pén. márc 8th, 2024

Hőszigetelés árak, információk kivitelezőknek és megbízóknak. 

Tartalom

Hőszigetelés – Évente több mint 1,5 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós hőszigetelés ajánlatkérésekre, adott valós hőszigetelés árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. Az hőszigetelés árak kialakításához több mint 4000 hőszigetelés ajánlatkérést vettünk alapul.

Mielőtt az árakba belevágnánk, érdemes végigolvasni a következő részt, nehogy meglepi érjen, mikor kiderül, hogy mi nem is a hőszigetelés árakat keressük, hanem a burkolótgipszkartonos, vagy a kőművest.

 

 

Profi hőszigetelés, megtekinthető referenciák, rövid határidő

Budapesten és Pest Vármegyében 

Kapcsolatfelvétel emailben  

Hívjon minket telefonon: 06-20-493-7907

 

Hőszigetelés árak

Milyen anyagokból választhatok, és milyen hőszigetelés árak merülnek majd fel?

Legnépszerűbb az expandált polisztirol közismertebb nevén hungarocell. Ennél az anyagnál fontos tudni, hogy bár ára ennek a legkedvezőbb, csak olyan helyre építhető be ami vízmentes, tehát talajba, lábazatra NEM. A hagyományos polisztirol a legolcsóbb, de magasabb összegért elérhető grafitadalékos változat is, ennek a hőellenállása kb. 20%-al jobb, így érdemes ezzel az árral is kalkulálni.

Lábazatra, és földben történő szigetelésre az extrudált polisztirol a legjobb választás.A hő ellenállása ennek a típusnak is 20%-al magasabb mint a sima polisztirolnak, ezen kívül vízálló. Az ilyen szigetelés ára kb. 3 szor magasabb, de vízzel érintkező helyekre csak ilyet érdemes beépíteni.

A harmadik típus a kőzetgyapot. Általában tetőtereknél alkalmazzák a szarufák közötti hézagok kitöltésére, de létezik belőle lépésálló, kemény táblás kivitel is, ezt használhatjuk homlokzati szigetelésre is. Előnye hogy természetes anyagból készül, olcsó, és közel ugyanakkora hőellenállásra képes mint a polisztirol.

hőszigetelés árak

Hőszigetelés munkadíjak

Színre vakolva  homlokzati szigetelés ára

7500-9500 Ft/m2

Dryvitozás homlokzati szigetelés ára

2800 - 3800 Ft/m2

Spalettázás ára homlokzati szigetelés ára

2000-3000 Ft/fm

Plusz élvédőzés homlokzati szigetelés ára

1000-1500 Ft/fm

Dupla lábazat kialakítása, műgyantázva ára homlokzati szigetelés ára

2500 - 3000 Ft/m

Állványozás ára homlokzati szigetelés ára

2500 - 3000 Ft/m

Gyapot homlokzati szigetelés ára

3500 - 4000 Ft/m2

Hungarocell homlokzati szigetelés ára

3000 - 5500 Ft/m2

Ablak kávák szigetelése (polisztirol) homlokzati szigetelés ára

1000 - 1500 Ft/m

Ablak kávák szigetelése (kőzetgyapot) szigetelés ára

1200 - 1600 Ft/m

Dübelezés, csiszolás, hálózás ára - szigetelés ára

2000 - 2500 Ft/m2

Hőszigetelés árak – munkadíjak

  • Színre vakolva  homlokzati szigetelés ára – hőszigetelés árak – 7500-9500 Ft/m2
  • Dryvitozás homlokzati szigetelés ára- – hőszigetelés árak 2800 – 3800 Ft/m2
  • Spalettázás ára homlokzati szigetelés ára – hőszigetelés árak – 3000-5000 Ft/fm
  • Plusz élvédőzés homlokzati szigetelés ára – hőszigetelés árak – 1000-1500 Ft/fm
  • Dupla lábazat kialakítása, műgyantázva ára homlokzati szigetelés ára – hőszigetelés árak – 2500 – 3000 Ft/m
  • Állványozás ára homlokzati szigetelés ára – hőszigetelés árak – 2500 – 3000 Ft/m
  • Gyapot homlokzati szigetelés ára – hőszigetelés árak – 3500 – 4000 Ft/m2
  • Hungarocell homlokzati szigetelés ára – hőszigetelés árak- 3000 – 8500 Ft/m2
  • Ablak kávák szigetelése (polisztirol) homlokzati szigetelés ára – 1000 – 1500 Ft/m
  • Ablak kávák szigetelése (kőzetgyapot) szigetelés ára – 1200 – 1600 Ft/m
  • Dübelezés, csiszolás, hálózás ára – szigetelés ára – 2000 – 2500 Ft/m2

Több árat szeretne összehasonlítani?

