sze. márc 13th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Bár még messze a tavasz, de már enyhül az idő, ezért érdemes már most átgondolni, hogy milyen munkálatok várnak ránk a kertben. Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat.

virágültetés a kertben tavasszal

Ha elmúlik a tél…

Ahogy véget ér a zord, fagyos időjárás, szinte pillanatok alatt felébred a természet ami egyet jelent a kerti munkák kezdetével.

A tél és a fagy fontos szerepet játszik kertünk életében, hiszen a mínuszok segítenek a felszaporodott kártevő állomány ritkításában, ezáltal kevesebb ellen kell tavasszal védekeznünk.

Sajnos a levéltetvek szempontjából mindegy, hogy mennyire volt hideg a tél, szinte a semmiből bukkannak elő már kora tavasszal. Ilyenkor érdemes valamilyen bio irtószert alkalmazni, ezzel is kímélve a környezetet.

A hó (amivel sajnos egyre ritkábban találkozunk) olvadása után más kellemetlenséggel is szembesülünk, ez pedig nem más, mint a gyep kifakulása.

Ez ellen legjobban úgy védekezhetünk, ha már ősszel felkészítjük a gyepet a téli körülményekre. Erre a legjobb megoldás ha megfelelő tápanyaggal látjuk el a gyepet.

Ha ez kimarad, akkor csak nehéz munka árán tudunk bele újra életet lehelni.

Ha gombásodás okozza a sárgulást, akkor érdemes lepermetezni a felületet. A permetezést akkor ideális elvégezni, ha a nappali hőmérséklet már eléri a minimum 12 C°-t.

Érdemes már az első melegebb napokban elvégezni ezt a műveletet, hiszen a gyep fertőzöttsége esetén könnyen széthordhatjuk a növény betegségét.

Az első tennivalók

Metszés

Célszerű a növények metszésével kezdeni a munkálatokat. Az elfagyott, elszáradt részeket mindenképp el kell távolítani, ezzel segítve a növény újra hajtását. Fontos azonban, hogy bizonyos növényeknél másképp kell eljárnunk.

Az ősszel, vagy kora tavasszal ültetett gyümölcsfáknál a fő ágat hosszabbra, az oldalsó ágakat pedig rövidebbre kell visszavágni, hogy kúp alakú koronát kapjunk.

Az idősebb fák esetében arra kell törekedni a metszésnél, hogy a fa minden részét arányosan egyformán érje a napsütés, és ne legyen túl sűrű, de túl ritka se a lombozata.

tavaszi metszés

A a lombozat csúcsán lévő ágak közül a legvastagabbat hagyjuk meg, a többit metsszük ki tőből.A gyümölcsfák közül az almát, körtét, kajszit, szilvát, meggyet, cseresznyét, birset mielőbb metsszük meg, de figyeljük az időjárás-előrejelzést, mert a friss metszlapok miatt -5°C alatti hőmérsékleten károsodhatnak az ág- és vessző végek.

A bogyósgyümölcs termő bokrok ágait úgy kell ritkítani, hogy az új hajtásoknak legyen elég helye a későbbiekben. A szeder és a málna már letermett ágait tőből kell eltávolítani, és figyelni kell rá, hogy ne maradjon csonk, mivel az kiváló táptalaja a taplógombának.

Szőlő esetén körültekintőnek kell lennünk, mivel a különböző fajtákat különböző hosszúságúra kell metszeni. Az azonban általánosságban elmondható, hogy minden termőág mellett kétrügyes ugarvesszőt kell hagyni, mert ezekből lesz a következő évi termővessző.

Fontos, hogy a szőlő metszésével befolyásoljuk a termés mennyiségét is. Semmiképp se terheljük túl termőrügyekkel a növényt, mert ez rövidíti a növény élettartamát, csökkenti a fürttermés minőségét, és ezzel a gyümölcs minősége is romlik.

Metszés tekintetében a szőlőhöz hasonlóan kell eljárnunk a rózsabokroknál is.A vesszőket ritkítani kell, az erősebbeket hosszabbra, a gyengébbeket pedig rövidebbre vágni.Fontos, hogy futórózsa esetén csak a felkopaszodott ágakat kell eltávolítani.

Kezelés

A metszés után a növényeken “sebek” maradnak, melyeket kezelni kell, mivel ezeken keresztül káros mikroorganizmusok juthatnak a növénybe.

