ked. márc 12th, 2024

Rönkház információk kivitelezőknek és megbízóknak.

Rönkházak – Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós rönkház ajánlatkérésekre, adott valós rönkház árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. Az rönkház árak kialakításához több mint 350 rönkház ajánlatkérést vettünk alapul.

Mielőtt az árakba belevágnánk, érdemes végigolvasni a következő részt, nehogy meglepi érjen, mikor kiderül, hogy mi nem is a rönkház árakat keressük, hanem a burkolótgipszkartonos, vagy a kőművest.

Mit kell tudni a rönkházakról

Egy rönkház különleges hangulattal bír, ez vitathatatlan. A fának kellemes illata és melegséget árasztó hangulata van.
Rönkházakat évszázadok óta építenek, legfőképp a skandináv országokban és Kanadában jellemzőek. Egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyorsan elkészül, pl. nem kell várni a beton száradására sem.

A legfontosabb tudnivalók

A gerenda házakkal ellentétben, a rönkház kör, vagy ovális esztergált rönkből készül. Felmerülhet a kérdés, hogy egy kör alakú anyagnál mennyire lesznek pontosak az illesztések. Nos, manapság már olyan technikai háttere van a rönkház építésnek, hogy ilyen gond egész biztos nem merülhet fel.
Az anyagot tekintve nagyon fontos, hogy cédrus vagy műszárított fenyő kerüljön beépítésre. A legjobb ha északi területről származó fából készíttetjük a házat, mivel ezek a fák lasabban nőnek, emiatt tömörebbek, jobb minőségűek. Az olcsóbb faanyagok csábítóbbak lehetnek az áruk miatt, azonban nem érdemes ezeket választani, ha értékálló épületet szeretnénk.
A rönkházakhoz szükséges faanyagot az üzemben összeállítják, és beszámozva kerülnek az építési helyszínre. Ez a módszer is jelentősen gyorsítja az építési folyamatot. A fát minden esetben felületkezelik, tűzgátló és fagyvédő bevonat is kerül rá, valamint kártevők elleni védelemmel is ellátják, így nem kell tartanunk attól hogy házunk könnyen leég, vagy kártevők áldozatává válik.

A rönkházak tűzbiztonsága

Sokan a fa gyúlékonysága miatt nem mernek belevágni a rönkház építésbe. Ennek ellenére fontos tudni, hogy a modern technikának, és a lángmentesítő anyagoknak köszönhetően egy fa, vagy rönkház nem gyúlékonyabb mint egy hagyományos téglaház.
A magas tűzvédelmi képesség alapja az anyag nagy keresztmetszete. Ez annyit jelent, hogy a rendkívül széles gerendák és rönkök átmelegedése nagyon hosszú ideig tart, így csak akkor gyullad be, ha hosszú ideig szúrólángnak van kitéve. Ilyenkor sem égne el azonban az egész szerkezet, a rönkök 1cm mély beégése után a keletkező elszenesedett réteg az oxigén útját elzárja, így a tűz nem tud tovább terjedni.
Sok hiedelemmel ellentétben a gerendaházak parafa szigeteléssel még nehezebben kapnak lángra, mivel a parafa rendkívül rosszul ég. Ellentétben a téglaházak hungarocell szigetelése sokkal gyúlékonyabb.rönkház nappali

Hogyan fűthető egy rönkház?

A rönkházak nagy előnye, hogy bármilyen klímában megállja a helyét. Ez annak köszönhető, hogy a fa hőszigetelése kiváló, mivel télen meleg, nyáron pedig kellőképp hűvös. A fa légáteresztő képességének köszönhetően zárt ablakok mellett is folyamatosan cserélődik a levegő, ezért a párát optimális szinten tartja, így nem kell a nedves falak miatt aggódni.
Fűtésre ezen tulajdonságok miatt lényegesen kevesebbet kell költeni. Míg a tégla épületek éves energiaigénye 160-220 KWh/m2 körül van, a faházak mindössze 60-100KWh/m2 energia felhasználással fűthetőek. Fűtési mód tekintetében, bármilyen alternatívát választhatunk, mindössze arra kell fokozottan figyelni, hogy a fűtőtestek és kandallók közvetlen közelében ne legyenek éghető anyagok.
A kémény kiépítésére is jobban kell figyelni, fontos a megfelelő szigetelők használata, és a fa szerkezethez viszonyított távolság.
A rönkházak előnyei

  • Gyorsan elkészül, építési ideje kb. 2-5 hónap, és az időjárástól függetlenül építhető.
  • Pontosan kiszámítható a költsége, a tégla házakhoz képest már a tervezéskor látjuk hogy mekkora lesz a végösszeg.
  • Masszív, ellenálló építményről van szó, a földrengések sem tesznek benne kárt, bár Magyarországon ez nem is jellemző.
  • Kiváló hő és hangszigetelő képessége van. A 25-30 cm vastag fa falakkal kedvező energetikai szintet érhetünk el további hőszigetelés nélkül is. Azonban egy ilyen vastag rönk költsége sokkal magasabb. Ha vékonyabb anyagból építkezünk, akkor extrán hőszigetelt nyílászárókkal és a födémre helyezett 30-40 cm-es ásvány vagy kőzetgyapot szigeteléssel javíthatunk a helyzeten.
  • A lakás klímáját is pozitívan befolyásolja egy fa épület, mivel a túl sok párát a fa magába szívja, száraz levegő esetén pedig visszajuttatja a levegőbe, kvázi lélegzik.