Kérjen ingyenes árajánlatot most! 

Legfrissebb hőszigetelés árakért kattintson a termékekre!

HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK

Hőszigetelés árak 11

KŐZETGYAPOT

POLISZTIROL HŐSZIGETELÉS ÁRAK (EPS,XPS,HUNGAROCELL)

Hungarocell EPS80 hőszigetelés árak

Isomaster EPS100 hőszigetelés árak

Helyi szakemberek aktuális árait szeretné tudni?

Árajánlatot kérek helyi szakemberektől! 

Ursa Xps hőszigetelés ÁRAK

Pofix XPS lábazati hőszigetelés árak

hoszigeteles 10

Hőszigetelés árak – ÜVEGGYAPOT ÁRAK 

Hőszigetelés árak –

HŐSZIGETELÉS KIEGÉSZÍTŐ TERMÉKEK

További kivitelezési árakkal kapcsolatos cikkeink

Kőműves árak                                                                                           

 Villanyszerelés árak          

burkolas-arak-10                 

Burkolás árak

LB-Knauf CaSTone

Nem találja az árat, amit keres?

Kérjen egyedi ajánlatot a munkára!  

Tárcsás dübel

Mennyibe kerül egy ház szigetelése? – Ház szigetelés kalkulátor (nettó árak)

Mivel számoljunk egy hát homlokzati hőszigetelés árának kapcsán? A lenti pár sor alapján könnyedén ki tudja számolni magának is:

1. Homlokzati hőszigetelés ár – Állványozás ára négyzetméterenként (ebben benne az odaszállítás, felépítés, bérlet, lebontás, vissazszállítás – 1 hónapos hőszigetelés kivitelezési időre számítva)  – 2000-3000 Ft/nm

2. Szigetelés ár (csak anyag): Polisztirol hőszigetelés 10 cm vastag (márkától, elérhetőségtől függően)- 4000 Ft/nm – 5000 Ft/nm

3. Hőszigetelés munkadíj: 7500  – 8500 Ft/nm (ebben benne hőszigetelés, dübelezés, hálózás, vakolás, színezés)

4. Segédanyagok – szigetelés ár (dübel, háló, vakolat, szín) – 3000 – 4000 Ft/nm

100 nm ház (kb 200 nm falfelület) hőszigetelés ára állványozással: 18.500 – 22.500 Ft/nm hőszigetelő anyaggal = 3.500.000 – 4.800.000 Ft 

Padlás szigetelés ára

Hol szökik el a hő?

Az épületek hőveszteségének harminc százaléka a falon, huszonöt százaléka a tetőn, további huszonöt százaléka az ablakokon, tizenöt százaléka a födémeken, a maradék öt százalék pedig a kéményen keresztül távozik. Tehát a homlokzatszigetelés önmagában nem elegendő, teljes körű átalakításra van szükség: a falak mellett szigetelni kell a tetőt és a födémeket is, illetve korszerű nyílászárókat beépíteni. 

Mennyit tud ezzel a szigeteléssel megtakarítani? 

Ha a hőátbocsátási tényező, U=1 W/m2K, akkor ez azt jelenti, hogy az adott épületszerkezet egy négyzetméterén egy fok hőmérsékletkülönbségnél 1Watt energia távozik a meleg oldalról a hideg oldal felé. Egy 10×10 m-es családi ház tetőszerkezetén 100m2, kint 0, bent 20 fok van, akkor 2000W energia távozik a tetőn szigetelés nélkül. Ezzel a termékkel ennek a veszteségnek körülbelül a 61%-át tudja megtakarítani, ami hozzávetőlegesen 1440 kWh. A mai gázárakkal számolva ez kb 30.000 Ft havonta, tehát ez a szigetelés 3-4 hónap alatt visszahozza a befektetést.

Mennyibe kerül a padlás szigetelés?

Egy átlagos 100 m2-es ház padlás szigetelése 15 cm vastag üveggyapot szigeteléssel 150.000 Ft-ba kerül.

