hét. márc 11th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

https://www.fix24.hu/blog/hogyan-epul-fel-a-hazunk-1-resz/ folytatása

 

 

Fő feladatok: Ha állnak a falak, és a tető is a helyére került, kezdődhetnek a belső munkálatok és a további feladatok.

 

Vízszigetelés- feladat

A nedvesség minden épület egyik legnagyobb ellensége.Többféle vízzel találkozhatunk ilyen pl:

  • csapadék
  • belülről támadó vizek
  • talajvíz
  • rétegvíz

 

  • Csapadék, talajvíz

A talajba kétféleképp kerülhet nedvesség. Csapadék útján, vagy alulról felszín alatti vizek formájában.

Ha a talaj és a visszatöltésre szolgáló anyag is jó vízáteresztő (homok vagy kavics) akkor az alapot elegendő egyszerű vízszigeteléssel ellátni. Kötöttebb talajok esetében azonban érdemes szivárogtató rétegről gondolkodni, amely elvezeti a talajvizeket az épület közeléből.

Természetesen a talajba csapadék útján is kerül víz, ezeknek az elvezetéséről már a felszínen kell gondoskodni. Ha ez megfelelően van kivitelezve, akkor a földbe szivárgó víz nem fogja a talajban lévő szerkezeteket terhelni.

Az eső mellett a pára lecsapódásokkal (harmat,köd) is számolni kell, de az olvadó hó, és jég is okozhat gondot.

Fontos a talajszint alatti területek, pl garázs, pince, pincelejárókat már a tervezésnél figyelembe venni, és kivitelezésnél megfelelő vízgyűjtő területeket kialakítani, mivel ezek hiányában komoly gondokra számíthatunk. 

A csapadék vizekhez tartozik a felcsapódó nedvesség is, amely jellemzően az épület melletti járdákról kerül a lábazatra. Bár minimális mennyiségről beszélünk, a lábazat kialakításánál ezt is figyelembe kell venni.

 

  • Belső vizek

Amit elsőként érdemes megemlíteni az az építési nedvesség. Ez a vizes technológiával készülő szerkezetek (betonozás, festés, habarcsok használata, ragasztók alkalmazása) munkafolyamatainál természetes módon bekerülő vizeket jelenti. Ezeknek nagy része a száradás alatt elpárolog, így nem veszélyezteti a ház állagát, de amíg ez nem történik meg, sajnos hatással van a különböző anyagok viselkedésére. 

Emiatt nem célszerű télen, fagyban betonozni, kültéren burkolni és festeni, mivel a még ki nem száradt anyagok a bennük lévő nedvesség miatt könnyen szétfagynak.

 

Vízszigetelő anyagok 

A régen használt kátránypapíros szigetelést ma már nem igazán használják a szakemberek, sőt, a korábban ezzel a módszerrel szigetelt régi ingatlanokat gyakorlatilag úgy kell tekinteni, mintha szigeteletlen lenne.Napjainkban leginkább bitumenes anyagok, vagy speciális műanyagok látják el a vízszigetelés feladatát. 

Talajban előforduló vizek ellen az alap testnél és a pinceszinten, felfröccsenő vizek ellen a lábazatnál, eső ellen pedig a tetőn és a tetőben kell megfelelő szigetelést kialakítani.

 

A válaszfalak

téglafal építés

Feladatok- A főfalak kialakításán már túl vagyunk, ezután kerülhetnek kialakításra a válaszfalak.

Ezeket nem teherhordásra tervezik, tehát építésük is valamelyest eltér a fő falaktól. Fontos megjegyezni, hogy a fő falak kialakításakor még nem szükséges pontosan meghatározni a belső falak elhelyezkedését, mivel a horony utólag is könnyen kialakítható. Természetesen ne ilyenkor kezdjünk el gondolkodni a belső terek elrendezésén, de ennél a pontnál még minimális változtatások beleférnek a válaszfalak esetében.A tökéletes válaszfalhoz hibátlan aljzat kialakításra és megfelelő teherbírású födémre van szükség. Elsőként itt is a nyílások  kerülnek kitűzésre, majd a fogadószerkezet szintjének ellenőrzése után, az aljzaton lévő legmagasabb pontról kezdődik a falazás. 

