos négyzetes tető forma volt a legjellemzőbb. Mivel ezek a házak most reneszánszukat élik, és az évek során a tetők is megértek a cserére, sokan próbálnak a dőlésszöggel játszani így adva modernebb külsőt az épületnek. 

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb hajlásszöge van egy tetőnek, annál hagyományosabb stílust ad házunknak. 

A mediterrán, vagy modern stílus viszont megköveteli a laposabb tetőt.

Míg egy sátortető esetében, egy esetleges bővítésnél szóba jöhet a tetőtér beépítés, addig a lapos tetők esetében ez nem opció. Ezért ha házvásárlás előtt állunk, érdemes ezzel is számolni.

A tetőtér beépítésről bővebben https://www.fix24.hu/blog/lakoter-noveles-hogyan-lehet-elheto-a-tetoter/

cserép tető
 

Tető felújítás

Korábban már említettük, hogy a régi házak felújítása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sokan választják a használt ingatlan vásárlást építkezést helyett.

Ilyenkor fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a tetőszerkezet állapotát, hiszen az elhasználódott tetők sok gondot okozhatnak.

Egyrészt a a tetőfedő anyagok is elöregszenek egy idő után, ilyenkor pedig a repedéseken könnyen befolyik a víz. Ugyanez igaz a nem megfelelő, vagy az évek során megváltozott illesztésekre is.

A régi típusú ingatlanoknál még nem volt jellemző a tető szigetelés, és a különféle fóliák alkalmazása, ezért az esetleges beázások rongálják a padlásteret, de a lakótérbe is könnyebben bejuthatnak. Persze az is gyakran előfordul, hogy a meglévő tető még bőven kibír pár évet, ha mégis megérett a cserére, akkor érdemes átgondolni, hogy milyen tetőfedő anyagot válasszunk.

Ha nincs szerencsénk, akkor az egész szerkezetet cserélni kell, egyéb esetekben elegendő csak a tetőfedő anyagot.

https://www.fix24.hu/blog/tetofedes-arak/

 

Ha a cserép mellett döntünk, célszerű úgy megtervezni a felújítást, hogy a kész tető több évtizedig problémamentes fedést biztosítson. Ehhez a legfontosabb a megfelelő vízhatlanság és viharállóság kialakítása.

Ezt minőségi anyagok és megbízható szakemberek segítségével érhetjük el.

https://www.fix24.hu/acs

 

A jó minőségű cserepeknél a garancia is magasabb, így egyszeri nagyobb befektetéssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, valamint hosszútávon akár még spórolhatunk is az esetleges javítási költségeken.

 

https://www.bramac.hu/

 

Mire figyeljünk a felújításnál?

tető felújítás
 

 

A legfontosabb, hogy a tető megfelelően vízzáró legyen. Legalább ilyen fontos a tartósság is, aminek egyik fő feltétele a faszerkezet állapota, és a megfelelően megválasztott tetőfedő anyag is. Ahhoz hogy a szerkezetnek megfelelő élettartamot biztosítsunk, gondoskodni kell a gombásodás és korhadással szembeni védelemről. Ezt megtehetjük, különböző fa kezelő szerekkel, valamint a megfelelő átszellőztetéssel is. A szellőztetéssel a pára távozását segítjük elő, de fontos a megfelelő vízzáró és páraáteresztő fólia használata is. 

 

http://www.villas.hu/

 

Az, hogy milyen mértékben kell felújítani egy régi tetőt sok mindentől függ. A legolcsóbban akkor fogunk kijönni, ha mint azt már említettük, a szaruzat sértetlen és jó állapotban van. 

Rosszabb helyzetben vagyunk, ha a fa szerkezet korhadt, ilyenkor ugyanis a komplett tetőt cserélni kell, ami több millió forintos kiadást jelent. 

 

tető cserepek
 

Milyen cserepet válasszunk?

 

Örök dilemma, hogy milyen cserép kerüljön a tetőre. Bizonyos stílusoknak vannak sajátosságai, így pl.  egy mediterrán stílushoz, a többszínű mediterrán cserép illik. A legjelemzőbb azonban, hogy az ár alapján választunk. Természetesen olcsó cserepek között is találunk jót, csak az nem mindegy, hogy hány évre tervezzük a tetőfedést. Ugyanis a minőséget mint minden terméknél itt is meg kell fizetni. 

Fontos szempont még a választásnál, hogy marad e a meglévő tetőszerkezet, vagy új készül. HA marad, akkor olyan cserepet kell választanunk, ami korábban volt a házon, ha betoncserép volt akkor betont, ha kerámia akkor kerámiát. 

Természetesen léteznek más alternatívák is, ezekről korábbi cikkeinkben olvashat.

 

https://www.fix24.hu/blog/a-cserepeslemez-legfontosabb-tudnivaloi/

 

https://www.fix24.hu/blog/zsindely-arak/

 

Kerámia  vagy beton cserepek?

 

Örök dilemma, és vita téma, hogy a beton vagy a kerámia cserép jobb. Nos egyértelműen nem lehet nyertest választani a kérdésben, mindkét típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

A kerámia cserép előnye, hogy teljesen környezetbarát, mivel újrahasznosítható anyagból készül, emellett kis súlyú, ellenáll a környezeti hatásoknak, és sima porózus felülete miatt kiválóan lélgzik, így a penészedés is elkerülhető.

Hátrányai viszont, hogy mészkukac képződésre hajlamos, ami nem egy különös rovar jelenlétét jelenti, hanem a technológia során képződő mészcsomókat, melyek könnyen magukba zárják a vizet, így fagykárt okozhatnak a cserépben.

 

A betoncserép valamivel nehezebb súlyú mint a kerámia, és kisebb választékban elérhető (bár itt is van bőven választék) de anyagszerkezetéből adódóan kevesebb vizet tud felvenni, valamint mivel nagyobb, kevesebb kell belőle négyzetméterenként, ami előnyt jelent a munkavégzésnél is.

Sajnos súlya miatt más lécezést igényel mint egy kerámia borítás, ezért egy korábban kerámia cseréppel borított háznál a komplett lécezést is cserélni kell.

 

Hogy döntsünk?

 

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nekünk melyik lenne a legidálisabb, kérjük ki a tervezők, kivitelezők véleményét, emellett érdemes megnézni pár házat mindkét típusból.

Könnyebb szerkezet esetén érdemes a kerámiát választani, de a tető hajlásszöge is sok kérdést eldönthet, mivel bizonyos cserepet bizonyos formáknál nem lehet alkalmazni. 

A szín is fontos, mert néhány szín csak adott formájú cserépnél érhető el, ez máris szűkíti a lehetőségeket.

Végül a sokszor legfontosabb kérdés, az ár, mivel a rendelkezésre álló összeg lesz a fő meghatározó tényező a döntésnél.

A legújabb technológiákat használó és többféle védőréteggel rendelkező cserepek általában jóval drágábbak, mint extráktól mentes társaik, ezért ha költségvetésünk szigorú, akkor sok termék kiesik.

Mindeképp tekintsük át a gyártók kínálatát, és bátran kérjünk tőlük is segítséget.

 

További érdekes cikkek a témában:

joteto.blog.hu

 

By Nixa