Hőszigetelés? Miért fontos a megfelelő hőszigetelés? Hőszigetelés árak, ötletek első kézből

Energiahatékonyság szempontjából az épület hőszigetelése kulcsfontosságú. A megfelelő hőszigetelés segítségével elsősorban csökkenthetjük belső tereink hőingadozását, megszüntethetjük a kialakult hőhidakat, magasabbá tehetjük épületeink hőmegtartó képességét, melynek révén kellemesebb a lakókörnyezetet alakíthatunk ki otthonunkban.Ez azt eredményezi, hogy a fűtési szezonban kevesebb energiát használunk el fűtésre, míg a nyári melegben nehezebben melegszenek fel belső tereink.Egy épület hőveszteségének (épülettípustól függően) mintegy 25-40%-a a falakon keresztül távozik. A fűtési energiából a tetőn további 25-30%, az ablakokon átlagosan 12-25%, a padlón és a födémeken keresztül 10-15% vész el, a maradék pedig az egyéb szerkezeteken keresztül távozik. A falakon fellépő hőveszteség legnagyobb része megtakarítható az utólagos homlokzati hőszigeteléssel. Minél rosszabb a falak hőszigetelése, annál látványosabb eredményt érhetünk el. Egy hagyományos B 30-as téglából épült ház esetében pl. a falon fellépő hőveszteségnek akár 80-90%-át is megtakaríthatjuk egy 14-16 cm-es hőszigetelés beépítésével, így ez a beruházás már akár négy-öt év alatt megtérülhet!

Az elmélet

Különböző módokon, és okokból hőszigetelhetjük házunkat, ezért összeválogattuk a legfontosabb tudnivalókat és az aktuális hőszigetelés árakat.

hőszigetelés 1

 

 

Profi szakembereket szeretne megbízni?

Ingyenesen kérek árajánlatokat!  

  

Hol érdemes hőszigetelést alkalmazni, és mit kell tudni a különféle módszerekről?

 

Pincefal

Sokféleképpen tudjuk hasznosítani a pinceteret. Ha egyszerűen tárolási funkciója van, úgy a pincefalat nem szükséges hőszigetelni, viszont a mennyezetet ilyenkor is érdemes, mivel a hőszigetelés vonala, a földszinti padló mentén húzódik.Ha a pince nem ilyen funkciót lát el, hanem irodát, dolgozószobát, vagy bármilyen fűtött teret alakítunk ki, akkor a hőszigetelés kulcsfontosságú.Bár a hőkülönbség kisebb mint a többi homlokzat esetén, mégis állagvédelmi, és hőérzeti szempontból egyaránt fontos a megfelelő hőszigetelés.

Amire kiemelten figyelni kell, hogy a pincék esetében a hőszigetelés általában érintkezik a nedves talajjal, ezért más követelményeknek kell megfelelnie.Ajánlott alacsony vízfelvételre képes anyagot választani, (pl Austrotherm EXPERT fix)mivel ezek a talajpára, nedvesség, és a földnyomás mellett is kiválló hőszigetelő képességgel bír.

A vastagságot tekintve a legoptimálisabb megoldás az, ha a pincefalon lévő hőszigetelés hatékonysága szinte megegyezik a lábazat és a homlokzat hőszigetelésével. Ez jellemzően 20cm vastag anyagot jelent, de pl passzívházakban nem ritka a 30-34 cm vastag hőszigetelés sem.A kialakításánál figyelni kell a rögzítésre is, fontos, hogy mechanikai rögzítés a vízszigetelés megóvása érdekében nem ajánlott. Válasszunk inkább oldószermentes ragasztót, ami nem károsítja a vízszigetelés anyagát.

Hőszigetelés 8

Homlokzati hőszigetelés

Hőszigetelésnél különféle anyagú termékekkel találkozhatunk. A hőveszteség nagy része a falakon és nyílászárókon keresztül távozik, ezért rendkívül fontos a megfelelő hőszigetelés  kiválasztása.A magyarországon található családi házak 80%-ánál a polisztirolhab (EPS) rendszerű hőszigeteléssel találkozunk, mivel kedvező árú és jó hőszigetelő képességgel bír. Találhatunk a piacon grafit adalékos változatot is, ez környezeti szempontból is jó választás.Nem mindegy azonban, hogy a polisztirol táblák közül milyen vastagságú kerül fel az épületre. Ehhez fontos tudni, hogy a falazat milyen vastagságú. Általában minél vastagabb, annál jobb eredményt érhetünk el, de egy vastagabb jó minőségű tégla falszerkezet esetében, bőven elég vékonyabb hőszigetelést alkalmazni.

