ked. ápr 2nd, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Építés

Ha elhatároztuk magunkat hogy építkezünk nem készen vásárolunk ingatlant, akkor nem árt néhány dologgal és a komplett munkafolyamattal tisztában lennünk. Laikusok számára egy házépítés rendkívül bonyolultnak tűnhet (és valóban egy komplex folyamatról beszélünk) ám fontos, hogy pontosan tudjuk, hogy mikor mi történik.

Mivel kezdjünk?- Építés

Az építkezés nem az alapozással, és a falak felhúzásával kezdődik. Alapvetően 5 részre oszthatjuk fel a folyamatokat.

  • költségek tervezése
  • telek megvásárlása
  • tervezési folyamat
  • építés
  • költözés

Minden részlet egyformán fontos a kívánt eredmény elérése érdekében, ezért érdemes előre megtervezni a lépéseket.

Milyen költségekkel számolhatunk?- Építés

Szinte mindenkinek ez a legfontosabb kérdés mielőtt belevágna az építkezésbe, azonban forintra pontos kalkulációt nem tudunk előre csinálni. Menet közben is rengeteg plusz kiadás merülhet fel, és az esetleges változtatások is módosíthatják a végső árakat. Egy kb. költségvetést persze érdemes készítenünk már a kezdés előtt. Ehhez figyelembe kell venni a telek árán kívül az építőanyagok kb. árát, a tervezés díját, az ügyvédi költségeket, az anyagszállítás díját, munkadíjakat stb. Egy alap kalkulációhoz ennyi is elég, bár így csak egy szerkezetkész ház hozzávetőleges árát kapjuk meg. A végső árat nagyban befolyásolja a választott burkolatok, nyílászárók, gépészet és az egyéb felmerülő extra funkciók. Szintén növeli a költségeket ha az elektromos, víz, és csatorna hálózatot bővíteni kell.

Fontos, hogy már a tervezésnél számoljunk a kerítés, kert, udvar kialakításával is, ugyanis jellemzően ezekre marad az építkezés után a legkevesebb pénz. Bár ezek a későbbiekben is megvalósíthatóak, az alapvető munkálatokat, mint pl. kerítés érdemes elvégezni, ha a kert szépítése nem is fér bele.

A telek kiválasztása

Fontos, hogy figyelembe vegyünk néhány dolgot a vásárlás előtt. Gondoljuk végig, hogy milyen lehetőségeink vannak a munkahelyi bejárásra, ha nincs autónk, akkor van e megfelelő távolságban tömegközlekedés. Fontos szempont, hogy milyen az iskolák, óvodák elérhetősége a telekről.

Az építkezés szempontjából figyelembe kell venni a telek tájolását, a beépítési lehetőségeket. Ezt az illetékes önkormányzatnál tudjuk megkérdezni. Ez azért is lényeges, mivel az önkormányzatok szabályozzák, hogy telekhatárra, utca vonalra, vagy meghatározott helyre kell e építkezni, mekkora lehet az ingatlan alapterülete, és milyen magas lehet az épület. Érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ő jobban megtudja határozni a lehetőségeket. Meglévő telek esetében is fontos a szakember, hiszen a telek adottságaihoz legmegfelelőbb alternatívákat valószínűleg mi nem tudjuk meghatározni. Természetesen a tervezéshez is keresnünk kell valakit, ez minden esetben építész feladata.

https://www.fix24.hu/epitesz

Hogyan válasszunk tervezőt?- Építés

Tervező kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a személyes találkozáson kialakuljon a szimpátia. Ha ez nincs meg, keressük másik szakembert, bármilyen jó ajánlásokkal is rendelkezik az illető. A későbbi zökkenőmentes együttműködés miatt nagyon fontos, hogy jó kapcsolatban legyünk. 

a tervező megtervezi álmaink otthonát

Mint mindenki, a tervező is pénzért dolgozik. A tervezési díjon azonban nem érdemes spórolni, mivel egy minőségi építési terv, nagyban megkönnyíti az építkezés folyamatát is, ezért bőven megtérül a későbbiekben.Az igényeinket bátran rajzoljuk le, de fogadjuk el a tervező álláspontját, rosszat biztosan nem akar majd nekünk. Ha a meglévő bútorokat szeretnénk majd az új házban is használni, és esetleg akadnak köztük méretesebb darabok, vegyük figyelembe már a tervezéskor, hogy biztosan elegendő hely álljon rendelkezésre.

