hét. márc 11th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A tető házunk egyik, ha nem a legfontosabb eleme. Cikkükben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

mediterrán tető

Tető fajták

A tetőket többféle szempont alapján csoportosíthatjuk. A legelterjedtebb, a hajlásszög által meghatározott csoportosítás.

A vízelvezetés miatt nem mindegy egy tető dőlése, gyakran a laposabb tetők is rendelkeznek legalább annyi dőléssel, hogy a csapadékot megfelelően el tudják vezetni.

Az évek alatt a tető formáknál népszerűségében is sok változás történt.

A 70es évek végéig a kádár kockák népszerűségének köszönhetően a hagyományos négyzetes tető forma volt a legjellemzőbb. Mivel ezek a házak most reneszánszukat élik, és az évek során a tetők is megértek a cserére, sokan próbálnak a dőlésszöggel játszani így adva modernebb külsőt az épületnek. 

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb hajlásszöge van egy tetőnek, annál hagyományosabb stílust ad házunknak. 

A mediterrán, vagy modern stílus viszont megköveteli a laposabb tetőt.

Míg egy sátortető esetében, egy esetleges bővítésnél szóba jöhet a tetőtér beépítés, addig a lapos tetők esetében ez nem opció. Ezért ha házvásárlás előtt állunk, érdemes ezzel is számolni.

A tetőtér beépítésről bővebben https://www.fix24.hu/blog/lakoter-noveles-hogyan-lehet-elheto-a-tetoter/

cserép tető

Tető felújítás

Korábban már említettük, hogy a régi házak felújítása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sokan választják a használt ingatlan vásárlást építkezést helyett.

Ilyenkor fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a tetőszerkezet állapotát, hiszen az elhasználódott tetők sok gondot okozhatnak.

Egyrészt a a tetőfedő anyagok is elöregszenek egy idő után, ilyenkor pedig a repedéseken könnyen befolyik a víz. Ugyanez igaz a nem megfelelő, vagy az évek során megváltozott illesztésekre is.

A régi típusú ingatlanoknál még nem volt jellemző a tető szigetelés, és a különféle fóliák alkalmazása, ezért az esetleges beázások rongálják a padlásteret, de a lakótérbe is könnyebben bejuthatnak. Persze az is gyakran előfordul, hogy a meglévő tető még bőven kibír pár évet, ha mégis megérett a cserére, akkor érdemes átgondolni, hogy milyen tetőfedő anyagot válasszunk.

Ha nincs szerencsénk, akkor az egész szerkezetet cserélni kell, egyéb esetekben elegendő csak a tetőfedő anyagot.

https://www.fix24.hu/blog/tetofedes-arak/

 

Ha a cserép mellett döntünk, célszerű úgy megtervezni a felújítást, hogy a kész tető több évtizedig problémamentes fedést biztosítson. Ehhez a legfontosabb a megfelelő vízhatlanság és viharállóság kialakítása.

Ezt minőségi anyagok és megbízható szakemberek segítségével érhetjük el.

https://www.fix24.hu/acs

 

A jó minőségű cserepeknél a garancia is magasabb, így egyszeri nagyobb befektetéssel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, valamint hosszútávon akár még spórolhatunk is az esetleges javítási költségeken.

 

https://www.bramac.hu/

 

Mire figyeljünk a felújításnál?

tető felújítás

 

A legfontosabb, hogy a tető megfelelően vízzáró legyen. Legalább ilyen fontos a tartósság is, aminek egyik fő feltétele a faszerkezet állapota, és a megfelelően megválasztott tetőfedő anyag is. Ahhoz hogy a szerkezetnek megfelelő élettartamot biztosítsunk, gondoskodni kell a gombásodás és korhadással szembeni védelemről. Ezt megtehetjük, különböző fa kezelő szerekkel, valamint a megfelelő átszellőztetéssel is. A szellőztetéssel a pára távozását segítjük elő, de fontos a megfelelő vízzáró és páraáteresztő fólia használata is. 

http://www.villas.hu/

 

Az, hogy milyen mértékben kell felújítani egy régi tetőt sok mindentől függ. A legolcsóbban akkor fogunk kijönni, ha mint azt már említettük, a szaruzat sértetlen és jó állapotban van. 