Hőszigetelés árak – Miből áll a hőszigetelési folyamat?

Első lépések

Az első lépés a hőszigetelés megkezdése előtt, hogy a ház falát szemrevételezzük. Alapvetően abból indulunk ki, hogy maga az épület rendben van: statikai, vízszigetelési problémák nincsenek. Ha mégis találunk málló, táskás felületet, akkor meg kell vizsgálni, hogy mélyalapozó anyagokkal elérhető-e a szükséges szilárdság, vagy ha nem, akkor csak a vakolat leverése után lehet a hőszigetelési munkát megkezdeni.

A hőszigetelés előtt sok esetben egyéb munkálatokra is szükség van, amiket érdemes bele kalkulálni a költségvetésbe.Régi házak/lakások felújításánál figyelembe kell venni, hogy pl. az ablakpárkányok, ereszcsatornák az eredeti falsíkhoz illeszkednek, ami akadályozza egy 15-20cm vastag szigetelés felhelyezését.

2. lépés

Ilyenkor úgy kell átalakítani a szerkezetet, hogy ne kelljen csökkenteni a hőszigetelés vastagságát. Ehhez mindenképp kérjük szakember segítségét.A homlokzati hőszigetelés többnyire cement bázisú vagy poliuretán bázisú ragasztóval kerül rögzítésre. Csemperagasztó erre a célra nem alkalmas, akkor sem ha fagyálló!A ragasztót a táblák pereme mentén valamint pontokban kell felhordani, egymáshoz ragasztani tilos.Kerülni kell továbbá a csak pontokban történő ragasztó felvitelt is.Ezután következik a hálózás majd a felület becsiszolása,. Fontos, hogy erre a célra is kizárólag hőszigeteléshez használatos hálót alkalmazzunk, minden más típusú háló felrakása tilos. Ha a szerkezet elkészült, akkor jön az utolsó fázis, a színezés.Sokféle vakolat van ma már forgalomban, ennek kiválasztása szakember feladata, de a leggyakoribb EPS hőszigetelésekre minden vakolat felhordható. A vakolás előtt alapozóval át kell kenni a felületet, és annak megszáradása után lehet vakolni.

3. lépés – Hőszigetelés árak

A kellően stabil régi vakolatot érdemes vakolatszilárdító alapozóval átkenni, mert ez mélyen beleszívódik a vakolatba, de ha bizonytalan a meglévő vakolat stabilitása, akkor a legjobb alapozó a kalapács lesz.A hőszigetelő lemezeket a falra ragasztóval és dübelezéssel rögzítik utólagos szigetelésnél is. Itt még többet tudhat meg az utólagos szigetelésről.

A megtisztított falfelületen a szigetelés első lépése mindig a vízszintes és a függőleges kijelölése. A hőszigetelés vízszintes síkját az indítósín felrakásával jelöli ki. Ezt a vízszintes síkot kell pontosan kijelölni és rögzíteni, mert ez fogja meghatározni a hőszigetelő lemezek vízszintes felrakását, és hézagmentes záródását. A vízszintes sík kitűzése után stabilan rögzíteni kell az indítósínt, körülbelül 30 centiméterenként.

4. lépés Hőszigetelés árak

Ha a falfelület egyenlőtlen a sín alatt, akkor az egyenes megtartásának biztosítására alátétet, távtartót kell használni a profil és a fal között, és a távtartó fogja biztosítani a sín stabil rögzítését. A profilok toldására érdemes toldót használni.
Vékony hőszigetelésnél néhányan feleslegesnek tartják a dübelezést. Az időtálló, stabil szigeteléshez azonban szükség van a dübelekre is.

A ragasztó megszáradása után lehet dübelezni. Az is nagyon fontos, hogy a dübelek alá ragasztó kerüljön. Vagyis ott, ahova dübelt fog rakni, legyen ragasztó a szigetelőlap mögött. Ez azért fontos, mert ha nem lenne ragasztó a dübel alatt, akkor a dübel behúzná a lapokat. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy dübelezni a lapok közepét lehet és a peremüket, ahol biztosan van mögötte ragasztó.
Ebből is látszik azért, hogy a ragasztásnál és a dűbelezésnél sokféle hibát el lehet követni. Ezek mindegyike rontja a hőszigetelés minőségét, és csökkenti a homlokzati szigetelés tartósságát.

