pén. márc 8th, 2024

Tartalom

Könnyűszerkezetes ház árak, készház árak,  információk megbízóknak és kivitelezőknek. Jó helyen jársz, hogy megtudd, hogyan alakulnak manapság a könnyűszerkezetes ház árak.

Évente több mint 1,5 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós könnyűszerkezetes ház, készház ajánlatkérésekre, adott valós könnyűszerkezetes ház árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. A könnyűszerkezetes ház árak kialakításához több mint 1695 könnyűszerkezetes ház ajánlatkérést vettünk alapul.

  könnyűszerkezetes ház árak 1

Tartalom:

  • Mit kell tudni a könnyűszerkezetes házakról?
  • Na de mi is pontosan a könnyűszerkezetes ház?
  • Mit jelent a “könnyűszerkezet” kifejezés?
  • Mit jelent a szerkezetkész, a félkész, illetve a kulcsrakész kifejezés a könnyűszerkezetes házak esetében?
  • A könnyűszerkezetes házak jellemzői
  • Miből van a födém, a tető, és hogy néz ki belülről egy könnyűszerkezetes ház?
  • Milyen technikával épülhet fel egy ilyen ház?
  • Helyszíni szerelés -Milyen lépésekből áll egy könnyűszerkezetes ház felépítése?
  • Készház
  • Vegyes technika
  • Konténerház és mobilház
  • Mit kell még tudni a könnyűszerkezetes épületekről?
  • Mi a helyzet a tűzállósággal?
  • Igényel bármilyen utókezelést egy könnyűszerkezetes ház?
  • Szigetelési módok
  • Érdemes ilyet választani? Milyen előnyei vannak egy könnyűszerkezetes háznak?
  • Könnyűszerkezetes ház ára

könnyűszerkezetes ház árak 2

Mit kell tudni a könnyűszerkezetes házakról?

Magyarországon nem olyan népszerű ez a fajta építkezési mód mint pl a skandináv országokban, vagy Amerikában, mégis egyre többen választják. Ennek oka, hogy gyorsan elkészül, és viszonylag olcsó. Na meg persze egy konténer ház baromi menő is, és sokan komplett youtuber karriert építenek arra, hogy az ilyen kecókat mutassák be. Alapvetően fa szerkezetű épületekről van szó, napjainkban azonban már elérhetőek a fém szerkezetű változatok  is. Felépítése rendkívül egyszerű, a szerkezetet szigeteléssel és párazáró fóliával látják el, majd kívül belül gipszkarton vagy gipszrost táblákkal alakítják ki a falat. Erre kerül a külső szigetelés és a nemes vakolat, vagy kőburkolat. Összességében véve a könnyűszerkezetes házak megjelenése semmiben sem tér el a hagyományos téglából épült házakétól. Nyilván egy konténer háznál más a helyzet, ott azért látszik a turpisság. Energiahatékonyságát tekintve szinte a passzív házak szintjén van. Hátránya a tégla épületekkel szemben, hogy általában friss faanyagból készül, ami az élettartamát kedvezőtlenül befolyásolja.

Na de mi is pontosan a könnyűszerkezetes ház?

Alapvetően a könnyűszerkezetes ház egy gyűjtő fogalom, és két típus tartozik bele. A készház és a gyorsház. A nevéből könnyen kilogikázhatjuk, hogy a készház készen érkezik a telekre (nem, ne úgy képzeljük el, hogy egy hatalmas repülő alkalmatosság beemeli a házat a telekre), pontosabban, a darabjai, falak, tető és a födémszerkezet vakoltan, ablakokkal ellátva, panelenként kerül a helyszínre. Ezeket a darabokat pedig aztán daruzás segítségével állítják össze. Ez egy átlagos méretű könnyűszerkezetes ház esetében maga az összeállítás az előre elkészített panelekkel fél napot vesz igénybe, a födém és a tetőszerkezet pedig 1 napot. A gyorsház ezzel szemben milyen meglepő, gyorsan készül el. Persze létezik villám kezű kőműves brigád, de mivel itt nem kell beton kötéssel, és egyéb hosszabb időt igénylő műveletekkel bíbelődni, biztos, hogy egy gyorshát a hagyományos építés töredék ideje alatt elkészül.

A gyorsházak fém- illetve favázát tehát a helyszínen állítják össze, ezért a két típus közül ez a flexibilisebb építési mód, hiszen így a megrendelő igényeit a kész állapot előtt is figyelembe tudják venni. Ez a kifejezés illik igazán a könnyűszerkezetes házakra, ugyanis a megrendeléstől számítva akár 2-3 hónapon belül is beköltözhetünk új, kulcsrakész otthonunkba.De nem csak a gyors kivitelezésük miatt egyre népszerűbbek ezek, hanem energiatakarékosság szempontjából is sokkal kifizetődőbbek. Egy könnyűszerkezetes ház akár 60%-kal energiatakarékosabb is lehet, mint egy hagyományos ház.Kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek, így a fűtési szezon nem terheli meg a családi kasszát. Ha pedig a készház napelemekkel készül, akkor még energiatermelővé is válik.

könnyűszerkezetes ház árak 3

Mit jelent a “könnyűszerkezet” kifejezés?

