sze. aug 11th, 2021

Energiahatékonyság szempontjából a hőszigetelés kulcsfontosságú.

Különböző módokon, és okokból szigetelhetjük házunkat, ezért összeválogattuk a legfontosabb tudnivalókat.

Megfelelő hőszigeteléssel rengeteget spórolhatunk fűtésszámlánkon

Milyen hőszigetelési módok vannak

Homlokzat hőszigetelés:

Hőszigetelésnél különféle anyagú termékekkel találkozhatunk. A hőveszteség nagy része a falakon és nyílászárókon keresztül távozik, ezért rendkívül fontos a megfelelő hőszigetelő rendszer kiválasztása.

A magyarországon található családi házak 80%-ánál a polisztirolhab (EPS) rendszerű szigeteléssel találkozunk, mivel kedvező árú és jó hőszigetelő képességgel bír. Találhatunk a piacon grafit adalékos változatot is, ez környezeti szempontból is jó választás.

Nem mindegy azonban, hogy a polisztirol táblák közül milyen vastagságú kerül fel az épületre. Ehhez fontos tudni, hogy a falazat milyen vastagságú. Általában minél vastagabb a szigetelés, annál jobb eredményt érhetünk el, de egy vastagabb jó minőségű tégla falszerkezet esetében, bőven elég vékonyabb szigetelést alkalmazni.

Födém hőszigetelés:

Sík, padlással rendelkező födém esetén könnyen és olcsón javíthatunk az épület szigetelő képességén, mivel a meleg felfelé száll. Ha járófelületre van szükség a padláson, akkor érdemes lépésálló polisztirolt lerakni, egyéb esetben elegendő lehet egy cellulóz vagy üveggyapot paplan leterítése.

A legjobb megoldás a födémek szigetelésére a cellulóz szigetelőanyag, mert rendkívül jó a hőtároló képessége és megfelelő szigetelést tudunk vele kialakítani a padláson is, így  a megszökő hő akár 80%-át is meg takaríthatjuk. A födém szigetelése nyáron is hasznunkra lehet, hiszen a felmelegedett cserepek fűtik a padlásteret, ezáltal a lakóteret is, szigeteléssel azonban elzárhatjuk a meleg útját.

Mennyezet hőszigetelés:

Ha valami miatt nem megoldható a födém szigetelése, vagy csak szeretnénk extra szigetelést is, akkor érdemes álmennyezetben gondolkodni. Ha csak a szigetelés a cél, és nem fognak csövek, ventilátorok, vagy egyéb gépészeti szerkezetek futni a mennyezeten, akkor könnyebb dolgunk van, egy vékonyabb álmennyezet is elfogadható szigetelést tud adni. Nagyobb belmagasság esetén tágabbak a lehetőségek, ilyenkor komplett vázszerkezetet tudunk kialakítani, melybe üveg, vagy kőzetgyapot kerül, majd gipszkartonnal fedik el. Ebben az esetben a hang és a hőszigetelés is egyszerre megoldható. Fontos, hogy a födém szigeteléssel ellentétben, ez tervezést és szaktudást igénylő munka, mindenképp kérjük szakember segítségét.

Belső fali hőszigetelés:

Kevesebb anyagot igényel mint a homlokzat szigetelése, nem kell állványozni, ezért jó megoldásnak tűnhet, ám mégsem javasolt.

A belső fali hőszigetelés hátrányai:

A legfőbb ellenérv, hogy a hőhidak miatt a fal teljesen elveszíti a hőtároló képességét. Egy külső szigetelésnél a hideg levegő nem tud bejutni a falakon keresztül, ezért gyakorlatilag a benti meleg levegő tárolójává válik. A hőtárolás miatt a fűtés költsége kevesebb.

Belső szigetelésnél pont az ellenkezője történik. a meleg levegő útját állja a belső szigetelés, és külső szigetelés hiányában a fal a hideg levegőt tárolja.

További hátránya, hogy a szigetelés miatt a falban futó vezetékek is a szigetelésen kívülre kerülnek ami tartósan fagypont alatti hőmérsékletnél akár a vezetékek elfagyását is okozhatja.

A benti meleg és a kinti hideg levegő találkozásánál kialakult hőhíd miatt a mennyezeten lecsapódhat a pára, amitől a fal bepenészedhet.

Ha nincs más lehetőségünk csak a falszigetelés, akkor a megfelelő szigetelőanyag kiválasztásával és szakszerű kivitelezéssel javíthatunk valamelyest a helyzeten.

Tipp:

  • Fontos, hogy semmilyen rés ne maradjon a fal és a szigetelőanyag között, ugyanis itt is lecsapódhat a pára.
  • Érdemes hőszigetelő és párazáró fóliát is használni hogy a meleg levegő útját biztosan elzárjuk.

A hő hidakkal sajnos egy precíz kivitelezésnél is számolni kell, bár a hatásukat valamelyest csökkenteni tudjuk.

Lábazat hőszigetelés

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig legalább annyira fontos mint a homlokzat hőszigetelése, mivel a belső szigeteléshez hasonlóan hőhíd keletkezhet.

Ha nem kap megfelelő szigetelést, akkor az alsó szinteken nem lesz megfelelő a hőmegtartás, valamint számolnunk kell a pára lecsapódás okozta penészedéssel és gombásodással.

Tipp:

Fontos tudni, hogy a lábazatra más szigetelő anyag kell mint a homlokzatra. Leggyakrabban XPS, zárt cellás polisztirolt használnak, mivel a vízfelvevő képessége ennek a legkisebb. Nagyon fontos hogy csak tartós és ellenálló anyagot válasszunk, mivel lényegesen nagyobb igénybevételnek van kitéve.

Lényeges szempont még a fagyállóság kérdése is, ezért érdemes minél vastagabb szigetelést felhelyezni.

Szükséges eszközök:

Lábazati és homlokzati szigeteléskor is az alábbiakat kell beszereznünk:

-XPS és EPS polisztirol lapok

-üvegszövet háló

-alapozó

-vakolat

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/hoszigetelo-hangszigetelo/polisztirollap-dryvit-nikecell

 

polisztirol hőszigetelés felhelyezése a külső falakra
Polisztirol hőszigetelés

Födém hőszigetelése

Üveggyapot szigetelésnél egy 100m2 alapterületű ház esetén 120-180ezer Ft a szükséges szigetelő anyag, az árat ebben az esetben a vastagság határozza meg. Ezeken kívül érdemes még párazáró és páraáteresztő fólia költségével is számolni, ez nagyjából 200-300Ft/m2 áron érhető el.

Kőzetgyapot szigetelésnél magasabb az anyagköltség, itt már 250-400 ezer Ft között alakulhat az ár, szintén a vastagságtól függően.

Homlokzat hőszigetelés

https://www.fix24.hu/blog/hoszigeteles-arak-milyen-falhoz-milyen-szigetelest-vegyunk/

 

By Nixa