Biztosra akar menni a számításokkal?

Pontos felmérést és ajánlatokat szeretnék!   

Melyek lehetnek a leggyakoribb hibák?

Az egyik legfontosabb hiba, ha a ragasztás után egyszerűen elmarad a dübelekkel való rögzítés. Vagy pedig nagy hiba az is, ha túl korán, a ragasztó megszáradása előtt dűbeleznek.
A dübelezésnél hiba lehet az is, ha nem megfelelő a dübelszám. Szakemberek azt mondják, hogy lemezenként 6 dübelre van szükség.
A nem megfelelő hosszúságú és minőségű dübel is gondot okoz.
Sőt a pontatlan furatmélység is probléma lehet, és a becsavarás elégtelensége is.
Gondot jelent, ha a dübel alatt nincs ragasztó.
Szakszerű kivitelezésnél ezek a ragasztási és dübelezési hibák nem fordulnak elő, és évtizedeken keresztül tartós, stabil hőszigetelése lesz családi házának.

 

 

 

hőszigetelés árak 10

Födém 

Sík, padlással rendelkező födém esetén könnyen és olcsón javíthatunk az épület hőszigetelő képességén, mivel a meleg felfelé száll. Ha járófelületre van szükség a padláson, akkor érdemes lépésálló polisztirolt lerakni, egyéb esetben elegendő lehet egy cellulóz vagy üveggyapot paplan leterítése.A legjobb megoldás a födémek szigetelésére a cellulóz szigetelőanyag, mert rendkívül jó a hőtároló képessége és megfelelő szigetelést tudunk vele kialakítani a padláson is, így  a megszökő hő akár 80%-át is meg takaríthatjuk. A födém hőszigetelése nyáron is hasznunkra lehet, hiszen a felmelegedett cserepek fűtik a padlásteret, ezáltal a lakóteret is, szigeteléssel azonban elzárhatjuk a meleg útját.

Padlás utólagos hőszigetelése

Az energiaárak folyamatos növekedése miatt egyre többen szánják rá magukat a padlások szigetelésére, a padlás utólagos szigetelésére. sokan nem gondolják, hogy az egyik legnagyobb hőveszteség az épület felső részén tud távozni, ezért igazán kritikus, hogyan, mivel van a padlás hőszigetelése, vagy a padlás utólagos hőszigetelése megoldva.  

Mennyezet – Hőszigetelés árak

Ha valami miatt nem megoldható a födém hőszigetelése, vagy csak szeretnénk extra hőszigetelést is, akkor érdemes álmennyezetben gondolkodni. Ha csak a hőszigetelés a cél, és nem fognak csövek, ventilátorok, vagy egyéb gépészeti szerkezetek futni a mennyezeten, akkor könnyebb dolgunk van, egy vékonyabb álmennyezet is elfogadható hőszigetelést tud adni. Nagyobb belmagasság esetén tágabbak a lehetőségek, ilyenkor komplett vázszerkezetet tudunk kialakítani, melybe üveg, vagy kőzetgyapot kerül, majd gipszkartonnal fedik el. Ebben az esetben a hang és a hőszigetelés is egyszerre megoldható. Fontos, hogy a födém hőszigeteléssel ellentétben, ez tervezést és szaktudást igénylő munka, mindenképp kérjük szakember segítségét.

Belső fali hőszigetelés

Kevesebb anyagot igényel mint a homlokzat hőszigetelése, nem kell állványozni, ezért jó megoldásnak tűnhet, ám mégsem javasolt.A legfőbb ellenérv, hogy a hőhidak miatt a fal teljesen elveszíti a hőtároló képességét. Egy külső hőszigetelésnél a hideg levegő nem tud bejutni a falakon keresztül, ezért gyakorlatilag a benti meleg levegő tárolójává válik. A hőtárolás miatt a fűtés költsége kevesebb.Belső hőszigetelésnél pont az ellenkezője történik. a meleg levegő útját állja a belső hőszigetelés, és külső hőszigetelés hiányában a fal a hideg levegőt tárolja.További hátránya, hogy a falban futó vezetékek is a szigetelésen kívülre kerülnek ami tartósan fagypont alatti hőmérsékletnél akár a vezetékek elfagyását is okozhatja.