Elméletileg akkor nevezünk valamit könnyűszerkezetesnek, ha súlya kisebb mint 300 kg/m2. (De előfordulhatnak ettől eltérő határértékek is, így pontosan ez alapján nem nevezhető valami könnyű szerkezetnek)

Ez alapján két fal típust különböztetünk meg. A fából és egyéb könnyített anyagból készült szerkezetet és az elsősorban téglából épült hagyományos falakat. Bár maga a fa nem számít könnyű anyagnak, a könnyűszerkezetes házak vázszerkezete, csak vékony rétegben tartalmazza. A váz persze nem csak fából készülhet, gyakran alkalmaznak fémszerkezetet is a könnyűszerkezetes házak építésekor.

Maga a könnyűszerkezet fogalom, napjainkra átment bizonyos változásokon, hiszen ha belegondolunk, egy modern blokk tégla súlya sem éri el minden esetben a 300kg/m2-t. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az ilyen épületeknél, ma már egyre inkább arra törekednek a megépítéskor, hogy a falszerkezetek minél nagyobb tömegűek legyenek.Összességében tehát kijelenthető, a könnyűszerkezetes ház kifejezés, inkább az építési technikára vonatkozik, mint a súlyra.

Több ún. szakszóval is találkozhatunk ebben a témában, amik hallatán sokan megzvarodnak kicsit, hogy most akkor mi is van?

Mit jelent a szerkezetkész, a félkész, illetve a kulcsrakész kifejezés a könnyűszerkezetes házak esetében?

A szerkezetkész házak esetében, mint ahogy a nevéből is következik, a szerkezetet kapjuk készen, vagyis megtörténik a tervezés, az alapozás, elkészül a fő vázszerkezet és a tető, illetve bekerülnek a külső nyílászárók. Kb ennyi. A szigetelési és burkolási munkák ránk maradnak, ahogyan a villanyszerelési feladatok is. A belső nyílászárókra is ez vonatkozik, gyakorlatilag a teljes belső munkálatok ránk maradnak (vagy a szakemberre. Mi inkább ezt javasoljuk.) Vagyis, ha szerkezetkész készház mellett döntünk, akkor számoljunk azzal, hogy még rengeteg munkába és az igényektől függően elég sok pénzükbe fog kerülni mire költözhető állapotot kapunk.

Ha félkész állapotú készházra szerződünk, akkor milyen meglepő, egy félkész házat fogunk kapni. A szerkezetkész házzal szemben itt már jóval több minden készül el, lényegében csak a festés és a burkolás marad ki, ami azért jóval kevesebb melót jelent. Árban ez a megoldás is lényegesen olcsóbb verzió mint a kulcsrakész ház.

könnyűszerkezetes ház árak 4

Könnyűszerkezetes ház árak – A könnyűszerkezetes házak jellemzői:

Fizikai jellemzői alapján, maga a szerkezet önmagában nem túl hatékony hőszigetelő. Viszont ezen a problémán sokat lendít, sőt, kifejezetten magas szintre emeli, a köztes és a ráhelyezett rétegek szigetelő képessége. Sokan gondolják, hogy az ilyen típusú házakban hideg van télen, vagy túl meleg nyáron, de az igazság az, hogy hővezetési és hőátbocsájtási képessége egyáltalán nem rosszabb mint egy hagyományos tégla épületnek. Ellenben azt is el kell mondani a könnyűszerkezetes házakról, hogy sajnos a hőtartási képessége össze sem hasonlítható egy hagyományos téglaházzal. És nem azért mert ennek sokkal jobb. Ettől persze nem kell megijedni, ez csupán annyit jelent, hogy a falak nem tartják meg a hőt, mint mondjuk egy téglaház. Másrészt, ez nyáron pont előnyünkre válik, mert nem melegszik.

A falak anyaga miatt, régen gyakran gondolkodtam rajta, hogy vajon milyen hangszigetelő képessége van egy ilyen háznak. Tehát ha épp a házisárkány énem tör elő, akkor azt végig hallgatja e a környék, de legalábbis a közvetlen szomszédok. A válasz valahol az igen és a nem között van. Alapvetően a könnyűszerkezetes ház (alapanyaga miatt) egyértelműen gyengébb hangszigetelési képességekkel rendelkezik mint egy téglafal. Viszont jó hír, hogy ez csak a belső falakra vonatkozik, tehát a szomszéd Marinéni, valószínűleg nem fogja hallani a családi perpatvar minden apró részletét. Viszont házon belül nagy eséllyel minden áthallatszik mindenhova. Emiatt érdemes a közfalakat extra hangszigeteléssel ellátni (ez plusz költség természetesen) így máris megoldódik ez a probléma.