Hogy ezt megelőzzük, a metszett felületetet sebvédő anyaggal kell kezelnünk, ami  távol tartja a növénytől a vizet és a levegőt.

Gyeplazítás

A gyeplazítás lényege, hogy a fű töveit levegőhöz juttassuk. Ehhez első körben el kell távolítani a lehullott leveleket és az elszáradt növény maradékokat. 

Permetezés és növényvédelem

A metszési munkálatok után érdemes elvégezni egy tavaszi lemosó permetezést az áttelelt rovarok és gombák miatt. Ez a gyümölcstermő és a dísznövényeknél is fontos folyamat.

kézi permetező

Fontos, hogy a lemosó permetezés hatása nem védi meg a növényt a teljes vegetáció alatt, ezért ha a későbbiekben kártevőket vagy betegséget észlelünk a növényen, akkor mindenképp célzott permetezést kell végrehajtani.

https://www.praktiker.hu/kert/permetezo

Tápanyag utánpótlás

Fontos megemlíteni a tápanyagok feltöltését. Mivel a télen kimerülnek a növények energiakészletei, el kell látnunk azokat műtrágyával vagy tápoldattal.

Műtrágyázásnál figyeljünk rá, hogy megfelelő összetételűt válasszunk, és kövessük az adagolásra vonatkozó utasításokat.

 

Öntözés

Ne feledkezzünk meg az öntözés fontosságáról sem. A növények vízellátásánál a gyakoriság és a mennyiség fontos. A legkényelmesebb megoldás az öntözőrendszer kialakítása. Erről már korábban írtunk hasznos tanácsokat https://www.fix24.hu/blog/az-ontozorendszer-legfontosabb-tudnivaloi/

Az öntözés/locsolás optimális időpontja az időjárástól és a hőmérséklettől függ. Nyáron érdemes a hűvösebb órákra időzíteni, mert ilyenkor a legkisebb a párolgási veszteség.

Egyéb esetekben (pl tavasszal) a gyepet nagyobb adagokban, de ritkábban kell öntözni. 

Érdemes az első locsolást olyankor elvégezni, amikor a talaj hőmérséklete már eléri a 10-15 C˙-t.

kézi locsolás

 

A gyep öntözésénél az alábbi szabályokat érdemes betartani:

10-20 C° között  1-2 liter/m2 – öntözés hetente egyszer

20-25 C° között  3-4 liter/m2 – öntözés 4-5 hetente kétszer

25-30 C° között 4-5 liter/m2 – öntözés 3-4 naponta egyszer

30 C° felett 5-7 liter/m2 – öntözés 2-3 naponta egyszer

 

Az öntözés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A szép gyep alapfeltétele a megfelelő öntözés. 

 

Egyéb fontos tennivalók:

  • A kert többi részét is most időszerű „tisztába tenni”. A teleltetett növényeket, például leandert fagymentes napokon tegyük ki a szabadba, ha 10°C körüli a hőmérséklet, így szoktatva a kinti léthez.
  • Ültessük el a nyáron a kertből gyűjtött vagy a boltban vásárolt magokat – pl. paradicsom, cukkini, fűszerpaprika, zeller, stb. – palántázó edénybe.
  • Vannak olyan hidegnek ellenálló növények, amelyeket már márciusban ültethetünk az első ágyásokba. Ilyen például a lóbab, a sárgarépa, a borsó, a vöröshagyma, a petrezselyem, a hónapos retek, a saláta, a spenót, a vörös- illetve a fokhagyma (utóbbi kettő akár dughagymáról is szaporítható). Ha nem ismerjük pontosan a vetési időszakokat, az interneten vagy szakmai kiadványokban fellelhető vetési naptárak segítségünkre lehetnek a tervezésben!
  • Márciusban főleg az ősszel virágzó évelőket ültethetjük el vagy át; majd az enyhe idők érkezésével kevésbé érzékeny virágokat (pl. sásliliom, kúpvirág, margaréta) is ültethetünk. Ha nem ültettük el ősszel hagymás virágokat, most még megtehetjük. Ha a hagymákat átültetnénk, nagy földlabdával vegyük ki őket a talajból!
  • Ha pedig másra bíznánk a kerti feladatokat, válasszunk profi szakembert

https://www.fix24.hu/kerti+munka

By Nixa