Bár még messze a tavasz, de már enyhül az idő, ezért érdemes már most átgondolni, hogy milyen munkálatok várnak ránk a kertben. Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat.

virágültetés a kertben tavasszal
 

Ha elmúlik a tél…

Ahogy véget ér a zord, fagyos időjárás, szinte pillanatok alatt felébred a természet ami egyet jelent a kerti munkák kezdetével.

A tél és a fagy fontos szerepet játszik kertünk életében, hiszen a mínuszok segítenek a felszaporodott kártevő állomány ritkításában, ezáltal kevesebb ellen kell tavasszal védekeznünk.

Sajnos a levéltetvek szempontjából mindegy, hogy mennyire volt hideg a tél, szinte a semmiből bukkannak elő már kora tavasszal. Ilyenkor érdemes valamilyen bio irtószert alkalmazni, ezzel is kímélve a környezetet.

A hó (amivel sajnos egyre ritkábban találkozunk) olvadása után más kellemetlenséggel is szembesülünk, ez pedig nem más, mint a gyep kifakulása.

Ez ellen legjobban úgy védekezhetünk, ha már ősszel felkészítjük a gyepet a téli körülményekre. Erre a legjobb megoldás ha megfelelő tápanyaggal látjuk el a gyepet.

Ha ez kimarad, akkor csak nehéz munka árán tudunk bele újra életet lehelni.

Ha gombásodás okozza a sárgulást, akkor érdemes lepermetezni a felületet. A permetezést akkor ideális elvégezni, ha a nappali hőmérséklet már eléri a minimum 12 C°-t.

Érdemes már az első melegebb napokban elvégezni ezt a műveletet, hiszen a gyep fertőzöttsége esetén könnyen széthordhatjuk a növény betegségét.

 

Az első tennivalók

Metszés

Célszerű a növények metszésével kezdeni a munkálatokat. Az elfagyott, elszáradt részeket mindenképp el kell távolítani, ezzel segítve a növény újra hajtását. Fontos azonban, hogy bizonyos növényeknél másképp kell eljárnunk.

Az ősszel, vagy kora tavasszal ültetett gyümölcsfáknál a fő ágat hosszabbra, az oldalsó ágakat pedig rövidebbre kell visszavágni, hogy kúp alakú koronát kapjunk.

Az idősebb fák esetében arra kell törekedni a metszésnél, hogy a fa minden részét arányosan egyformán érje a napsütés, és ne legyen túl sűrű, de túl ritka se a lombozata.

tavaszi metszés
 

A a lombozat csúcsán lévő ágak közül a legvastagabbat hagyjuk meg, a többit metsszük ki tőből.A gyümölcsfák közül az almát, körtét, kajszit, szilvát, meggyet, cseresznyét, birset mielőbb metsszük meg, de figyeljük az időjárás-előrejelzést, mert a friss metszlapok miatt -5°C alatti hőmérsékleten károsodhatnak az ág- és vessző végek.

A bogyósgyümölcs termő bokrok ágait úgy kell ritkítani, hogy az új hajtásoknak legyen elég helye a későbbiekben. A szeder és a málna már letermett ágait tőből kell eltávolítani, és figyelni kell rá, hogy ne maradjon csonk, mivel az kiváló táptalaja a taplógombának.

Szőlő esetén körültekintőnek kell lennünk, mivel a különböző fajtákat különböző hosszúságúra kell metszeni. Az azonban általánosságban elmondható, hogy minden termőág mellett kétrügyes ugarvesszőt kell hagyni, mert ezekből lesz a következő évi termővessző.

Fontos, hogy a szőlő metszésével befolyásoljuk a termés mennyiségét is. Semmiképp se terheljük túl termőrügyekkel a növényt, mert ez rövidíti a növény élettartamát, csökkenti a fürttermés minőségét, és ezzel a gyümölcs minősége is romlik.

Metszés tekintetében a szőlőhöz hasonlóan kell eljárnunk a rózsabokroknál is.A vesszőket ritkítani kell, az erősebbeket hosszabbra, a gyengébbeket pedig rövidebbre vágni.Fontos, hogy futórózsa esetén csak a felkopaszodott ágakat kell eltávolítani.

Kezelés

A metszés után a növényeken “sebek” maradnak, melyeket kezelni kell, mivel ezeken keresztül káros mikroorganizmusok juthatnak a növénybe.

