csü. márc 28th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Ha burkolót szakembert keres, kattintson a linkre : https://www.fix24.hu/hidegburkolo

 

Új ház építésénél, vagy felújításnál számos tervezgetést igénylő feladattal kell szembenéznünk. Az egyik ilyen, a megfelelő burkolatok kiválasztása. A csempe kiválasztása gyakorlatilag csak ízlés és pénztárca kérdése, azonban nem feltétlenül jó ötlet a legolcsóbb lapokat választani.

Gyakran előfordul, hogy a kedvező ár a minőség rovására megy, és egy dobozban több görbe egyenetlen lapot találunk, amit a szakembe csak nehezen, vagy egyáltalán nem tud felhasználni. Persze találkozhatunk jó minőségű olcsóbb lapokkal is, de érdemes a minőségibb termékeket választani, hiszen a burkolás évekre szól.

https://www.fix24.hu/blog/burkolas-arak-2019-ben/

Csempe vagy járólap?

A padlólapok (járólapok) minden esetben magas kopásállósággal rendelkeznek, mivel nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Gyakran találkozhatunk olyan megoldással, hogy a falra is ilyen lapok kerülnek, mivel méretük általában nagyobb mint a csempéké, és jóval masszívabbak is. Abban az esetben ha ezt a megoldást választjuk, kizárólag flexibilis ragasztóval történik a felragasztás. Normál csempe esetében elegendő a hagyományos csúszásmentes alapragasztó használata, bár fontos tudni, hogy csak 30×30-as lapméretig alkalmazható.

Érdemes több helyen szétnézni, mivel  a csempe árak üzletenként eltérőek lehetnek.

Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos csempe és falicsempe kopásállósága alacsony, ezért nem javasoltak padlóburkolatnak.

A greslapok (más néven kőporcelán) kiemelkedő kopásállósággal rendelkeznek és alacsony porozitásuk miatt kiválló fagyállóságúak, ezért kül és beltéren is ideális burkoló anyagok.

A lapok két féle osztály besorolást kaphatnak( I vagy II osztály)

A különbség legtöbb esetben a felület kisebb esztétikai hibáit jelöli, de ezek szemmel alig vagy egyáltalán nem láthatóak, viszont a II. osztályú lapoknál több lehet a hibás lapok száma és a minőségük is valamivel gyengébb mint az I osztályú csempéké.

Kopásállósági jelzések:

  • gyenge kopásállóság (falicsempék, mozaik csempe)- PEI II
  • közepes kopásállóság ( nappaliba, és fürdőszobába ideláis ilyen jelzésű lapokat választani)-PEI III
  • erős kopásállóság (igénybevett helyekre, pl. előszoba, konyha)-PEI IV
  • kiemelkedő kopásállóság (kültérre, ipari létesítményekbe) pl természetes kövek, lapok-PEI V

Mekkora hézagot hagyjunk a fugázáshoz?

A járólap gyártója a legtöbb esetben javasolni szokta a laphoz ideális fugaszélességet.

A fugázás elsődleges célja, hogy felvegye a hőingadozás miatt létrejövő mozgásokat, ezért a lapok nem tudnak felpúposodni, elmozdulni. Régebbi építésü házaknál 2-3mm fugahézag javasolt.

A másik fontos tényező, amit a fugázással javíthatunk, az a lapok esztétikai eltérésének javítása. Mivel a csempék és járólapok többségét égetés előtt vágják méretre, ezért nem milliméter pontosak.

A hagyományos máz nélküli lapoknál szükség lehet akár 1cm-es fugahézagra is a méret eltérések miatt. ezeken kívül természetesen az egyéni ízlés is meghatározza a fugák méretét, és színét.

Tipp:  Még a lerakás előtt tegyük egymás mellé a lapokat, így kb látni fogjuk, hogy milyen méretű fugával mutatna a legjobban.

csempe felrakása fugakereszt használatával
A pontos fuga hézagokhoz érdemes fugakeresztet használni.

 

Mi a helyzet padlófűtésnél?

Padlófűtésnél a járólap hőnek van kitéve, így csak erre alkalmas lapokkal érdemes burkoltatni. A fagyálló lapok megfelelőek erre a célra, mivel jól bírják a hőingadozást, de a vörös agyagból készült járólap is alkalmas lehet, mivel a kiégetési hőmérséklete magas.

A csempénk tartóssága elsődlegesen nem a burkolat tipusától, hanem a burkolás technikáján múlik. Fontos, hogy csak flexibilis ragasztóval történjen a lerakás, és hogy megfelelő dilatációs hézagot hagyjon a szakember.

A padlófütéshez a legideálisabb a kőburkolat mivel rendkívül jó hővezetők. Ma már elérhető fa hatású járolap is, így akik ezt a stílust kedvelik, azok is találnak alternatívát a kerámia lapok között. Ha semmiképp sem szeretnénk járólapot, akkor laminált padlót is választhatunk, ebben az esetben fontos, hogy 9-12mm közötti vastagságú legyen.

Bármelyik burkolat típust választjuk, a legfontosabb megnézni, hogy milyen illesztéssel kapcsolódnak egymáshoz a burkolatok, mivel a hőtágulás miatt a padló “mozogni” fog.

Laminált padló esetén érdemes a klikk-rendszerű lapokat választani, mivel ezek nem tudnak szétcsúszni. Fontos megnézni a burkolat felületét is, legjobb megoldás a HDF lemez, mivel ez jobb hővezető mint a tömör fa, így akár a fűtési költségeinken is csökkenthetünk.

 

Mennyi burkolatot vásároljunk?

Mint minden építőanyagra, a csempékre is érdemes 10-15%-al többet vásárolni.

A mennyiség meghatározásához fontos átgondolni, hogy a burkolat milyen mintázatban kerül lerakásra ( diagonálban, hálóban stb.) valamint számolni kell vele, hogy a csomagok tartalmazhatnak selejtes, használhatatlan lapokat, illetve jó ha félre tudunk tenni párat az esetleges javításokhoz.

 

Burkolat lerakási minták

Háló

A lapok közötti fugák párhuzamosan futnak a falakkal.

Diagonál

A fugázás 45° -os szöget zár be a falakkal. A közhiedelemmel ellentétben ez a fajta lerakási mód nem vesz igénybe több anyagot mint a hálós lerakás.

https://www.praktiker.hu/padlo-es-falburkolas/csempe-padlolap

By Nixa