Rosszabb helyzetben vagyunk, ha a fa szerkezet korhadt, ilyenkor ugyanis a komplett tetőt cserélni kell, ami több millió forintos kiadást jelent. 

 

tető cserepek

Milyen cserepet válasszunk?

 

Örök dilemma, hogy milyen cserép kerüljön a tetőre. Bizonyos stílusoknak vannak sajátosságai, így pl.  egy mediterrán stílushoz, a többszínű mediterrán cserép illik. A legjelemzőbb azonban, hogy az ár alapján választunk. Természetesen olcsó cserepek között is találunk jót, csak az nem mindegy, hogy hány évre tervezzük a tetőfedést. Ugyanis a minőséget mint minden terméknél itt is meg kell fizetni. 

Fontos szempont még a választásnál, hogy marad e a meglévő tetőszerkezet, vagy új készül. HA marad, akkor olyan cserepet kell választanunk, ami korábban volt a házon, ha betoncserép volt akkor betont, ha kerámia akkor kerámiát. 

Természetesen léteznek más alternatívák is, ezekről korábbi cikkeinkben olvashat.

 

https://www.fix24.hu/blog/a-cserepeslemez-legfontosabb-tudnivaloi/

 

https://www.fix24.hu/blog/zsindely-arak/

 

Kerámia  vagy beton cserepek?

 

Örök dilemma, és vita téma, hogy a beton vagy a kerámia cserép jobb. Nos egyértelműen nem lehet nyertest választani a kérdésben, mindkét típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

A kerámia cserép előnye, hogy teljesen környezetbarát, mivel újrahasznosítható anyagból készül, emellett kis súlyú, ellenáll a környezeti hatásoknak, és sima porózus felülete miatt kiválóan lélgzik, így a penészedés is elkerülhető.

Hátrányai viszont, hogy mészkukac képződésre hajlamos, ami nem egy különös rovar jelenlétét jelenti, hanem a technológia során képződő mészcsomókat, melyek könnyen magukba zárják a vizet, így fagykárt okozhatnak a cserépben.

 

A betoncserép valamivel nehezebb súlyú mint a kerámia, és kisebb választékban elérhető (bár itt is van bőven választék) de anyagszerkezetéből adódóan kevesebb vizet tud felvenni, valamint mivel nagyobb, kevesebb kell belőle négyzetméterenként, ami előnyt jelent a munkavégzésnél is.

Sajnos súlya miatt más lécezést igényel mint egy kerámia borítás, ezért egy korábban kerámia cseréppel borított háznál a komplett lécezést is cserélni kell.

 

Hogy döntsünk?

 

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nekünk melyik lenne a legidálisabb, kérjük ki a tervezők, kivitelezők véleményét, emellett érdemes megnézni pár házat mindkét típusból.

Könnyebb szerkezet esetén érdemes a kerámiát választani, de a tető hajlásszöge is sok kérdést eldönthet, mivel bizonyos cserepet bizonyos formáknál nem lehet alkalmazni. 

A szín is fontos, mert néhány szín csak adott formájú cserépnél érhető el, ez máris szűkíti a lehetőségeket.

Végül a sokszor legfontosabb kérdés, az ár, mivel a rendelkezésre álló összeg lesz a fő meghatározó tényező a döntésnél.

A legújabb technológiákat használó és többféle védőréteggel rendelkező cserepek általában jóval drágábbak, mint extráktól mentes társaik, ezért ha költségvetésünk szigorú, akkor sok termék kiesik.

Mindeképp tekintsük át a gyártók kínálatát, és bátran kérjünk tőlük is segítséget.

 

További érdekes cikkek a témában:

joteto.blog.hu

 

By Nixa