szo. márc 16th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

A sziklakert kertünk éke lehet. Azonban ahhoz, hogy igazán tetszetős legyen, oda kell figyelni néhány dologra.
lapos sziklakert

Hova kerüljön a sziklakert?

Funkcióját tekintve a sziklakert dekor szerepet tölt be kertünkben, de kiválóan alkalmazható térelválasztásra, vagy megtámasztásra is.
A laza, jó vízelvezető képességű talaj a legmegfelelőbb, de gyakorlatilag bárhová telepíthető. A kert adottságait érdemes kihasználni. Az agyagos talajon többletmunkát jelent a vízelvezető réteg kialakítása, de itt is megoldható a kivitelezés. A kert lejtős részei tökéletes felületek, különösen ha déli fekvésűek. Ezek a területek jellemzően nem nagyon kerülnek hasznosításra, és a fűnyírás, talajgondozás is nehézkes lehet, ezért mindenképp érdemes sziklakertben gondolkodni.
Egy dologra érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg kerüljük a szeles, huzatos helyeket.
A sziklakerti növények a jó vízelvezetésű talajt kedvelik, ezért fontos, hogy a gyökereik jól szellőző, levegős közegben legyenek.

Sziklakert típusok:

 

  • Lépcsőzetes 

Az építéséhez sok kőre van szükség, de egy nagy méretű, lejtős kert esetében ez a legideálisabb forma.

  • Lapos

A nevéből is kiderül, hogy lapos kövek alkotják. Az építéskor szorosan egymás mellé, és egymásra kerülnek a kövek. Kiválóan alkalmas sziklahasadékban élő növények otthonául.

  • Ágyás

Nem összekeverendő a hagyományos virágágyással. A sziklakerti ágyás kisebb kertekbe ideális, és egy kövekkel körberakott szabálytalan alapterületű részt jelent. Az ágyás fal készülhet terméskőből, vagy kisebb kövekből is.

  • Sziklacsoport

Nagyon mutatós az is, ha több nagyméretű sziklából alakítunk ki egy sziklacsoportot, és évelő, igénytelenebb sziklakerti növényekkel, kaktuszokkal ültetjük be.

Milyen köveket használjunk?

A nevéből adódóan válasszunk “sziklákat” vagyis lehetőleg nagyobb méretű köveket, de lehetőleg olyat ami még kényelmesen mozgatható. Apró, tenyérnyi kövekből nem lehet sziklakertet építeni. A kövek típusát tekintve, szinte bármi megfelel a célnak. Bazalt, gránit, üledékes kövek, és még akár a mészkő is, amennyiben nem telepítünk mészkerülő növényeket. Jól mutat, ha több különböző formájú kőből alakítjuk ki a sziklakertet, csak arra figyeljünk, hogy színükben harmonizáljanak egymással.

Milyen növényeket telepíthetünk a sziklakertbe?

Sziklakert esetében arra kell leginkább odafigyelni, hogy a kövek legyenek dominánsak, ne a növények. Arányaiban maximum az egyharmadát célszerű növényekkel beültetni.
Túl nagy méretű bokrok, hagyományos kiskerti növények helyett válasszunk inkább kisebb örökzöldeket, törpecserjéket, törpe évelőket, pozsgásokat, vagy apró egynyári növényeket.
https://www.praktiker.hu/kert/noveny-mag-hagyma/vizinoveny

Hol tudjuk beszerezni a köveket és a növényeket?