Hátrányai

  • Sajnos hazánkban a rönkház nem túl jó hírű, de ez az információ hiánynak tudható be. Sokan tartanak tőle, hogy anyaga miatt veszélyes, és az évek alatt elhasználódik és értékét veszti. Azonban ez nem igaz, egy minőségi anyagokból épített rönkház biztonsági szempontokból semmiben sem tér el egy tégla háztól.
  • A fa gondozást igényel, ezt mindenki tudja. Emiatt egy rönkház kb 5 évente utógondozást igényel, így csak olyanoknak ajánlott, akik vállalják hogy odafigyelnek a ház karbantartására.
  • Fontos hogy csak kiváló minőségű fa kerüljön beépítésre. Sajnos rossz minőségű alapanyag esetén könnyen vetemedhet és megrepedhet a fa, és a kártevők, gombák is könnyebben megtelepedhetnek benne.

Hogyan épül fel egy rönkház?

Mivel a rönkből készült épületek önhordó szerkezetek, ezért a hagyományos tégla és kőházakkal ellentétben az alapozásuk sokkal egyszerűbb. Elegendő a ház sarkai, illetve a terhelési pontok alá betontuskókat elhelyezni. Fontos, hogy ezek a fagyhatár szintjéig legyenek leásva. Ha pincét is szeretnénk, akkor ennek a födémjére kerül a rönkház, de akár második szintként is telepíthető téglából vagy betonból készült földszint födémjére.
Mivel a rönkházak előre elkészített elemekből állnak, ezért az cölöp alapozás után már telepíthető is a ház. az építkezési idő lényegesen rövidebb emiatt.

Bár a fa rendkívül jó hőszigetelő, ezt a tulajdonságát csak akkor tudja maximálisan biztosítani, ha legalább 30cm átmérőjű rönkből épül a ház. Ez azonban jelentősen megnöveli az építési költségeket, de érdemes költeni rá, hiszen megtérül.
Ha semmiképp sem fér bele a magasabb összeg, de ragaszkodunk a rönkházhoz, akkor a ház összesített hőszigetelését megfelelő nyílászárókkal, zsalugáterrel, vagy vastagabb (30-40cm) ásványgyapot szigeteléssel tudjuk javítani.
Ma már elérhetőek olyan rönkház építő cégek is, ahol plusz cellulóz vagy kőzetgyapot hőszigetelést is adnak az épülethez.

A végső lépések között fontos a gomba, penész és rovarok elleni védekezés is. Erre kaphatóak speciális szerek, melyet többnyire a kivitelező cég alkalmaz az építéskor. A parafa és a kőzetgyapot szigetelés is használatos, melyek közül az előbbi szigeteléssel tökéletes diffúziósan nyitott rendszert hozhatunk létre. A parafa hosszútávon megőrzi technikai tulajdonságait, nagyon egyszerű a karbantartása.
A fa színezése egyéni ízlés kérdése, fontos tudni, hogy az építéskor a fa nyers állapotban kerül az építkezésre. A kezelése lehetőleg növényi eredetű, vizes bázisú lazúrral történjen, mivel ez júl kötődik a felülethez, és megfelelő légzést biztosít a fának, emellett együtt öregszik vele. Az ilyen típusú lazúrok mélyen beszívódnak a fába, és a fa erezetét is érvényesülni hagyják. Az ilyen kezelés 5-6 évente szükséges.

Anyagszükséglet

Egy átlagos 50m2-es tetőteres épülethez nagyjából 50m3 fenyő szükséges (30-40cm átmérővel) Az árak cégenként és típusonként változnak. A belső anyaghasználat a tégla házakkal megegyezően bármi lehet, beton, kő burkolat, bármilyen fűtési mód, stb.

Mire figyeljünk az építtetés előtt és alatt?

Gyakorlatilag ugyanazokat a szempontokat kell betartani mint egy téglaház esetében. Fontos, hogy szerződést kössünk a kivitelezővel, amely tartalmazza a határidőket, kötbéreket. A szerződés legyen részletes, és térjen ki minden részletre, így később nem alakulhatnak ki elszámolási viták.
Ne a legolcsóbb ajánlatot válasszuk, vagyis ne az ár legyen a döntő szempont. Nézzünk körül a szakemberek között, kérjünk referenciákat, ha kell tekintsük meg személyesen is a kivitelező által épített rönkházakból párat.
Lehetőleg legyen a cégnek ÉME engedélye a megépítendő szerkezetre. Az ÉME engedély garantálja, hogy egy működő, tökéletes rendszer alapján fog megépülni a házunk.
Ha egy cég nem rendelkezik ilyen engedéllyel, akkor előfordulhat hogy a használatbavételi engedélyt megtagadják, ez pedig rengeteg kellemetlenséggel járhat.

Ha szakembert keres, kattintson a linkre
https://www.fix24.hu/generalkivitelezo

Mennyire költséges egy rönkház építés?

Sajnos eléggé. Előfordulhat, hogy a végösszeg többre jön ki, mint egy normál téglaház esetében. A nettó m2 árak 300.000 – 450.000 Ft körül alakulnak kulcsrakész kivitelben.
Különösen igaz ez, ha skandináv területről származó anyagból építkezünk.

http://ronkhazepites.com/

 

By Nixa