könnyűszerkezetes ház árak 5

Továbbá:

Viszont fontos tudni azt is, hogy a szerkezet tulajdonságai miatt, nem ez az egyetlen megoldást igénylő probléma. Mivel fa alapú cuccról beszélünk, tudni kell, hogy ez hozza magával a fa házak összes negatív tulajdonságát is. Ez pedig nem más mint a penész és a kártevőkre való hajlam. Ezért (is) nagyon fontos, hogy kizárólag olyan céggel csináltassunk könnyűszerkezetes házat, ami a legapróbb részletekre is kellően odafigyel. Elég ugyanis egy rossz szerelés, vagy egy nem jól kezelt tartószerkezet és máris megvan a hőhíd, ami után jön a penész. Persze hőhíd a téglaházaknál is előfordulhat, de ott ennek az esélye jóval kisebb.

Ami még kérdés szokott lenni, hogy vajon mennyire masszív egy ilyen épület. Mindenki látott már olyan filmet ahol a tornádó úgy kapja fel a házat mintha papírból lenne, de mivel Magyarországon nem nagyon kell ilyenektől tartani, így ez a veszély nem fenyeget minket ha könnyűszerkezetes házat építünk. Persze ettől függetlenül azért van benne igazság, hogy egy könnyűszerkezetes ház gyengébb mint egy tégla, de pl. egy komolyabb földrengés (erre megint csak nem nagyon kell számítanunk itthon) sokkal előbb dönt be egy tégla házat a merevsége miatt.

Miből van a födém, a tető, és hogy néz ki belülről egy könnyűszerkezetes ház?

A könnyűszerkezetes házak esetében a födém is fából vagy fémből készül. A téglaházakban használt vasbeton gerendákhoz képest ezeknek kisebb a hőtároló képessége és nem utolsó sorban olcsóbb is. Nyilván van hátránya is, mert hát ugye mindennek van, ebben az esetben sajnos a terhelhetőség kapja a minusz pontot. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak egy szintes épületben gondolkozhatunk. Nyugodtan gondolkozhatunk több szintes épületben, nem fog beszakadni alattunk a födém. A készházak belsejét tekintve semmi különbség nincs a hagyományos módszerrel készült házakhoz képest. Bármilyen burkolat választható, a falakat is úgy alakítjuk ahogy szeretnénk, sőt, mivel nem tégla válaszfalakról van szó, ha tartó funkciót nem töltenek be, akkor a későbbiekben könnyebben tudjuk alakítgatni a belső tereket, mivel gyorsan kibontható, és újrahúzható. A gépészeti megoldásoknál is ugyanazokat az opciókat választhatjuk készház esetén mint normál tégla épületnél, tehát bármilyen rendszer beépíthető.

könnyűszerkezetes ház árak 6

Könnyűszerkezetes ház árak – Milyen technikával épülhet fel egy ilyen ház?

-helyszíni szereléssel

-készházként

-vegyes technikával

Maga a készház gyakorlatilag 3 nap alatt elkészül. viszont ezt rengeteg előkészület előzi meg. Ha könnyűszerkezetes házban gondolkodunk, akkor választhatunk standard típusokból, ilyenkor az előkészület ideje is rövidebb, egyedi elképzelésnél viszont a tervezés kicsit tovább nyújtja a határidőket, mivel ilyenkor nem csak az alaprajzot kell megtervezni, hanem a technológiát is egyeztetni kell. Mint minden épületnek, a könnyűszerkezetes háznak is szüksége van alapra, ami semmiben sem tér el a hagyományos téglaházétól. Ezt még az elemek helyszínre szállítása előtt meg kell csinálni, ha tényleg gyors eredményt szeretnénk. A kulcsrakész állapot nagyjából 3-6 hónap alatt érhető el, de sok tényező alakítja, hogy végülis meddig tart a munka.

Attól is függ, hogy mennyi ideig tart egy gyorsház építése, hogy milyen munkafázisú könnyűszerkezetes házat nevezünk készháznak. Ugyanis egy készház készülhet kulcsrakész állapotúra, de csak szerkezetkészre is. Attól még az is készház. A szerkezetre kész gyorsházaknak is vannak változatai, attól függően, hogy mennyire legyen kész. Csak a falak, tető és a külső burkolatok, vagy a gépészeti feladatok is készen legyenek a készház átadására. A kulcsrakész gyorsházak, már valóban kulcsra készek. Azonnal be lehet költözni. A külső és belső burkolatok, a gépészeti megoldások, a vizesblokkok, de még a beépített konyha, gardrób is benne lehet a kivitelezésben.

