pén. márc 8th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Amit a téglákról tudni érdemes.

Építkezésnél, felújításnál az egyik legfontosabb kérdés az építőanyagok megválasztása.
Érdemes figyelembe venni a különböző falazóanyagok tulajdonságait, hogy mire szeretnénk használni, fő falat, válaszfalat vagy csak egy térelválasztó kis falat építünk.
A könnyebb választás érdekében csokorba szedtük a különböző tégla és építőanyag típusok jellemzőit.

Amikor elhatározzuk, hogy építkezni fogunk, sokszor bele sem gondolunk, hogy az egyik legfontosabb elem a megfelelő tégla kiválasztása. Fontos, hogy körültekintően válasszuk ki, hogy miből épül majd a házunk, hiszen a későbbiekben ezek nem cserélhetőek, gyakorlatilag egy életre szóló döntést kell meghoznunk.
Korábban nem igazán volt választási lehetőség, leggyakrabban vályog, szilikát, hagyományos kis tégla, vagy salakblokk volt a házak fő építőeleme. Később megjelentek a gázbeton és b30 tégla, melyek az elődeikhez képest jobb szigetelőképességet és gyorsabb építést hoztak magukkal.
Természetesen vannak akik a hagyományos anyagokra esküsznek, sőt az ökoházak esetében egyre gyakrabban tér vissza a vályog tégla felhasználása, de nem szabad elfelejteni, hogy a mai modern téglák, bár költségesebbek, de számtalan előnyük van a hagyományos építő elemekkel szemben.

A legtöbb család, elsőszámú szempontként az árat veszi figyelembe. A legnépszerűbb építési mód a vastag fal + hőszigetelés, pedig ha a végösszeget nézzük, egy okos téglából épített ház sem sokkal költségesebb. Kétféle faltípus közül választhatunk, egyrétegű (monolit) vagy kétrétegű. Az egyrétegű falazatnál a tégla felelős a tartó funkcióért és a hőszigetelésért. Kétrétegű fal esetén a hőszigetelést utólag kell megoldani. Ebben az esetben számolni kell vele, hogy a dryvit rendszerek élettartama rövidebb mint egy eleve szigetelt okostégláé.

Az okos téglák olyan új fejlesztésű termékek, melyek hőszigetelő képessége 40-60%-al jobb a hagyományos nút-féderes téglákhoz képest.
Fontos tudni, hogy télen a fűtési energia 30%-a a falakon keresztül veszik el, és a ház hőszigetelő képességét 50%-ban a tégla adja.

Ha a későbbiekben tervezzük az építkezést, érdemes számításba venni, hogy 2020-tól csak “közel nulla” energiaigényű épületek épülhetnek. Az okos tégla felhasználásával utólagos szigetelés nélkül is könnyen elérhetjük ezt a szintet.

Ha kőműves szakemberre van szüksége, katt ide : https://www.fix24.hu/komuves

Okostéglák

Phorotherm Thermo tégla

A tégla üregeibe kőzetgyapot van töltve, ezért kiváló hőszigetelést biztosít. Mivel a szigetelés a téglán belül van, ezért rendkívül masszív, ellenálló falat tudunk építeni. Lényegesen lerövidíti a munkafolyamatot, és rendkívül értékálló, akár 100 éves élettartammal is számolhatunk. Fontos előnye még, hogy Dryfix extra kötőanyaggal együttesen alkalmazva akár télen is falazható egészen -5 C fokig. A modern téglák közül ez a legköltségesebb, kb. 1500 Ft/db áron tudjuk beszerezni.

https://shop.wienerberger.hu/porotherm/55/porotherm-38-thermo-profi-dryfix

Phorotherm Klíma tégla

Nagyon hasonlít a korábbi B30as téglához, viszont itt új üregképet alakítottak ki, a régiekhez képest másfél-kétszer annyi üregsort tartalmaznak, ennek köszönhetően a távozó hőnek akár kétszer annyi utat kell megtennie, így jelentősen megnő a szigetelő képessége.
kb. 700-1000 Ft/db tégla áron juthatunk hozzá, vastagságtól függően.

https://shop.wienerberger.hu/porotherm/46/porotherm-30-klima-tegla

Porotherm tégla

A “klasszikus” porotherm tégla a legnépszerűbb tégla típus, masszív, nagy teherbíró képességű falat építhetünk belőle, jól vakolható, ideális lakóklímát eredményező falazó anyag. A legjobb hőszigetelő képesség eléréséhez érdemes külső szigeteléssel is bevonni.
Jellemzően 450-600 Ft/db áron tudjuk megvásárolni, vastagságtól függően.