 

További feladatok

Nem tökéletesen egyenletes aljzat esetén sem kell megijedni a hiba falazóhabarccsal orvosolható. A téglák kötésben kerülnek egymásra, a fal végeihez előre gyártott, vagy fűrészelt téglák kerülnek.A további munkálatok eredményessége miatt fontos, hogy minden falsík egyenes legyen.A válaszfalak merevítése acélhuzalokkal történik, melyeket a habarcsrétegbe ágyaznak, és kampós szögekkel rögzítenek. A válaszfalak és a teherhordó falak csatlakozását köracél szálakkal látja el a szakember.A mennyezetnél a legfelső sor és a mennyezet közé ékek kerülnek.

Természetesen válaszfalak nem csak téglából készülhetnek. Belső falak kialakításához bátran válasszunk más, alternatív megoldásokat. Ilyen pl. a gipszkarton, ami gyors beépíthetősége miatt igen, közkedvelt megoldás.

https://www.fix24.hu/blog/a-gipszkarton-legfontosabb-tudnivaloi/

 

A másik lehetséges opció az ytong. Ennél a típusnál arra kell ügyelni, hogy megfelelő legyen az alapszerkezet. Ez lehet az alaptest, vasalt aljzat, gerenda stb, az a lényeg, hogy megfelelő teherbírással rendelkezzen.

 

Az elektromos, gáz és vízhálózat- feladat

Ha kialakultak a belső terek, a villamos hálózat vezetékezése kezdődik. A villamos terveknek megfelelően kerülnek kivésésre a vezetékek helyei, a vájatokba minden esetben gégecső kerül, ebbe lesz majd behúzva a vezeték.

Fontos, hogy a kialakítás úgy történjen meg , hogy az elektromos hálózat minden kiálláshoz, aljzathoz, kapcsolóhoz valamint fogyasztóhoz (pl lámpák, riasztók) eljusson.Érdemes elgondolkodni a környezettudatos alternatívákon is, mint pl a napelem.

https://www.fix24.hu/blog/miert-jo-befektetes-a-napelem/

 

A villanyszerelési alap munkálatok mellett a fűtési rendszer és a vízvezetékek is a helyükre kerülnek. Kedvelt megoldás a fűtéshez szükséges vezetékeket a falban elhelyezni, így a későbbiekben kevesebb lesz a látható cső. Rendszerint ilyenkor kerülnek kiépítésre a szükséges kiállások is a mosdóknak, fürdőkádnak stb. Természetesen a kazán is ilyenkor kerül a helyére.

Fontos, hogy a ház jelenlegi állapotában még a legtöbb esetben csak a szerelőbeton réteg készült el, tehát padlófűtés esetén a fűtés csövek elhelyezése után alakítják ki a végleges beton szintet (ez jellemzően plusz 10cm-t jelent.)

 

Nyílászárók és vakolás-feladatok

 

Az ablakok és ajtók behelyezése gyorsan és viszonylag könnyen megoldható, de minden esetben bízzuk szakemberre. Az ablakos a meglévő nyílásba illeszti a tokokat, majd rögzíti. Ilyenkor a nyílászáró tokon maga az ablak vagy ajtó szárny nincs rajta, ezt a beillesztést követően akasztják vissza. A fal és az ablak közötti rést purhabbal töltik ki, ennek megszilárdulása után kerülnek vissza a nyílászáró szárnyak. 

a beltéri ajtók akkor kerülnek beépítésre, amikor már a fal be van vakolva, és csak a festés hiányzik.A vakolás kívül és belül is egyaránt fontos, hiszen ez védi a téglát a külső hatásokkal szemben, a belső térben pedig elengedhetetlen a falban futó vezetékek elrejtése miatt, valamint az egyenletes felület kialakításához.

A vakolás kizárólag száraz felületen végezhető el. Nejlon borítás segítségével a falban lévő szerelvények védelmét tudjuk biztosítani a fröccsenő építési habarccsal szemben. Ezután egy úgynevezett előfröcskölő anyag felvitelével tehetjük egyenletesebbé a fal nedvszívó képességét.

Ezt követően kialakításra kerülnek a vezetősávok, melyek az egyenletes felvitelt segítik. Az első réteg száradás után kerül fel a simító réteg, mely általában 3mm vastagságú. Ezután kezdődhet a festés, tapétázás.

https://www.fix24.hu/blog/muanyag-ablak-ara-2019-ben/

Burkolás 

burkolás

Mielőtt lerakásra kerülnek a választott burkolat, több teendő van a felülettel.