Sziklakerti növényeket a legtöbb kertészetben beszerezhetünk. A szükséges talajjavító anyagokat megtalálhatjuk a barkácsáruházakban is, de akár internetes webshopból is megrendelhetjük.
Kövek esetében célszerű kőbányából beszerezni a szükséges mennyiséget. Jellemzően ezeken a helyeken olcsóbban juthatunk nagyobb méretű darabokhoz, ami különösen akkor előnyös ha nagy méretű, sok követ igénylő sziklakertet szeretnénk. Természetesen nem ez az egyetlen opciónk, sok tüzépen, burkolóanyag kereskedésben is megvásárolhatjuk, bár az áruk itt magasabb, viszont egy helyen megvehetünk mindent, a kőtörmeléktől a murváig.
növényhangsúlyos sziklakert

A sziklakert építése

Jó ha tudjuk, hogy a sziklakert építés többlépcsős folyamat, a végleges állapotát hónapok alatt éri el. A sziklakert építésének szinte bármelyik évszakban nekiállhatunk, de a legjobb ha nyár végére ütemezzük. Ilyenkor ugyanis könnyen el tudjuk távolítani gyomokat még a hűvösebb időszak előtt, télen pedig a talaj tömörödik, a sziklák kellőképp besüllyednek, így tavasszal nekiállhatunk a növények beültetésének. Ugyanez érvényes a tavaszi építésre, ilyenkor az ültetést célszerű őszre ütemezni, amikor már minden szikla stabilan a helyén van.Persze a növények bekerülhetnek az építés után közvetlenül is, de előfordulhat, hogy a kövek természetes mozgása miatt elmozdulnak a helyükről.
Mielőtt nekifogunk az építésnek, tervezzük meg hogy milyen végeredményt szeretnénk. Egy kisebb kertet akár egyedül is megcsinálhatunk, de nagyobb sziklákat igénylő sziklakert építéshez elkél egy kis segítség, a kövek mozgatásához.

Amire szükségünk lesz:

  • talicska
  • vödör
  • ásó
  • lapát
  • ültető kanál

Első lépésként meg kell tisztítani a területet ahová a kert kerül. Ha a kijelölt hely gazos, gyomos, akkor érdemes gyomírtó szerrel előkezelni.Sziklakert esetében nagyon fontos, hogy minden gyomnövénytől megszabaduljunk, ugyanis a későbbiekben rengeteg kellemetlenséget és problémát okoznak.
Ezután a vízelvezető alap következik. Ha olyan talajra építünk, ami nem vezeti jól a vizet, akkor egy úgynevezett drénréteget kell létrehozni. Ez annyit jelent, hogy a sziklakert teljes méretében készíteni kell egy alapot, kb 30-40cm-es mélységgel, amit durva murvával kell feltölteni. Célszerű ezt a réteget kicsit tömöríteni is, ehhez elegendő párszor megtaposni.  A vizet lehetőleg lejtős területek aljához, vagy sík területekre vezessük el, mivel a pangó vizet egyik sziklakerti növény sem tolerálja túl jól.
A talajnál a legfontosabb a gyommentesség, és a jó vízáteresztő képesség. Sajnos ritka a minden kritériumnak megfelelő talaj, ezért a földet keverjük fele föld fele murva arányban, ez garantálja a vízáteresztést.
Ezután jöhetnek a kövek. Jelöljük ki a legnagyobb sziklák helyét, majd csökkenő sorrendben pakoljuk helyére a többi követ is. A területet fokozatosan töltsük meg földkeverékkel és apró kavicsokkal. Lejtős területen célszerű úgynevezett teraszokat is kialakítani, ami nem csak egységes képet ad kertünknek, de a növényeknek is kiváló életteret biztosít.
Mint ahogy korábban írtuk, az ültetés előtt célszerű várni néhány hetet, hogy a sziklák beálljanak helyükre. A növények beültetését kezdjük a nagyobb növényekkel. A talajtakaró növényekből alakítsunk ki nagyobb csoportokat, akár 5-10db is egymás mellé kerülhet, így lesz ugyanis a leglátványosabb. Figyeljünk a növények gyökereire, fontos hogy ne sérüljön meg az ültetéskor.
A különféle talajtakarók pl. mulcs és murva természetesebb hatást biztosít a sziklakertnek, és nem utolsó sorban a növények is kedvelik, ezért bátran alkalmazzuk.
További tippek a kerthez
https://www.fix24.hu/blog/6-otlet-a-hangulatos-kerthez/

By Nixa