hét. márc 11th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.



Pontosan szeretné megtudni, mennyibe fog kerülni Önnek otthona felújítása? Kérjen ajánlatot szakértő csapatunktól még ma!
Kivitelezési szakértőnk 1 munkanapon belül keresi Önt és 1 héten belül részletes ajánlatot adunk! 

EGYEDI AJÁNLATOT SZERETNE? Kattintson ide!


Mi az a gipszkarton?

A gipszkarton viszonylag modern építőanyagnak számít, felhasználását tekintve rengeteg célra használhatjuk. Mára már külön szakma épült erre az anyagra, mivel egyre többen alkalmazzák belső terek kialakításához, álmennyezet építéshez, sőt akár komplett házat is építhetünk belőle. Dekorációs célokra és akár bútor építésre is kiválóan alkalmas. Alapanyaga a gipsz és a kartonpapír. Mivel a gipsz előállításakor a nehézfémeket és sókat eltávolítják belőle, nincs káros anyag kibocsátása, ezért rendkívül környezetbarát.

Természetesen ennek az anyagnak is vannak hátrányai, ezért körbejártuk a témát.

A gipszkarton előnyei

  • Időt spórolunk vele – Ez nem elhanyagolható szempont, mivel egy tégla válaszfal felhúzásától a festésig két-háromszor annyi idő telik el mint a gipszkarton esetében.Ha kartonból készül a válaszfal, a kialakítás után azonnal festhető, és ami a legfontosabb, hogy olcsóbb.
  • A gipszkarton környezetbarát anyag, emellett anyagösszetétele és felhasználási módja miatt, hő hatására sem reped meg, a tégla falakkal ellentétben, ahol vakolat repedéseit időnként javítani kell.
  • Hagyományos falak esetében a csövek és vezetékek elrejtése sok plusz munkával és piszokkal jár, gipszkarton falaknál azonban már az építés alatt elrejthetjük őket.
  • Mivel nem éghető anyag, ezért biztonságos.

A gipszkarton hátrányai

  • Bár kapható vízálló karton, de a normál gipszkarton táblák nem azok, ezért óvni kell a nedvességtől.
  • Ha azt szeretnénk hogy hangszigetelt legyen a falazat, akkor egy téglafalhoz hasonlóan hangszigetelt gipszkarton fal akár többe is kerülhet mint egy hagyományos.
  • Bár jó hőszigetelő, de a hőtartó képessége elég gyenge, ezért téli időszakban állandó fűtést kell biztosítanunk.
  • Nem terhelhető annyira mint egy tégla fal.

Mik azok a szerkezeti profilok, és mikor melyikre van szükség?

függőleges gipszkarton profil

A gipszkarton profilok azok a horganyzott acél elemek, amelyhez rögzítik a gipszkarton táblákat. Két féle vastagságban, 0,5 és 0,6 mm érhető el.

CD-60 profil – A leggyakrabban használt szerkezeti elem. Főként álmennyezet keretének kialakításához és előtétfalakhoz alkalmazzák.

UD-30 profil – Kizárólag vízszintes rögzítésre alkalmas, ezért leginkább mennyezeti keretszerkezet készítésre alkalmas.

CW profilok – A CW profilok a tartószerkezetek függőleges elemei. Az UW profilokba illesztve rögzítik.

UW profilok – Horizontális beépítésre ajánlott, melyet 30-40 cm-es távolságban rögzíthetünk az aljzatba és a födémbe.

UA profilok – Azokon a helyeken javasolt ahol ajtót szeretnénk kialakítani.

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/gipszkarton

Mire használhatjuk a gipszkartont?

gipszkarton mennyezet spot lámpákkal

Mennyezetek, álmennyezetek építése

  • Különleges vagy akár egyszerű szigetelt mennyezet készítésre is tökéletes megoldás. A karton alá kerül a hőszigetelés, általában üveg- vagy kőzetgyapot.

A lámpák, spotok vezetékeit is elrejthetjük alatta, de akár szellőző rendszereket is esztétikusan tudunk kialakítani segítségével. A különböző lépcsőzetes kialakításokkal rejtett világítást, vagy akár különböző design megoldásokat is létrehozhatunk. A spot lámpák helyét érdemes előre kivágni, a könnyebb beépítés érdekében.

Előfalak

  • Kialakíthatunk különféle előfalakat polcokkal, beugrókkal, így extra tárolóhelyhez jutunk, de dekorációs célból is kiváló megoldás lehet. Hátránya, hogy fix megoldás, nem mozdítható, ezért alaposan meg kell tervezni.

Válaszfalak

  • Ha van egy nagyobb szobánk, könnyen csinálhatunk belőle két kisebbet, de bárhol leválaszthatunk tetszőleges részeket a helyiségekből. Egy gipszkarton válaszfal néhány nap alatt elkészül és a modern formák kedvelőinek jó hír, hogy nem feltétlenül kell a mennyezetig érnie, így gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt a válaszfalak kialakításának.Impregnált gipszkartonból a fürdőszobából is könnyedén leválasztható a wc külön helyiségnek, de akár a lépcső alatti területből is tudunk kisebb tárolót kialakítani segítségével.

https://www.fix24.hu/blog/gipszkarton-es-gipszkartonozas-arak-2019-ben/

Ha megvannak az ötletek és már csak szakemberre van szüksége, kattintson a linkre

https://www.fix24.hu/gipszkartonos

By Nixa