vas. márc 31st, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

A kerti tavak nagy népszerűségnek örvendenek, mivel remekül fel tudja dobni kertünk hangulatát. Lehet nagy vagy kicsi, minden típusú kerthez megtalálhatjuk a tökéletes méretű és tulajdonságú tavat.

De mire kell figyelni, és hogyan tudjuk akár mi magunk is megcsinálni? Ennek jártunk utána.

Ha szakembert keresünk a kivitelezéshez:

https://www.fix24.hu/kertepito

Milyen a jó kerti tó?

Sajnos sokan panaszkodnak a már meglévő kerti tavukra, de ez legtöbbször az építés során elkövetett hibák, és a nem megfelelő gondozás miatt van. Egy jól kivitelezett kerti tóban biztosan örömünket leljük, és csodás éke lehet kertünknek.

 

  • Fontos hogy a méretéhez arányosan mély legyen, és a tó közepe felé lejtős legyen. Lehetőleg úgy kell kialakítani, hogy csapadék szegény időben is elegendő víz legyen benne, és télen se tudjon teljesen befagyni.
  • Érdemes megfigyelni a természetes tavak jellemzőit a tervezésnél. Kell hogy legyen növényzet a tóban és a tó körül is. A tó körüli növényzet árnyékot ad a tónak, ami nagyon fontos a természetes vizet esetében is. Ha egész nap folyamatos napfénynek van kitéve, akkor az algák gyorsan elszaporodnak. Lehetőleg olyan helyet válasszunk ahol a reggeli órákban éri napfény a tavunkat.
  • A tóban legyenek halak, hogy kialakulhasson egy önszabályozó egyensúly. Figyelni kell azonban arra, hogy ne essünk túlzásba, mivel könnyen felborulhat az egyensúly és romolhat a vízminőség, ami szintén az algáknak kedvez.
  • A tökéletes kerti tóban cserélődik a víz. Nagyon fontos, hogy a felesleges víz (esőzést követően) valahova el tudjon folyni. Ennek hiányában mindenképp szerezzünk be szivattyút és szűrőrendszert.
  • Sajnos a kerti tó nem kompatibilis a kutyákkal. Rengeteg házi kedvenc szeret a kerti tavakban hűsölni, de könnyen kiszakíthatják a tó alján lévő fóliát, kitapossák a növényeket, ezért kizárólag fegyelmezett, jól nevelt kutya mellé ajánlott tavat telepíteni, egyéb esetekben kerítsük el a tavat, hogy kedvencünk ne tudjon kárt tenni benne.

kerti tó vízeséssel

 

Hogy építsünk tavat házilag

Az első és legfontosabb feladat, a megfelelő hely kiválasztása. Mint már korábban írtuk, lehetőleg olyan helyet válasszunk, ahol a nap nagy részében árnyék van. Látható helyen legyen, hiszen a kertünk éke lehet, és rendkívül fontos, hogy ne történjenek balesetek, amennyiben kisgyerekek is vannak a háznál.

Ha megtaláltuk a tökéletes helyet, tervezzük meg a tavunk méretét. Egy túl kicsi tó inkább pocsolya, és egyáltalán nem mutatós, a túl nagy viszont rengeteg gondozást és odafigyelést igényel, ezért törekedjünk egy kompromisszumos megoldásra, természetesen a kertünk méretéhez igazítva.

Ezután következhet a tó kiásása. Lehetőleg lépcsőzetesen alakítsuk ki a gödröt, és távolítsuk el közben a nagyobb tárgyakat, köveket, gyökereket. Kerti tónál nem kell figyelni a vízszintes, tökéletes kialakításra, inkább törekedjünk a természetes formákra.Fontos, hogy ha halakat is telepítünk, akkor a tó legmélyebb pontja 100 cm legyen.

Az ásás után kerül behelyezésre a geotextília, ami a kerti tavak egyik legfontosabb alapanyaga. Fontos, hogy a lerakáskor ne sérüljön meg. Erre kerül a tófólia, amivel szintén óvatosan kell bánni, és lehetőleg minél kevesebb gyűrődéssel kell a geotextilre helyezni. A kilógó széleket vissza hajthatjuk, vagy sziklákkal elfedhetjük. Ha ezzel megvagyunk, igény szerint telepíthetünk szivattyút és szűrőrendszert is, ha a természetes vízcserét nem tudjuk megoldani.

Ezután jöhetnek a növények, a tó köré, és a tóba is. A tavirózsát és a többi mélyvízi növényt tegyük a tó aljára, már a feltöltés előtt. Ha minden növény a helyére került, jöhet a víz. Fontos hogy ne nagy nyomással érkezzen a víz, inkább csak folyassuk a mederbe, így a növények a helyükön maradnak.

A tavunk gyakorlatilag készen is van, ilyenkor már csak a halak, dekorációs elemek, csobogók, szökőkutak vannak hátra.

https://www.praktiker.hu/kert/kertepites/kerti-to

Tisztítás és karbantartás

Érdemes évente egy nagyobb tisztítást végezni. Ehhez ki kell vennünk a növényeket és halakat, majd le kell engednünk (vagy kiszivattyúzni a vizet. ezután távolítsuk el az iszapot és törmeléket a tó aljáról, majd finoman tisztítjuk le a tó fóliát. Ha teljesen megszáradt és tiszta a fólia, helyezzük vissza a növényeket, lassan töltsük fel vízzel a tómedret, majd engedjük vissza a halakat. Fontos, hogy a halak kivételekor a tóból kimért vízbe kerüljenek, és csak akkor tegyük őket vissza tisztítás után, ha a tó vize már teljesen kitisztult és nem zavaros.

A növényeket is karban kell tartanunk, időnként ellenőrizzük, és ha elszáradt levelet találunk, távolítsuk el. Ha békanyálat vagy békalencsét fedezünk fel a tóban, szedjük ki, mert ezek elnyomhatják a tó dísznövényeit.

Ha szeretnénk másra bízni a kertünkkel kapcsolatos teendőket, az alábbi cikkben összegyűjtöttük a 2019-es kertépítéssel és kertészettel kapcsolatos árakat.

https://www.fix24.hu/blog/kertepites-arak-2019/

By Nixa