Helyszíni szerelés -Milyen lépésekből áll egy könnyűszerkezetes ház felépítése?

könnyűszerkezetes ház 6

  • Betonalap és aljzat elkészítése: vasalt fogadóbeton vízszigetelő lemez elhelyezése a falak alá
  • Gépészeti alapszerelés a fogadóbeton alá
  • Teherhordó falak felállítása: a tervek szerint elkészülnek a falak – a szerkezetet előkezelt fa vagy acél gerendákból állítják fel. A gerendák közé kőzetgyapot kitöltő kerül, ezután a belső falszerkezetre
  • párazáró fólia
  • Tetőszerkezet ácsolása, majd tetőfedés
  • Ereszcsatornák elkészítése
  • Mennyezet hő- és hangszigetelése, valamint mennyezettartó lécváz készítése: belső falak hangszigetelése
  • Villanyszerelés, alapvezetékek és dobozok elhelyezése, fűtésszerelés és fűtésrendszer kiépítése
  • Nyílászárók (ajtó, ablak) beépítése
  • Gipszkarton egyrétegű belső burkolat elkészítése
  • Külső fal szigetelése
  • Épületen belüli víz- gázszerelés, (kád, mosdó, WC kádtöltő, mosdó, mosógéptöltő csaptelepek)
  • Belső falak, mennyezetek glettelése, festése
  • Homlok, orom, ereszdeszkázat festése
  • A homlokzati felületképzés nemes vakolattal, lábazat vakolása
  • Belső teli ajtók beépítése
  • Padlóburkolat készítése
  • Fűtésszerelvényezés: radiátorok, kazán

Könnyűszerkezetes ház árak – Építés:

Ebben az esetben a tartószerekezet elemei külön érkeznek az építkezésre, melyekből összeszerelik a tartóvázat, amire a lemezburkolat kerül. A tartóoszlopok távolsága jellemzően 60cm körül van, míg az építő lapok ezzel összhangban 120-125 cm.

Ezt nevezzük raszter méretnek.

Mint már korábban említettük, a tartószerkezet fából és fémből is készülhet.

Ha fa elemek kerülnek beépítésre, akkor előfordulhat, hogy a gerendákat a helyszínen szabják le, és alakítják ki végleges méretüket, de ma már az a jellemzőbb, hogy előreszabott gerendák kerülnek kiszállításra.

A fa gerendáknak az a hátránya a fém szerkezeti elemekkel szemben, hogy eltérő lehet az anyagminőség, a megmunkálási pontosság. Természetesen a fém szerkezet is rejthet hibákat, általában a lemez rozsdásodás elleni védettségében lehetnek eltérések. (egyes elemeknél a korrózió elleni védelem pl. nem terjed ki a teljes anyagra, csak a felületre.)

szerekezetépítés

 

Készház

Készház építésnél kész panelek érkeznek a helyszínre. Ezeket gyári körülmények között készítik. Napjainkban az ilyen panelok jellemzően színre vakoltan, vezetékezésre előkészített állapotban kerülnek kiszállításra, néhány esetben már a burkolat is felkerül rá.Olyan típusú kész házzal is találkozhatunk a piacon, amikor konkrét összeszerelt ház egységeket szállítanak az építkezésre. Az ilyen egységek a teljes burkolatot, de akár a konyhabútort is tartalmazhatják.A gyári körülmények között történő összeállítás kulcsfontosságú, mivel csak így tudnak olyan körülményeket, folyamatokat és minőség-ellenőrzést biztosítani, melyek garantálják a szerkezeti elemek hibamentességét.A készházas technológia legnagyobb előnye abban rejlik, hogy a megspórolhatjuk a különféle szakemberek összeválogatását, és a határidőkön való aggódást.

Vegyes technika

Vegyes technikának az olyan építési módot nevezzük, amikor az előregyártott vázszerkezetet a helyszínen öntik ki, töltik fel hőszigetelő anyaggal. Ez a módszer valahol a kész és a könnyűszerkezetes ház között van, időben talán ez tart a legtovább.

 

Könnyűszerkezetes ház árak – Konténerház és mobilház

konténerház 1

A mobilház főleg külföldön menő, rengeteg travel addict és környezet tudatos ember választja ezt, mivel mobil, tehát mozgatható. Fontos megjegyezni, hogy azért egy mobil ház elsősorban alkalmi szállásra lett tervezve (esetleg nyaralónak) mivel legtöbb esetben nincs olyan mértékben szigetelve, hogy a téli hónapokban is konfortos legyen. Amerikában persze ilyenkor sok bár arrébb húzza magát, na meg a házat egy melegebb környékre, de Magyarországon sajnos nem megoldható országon belül a gyors évszakváltás. Ami még lényeges, ha mobilházról beszélünk az a méret. Többnyire ezek cuki kis zugok, ami bár szűken, de tartalmazza az alapvető helyiségeket. Nagyjából 25-30 m2-el számolhatunk mobilházak esetén. Általában bútorozottan kapható, főként nyugati importból, használtan juthatunk hozzá, akár raktárról, azonnal, vagy néhány hónap várakozás után. Kedvező árfekvésű használtan, újonnan azonban már elég borsos az ára. Bár mobil épület, érdemes a helyi építési hatóságnál utánakérdezni az elhelyezésének feltételeiről, mert ez településenként változó lehet!

