ked. márc 19th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A napelem segítségével a napfényt tudjuk átalakítani villamos energiává.Mivel a napfény korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért a napelem rendkívül gazdaságos alternatívája a megújuló energiák hasznosításának. Nézzük a legfontosabb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek.

A napelemes rendszerek jellemzői

A napelemes rendszerek segítségével a napfényt tudjuk átalakítani villamos energiává. 

Mivel a napfény korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért rendkívül gazdaságos alternatívája a megújuló energiák hasznosításának. Nézzük a legfontosabb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek.

Mi is a napelem?

A napelem, egy tetőre szerelt panel, mely a napból érkező energiát alakítja át 230V hálózati feszültségre. A hálózatba úgynevezett ad-vesz villanyórán keresztül történik a visszatáplálás, amely külön méri a megtermelt és a fogyasztott energiát.

Napelemes áram használatnál a szolgáltató évente egyszer olvassa le az órát, nekünk csak a termelt és a fogyasztott energia különbségét kell fizetnünk, mely általában minimális, vagy 0. Többlet energia előállítása esetén pedig a szolgáltató fizet nekünk. Átlagos fogyasztás esetén a teljes villanyszámla költségét megspórolhatjuk, a többletenergiát pedig télen tudjuk hasznosítani. 

A nap hihetetlen mennyiségű energiát termel. Napelem segítségével ezt az energiát tudjuk elektromos energiává alakítani. Az így nyert energia természetesen függ a panelek hatékonyságától, valamint az éghajlati és időjárási viszonyoktól is.

A legjobb eredményt akkor lehet elérni ha minél több közvetlen napfény éri a paneleket. 

Sajnos ennek ellenére a napelem nem tudja az összes beérkező energiát hasznosítani, csak mindössze a napenergia 14-19%-át, azonban egy átlag felhasználónak ennyi is bőven elég az igények kielégítésére. 

A napelemek felépítésüket tekintve több cellából állnak össze. A cellák egyenként kis teljesítményt adnak le, együttesen azonban kellőképpen hatékonyak. Egy átlagos panel 260-330 W teljesítményre képes.

Mennyi energiát tud termelni egy napelemes rendszer?

A legjobb hatékonysággal az egyenlítő mentén működnek a napelem rendszerek, de ez nem jelenti azt hogy máshol értelmetlen telepíteni. Sőt!

Mivel több más tényező is befolyásolja a hatékonyságot, világszerte kedvelt formája a megújuló energia felhasználásnak.

A teljesítményre hatással van az időjárás, a beárnyékoltság, és a dőlésszög is. Ezért azokon a helyeken képes hatékony működésre, ahol a napsugárzás aránya magas.

Magyarországon az átlag napsütéses órák száma 1900-2300 óra/év körül változik, ami azt jelenti, hogy egy átlagos napelem rendszer 220-240kW/év teljesítményre képes.

Természetesen a rendszer teljesítménye javítható. Leginkább azzal növelhető a hatékonyság, ha a napelemek mozgó állványra kerülnek, melyek a nap mozgását követve forgatják a paneleket, így az elérhető legtöbb közvetlen napfényt tudjuk hasznosítani. Bár ez a módszer jóval költségesebb, mint a hagyományos szerelési mód, de segítségével 40-50% százalékkal növelhető az energiatermelés a fix telepítésű rendszerekhez képest. Fontos megemlíteni, hogy a mozgatható rendszer érzékeny a szélre, ezért csak kiváló minőségű állványt célszerű telepíteni.

Sajnos a napcellák az évek során a hőhatás és a fizikai használat miatt veszítenek hatékonyságukból. A garanciális élettartam jellemzően 25-30 év, ami nem azt jelenti, hogy ennyi idő után dobhatjuk ki a rendszert, csupán a teljesítmény értéke fog 70-80 % alá esni.

A fentieken kívül a napelem teljesítménye függ még a napcellák számától, a felhasznált anyagminőségtől, valamint a technológiától is.

Hogyan kell elhelyezni?

A legideálisabb 30 fokos dőlésű tetőre telepíteni, lehetőleg déli tájolással. Tévhit, hogy más helyzetű tetőnél nagy lesz a veszteség, ugyanis egy 60fokos eltérés is mindössze 5-10%-os teljesítmény csökkenést okoz. Érdemes olyan rendszert terveztetni ami fedezi az egész éves energia fogyasztásunkat. 

A napelemek akkor adják le a legnagyobb teljesítményt, ha felületüket merőlegesen éri napfény. 

Természetesen nem kizárólag tetőre telepíthető. Ha valami miatt máshová kell elhelyeznünk, akkor szóba jöhet még a terasz tető, a melléképületek tetje, vagy a talaj is, ebben az esetben azonban fontos, hogy  földi tartószerkezet dőlésszöge változtatható legyen.

A ma alkalmazott napelemek általában 100×160 cm-esek. Egy átlagos családi házra 10-15 táblára van szükség az optimális energia gyűjtéshez. Ez hozzávetőlegesen 15-25m2 szokott lenni.

