hét. ápr 1st, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Ha saját magunk szeretnénk intézni a házépítéssel kapcsolatos összes teendőt, akkor rendkívül összetett feladatokat kell ellátnunk. Intéznünk kell a hivatali ügyeket, össze kell hangolni a munkafolyamatokat a mesterekkel, intézni kell az anyagrendelést, és a rengeteg apróbb felmerülő problémára is nekünk kell megoldást találnunk. Hogy ezt kiküszöböljük, érdemes generálkivitelezés mellett dönteni. Ebben az esetben a generálkivitelező cég, minden folyamatot felügyel, és a munka elkészültével kulcsrakészen adja át házunkat, nekünk semmi teendőnk nincs. De milyen egy jó generálkivitelező, és mire érdemes figyelni? Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat.

 

Miért válasszunk generálkivitelezőt?

  • Mert így egy ajánlatot fogunk kapni a teljes munkafolyamatra, ami sokkal könnyebben áttekinthető mind a számtalan szakember által adott ajánlatot összevetni.
  • A generálkivitelező cégek pontosan felmérnek mindent, és pontos árajánlatot készítenek, ami tartalmazza a munkadíjakat és anyagköltségeket is, a teljes folyamatra kivetítve.
  • Látni fogjuk, hogy a kulcsrakész állapot elérése mennyi pénzünkbe fog kerülni.
  • Az egyik legfontosabb érv a generálkivitelezés mellett, hogy egyetlen emberrel kell kapcsolatot tartani, nem kell összeszerveznünk a szakembereket, ez mint a generálos cég feladata.

Mire figyeljünk a generálkivitelező cég kiválasztásakor?

 

Utánajárás

Fontos, hogy térképezzük fel a piacot. Sajnos manapság sok cég kínál generálkivitelezést, annak ellenére, hogy csak 1-2 alvállalkozóval áll kapcsolatban. Ez azért nem szerencsés, mert így nem tudják a teljes munkafolyamatot lefedni.

Referenciák

  • Minden esetben kérjünk referenciákat, és lehetőleg olyan céget válasszunk, ami megfelelő gyakorlattal és múlttal rendelkezik. Egy ilyen cégnek nem csak építői tapasztalatokkal kell rendelkeznie, hanem a szervezésben is jártasnak kell lennie, hogy a különféle feladatok, intézni valók gördülékenyen menjenek.

Tervezés

  • A generálkivitelezés szerves része a tervezés. Ezért lényeges hogy ha nem is rendelkezik a cég saját tervezővel, de kapcsolatban álljon szakmailag felkészült tervező cégekkel. ezzel elkerülhetőek a későbbi egymásra mutogatások, és kényes szituációk.

Összehangoltság

  • A generálkivitelező cég alapvető feladata az alkalmazottak és alvállalkozók legoptimálisabb összehangolása. Ha állandó alvállalkozókkal dolgozik egy cég, az valószínűleg azért van, mert kiváló munkát végeznek, ez pedig több szempontból is előnyös. Biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk silány munkát kapni, hiszen az alvállalkozónak is érdeke a generálkivitelezővel hosszú távon együttműködni. Ez pedig csak jó munkával, és a határidők pontos betartásával érhető el.Másrészt, egy jól összeszokott csapatnál a munka zökkenőmentesebben zajlik.

házépítés folyamata

Egy valódi generálkivitelező cég nem támaszt előfeltételeket az ügyfelekkel szemben, vagyis már az elején feltételhez kötik a munkavégzést. Ha tökéletes munkát szeretnénk, akkor kizárólag olyan céget válasszunk aki minden munkafolyamat elvégzését vállalja, mivel egy generálos cégnek alapvető feladata, hogy minden helyzet megoldására képes legyen. Nem árt utána nézni, hogy mennyire stabil pénzügyileg a cég. Egy könyvelő könnyen megnézheti, hogy feketelistás e a cég, milyen volt az előző éves mérleg stb. Sajnos számtalanszor előfordul, hogy egy cég a munka elkezdésekor még létezik, majd hetekkel később megszűnik. Ez főleg akkor kellemetlen és bosszantó, ha emiatt félbe marad a munka, mert a cég nem tudja kifizetni a vállalkozóit. Ha pedig valamilyen támogatás igénybevételével építkezünk, amelynek feltétele a teljesítés igazolás, akkor még rosszabbul járhatunk, hiszen a bankot nem fogja érdekelni, hogy a generálkivitelező cég hibája miatt következett be a szituáció.

Ha generálos cég mellett döntünk, és már megvan az árajánlat, érdemes 10-20% plusz költséget hozzáadni, mert menet közben szinte mindig akadnak olyan helyzetek ami megnöveli a költségeket.

Ha különlegesebb házat szeretnénk, akkor is érdemes generálkivitelezőhöz fordulni, pl rönkházak, vagy könnyűszerkezetes házak esetében.

https://www.fix24.hu/blog/mit-kell-tudni-a-konnyuszerkezetes-hazakrol/

https://www.fix24.hu/blog/mit-kell-tudni-a-ronkhaz-epiteserol/

 

 

By Nixa