A konténerház voltaképpen hasonlóan a mobilházhoz, fém vázú, és erre a vázra szerelnek fel aztán szigetelést, és a megrendelő igényének megfelelő külső burkolatot. Megjelenése a minimalista stílus kedvelői körében igen népszerű. Lakóépületként használva mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy bár bizonyos mértékig alakítható, de standard méretekkel kell számolnunk, és csak megadott paraméterek között mozoghatunk, így a helyiségek elosztása, tájolása problémás lehet, valamint a szigetelésének is végesek a határai.Több hazai cég is foglalkozik gyártásukkal, értékesítésükkel. Ár-érték arányban sajnos nem mondanám jónak, mert a jelenlegi árak mellett a méreti megkötöttségeket nem kompenzálja az ár- nem sokkal olcsóbb, mintha egy könnyűszerkezetes házat építtetnénk, ahol nem kell ilyen kompromisszumokat kötnünk.

 

Mit kell még tudni a könnyűszerkezetes épületekről?

A könnyű szerkezeti elemekből épülő házaknak kicsi a hőtárolási képességük ezért nem tudják tárolni a hőt, valamint nyáron is könnyebben melegszenek fel. Sajnos a nyári külső hő kint tartására még egy vastag hőszigetelés sem képes olyan szinten, mint egy hagyományos falazat + szigetelés. Természetesen érdemes ezt a kérdés a másik oldalról is megvizsgálni, hiszen egy könnyűszerkezetes ház belső klímája gyorsabban szabályozható. Gondoljunk csak bele, nyáron egy téglafal teljesen átmelegszik, és tartja a magasabb hőt, ezért folyamatosan fűti a belső tereket, (megfelelő szigeteléssel persze ez nem annyira problémás) ezzel szemben, egy könnyűszerkezetes ház falai, bár könnyebben engedik be a hőt, könnyebben és gyorsabban lehűthetőek. Télen ugyanez a helyzet, gyorsabban melegszik fel a lakás, hiszen a könnyű szerkezetű falak gyorsabban melegszenek fel.

Emellett a gépészeti berendezések is gyorsabban tudnak eredményt elérni.Fontos megemlíteni, hogy a könnyűszerkezetes falak hanggátló képessége is kisebb mint a hagyományos téglafalaknak.Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy a szerkezetbe nehezebb építőelemek is kerülnek, pl a külső oldalra kerül egy sor kisebb tégla. Ezzel nyáron a hőcsillapítást tudjuk elősegíteni. A belső oldalon is alkalmazható ez a módszer, ebben az esetben télen nyújt segítséget az extra fal réteg.A nyári hővédelemre alkalmazható még az úgynevezett átszellőztető légrések használata. ezen keresztül, a szigetelésbe kerülő meleg levegő még azelőtt távozni tud, hogy bejutna a belső térbe.

Könnyűszerkezetes ház árak  – Mi a helyzet a tűzállósággal?

könnyűszerkezetes ház 8

Sokan megijednek, hogy de hát ez végülis fa alapú, ha ne adj isten tűz üt ki, akkor egy benzinnel lelocsolt rőzsekupac gyorsaságával fog porig égni a házunk. Az igazság az, hogy ha mindenre, de tényleg mindenre odafigyel az építő cég, (mert hát egy könnyűszerkezet esetében rengeteg szabályt nagyon pontosan kell betartani hogy ne okozzon gondot) akkor nem történik nagyobb eséllyel katasztrófa, mint a téglaépületeknél. Természetesen vitathatatlan, hogy a fa gyúlékonyabb mint a tégla, bármivel is kezeljük. Épp ezért kiemelten fontos a beépítendő faanyag minősége. Nem csak tűzvédelmi szempontból persze. Figyelni kell rá, hogy ne a tüzépről hozzuk el a tegnap kivágott friss fát, mivel ez az épület élettartamát, állékonyságát a készházakéhoz képest kedvezőtlenül befolyásolhatja. Faszerkezetes épületeknél kiemelten fontos szempont a faanyag védelme kártevők és tűz ellen egyaránt – itt igencsak sok fejtörést okozhat, hogy ezt miként lehet a környezet- és egészségvédelem szempontjából is elfogadható anyagokkal biztosítani.

Igényel bármilyen utókezelést egy könnyűszerkezetes ház?

Azért egy könnyűszerkezetes ház nem összekeverendő egy fa kerítéssel. Tehát ne úgy gondoljunk rá, hogy majd fél évente körbe kell járnunk a házat a faszerkezet hibáit keresve. Egyrészt, ezek be vannak építve, tehát nem fogjuk látni hogy mi történik a felszín alatt, másrészt kb kivitelezhetetlen lenne.