Hogy ezt megelőzzük, a metszett felületetet sebvédő anyaggal kell kezelnünk, ami  távol tartja a növénytől a vizet és a levegőt.

Gyeplazítás

A gyeplazítás lényege, hogy a fű töveit levegőhöz juttassuk. Ehhez első körben el kell távolítani a lehullott leveleket és az elszáradt növény maradékokat. 

Permetezés és növényvédelem

A metszési munkálatok után érdemes elvégezni egy tavaszi lemosó permetezést az áttelelt rovarok és gombák miatt. Ez a gyümölcstermő és a dísznövényeknél is fontos folyamat.

kézi permetező
 

Fontos, hogy a lemosó permetezés hatása nem védi meg a növényt a teljes vegetáció alatt, ezért ha a későbbiekben kártevőket vagy betegséget észlelünk a növényen, akkor mindenképp célzott permetezést kell végrehajtani.

https://www.praktiker.hu/kert/permetezo

 

Tápanyag utánpótlás

Fontos megemlíteni a tápanyagok feltöltését. Mivel a télen kimerülnek a növények energiakészletei, el kell látnunk azokat műtrágyával vagy tápoldattal.

Műtrágyázásnál figyeljünk rá, hogy megfelelő összetételűt válasszunk, és kövessük az adagolásra vonatkozó utasításokat.

 

Öntözés

Ne feledkezzünk meg az öntözés fontosságáról sem. A növények vízellátásánál a gyakoriság és a mennyiség fontos. A legkényelmesebb megoldás az öntözőrendszer kialakítása. Erről már korábban írtunk hasznos tanácsokat https://www.fix24.hu/blog/az-ontozorendszer-legfontosabb-tudnivaloi/

Az öntözés/locsolás optimális időpontja az időjárástól és a hőmérséklettől függ. Nyáron érdemes a hűvösebb órákra időzíteni, mert ilyenkor a legkisebb a párolgási veszteség.

Egyéb esetekben (pl tavasszal) a gyepet nagyobb adagokban, de ritkábban kell öntözni. 

Érdemes az első locsolást olyankor elvégezni, amikor a talaj hőmérséklete már eléri a 10-15 C˙-t.

kézi locsolás

 

A gyep öntözésénél az alábbi szabályokat érdemes betartani:

10-20 C° között  1-2 liter/m2 – öntözés hetente egyszer

20-25 C° között  3-4 liter/m2 – öntözés 4-5 hetente kétszer

25-30 C° között 4-5 liter/m2 – öntözés 3-4 naponta egyszer

30 C° felett 5-7 liter/m2 – öntözés 2-3 naponta egyszer

 

Az öntözés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A szép gyep alapfeltétele a megfelelő öntözés. 

 

Egyéb fontos tennivalók:

  • A kert többi részét is most időszerű „tisztába tenni”. A teleltetett növényeket, például leandert fagymentes napokon tegyük ki a szabadba, ha 10°C körüli a hőmérséklet, így szoktatva a kinti léthez.
  • Ültessük el a nyáron a kertből gyűjtött vagy a boltban vásárolt magokat – pl. paradicsom, cukkini, fűszerpaprika, zeller, stb. – palántázó edénybe.
  • Vannak olyan hidegnek ellenálló növények, amelyeket már márciusban ültethetünk az első ágyásokba. Ilyen például a lóbab, a sárgarépa, a borsó, a vöröshagyma, a petrezselyem, a hónapos retek, a saláta, a spenót, a vörös- illetve a fokhagyma (utóbbi kettő akár dughagymáról is szaporítható). Ha nem ismerjük pontosan a vetési időszakokat, az interneten vagy szakmai kiadványokban fellelhető vetési naptárak segítségünkre lehetnek a tervezésben!
  • Márciusban főleg az ősszel virágzó évelőket ültethetjük el vagy át; majd az enyhe idők érkezésével kevésbé érzékeny virágokat (pl. sásliliom, kúpvirág, margaréta) is ültethetünk. Ha nem ültettük el ősszel hagymás virágokat, most még megtehetjük. Ha a hagymákat átültetnénk, nagy földlabdával vegyük ki őket a talajból!
  • Ha pedig másra bíznánk a kerti feladatokat, válasszunk profi szakembert

https://www.fix24.hu/kerti+munka