A benti meleg és a kinti hideg levegő találkozásánál kialakult hőhíd miatt a mennyezeten lecsapódhat a pára, amitől a fal bepenészedhet.Ha nincs más lehetőségünk csak a falszigetelés, akkor a megfelelő szigetelőanyag kiválasztásával és szakszerű kivitelezéssel javíthatunk valamelyest a helyzeten.

  • Fontos, hogy semmilyen rés ne maradjon a fal és a szigetelőanyag között, ugyanis itt is lecsapódhat a pára.
  • Érdemes hőszigetelő és párazáró fóliát is használni hogy a meleg levegő útját biztosan elzárjuk.

A hő hidakkal sajnos egy precíz kivitelezésnél is számolni kell, bár a hatásukat valamelyest csökkenteni tudjuk.

Hőszigetelés árak 6

Lábazati hőszigetelés

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig legalább annyira fontos mint a homlokzat hőszigetelése, mivel a belső hőszigeteléshez hasonlóan hőhíd keletkezhet.Ha nem kap megfelelő hőszigetelést, akkor az alsó szinteken nem lesz megfelelő a hőmegtartás, valamint számolnunk kell a pára lecsapódás okozta penészedéssel és gombásodással.

Fontos tudni, hogy a lábazatra más hőszigetelő anyag kell mint a homlokzatra. Leggyakrabban XPS, zárt cellás polisztirolt használnak, mivel a vízfelvevő képessége ennek a legkisebb. Nagyon fontos hogy csak tartós és ellenálló anyagot válasszunk, mivel lényegesen nagyobb igénybevételnek van kitéve.A homlokzati hőszigetelő rendszerekkel a talajszint felett kb. fél méterrel lehet kezdeni a hőszigetelést. Az alsó sávban a fokozott mechanikai igénybevétel és a nedvességhatás miatt megint csak nagy szilárdságú, nedvességre nem érzékeny hőszigetelést célszerű használni.

Lényeges szempont még a fagyállóság kérdése is, ezért érdemes minél vastagabb hőszigetelést felhelyezni.A vastagságra, rögzítésre pedig a pincefalnál írt szabályok érvényesek, azzal a kiegészítéssel, hogy a vízszigetelés vonala fölött már megengedett a mechanikai rögzítés.

Hőszigetelés árak – Padló hőszigetelés

Új építésnél, a padlók hőszigetelését érdemes úgy kiválasztani, hogy az épület élettartama alatt ne kelljen cserélni, hiszen ez rengeteg költséggel és munkával jár.

Jellemzően 12cm vastag szigetelőanyagot alkalmaznak, viszont ha nagyobb terhelésnek kitett helyiségről van szó (pl garázs) akkor masszívabb, terhelhetőbb anyagra van szükség.Természetesen felújítandó házak esetén is lehet utólag hőszigetelni, de a padlók esetén viszonylag korlátozottak a lehetőségek. Ilyenkor bontani kell, mivel sajnos a házat nem tudjuk megemelni, hogy plusz 10cm-t nyerjünk. Ha utólagos szigetelésre kerül sor, célszerű a vízszigetelés vonalában megállni, viszont az új szerkezet nem lehet vastagabb mint a korábbi, mivel így csökken a belmagasság, az ajtók, küszöbök, parapet magassága. Ilyenkor javasolt kis rétegvastagságú, de hatékony szigetelés beépítése.

Padlófűtés esetén sem kell vastag anyagban gondolkodni, alap esetben közel megegyező módon kell eljárni mint normál padlók esetében.A kivitelezést gyorsítani tudjuk viszont speciális padlófűtés rendszerlemez beépítésével. Fontos azonban tudni, hogy ez jóval nagyobb költséggel jár.

Emeletközi födém hangszigetelés

Az emeletközi födémeket nem szükséges szigeteléssel ellátni, mégis célszerű valamilyen akusztikai szigetelést alkalmazni. Ha nincs a födémen ilyen, akkor a bútor tologatástól a járkálásig, minden zaj továbbterjed az épület szerkezetében. Ez különösen társasházak esetében zavaró.A lépéshang-szigetelt padló kivitelezés szempontjából némileg eltér a padló szigeteléstől, bár abban megegyezik vele, hogy utólag nagyon nehéz hibátlan padlószigetelést elkészíteni. Nem könnyíti meg a pontos kivitelezést az sem, hogy míg a hőhidak csak kis mértékben növelik meg a hőveszteséget , a hanghidaknál a rezgés szinte zavartalanul átadódhat egy-két hibás ponton is, és így a hangszigetelés hatásfoka nagyon rossz lesz. Ezért a kivitelezés a szokásosnál nagyobb odafigyelést követel meg.