Szigetelési módok

készház belső szigetelése

Az ilyen házaknál nagyon fontos a megfelelő rétegrend. A fal belső oldalára jellemzően gipszkarton kerül, azonban ennek a nedvesség szabályozása alacsony, emiatt pára csapódhat le a gipszkarton mögött, ami a szigetelés penészedését okozhatja. Ez a probléma könnyen kiküszöbölhető párazáró fólia beépítésével. Nagyon fontos a beépítésnél figyelni arra, hogy folyamatos legyen a fólia illesztése, hiszen már a legkisebb hézagnál is bejuthat a pára.

Ezután következik a fő hőszigetelés. Ez szinte mindig valamilyen ásványgyapotból készülő anyag, jellemzően kőzet vagy üveggyapot. Érdemes ilyen szigetelést választani, mivel a különféle ásványgyapotoknak nagyobb a térfogatsúlya, így hangszigetelés és hőmegtartás szempontjából jobb mint a polisztirol.

Viszonylag új módszernek számít a cellulóz befújásos szigetelés. A cellulóz a papír alapanyaga, az építőiparba újrahasznosítás során kerül. Kiváló hőszigetelő, az üregek hézagmentesen kitölthetőek vele. A hőtároló képessége kb. 6-7szer jobb mint a kőzetgyapotnak, ezért tetőtérben különösen ajánlott, de könnyűszerkezetes házaknál is az egyik legjobb alternatíva. A páratartó képessége is kiváló, olyannyira jó választás, hogy akár a párazáró fólia is elhagyható.A drágább szerkezetekben ezután légrés következik, ami arra jó, hogy ha valahogy nedvesség kerül a szerkezetbe, akkor a légrésen keresztül lehet elvezetni. (ezt sok könnyűszerkezetes háznál nem alakítják ki.)

Végül a külső elem kerül felszerelésre, ami általában OSB lap, vagy valamilyen fagyapot, de előfordul, hogy a külső oldalra is gipszrost anyag kerül.

Könnyűszerkezetes ház árak – Érdemes ilyet választani? Milyen előnyei vannak egy könnyűszerkezetes háznak?


Előnyök

  • A technológia miatt gyorsan elkészül, így hamarabb költözhető mint egy hagyományos téglaépület.
  • Szintén a technikának köszönhető, hogy maga az építési folyamat kevésbé időjárás függő, akár télen is kivitelezhető.
  • Az összeszerelése alatt alacsonyabb a hibaszázalék.
  • Vékonyabb falakat kapunk, ami növeli a lakóteret. A falvastagságnak és a könnyű szerkezetnek köszönhetően a későbbi átépítés is egyszerűbben megoldható, mint egy masszív téglaszerkezet esetén.
  • Saját magunk egészségét is sokkal jobban kíméljük, hiszen egy ilyen ház csakis természetes alapanyagokból készül.
  • Négyzetméterben számolva jóval olcsóbb egy könnyűszerkezetes ház, mint a téglából készült, hagyományos társai, viszont minőségben nagyon kis mértékben marad el tőlük.
  • Az ún. száraz technológiának köszönhetően sokkal gyorsabb az építkezés üteme, mert nem kell száradási folyamatokra várni.
  • Magasabb szintű tűzvédelem a hagyományos lakásokhoz képest, ugyanis általánosan elmondható, hogy a gipszkarton borítást átlagosan 20-40 perc tűzgátlást biztosít.
  • Az átépítés és a bővítés is sokkal könnyebb, hiszen csak át kell helyezni a falakat.
  • Időtállósága sem utolsó, hiszen külföldön vannak olyan könnyűszerkezetes házak, amik 100-200 éve állnak már. Ez persze a megfelelő alapanyagoktól is nagymértékben függ.
  • A csavaros kötés és a dobozelmélet miatt az acélszerkezetes házakra nagyobb földrengésállóság jellemző, mint a téglaházakra.
  • A dizájnt tekintve sokkal könnyebben valósíthatjuk meg egyedi igényeinket és valóban egy modern otthont építtethetünk magunknak.

 

Hátrányok

  • A könnyűszerkezetnek kisebb a hőtehetetlensége és alacsonyabb hangszigetelési képességgel bír mint a hagyományos épületek, bár különböző nehéz anyagokkal kombinálva jelentősen javítható a helyzet.
  • Bár gyorsan felfűthető, ugyanilyen gyorsan ki is hül, ez különösen a nagyon vékony szerkezetnél fordul elő.
  • Precízebb tervezést igényel, mivel sok anyag tökéletes összehangolására van szükség.
  • Fokozottan figyelni kell a tűzvédelemre, a faanyagok megfelelő kezelésére, és rágcsáló elleni védelemre.
  • Mivel nagy a minőségbeli különbség az egyes cégek között, előfordulhat hogy nehezebben találunk minden szempontnak megfelelő kivitelezőt.
  • Nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen faanyagot választunk és azt hogyan kezelik le, hiszen ez adja majd az épület minőségét és a kártevők, illetve a tűz ellen is kiemelten fontos szempont.
  • A profi kivitelezésre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen itt egy apró hiba is sokkal nagyobb kárt tud okozni, mint egy téglaháznál.
  • A fa födém esetén előfordulhat döngés, mert az eredeti ÉMI által elfogadott födém rétegrend hanggátlása nem túl jó. Ez egy általános hiba, ezért van rá megoldás: egyedi rétegrendet alkalmazni, ami egy plusz beton padlót jelent. De a Rapid Házasok egy konkrét rétegrend lehetőséget is adnak ehhez, amit IDE kattintva meg is találtok. Ez minden fa födémmel rendelkező háznál megjelenik, viszont olcsó és gyorsan össze lehet rakni.
Konklúzió:

Összefoglalva, a könnyűszerkezetes ház hazánkban inkább divat, mint szükségszerűség. Ahol szükségből építették (Észak-Amerika és Skandináv országok) ott rendelkezésre áll a korábban már hangsúlyozott szakértelem, kultúra és ezen a területen szerzett tapasztalat. Ezeken a területeken fontos, hogy minél hamarabb, valamint szinte bármilyen időjárási körülmények között elkészüljön egy-egy családi ház, vagy épület – erre pedig azért van szükség, mert viszonylag sok természeti katasztrófa fenyegeti a már felépült készházak szerkezetét és ha teljesen elpusztul az épület fontos, hogy minél hamarabb és olcsóbban újra tető legyen a család feje felett. Magyarországon sokkal kedvezőbb a helyzet, a mi éghajlatunkon egy kulcsrakész ház felépítése során a legideálisabb építőanyag a jóminőségű tégla. Végül, de nem utolsó sorban a hazánkban uralkodó trendekre nézve láthatjuk, hogy a használt ingatlan piacon egy ugyanakkora téglaház és könnyűszerkezetes ház reális eladási ára között egészen magas lehet a különbség, ugyanis a könnyűszerkezetes házakat 30%-al olcsóbban lehet értékesíteni.

 

Könnyűszerkezetes ház árak

Jellemzően 350-500.000Ft/m2 ár jellemző kulcsrakész kivitelezés esetén de sokk függ attól hogy milyen típust választunk, milyen burkolatokat, tetőt, és nyílászárókat szeretnénk beépíteni.A helyszínen ácsolt házaknak a legkedvezőbb az ára, itt átlagosan 300-420.000 Ft-al számolhatunk.

Mintapélda 100 nm-es könnyűszerkezetes ház árra

Mivel az interneten a könnyűszerkezetes ház árak körül számtalan legenda kering, ezért összeszedtük a legfontosabb részleteket, amit egy könnyűszerkezetes ház építés során kalkulálnod kell:

Szerkezetkész

Telek, ami a könnyűszerkezetes ház építéséhez szükséges lesz – ez régiónként, területenként rettentően eltérő, ezért ide nem írunk árat, de úgy is tudod mennyi lesz a te területeden egy átlagos telek ár

Közművek – kell majd víz (csatorna), villany és esetleg gáz. Minden esetben fontos a távolság, itt most 10 m-es bekötési hosszakat vettünk figyelembe. A bekötési költségei hozzávetőlegesen víz, csatorna: 1.450.000 Ft, villany 1.950.000 Ft, gáz 950.000 Ft, ebben nincsenek benne a tervezők költségei.

Általában innen kezdődik a Szerkezetkész könnyűszerkezetes ház árainak kalkulálása

Alapozás – A könnyűszerkezetes háznak is kell alap, jellemzően sávalapot használnak, ennek költsége 2.500.000 – 3.000.000 Ft  körül van.

Könnyűszerkezetes ház falszerkezetek kialakítása - könnyűszerkezetes ház építés ára

Fémvázas könnyűszerkezetes ház ára - könnyűszerkezetes ház építés ára

4.500.000 - 6.500.000 Ft

Favázas könnyűszerkezetes ház ára - könnyűszerkezetes ház építés ára

5.000.000 - 7.500.000 Ft

Tetőszerkezet kialakítása - ácsszerkezet, tetőlécezés, tető szigetelés, tetőfedés

2.500.000 - 3.500.000 Ft

Könnyűszerkezetes ház falszerkezetek kialakítása – könnyűszerkezetes ház építés ára

Fémvázas könnyűszerkezetes ház ára – könnyűszerkezetes ház építés ára – 4.500.000 – 6.500.000 Ft

Favázas könnyűszerkezetes ház ára – könnyűszerkezetes ház építés ára – 5.000.000 – 7.500.000 Ft

Tetőszerkezet kialakítása – ácsszerkezet, tetőlécezés, tető szigetelés, tetőfedés 2.500.000 Ft – 3.500.000 Ft

Kulcsrakész állapot

Gipszkartonozás

kb 700.000 - 1.000.000 Ft

Homlokzati hőszigetelés 10 cm-es kőzetgyapottal, színezve

kb 2.500.000 Ft - 3.500.000 Ft-ig

Festés

kb 1.200.000 - 1.700.000 Ft

Burkolás (hideg, meleg)

kb 1.500.000 - 2.400.000 Ft

Villanyszerelési díjak, kapcsolókkal, dugaljakkal

kb 1.250.000 - 1.950.000 Ft

Gépészeti szerelést vizes padlófűtéssel

kb 2.150.000 - 2.950.000 Ft

A fenti árak könnyűszerkezetes ház építése során használt munkadíjak. Erre kb 5.000.000 - 7.000.000 Ft értékben anyagot is kell számolni.