https://shop.wienerberger.hu/porotherm/49/porotherm-30nf-tegla

Hagyományos falazó anyagok

Klinker tégla

Különböző színű, és tónusú agyagból, magas hőmérsékleten égetett agyag építőanyag fajta. A magas hő miatt rendkívül kemény, víznek és fagynak valamint UV sugárzásnak ellenálló és sokoldalúan alkalmazható. Jellemzően burkoló elemként, vagy a falszerkezet hőszigetelésének védelmére használják.Egyes típusait kifejezetten homlokzat, vagy előtétfalazat burkolásra készítik. A klinker előtétfal általában a teherhordó szerkezetek elkészülte után készül. Mivel önmagában nem állékony, ezért minden esetben a falazathoz kell kapcsolni. Kaphatóak kifejezetten erre a célra készített konzolok.
Alulról vagy hátulról ázó szigeteletlen épületlábazatok vagy támfalak építésére NEM használható. kb 5000-6000 Ft/m2 áron tudjuk megvásárolni.

https://www.antiquestone.hu/klinker/feldhaus.html

Szeletelt tégla

Kizárólag burkolásra használják, mivel ahogy a neve is mutatja a tégla “szeletekre” van vágva. Általában az egész téglát hosszábban vágják fel, amit padló valamint kültéri burkolásra, valamint egyéb lakásdekorációs célokra használhatunk fel. A mediterrán épületek és belső terek nélkülözhetetlen eleme. Érdemes tudni, hogy lényegesen olcsóbb ilyen módon burkolni, mint ha egész kisméretű téglákat használnánk, látványra viszont ugyanazt a hatást adja, mintha egész darabokból dolgoztunk volna. Ára kb.2000-3000 Ft/m2 között van.

YTONG

Másnéven pórusbeton, kiváló hőszigetelő tulajdonságú falazó anyag. Könnyen és gyorsan megmunkálható, belső válaszfalak építéséhez a legegyszerűbb “tégla” fajta. Hőtároló képességét a pórusokba zárt levegő garantálja. Tiszta ásványi anyagokból készül,így nincs káros hatása a környezetre, valamint teljesen tűzálló és a téglafalhoz képest lényegesen jobb hangszigetelő.
Nem a leggyakoribb, de YTONGból teherhordó falat is építhetünk, gyakorlatilag egy komplett házat felhúzhatunk ebből az anyagból. Persze külső falaknál nem a hagyományos válaszfalhoz használatos YTONG classic-ra kell gondolnunk, elérhetőek kifejezetten főfalakhoz alkalmazandó fajták is. Rendkívül tartós, mivel nem képes jelentős víz felvételére.
A teherhordó falhoz használatos elemek ára kb 2000-2500 Ft/db áron elérhetőek, a belső válaszfalak építéséhez szükséges anyagok pedig 700-1000Ft/db körül mozognak.

http://porusbeton-shop.hu/

Bontott tégla

Ha felújítunk, általában a belső tereket is megváltoztatjuk. Ilyenkor ha megfelelően távolítjuk el a szükségtelen válaszfalakat, akkor nagy mennyiségű újrafelhasználható kistéglát kapunk. A leggyakoribb felhasználási mód, a szükségtelen nyílások befalazása, de egyéb területeken is nagyszerűen alkalmazható. Ha sok, jó állapotú téglánk maradt akár egy komplett belső válaszfalat is felépíthetünk belőle, az anyag költség így gyakorlatilag 0.
Kültéren is ezer féle felhasználási módja van, alkalmazhatjuk térkőként, kerítés lábazat burkolásra, kültéri bográcsozó, vagy szalonnasütő építésére is.

Gázbeton tégla

Ismertebb nevén szilikát, régen rendkívül kedvelt építőanyag volt, mivel olcsó, könnyű vele dolgozni, jó hőszigetelő és egyszerűen megmunkálható. Jellemzően, már nem használják ezt a fajta anyagot, azonban régi ház vásárlásnál érdemes megfontolni hogy milyen negatívumai vannak. A legnagyobb hátránya a többi falazó anyaggal szemben, hogy nagy térfogat növekedésre képes, ezáltal könnyen nedvesedhet és penészedhet a fal. Egészség károsító hatásáról megoszlanak a vélemények, egyes kutatások szerint mérgező, más szakértők szerint a megfelelően beépített gázbeton nem jelent kockázatot, egyedül az erőművi salakot tartalmazó gázbeton jelenthet kockázatot, de jellemzően ezek a rendszerváltás előtt épült házakra voltak jellemzőek, és még ha tartalmaztak is káros anyagokat, ezek valószínűleg az évek alatt már eltávoztak a falakból.
Tehát nem kell megijedni, és lebontani az egész házat, ha biztosak szeretnénk lenni, kérhetünk erre vonatkozó átvizsgálást.
A mai modern gázbetont már pórusbetonnak hívják, és jóval biztonságosabb mint elődje.
Fő alkotóeleme a kvarchomok, így teljesen környezetbarátnak tekinthető.

By zorro