Ha szakembert keres, klikkeljen IDE

 

Hőszigetelés árak

 

Ez is érdekes lehet: Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Homlokzat hőszigetelés

A további szükséges hőszigetelés anyagok árát nagyban befolyásolja a fal anyaga, felülete stb, ezért érdemes szakemberhez fordulni, hogy pontos árajánlatot kapjunk.

Ha szakembert keres a hőszigeteléshez, kattintson ide: SZAKEMBEREK

Milyen falra milyen hőszigetelést tegyünk?

  • Téglafal – a három típus közül bármelyiket beépíthetjük, a legjobb választás a grafitadalékos polisztirol.
  • Beton és ytong fal – a téglához hasonlóan, szintén bármelyik típus szóba jöhet.
  • Vályog és fa fal – csak kőzetgyapot szigetelés kerülhet a falakra.

Fontos, hogy a megfelelő szigetelés nem csak a fűtésszámlánkat csökkenti, de számos egyéb előnye is van.

  • Kellemesebb lesz a fal belső felületi hőmérséklete
  • Kisebb lesz a hőingadozás
  • Megszünteti a hőhidakat
  • A szerkezeten belül megszűnik a fagyzóna, ezáltal nem penészedik a lakás.
  • Növeli az ingatlan értékét

Hőszigetelés árak – Kőzetgyapot vagy polisztirol?

Ha hőszigetelésről beszélünk, gyakran hallhatjuk azt a kifejezést hogy a falnak “lélegeznie kell. Ez alatt azt kell érteni, hogy a pára a helyiségekből képes legyen távozni a külső falon keresztül. Ez azért fontos, mivel így nem csapódik le a lakáson belül, és nem kell tartanunk a penészedéstől, gombásodástól sem. Készült erről egy tanulmány, ahol azt vizsgálták, hogy mi a különbség a párásodás mértékében, ha 12 cm vastag polisztirol habbal  vagy ásványgyapottal szigetelt a fal.

Az eredmények azt mutatták, hogy a távozó nedvesség elenyésző része jut át a határoló falakra, mivel a távozó nedvesség szinte 100%-át a szellőzés távolítja el, még akkor is, ha a légcsere mértéké viszonylag csekély. Ezek alapján elmondható, hogy a párásodást tekintve, a hőszigetelő anyag fajtájának nincs különösebb jelentőssége.

Helyi hőszigetelőt keres?

Szakembert keresek a munkára! Kattintson ide!   

Mennyi az utólagos homlokzati hőszigetelés ára?

Világosan látszik azonban, hogy a falak utólagos hőszigetelésekor nem érdemes a hőszigetelő minőségén és vastagságán takarékoskodni, mert amit most megtakarít a néhány centiméteres vastagság megspórolásán, többszörösen fogja visszafizetni az elkövetkező évtizedekben. Gondoljon csak bele!A homlokzat utólagos szigetelésekor előbb még érdemes a nyílászárókat is hőszigeteltre cserélni, és utána hozzákezdeni a szigeteléshez. Ekkor lehet biztos benne, hogy a hőszigetelés sérülése nélkül kerülnek be az épület homlokzati falába a korszerű nyílászárók
A homlokzati fal szigetelésénél is alapvető fontosságú, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne a fűtési költségekben. Még most is, az energiaárak több évtizedes folyamatos növekedése után is a legtöbben még mindig a 10 centiméteres, vagy az ekörüli homlokzati szigetelésben gondolkodnak.

Gondosság!

Ha kellő gondossággal, szakszerűen felrakják a hőszigetelő rendszert a homlokzatra, akkor az elkövetkező 3-4 évtizedben további felújítás nélkül biztosítani fogja a szigetelést. Ha pedig már most ilyen magasak az energiaárak, akkor vajon milyenek lesznek majd 20 év múlva? Mit gondol? Csökkenni fog vagy inkább tovább emelkedik a fűtés ára?