Az aljzatot kiegyenlítik, hogy biztosan egyenletes felületet kapjunk. Vizes helyiségekben fontos, hogy vízzáró réteget helyezzen a szakember a burkolat alá, az épület szerkezet védelme érdekében. A fürdőszobába ilyenkor kerülnek be a szaniterek (fürdőkádak, modók, wck)

 A tervek alapján meg kell nézni a viszonyítási pontokat,ezután kezdődhet a burkolatok elhelyezése. A helyes ragasztás rendkívül fontos, hogy a későbbiekben elkerüljük a kopogó, mozgó burkolatokat.

A különböző mozgású felületeknél nagy hangsúlyt kell fektetni a keletkező résekre, ezeket szilikonnal tölti ki a szakember, hogy a mozgások hatására a fuga ne töredezzen el.

https://www.fix24.hu/blog/csempe-vagy-jarolap-amit-a-hidegburkolatokrol-tudni-kell/

 

Villanyszerelés és gépészeti utómunkák, feladatok

 

Bármennyire is egyszerűnek tűnhet a kapcsolók és konnektorok felszerelése, a villanyszerelési munkákat minden esetben bízzuk szakemberre. A legfontosabb ilyenkor, hogy a villamos hálózat áramtalanítva legyen, és a szereléskor mindenki figyelmét hívjuk fel, hogy erre fokozottan ügyeljen, véletlenül se kerüljön visszakapcsolásra. Ilyenkor kerülnek fel a lámpák és a különféle elektromos berendezések is. Célszerű jó minőségű kapcsolókat és konnektorokat beszerezni, mivel egy gyakran használt dologról van szó, fontos, hogy tartós legyen.

 

A villanyszerelési munkákkal nagyjából egy időben kerülnek helyükre a fűtőtestek is.A radiátorok mögé alkalmazhatunk hőtükör fóliát, így a radiátor mögötti hő visszaverődik a radiátor mögül. Bármelyik barkácsáruházban megtalálható anyagról beszélünk, és bár utólag is felhelyezhető, érdemes előre gondolkodni, és a radiátorok felhelyezése előtt gondoskodni róla. A radiátoroknál fontos, hogy ne keverjük az alumínium és az acéllemez radiátorokat, mivel más ph értékű fűtővizet igényelnek, így keverés esetén gyorsabb ütemben fognak korrodálódni.A radiátorokat általában a falra rögzítik, de létezik padlóhoz illeszthető változat is.Természetesen nem mindenki szeretne hagyományos radiátoros fűtést otthonába. Egyre népszerűbbek az alternatív fűtési módok, mint pl az infrapanelek, vagy a klímával történő fűtés. Ezeket is az építkezés ezen fázisában kell felhelyezni, fontos, hogy minden esetben bízzuk szakemberre a kivitelezést.

Végső feladatok

Ebben a fázisban a ház körüli feladatok következnek mint pl. a járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, külső szigetelések felhelyezése.A megfelelő hőszigetelés rendkívül fontos, melynek segítségével a fűtés számlánkat is csökkenthetjük.

A szigetelésről korábban itt írtunk https://www.fix24.hu/blog/miert-fontos-a-megfelelo-hoszigeteles/

A megfelelő szigetelés felrakása után a külső falak festése következik, amit kellő körültekintéssel kell végezni. Mivel ez a réteg találkozik a külső hatásokkal, emiatt fontos, hogy minőségi terméket, és precíz, hozzáértő szakembert válasszunk.A festést lehetőleg 5 fok feletti időben kell elvégezni a tökéletes eredmény érdekében.Maga a folyamat az egyenetlenségek eltávolításával kezdődik, majd következik a felületkezelés. A festést a külső szélektől befelé haladva javasolt végezni.Ha a külső falak festése megszáradt, akkor következhet a lábazat festése. A lábazat festés menete gyakorlatilag megegyezik a falak festésével, annyi különbséggel, hogy erre a részre másfajta festéket kell venni. Közkedvelt megoldás a terméskővel burkolt lábazat, vagy a műgyantás lábazati vakolat is.

Miután a külső falak és a lábazat festése is megtörtént, következhet az ereszcsatornák felhelyezése. Az építkezési törmeléket célszerű ilyenkor elszállíttatni, vagy elszállítani, hiszen az utolsó fázisban is keletkezhet még hulladék.Ezt követően elkezdhetjük a kert tereprendezését, amit szakember bevonásával, vagy saját kezűleg is megoldhatunk. Nagyobb kert esetében tanácsosabb az előbbit választani, megfelelő szerszámok és tudás nélkül elképzelhető, hogy nem azt az eredményt kapjuk majd amit elvárunk.

 

 

By Nixa