Érdemes valamilyen szinten beavatni az anyagi lehetőségeinkbe is, mert előfordulhat, hogy ha csak az igényeinket mondjuk el, akkor esetleg olyan tervet kapunk majd, ami bár gyönyörű, de a keretünknél jóval többe kerül. Ha már az elején nyílt lapokkal játszunk, akkor a tervező az anyagi lehetőségeinkhez mérten a legjobbat fogja tervezni.

Először egy vázlatot fogunk kapni, ilyenkor nézzük t, és beszéljük meg, hogy mi az ami változtatást igényel, esetleg teljesen másképp szeretnénk megoldani.

Fontos, hogy ne hagyjuk mindenre rábeszélni magunkat, de legyünk kompromisszum készek.A változtatásokat a vázlatos tervek elkészülése után jelezzük, a végleges tervek után felmerülő módosítások már plusz költséggel járnak.

A végleges tervek után még nem kezdhetünk azonnal építkezni, szükség van még elektromos, gépészeti, és geotechnikai tervekre is. Ezeket magunknak is intézhetjük, de érdemes megbízni az építészt amennyiben elvállalja. Ha az előbbi mellett döntünk, akkor a különböző tervezők (gáz,statikus stb) közötti kommunikációt is nekünk kell menedzselni, ebből pedig könnyen félreértések és kavarodás születhet.

https://www.fix24.hu/blog/miert-jo-epitkezeskor-generalkivitelezes-mellett-donteni/

 

A kivitelezés lebonyolítása- Építés

építkezés

Mielőtt megbízunk valakit a kivitelezéssel, érdemes több cég és szakember ajánlatát bekérni. Mint minden szakember esetében, házépítésnél is kiemelten fontos, hogy referenciákkal rendelkező szakembert válasszunk. Nyugodtan ellenőrizzük e a céget, mielőtt megegyezünk,ehhez kérjük akár könyvelő segítségét.

A megállapodást foglaljuk írásba, ehhez ügyvédi segítséget is célszerű kérni. 

A szerződésnek tartalmaznia kell:

  • kezdés
  • munkaterület átadásának időpontja
  • befejezés időpontja
  • kifizetés ütemezése
  • az építtető ellenőrzési joga
  • többlet és pótmunkák
  • kötbérezés
  • elállási jog
  • műszaki átadás-átvétel
  • jótállás

A legegyszerűbb a komplett munkafolyamatot generálkivitelezőre bízni, így rengeteg terhet veszünk le a vállunkról. 

Az építőanyagok megvásárlását is célszerűbb a szakemberre bízni, természetesen számlával igazoltan kell megvásárolnia, de ha nekünk könnyebb mi magunk is intézhetjük a beszerzést.

Bármilyen kivitelezést is választunk, rendszeresen ellenőrizzük az építés folyamatát. Másfajta alapanyag beépítése előtt fontos, hogy kérjük ki a tervező, statikus véleményét. Erre a feladatra felkérhetünk egy műszaki ellenőrt is, aki teljes mértékben koordinálni tudja az ilyen folyamatokat.

Lehetőség szerint átalányáras szerződést kössünk, ez lényegesen egyszerűbb mint egy tételes elszámolás.

Az építkezés menete

 

Alapozás

Első lépés az alapozás. A terveken szereplő alaprajz alapján történik meg az épület kitűzése. Ilyenkor figyelembe kell venni a telek határvonalait, és az előírásoknak megfelelően kell a kitűzést elvégezni.

Első lépésként deciméter pontossággal jelölik ki az épület helyét általában mésszel, ezután milliméter pontossággal karóval és zsinórokkal.

A tervek alapján, a földmérővel történt egyeztetés, és a szükséges engedélyek kézhezvétele után kezdődhet az alapásás. A kiválasztott módszerrel kerül kiásásra az alaphoz szükséges gödör a megfelelő mélységben.

Fontos, hogy a kiásott földet ne vitessük el, mivel az alap gödör mindig szélesebb mint amekkora kell, így a kiásott föld jó szolgálatot tesz majd a vissza temetésnél.