Ha pedig várhatóan tovább emelkedik, akkor mit fog majd csinálni 10 év múlva? Újra szigetelni fogja utólagosan egy 10 centiméteres réteggel a homlokzatot? Újra megfizeti a kivitelezés díját? Biztos lehet abban, hogy mindenféle külön költség nélkül fel lehet majd fogatni 10-20 év múlva az újabb szigetelő réteget a homlokzatra? Ha pedig a válasz igen, akkor is szükség lesz majd az alapvakolatra és a homlokzati vakolatra. Állványozni is újra kell majd, és a kivitelezésnek a díját újra meg kell fizetni? Emellett pedig a két alkalommal felrakott homlokzati szigetelő milyen stabilitással fogja bírni az eső és a szél által okozott viszontagságokat?

Ezek olyan kérdések,amelyeket érdemes alaposan átgondolni, akkor amikor homlokzata 10 centiméteres szigetelésén gondolkodik.

Hőszigetelés árak – Milyen vastag legyen? Második rész

Ha pedig az energiaárak további emelésével kalkulálva határozza meg a szigetelés vastagságát, akkor hagyományos EPS szigetelésnél nyugodtan beépíthet a homlokzatra 30 centiméteres vastagságot, a grafitos hungarocellből pedig a 20 centiméteres vastagság simán indokolt. A grafitos polisztirol 20 centis beépítése a B30-as téglafalnál nagyjából 0,15-ös hőátbocsátási tényezőt eredményez. Ez nagyjából egyenértékű a ma ismert legkorszerűbb okostégla a Porotherm 44 centiméteres Thermo Klíma téglájának a hőszigetelésével.2020-tól az új építésü épületek homlokzatára a hőátbocsátási tényező értéke 0,20 W/m2K lesz. Ez azt jelenti, hogy egy B30-as téglafal ilyen mértékű hőszigeteléséhez a leggyakrabban használt hungarocell szigetelőből, a hagyományos fehér színű EPS szigetelőből 20 centiméteresre, a jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelőből pedig 15 centiméteres szigetelésre van szüksége.

Energia

 

Tehát ha igazán komolyan gondolja homlokzati fala utólagos hőszigetelésével a fűtési költségek lefaragását az elkövetkező 3-4 évtizedre, akkor a 20 vagy akár még a 25 cm vastag Grafit Reflexes szigetelést fogja beépíteni a falba.

A 20 cm vastag Grafit Reflex lemezek négyzetméterenkénti ára 6500-6800 Ft körüli akciósan. Természetesen, ha nagy mennyiségben, pl. 300 m2 felett, vásárolja meg a szigetelőt, akkor még további mennyiségi kedvezményt is kaphat. A szigetelő árán kívül azonban számolnia kell még a kiegészítők valamint a lábazati hőszigetelés árával és a kivitelezés díjával is.

Hőszigetelés árak – Kivitelezési díjak így is

A kivitelezés díját nagymértékben befolyásolja a kivitelező elfoglaltsága is. Márpedig itt azzal számolhat, hogy aki jó minőségben dolgozik, és jó a híre, annak az elérhetőségét egymásnak adják az ismerősök, és ezért meglehetősen be van telve a naptára. Ezért ő viszonylag magasabb áron fogja vállalni a kivitelezést, mert van munkája és megengedheti ezt magának.

Aki nincs igazán leterhelve, az olcsóbban is vállalja a kivitelezést, de annak a munkájával is gondok lehetnek majd az elkövetkező évtizedekben. Tehát ha jó minőségű munkát szeretne garanciával, akkor ennek bizony meg kell fizetni a díját, és érdemes időben felvállaltatni a kivitelezést. A kivitelezés munkadíja 7.000-9.000 Ft körüli négyzetméter áron van a megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelezőknél.

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.Fontos, hogy 2018 óta a költséghatékony szigetelési vastagság alatti szigetelő anyagok beépítése nem engedélyezhető.

Már tiszták az árak, mire számítson?

Szakembert keresek a munkára! Kattintson ide!   

Esetleg ez is érdekelhet:

Tetőfedő árak 2022

Hőszigetelés árak GYIK

Mennyi ideig tart egy ház hőszigetelése?

Egy átlagos 100m2-es ház hőszigetelésének kivitelezése körülbelül 3-6 hétig tart.

Mennyibe kerül egy ház hőszigetelése?

Egy 100 m2-es földszinti ház átlagos hőszigetelése 10 cm vastag szigeteléssel számolva körülbelül 2-2,5 millió forintba kerül.

 

By Nixa