Könnyűszerkezetes ház árak – Kulcsrakész állapot

Gipszkartonozás kb 1.700.000 – 2.000.000 Ft

Könnyűszerkezetes ház gipszkartonozás árakról még ITT olvashatsz

Homlokzati hőszigetelés 10 cm-es kőzetgyapottal, színezve – kb 2.500.000 Ft – 3.500.000 Ft-ig 

Könnyűszerkezetes ház hőszigetelés árakról még ITT olvashatsz

Festés – kb 1.200.000 – 1.700.000 Ft

Könnyűszerkezetes ház festés árakról még ITT olvashatsz

Burkolás (hideg, meleg) kb 1.500.000 – 2.400.000 Ft

Könnyűszerkezetes ház építése burkolás árakról még ITT olvashatsz

Villanyszerelési díjak, kapcsolókkal, dugaljakkal: kb 1.250.000 – 1.950.000 Ft

Könnyűszerkezetes ház építése villanyszerelés árakról még ITT olvashatsz

Gépészeti szerelést vizes padlófűtéssel kb 2.150.000 – 2.950.000 Ft

Könnyűszerkezetes ház építése fűtésszerelés árakról még ITT olvashatsz

A fenti árak könnyűszerkezetes ház építése során használt munkadíjak. Erre kb 5.000.000 – 7.000.000 Ft értékben anyagot is kell számolni.

Mivel kell még számoljak?

Ha azt hitted, hogy itt a vége, akkor de aranyos vagy 🙂 Könnyűszerkezetes házad szabad rablóbandák és tatár harcosok kedvelt célja lesz, amíg le nem keríted.

Kerítés árak kb

  • sima drótkerítés (a legolcsóbb változatú kerítés könnyűszerkezetes házhoz) – 3.000 – 5.000 Ft/fm
  • zsalukő alapú, vakolt, 2m-es osztású, fa léces kerítés (közepes árú kerítés könnyűszerkezetes házhoz) – 40.000 – 60.000 Ft/fm
  • Modulokból felépített kerítés, porszórt alumínium, vagy WPC (prémium árú kerítés könnyűszerkezetes házhoz) 80.000 – 130.000 Ft/fm

Egy 500 nm-es (20mx25m=90 folyóméter) könnyűszerkezetes ház telek körbekerítése teljesen:

  • sima drótkerítés (a legolcsóbb változatú kerítés könnyűszerkezetes házhoz) – 270.000 – 450.000 Ft
  • zsalukő alapú, vakolt, 2m-es osztású, fa léces kerítés (közepes árú kerítés könnyűszerkezetes házhoz) – 3.600.000 – 5.400.000 Ft/fm
  • Modulokból felépített kerítés, porszórt alumínium, vagy WPC (prémium árú kerítés könnyűszerkezetes házhoz) 7.200.000 – 11.700.000 Ft/fm

A kapuk árát nem számoltuk külön, hacsak nem valami extrém öntöttvas csoda kell, akkor a kerítés árába belefér.

Kerítés építésekről még ITT olvashatsz

Térkövezés

Majd kell a kocsinak, a gyereknek, a mama rollerének és nem elhanyagolható tétel. Egy 100 nm-es könnyűszerkezetes házhoz ami 500 nm-es telken van, kb 60-100 nm térkövezéssel számolni illik. – Ennek ára kb 800.000 – 1.300.000 Ft között van.

Térkövezésről még ITT olvashatsz

Kertépítés

Ja még ez is? Igen, igen, hacsak nem akarsz évekig a sárban nyomulni, mint Peppa Malac családja. Erre is kell majd 500.000 – (csillagos ég).

Kertépítésről még ITT olvashatsz

 

Könnyűszerkezetes ház ára összesen

kb 28.000.000 Ft – 35.000.000 Ft +ÁFA

 

Könnyűszerkezetes ház négyzetméter ár: ez vonatkozik fém szerkezetes könnyűszerkezetes ház áraira és fa szerkezetes könnyűszerkezetes ház áraira is: 290.000 Ft – 335.000 Ft + ÁFA

 

Kerttel, kerítéssel, térkővel könnyűszerkezetes ház ára:

kb 31.000.000 Ft – 38.000.000 Ft

 

Nézzen vissza pár nap múlva, folytatjuk 🙂

 

További cikkek:

HŐSZIGETELÉS KISOKOS

ÁRINFORMÁCIÓK

ÉPÍTŐIPARI SZÓTÁR

HOGYAN ÉPÜL FEL A HÁZUNK

MIÉRT FONTOS A MEGFELELŐ HŐSZIGETELÉS

By Nixa