 

A betonozás előtt kerülnek elhelyezésre a vízvezeték rendszer alapjai, mint a szennyvízcsatorna és a vízvezetékek védőcsövei.

Ezután az alap betonnal történő feltöltése következik. Nagyon fontos, hogy a tervekben meghatározott betonminőség legyen beépítve.

Miután a beton a felszínig betöltésre került, megkezdődhet a zsalukövek elhelyezése. Ezeket szintén ki kell tölteni betonnal, majd a kiásott alap melletti gödröket kell visszatölteni.

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg róla, hogy a friss betont locsolni kell az első időkben, mivel így garantálható a megfelelő szilárdság.

 

Falak

A falak helyét az alaphoz hasonlóan kell jelölni. Elengedhetetlen a pontos kimérés, és kivitelezés. Egy földmérő nagy segítség lehet a jelölésnél, ezért ha nem generálkivitelezővel építettjük a házunk, akkor érdemes ilyen szakembert is bevonni.

A talaj felőli vizesedés elleni védelem is ennél a szakasznál kerül kialakításra. Ez rendszerint bitumenes vízszigetelő réteget takar, de az elérhető vízszigetelések bármelyike alkalmazható. Szintén fontos lépés a lábazat vízszigetelése is, mely az aljzatbeton szigetelésével kerül összekötésbe. Később erre kerül majd a lábazati hőszigetelés.

A falak kialakításakor első körben a sarok elemek kerülnek elhelyezésre, ezt követik a közbenső falak. Ilyenkor kb 1,2 m magasságig építik meg a falakat, majd elhelyezik a belső állványzatokat. Az állványok magasságánál fontos figyelembe venni a betonkoszorúk méreteit.

A falak építése a nyílászárók helyének kialakításával együtt történik, értelem szerűen az ablakok helyét kihagyják, felső részükhöz pedig készen kapható, vagy helyszínen kialakított áthidalók kerülnek.

A falazásnál kiemelten fontos hogy egész téglák kerüljenek beépítésre, különösen a sarkokban és az áthidalók felfekvési pontjainál, mivel itt fokozott terhelésnek vannak kitéve.

Lehetőleg azonos tulajdonságokkal rendelkező téglát és habarcsot alkalmazzunk, így kisebb az esély, hogy hőhidak keletkeznek. 

 

Tető

Ha állnak a falak, kezdődhet a tető megépítése. A tető a házunk egyik legfontosabb eleme, mely az épület élettartamát is nagyban befolyásolja. Az ács munkálat a teherhordó réteg megépítésével kezdődik, ez adja át a terhelést az épület teherhordó szerkezetének. ezután kerül fel a párazáró réteg, amely a faszerkezetet óvja a nedvességtől. A szarufákra kerülnek a tetőlécek, melyek merőlegesen helyezkednek el, ezekre kerülnek a cserepek. Fontos, hogy még a cserepek előtt beépítésre kerülnek a bádog elemek, mint pl. az ereszcsatorna, orom és kéményszegélyek, lefolyók. 

https://www.fix24.hu/blog/hogyan-epul-fel-a-hazunk-2-resz/

A tetőfedő anyagok közül több fajtával is foglalkoztunk már, ezekről részletesebben az alábbi linkeken talál információt.

 

https://www.fix24.hu/blog/a-cserepeslemez-legfontosabb-tudnivaloi/

https://www.fix24.hu/blog/cserepes-lemez-arak-2019/

https://www.fix24.hu/blog/a-zsindely-legfontosabb-tudnivaloi/

https://www.fix24.hu/blog/zsindely-arak-2019-ben/

 

Bármit is választunk, vegyük figyelembe az éghajlati viszonyokat, de természetesen az elsődleges az egyéni ízlés és az összeg amit rászánnánk.

 

A 2019-es árakról az alábbi cikkekben tájékozódhat:

https://www.fix24.hu/blog/komuves-arak-2019/

https://www.fix24.hu/blog/vizszereles-arak-2019/

https://www.fix24.hu/blog/hoszigeteles-arak-milyen-falhoz-milyen-szigetelest-vegyunk/

https://www.fix24.hu/blog/villanyszereles-arak-2019/

https://www.fix24.hu/blog/futesszereles-arak-2019/

https://www.fix24.hu/blog/asztalos-arak-2019/

 

By Nixa