ked. márc 12th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. Energiahatékonyság.

Energiahatékonyság szempontjából a hőszigetelés kulcsfontosságú.

Különböző módokon, és okokból szigetelhetjük házunkat, ezért összeválogattuk a legfontosabb tudnivalókat.

Megfelelő hőszigeteléssel rengeteget spórolhatunk fűtésszámlánkon

Milyen hőszigetelési módok vannak- Energiahatékonyság

Homlokzat hőszigetelés:

Hőszigetelésnél különféle anyagú termékekkel találkozhatunk. A hőveszteség nagy része a falakon és nyílászárókon keresztül távozik, ezért rendkívül fontos a megfelelő hőszigetelő rendszer kiválasztása.

A magyarországon található családi házak 80%-ánál a polisztirolhab (EPS) rendszerű szigeteléssel találkozunk, mivel kedvező árú és jó hőszigetelő képességgel bír. Találhatunk a piacon grafit adalékos változatot is, ez környezeti szempontból is jó választás.

Nem mindegy azonban, hogy a polisztirol táblák közül milyen vastagságú kerül fel az épületre. Ehhez fontos tudni, hogy a falazat milyen vastagságú. Általában minél vastagabb a szigetelés, annál jobb eredményt érhetünk el, de egy vastagabb jó minőségű tégla falszerkezet esetében, bőven elég vékonyabb szigetelést alkalmazni.

Födém hőszigetelés:- Energiahatékonyság

Sík, padlással rendelkező födém esetén könnyen és olcsón javíthatunk az épület szigetelő képességén, mivel a meleg felfelé száll. Ha járófelületre van szükség a padláson, akkor érdemes lépésálló polisztirolt lerakni, egyéb esetben elegendő lehet egy cellulóz vagy üveggyapot paplan leterítése.

A legjobb megoldás a födémek szigetelésére a cellulóz szigetelőanyag, mert rendkívül jó a hőtároló képessége és megfelelő szigetelést tudunk vele kialakítani a padláson is, így  a megszökő hő akár 80%-át is meg takaríthatjuk. A födém szigetelése nyáron is hasznunkra lehet, hiszen a felmelegedett cserepek fűtik a padlásteret, ezáltal a lakóteret is, szigeteléssel azonban elzárhatjuk a meleg útját.

Mennyezet hőszigetelés:-Energiahatékonyság

Ha valami miatt nem megoldható a födém szigetelése, vagy csak szeretnénk extra szigetelést is, akkor érdemes álmennyezetben gondolkodni. Ha csak a szigetelés a cél, és nem fognak csövek, ventilátorok, vagy egyéb gépészeti szerkezetek futni a mennyezeten, akkor könnyebb dolgunk van, egy vékonyabb álmennyezet is elfogadható szigetelést tud adni. Nagyobb belmagasság esetén tágabbak a lehetőségek, ilyenkor komplett vázszerkezetet tudunk kialakítani, melybe üveg, vagy kőzetgyapot kerül, majd gipszkartonnal fedik el. Ebben az esetben a hang és a hőszigetelés is egyszerre megoldható. Fontos, hogy a födém szigeteléssel ellentétben, ez tervezést és szaktudást igénylő munka, mindenképp kérjük szakember segítségét.

Belső fali hőszigetelés:-Energiahatékonyság

Kevesebb anyagot igényel mint a homlokzat szigetelése, nem kell állványozni, ezért jó megoldásnak tűnhet, ám mégsem javasolt.

Energiahatékonyság- A belső fali hőszigetelés hátrányai:

A legfőbb ellenérv, hogy a hőhidak miatt a fal teljesen elveszíti a hőtároló képességét. Egy külső szigetelésnél a hideg levegő nem tud bejutni a falakon keresztül, ezért gyakorlatilag a benti meleg levegő tárolójává válik. A hőtárolás miatt a fűtés költsége kevesebb.

Belső szigetelésnél pont az ellenkezője történik. a meleg levegő útját állja a belső szigetelés, és külső szigetelés hiányában a fal a hideg levegőt tárolja.

További hátránya, hogy a szigetelés miatt a falban futó vezetékek is a szigetelésen kívülre kerülnek ami tartósan fagypont alatti hőmérsékletnél akár a vezetékek elfagyását is okozhatja.

A benti meleg és a kinti hideg levegő találkozásánál kialakult hőhíd miatt a mennyezeten lecsapódhat a pára, amitől a fal bepenészedhet.

Ha nincs más lehetőségünk csak a falszigetelés, akkor a megfelelő szigetelőanyag kiválasztásával és szakszerű kivitelezéssel javíthatunk valamelyest a helyzeten.

Energiahatékonyság:

Tipp:

  • Fontos, hogy semmilyen rés ne maradjon a fal és a szigetelőanyag között, ugyanis itt is lecsapódhat a pára.
  • Érdemes hőszigetelő és párazáró fóliát is használni hogy a meleg levegő útját biztosan elzárjuk.

A hő hidakkal sajnos egy precíz kivitelezésnél is számolni kell, bár a hatásukat valamelyest csökkenteni tudjuk.

Lábazat hőszigetelés

Energiahatékonyság.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig legalább annyira fontos mint a homlokzat hőszigetelése, mivel a belső szigeteléshez hasonlóan hőhíd keletkezhet.

Ha nem kap megfelelő szigetelést, akkor az alsó szinteken nem lesz megfelelő a hőmegtartás, valamint számolnunk kell a pára lecsapódás okozta penészedéssel és gombásodással.

Energiahatékonyság:

Tipp:

Fontos tudni, hogy a lábazatra más szigetelő anyag kell mint a homlokzatra. Leggyakrabban XPS, zárt cellás polisztirolt használnak, mivel a vízfelvevő képessége ennek a legkisebb. Nagyon fontos hogy csak tartós és ellenálló anyagot válasszunk, mivel lényegesen nagyobb igénybevételnek van kitéve.

Lényeges szempont még a fagyállóság kérdése is, ezért érdemes minél vastagabb szigetelést felhelyezni.

Szükséges eszközök:

Lábazati és homlokzati szigeteléskor is az alábbiakat kell beszereznünk:

-XPS és EPS polisztirol lapok

-üvegszövet háló

-alapozó

-vakolat

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/hoszigetelo-hangszigetelo/polisztirollap-dryvit-nikecell

 

polisztirol hőszigetelés felhelyezése a külső falakra
Polisztirol hőszigetelés

Energiahatékonyság:

Födém hőszigetelése

Üveggyapot szigetelésnél egy 100m2 alapterületű ház esetén 120-180ezer Ft a szükséges szigetelő anyag, az árat ebben az esetben a vastagság határozza meg. Ezeken kívül érdemes még párazáró és páraáteresztő fólia költségével is számolni, ez nagyjából 200-300Ft/m2 áron érhető el.

Kőzetgyapot szigetelésnél magasabb az anyagköltség, itt már 250-400 ezer Ft között alakulhat az ár, szintén a vastagságtól függően.

Homlokzat hőszigetelés

https://www.fix24.hu/blog/hoszigeteles-arak-milyen-falhoz-milyen-szigetelest-vegyunk/

 

By Nixa