A helyigény számításánál nem szabad elfelejteni az inverter készüléket sem. Ez egy kazán méretéhez hasonló szerkezet, amit kül és beltérben is el lehet helyezni, de célszerűbb fedett helyre telepíteni. 

Használható fűtésre is?

Mivel a napenergia villamos energiát termel, ezért csak az elektromos fűtés üzemeltethető vele. Geotermikus fűtéssel kiegészítve a legmegtérülőbb befektetés, hiszen így a fűtés és a villanyszámlánkat is 0-re csökkenthetjük.

Fűtésre használhatunk napelemes padlófűtést. Ilyenkor a napelemmel termelt áram segítségével melegszik fel a fűtővíz. Előnye, ugyanaz, mint a hagyományos padlófűtésnek, egyenletes hőérzetet biztosít, hátránya viszont, hogy meghibásodás esetén macerás a javítás, különösen ha kőburkolat alatt futnak a csövek.

Az elektromos fűtés előnyei

  • nem kell kéményt kiépíteni
  • nincs szükség gáz tervre
  • gyors és könnyű a kiépítés
  • nincs légszennyezés
  • nem áll fenn mérgezés veszélye
  • megújuló energiával kombinálva 0 költséggel üzemeltethető

Mi a helyzet felhős időben és télen?

A napelemek télen és felhős napfényszegény időben is generálnak energiát, bár valóban jóval kevesebbet mint szikrázó napsütésben. Tévhit, hogy a legideálisabb az, ha minél melegebb van, ugyanis a legtöbb napelem tartósan 25 C fok fölötti hőmérsékletnél 10-20%-al rosszabb teljesítményt nyújt. 

Felhős időben és télen a max teljesítmény 10%-át, enyhén felhős időben pedig a 25%át tudják előállítani.

Nem kell azonban megijedni, a nyáron termelt energia fel nem használt, elraktározott részét tudjuk ilyenkor hasznosítani.

Az energia tárolásra kér megoldás terjedt el. Az egyik esetben hagyományos akkumlátorban tudjuk tárolni az energiát, a másik (népszerűbb) módszer pedig, a visszatöltés a 230V hálózatba. Sok ország, úgy támogatja a napelem használatot, hogy a visszatöltött energiát magasabb áron veszi át az így keletkező energiát mint a hagyományos módszerekkel termelt áramot. Magyarországon sajnos ez még nem így van, de már vannak tervek a megújuló energiák támogatására.

a napelem által termelt energia egyébiránt egyenáram, amit a hagyományos berendezések közvetlenül nem tudnak hasznosítani. Ahhoz, hogy felhasználható legyen a termelt energia, szükség van egy inverter berendezésre, ami átalakítja váltakozó árammá, így minden berendezés üzemeltethető róla.

Lehet 0 az energiaszámla napelem segítségével?

Igen, azonban ennek feltételei vannak. Az egyik ilyen, hogy a ház teljes energiaigényét elektromos áram lássa el. Sajnos gázkazán nem működtethető napenergia segítségével.

Manapság már a komplett fűtés, hűtés üzemeltethető elektromos árammal, ezért érdemes elgondolkodni a váltáson, hiszen így valóban 0-rá hozhatjuk ki a rezsi költségek nagy részét.

Mennyibe kerül?

Egyre olcsóbb, sőt állami támogatás is vehető fel rá. 14-15 ezer forintos havi fogyasztást egy 3 kilowatt teljesítményű 12 táblából álló rendszerrel tudunk kiváltani, ennek ára kb 1,5-2millió forint engedélyekkel, kiépítve, hálózatra kötve. Ha figyelembe vesszük egy család átlagos áramfogyasztását és telepítés valamint a napelem költségeit, láthatjuk hogy viszonylag gyorsan megtérülő rendszerről van szó.

https://www.fix24.hu/blog/napelem-rendszer-ar-kisokos-avagy-milyen-koltsegekkel-szamoljunk/

https://www.fix24.hu/blog/villanyszereles-arak-2019/

Előnyök és hátrányok

  • Egyszeri ráfordítást igényel, karbantartási költsége szinte nincs, mivel nem tartalmaz kopó alkatrészeket, valamint akár 20-25 évig is hibátlanul működik.

 

  • Korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, nem fogy el, nem csökken a hatékonysága és sosem lesz drágább.

 

  • Környezetbarát, mivel működés közben semmiféle káros anyagot nem juttat a környezetbe. 

 

  • Akár már 2-5 év alatt is megtérül az ára. 

 

  • Egyetlen hátránya, hogy egyszeri nagyobb befektetést igényel, valamint hogy felhős időben alacsonyabb hatásfokkal dolgozik mint napsütésben

 

Ezek után bátran kijelenthetjük, hogy érdemes belevágni, a napelemes energia a környezetnek és nekünk is csak előnyöket tartogat.

https://www.fix24.hu/napelem+szerelo

By Nixa