sze. márc 13th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Építkezéskor és felújításnál gyakran találkozhatunk az esztrich, vagy esztrich beton kifejezéssel? De miről is van szó pontosan? Cikkünkben körbejárjuk a témát

Mi az az esztrich beton?

Az esztrich egy speciális, vékony aljzatbeton réteg, ami a hagyományos betonréteghez hasonlóan a különféle járófelületek, burkolatok aljzatául szolgál.Nem alkotja részét az épület szerkezetének, kizárólag fogadóanyagként funkcionál.Költséghatékony alapanyag, rendkívül jól alkalmazható teherelosztó feladatokhoz, emellett aljzatkiegyenlítésre is kiváló.

Ha kőművesre van szüksége, kattintson ide : www.fix24.hu/komuves

Milyen tulajdonságai vannak?

-Sík és egyenletes felületet biztosít

-Nem éghető, viszont rendkívül jó hővezető, ami padlófűtésnél rendkívül fontos

-Szilárd és tömör anyag, ennek ellenére kellőképpen rugalmas

-Átveszi és elosztja a felületet érő terheket

-Kopórétegként is alkalmazható

Milyen előnyei vannak?

Az esztrich könnyebben és gyorsabban szétteríthető, ezért időtakarékosság szempontjából ideális választás, emellett, mivel egy kb 2-8 cm vastag rétegről beszélünk, a száradási ideje is lényegesen rövidebb. A hagyományos betonnál minimum 21 napot kell várni, mielőtt burkolható lenne a felület, ezzel szemben az esztrich száradási ideje mindössze 7 nap, ezután már burkolható.Bár lerakása és keverése speciális adalékanyagokat és gépeket igényel, az így keletkező plusz költség megtérül, mivel magasabb minőséget kapunk mint ha hagyományos betont használnánk. Alkalmazási területeit tekintve is jó választás az esztrich, mivel sokoldalúan, gyakorlatilag bármilyen burkolathoz hasznosítható. Jó választás akkor is, ha időhiányban miatt gyorsan kell dolgozni, vagy ha kis méretű, esetleg szűk tereket szeretnénk betonozni.

Miben más mint a hagyományos beton?

beton simítás

Elsősorban az összetételében találunk különbséget a hagyományos betonnal szemben. Míg a betonnak a megszokott szabályoknak kell megfelelnie, addig az esztrich összetételében teljesen más.

A beton egyik leglényegesebb szempontja a megfelelő tömörség és nyomószilárdság, ezzel szemben az esztrichnél sokkal fontosabb, hogy megfelelő legyen a tapadó szilárdsága, illetve stabil, húzásnak és hajlításnak ellenálló legyen.Nagy eltérés van a bedolgozási sebesség, és a használható konzisztencia tartomány között is, emellett az eltarthatósági igénye is másképp alakul.

Az esztrich jellemzően gép segítségével kerül bedolgozásra. Ez a gép több méter magasságba is eltudja juttatni az anyagot, ami lényegesen egyszerűbb, mintha hagyományos betonozással dolgoznánk. Emellet a gép sokkal homogénebb anyagot kever, és egyenletes felvitelre képes. Természetesen kapható zsákos kiszerelésben, akárcsak a sima beton, de célszerűbb és gyorsabb kimondottan ezzel foglalkozó céget választani.

Az anyaghoz minden esetben különféle szilárdság és tapadás javító, valamint repedésgátló adalékok kerülnek. Bár a betonhoz is adhatók különböző anyagok, minőség tekintetében az esztrich mégis jobb választás.Fontos tudni, hogy az esztrich réteget nem kell locsolni, míg a betonnál ez elengedhetetlen, mivel könnyen megég és megreped.

Típusai:

Normál esztrich beton

0/8mm vagy 0/4mm-es homokos kavicsból, valamint cementből és speciális adalék anyagokból áll össze. 4cm vastagságtól, fóliára öntve alkalmazható. Simítása a korábban leírtaknak megfelelően géppel történik, amitől a felület tömörré válik. Ez jelentősen növeli az anyag szakítószilárdságát. A teljesen sima felület eléréséhez felületkeményítős beszórást alkalmaznak.

Zsákos vagy silós esztrich

Előre kevert beton, a hagyományos sóder-cement változathoz képest, már 2cm-es vastagságtól használható. Előnye, hogy ellenőrzött körülmények között készül, ami miatt jóval homogénebb, így elkerülhető a repedések kialakulása.A különböző burkolatok alá teherelosztó rétegként, megfelelően előkészített alapfelület szükséges.

Ragasztott

A kivitelezése tapadóhíd segítségével történik, és általában a teherhordó felülethez köt hozzá.Kis keresztmetszet esetén célszerű használni (2-4cm).

Önterülő

Szerkezete miatt hívják önterülőnek, de cement vagy gipsz esztrichként is gyakran hivatkoznak rá. A kívánt terítési vastagságtól függően 0-5 mm, 3-15 mm, 8-30 mm illetve 20-50 mm között alkalmazható. 0,5 – 4 cm-es terítési vastagság között, vízszintes, „tükör” simaságú felület készíthető a leggyorsabb kiszáradási idő mellett.

Styropor

A beton szintek kitöltésére használják, 4-50cm vastagságban. Pumpával juttatják a területre, így akár 50m3 beton is bedolgozható naponta, ami jelentős időmegtakarítás.Régi fafödémek esetén jó hőszigetelőként működik.Ennél a típusnál az adalékanyag általában expandált polisztirol gyöngy vagy polisztirol hab őrlemény.

Úsztatott

Szabadon mozgó szigetelő réteg, amit az alaptól valamilyen szigetelés (hő, hang, technológiai) választ el.Padlófűtéshez, vagy hangszigeteléshez kiválóan alkalmazható.

Mennyibe kerül?

Esztrich árak- helyszínen kevert

5-6 cm

2500 - 4000 Ft/m2

7cm-től

3000 - 4500 Ft/m2

Az esztrich árát az alábbi tényezők befolyásolják:

  • alapterület
  • réteg méret és az esztrich típusa
  • szilárdsági jellemzők

zsákos esztrich

Árak

Helyszínen kevert

5-6 cm – 2500 – 4000 Ft/m2

7cm-től – 3000 – 4500 Ft/m2

Zsákos

Baumit (40kg) – 1300 – 1600 Ft/zsák

Praktikbau (25kg) – 700 – 900 Ft/zsák

Weber cement esztrich (30kg) – 1100 – 1400 Ft/zsák

Terranova Nivetop Esztrich (40kg) – 1300 – 1500 Ft/zsák

újHáz esztrich 40kg – 1100 – 1500 Ft/zsák

Esztrich árak-Zsákos

Baumit (40kg)

1300 - 1600 Ft/zsák

Praktikbau (25kg)

700 - 900 Ft/zsák

Weber cement esztrich (30kg)

1100 - 1400 Ft/zsák

Terranova Nivetop Esztrich (40kg)

1300 - 1500 Ft/zsák

újHáz esztrich 40kg -

1100 - 1500 Ft/zsák

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/zsakos-aru-epitoanyag-szereloanyag/cement-esztrich-beton

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

By Nixa