sze. febr 23rd, 2022

Villanyszerelés – villanyszerelés árak és még sok minden más

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós villanyszerelés ajánlatkérésekre, adott valós villanyszerelés árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. A villanyszerelés árak kialakításához több mint 5600 villanyszerelő ajánlatkérést vettünk alapul.

Minden otthonban eljön egyszer a pillanat, amikor villanyszerelésre lesz szükség, de kit kell hívni, hogyan találok villanyszerelés árakat, mire kell figyelni? Esetleg villanyszerelő képzés, vagy állás érdekli? Ezeket az információkat tudja meg cikkünkből.

Villanyszerelés árak

Izzócsere? Új sütő bekötése? Leveri a biztosítékot? Vagy egy új ház bekötése? Villanyszerelés?Mennyibe kerül, mit kérhetnek érte a szakemberek? Reális-e az ár amit fizetnem kell?

Sokakat foglalkoztató kérdés 🙂

Lent részletesen kibontjuk a villanyszerelés árakat, itt inkább elmélázunk néhány tipikus munkán:

Teljesítmény bővítés/hálózat bővítés

Megjött az új sütő, főzőlap, anya elpirult arccal rajongja körbe a konyhabútorost, villanyszerelőnk serényen tüsténkedik a masinák életre keltésével és a csodás végkifejlet helyett szomorú, mintegy Covid pozitív eredmény méretűnek ható hírt közöl: kevés a szufla a rendszerben.

Rövid fizikalecke kezdőknek

Adott a magyarországi elektromos hálózat 220 – 240 Volt

Van egy új megasütő, amibe a csirke bemászik, magára zárja az ajtó, megsül és ezt követően tálalja magát. Ez legyen mondjuk 3500 Watt

Amper = 3500W/220V = 15,09 A

Itt odacsattogunk a villanyórához, keresünk alatta, mellette, felette egy olyan eszközt, ami úgy néz ki mint egy kapcsoló és megnézzük mi van ráírva, mennyi A? 24? Akkor irány megoldást keresni, mert összesen 9 Amper maradt mindenre a lakásban és az kb 2000 W. Most nézze meg, mennyi W a hajszárító, mikró, főzőlap stb, ettől tuti több lesz. Ahogy érdemes kalkulálni:

Minden 1000 W-hoz kell kb 5 Amper. Nézzük meg, mi az amit általában egyszerre üzemeltethetünk (pl mosógép, hűtő, mosogatógép, sütő, légkondi) ezeknek összeadjuk az össz Watt értékét és ki is tudjuk számolni mennyi Amperre van szükségünk.

Mennyi a teljesítménybővítés ára?

150.000 – 350.000 Ft, ebben benne az anyag, munkadíj, esetleges engedélyeztetéshez papírok kitöltése. Az összeget befolyásolja:

 • a villanyóra és a bekötési pont közötti távolság
 • földben, levegőben megye-e a kábel
 • 1x24A vagy 3x32A kell?
 • vidék, vagy Budapest (vidéken kb 20-30-al olcsóbban a munkadíjak)

Számoljon a dárgábbal, majd ha nem kell annyit kifizetni, akkor költse el később fagyira/sörre 🙂

Teljes hálózat csere

Az ilyen jellegű munkák esetében nagyobb a harc, hogy hogyan kell árat adni, mint egy Trump támogató buli előtt.

A. megoldás:

Egyszeri megbízónk elképesztő részleteséggel megrajzolja a villamos kapcsolók, dugaljak helyét, magasságát, számszerűsíti és már van is egy listája a villanyszerelőnek, amit csak be kell áraznia. Ha a villanyszerelőnek kell ezt megtervezni, kiszámolni, akkor az bizony komoly pénzbe kerül 50-100e Ft. De ha szeretnénk UTP, kamera stb kiállásokat, akkor ez a szám a többszörösére emelkedhet. Itt darabárakat kapunk, azokat hasonlítgathatjuk, nézegethetjük.

B. megoldás (sokkal gyakrabban alkalmazott)

1 helyiség = 4 dugalj, 1 kapcsoló, 2 lámpa =  8.500-12.000 Ft/nm + anyag + szerelvények (lámpa, kapcsoló, neontábla a kanapé fölé)

Ha valamelyik helyiség extrémen eltér ettől (ledcsík körbekarikába, ipari áram a hálószoba, ki tudja egyszer mire kellhet, hőszivattyúvalműködtetettelektromosautótöltőnapelem) akkor az külön guba lesz.

Egy átlagos 100 négyzetméteres családi ház esetében kb a teljes hálózat cseréjének villanyszerelés ára kb 1.500.000-2.500.000 Ft között van.

Lámpa csere / kapcsoló csere / kismegszakító csere

Itt általában inkább órabérben számolnak a villanyszerelők (számolják darabban is, de akkor rendszerint meg van fejelve egy kiszállásí díjjal). Az órabéreket lásd lent.

Villanyszerelés munkadíjak

Hibakeresés, javítás villanyszerelés ár 6000 – 12.000 Ft /óra

Komplett elektromos szerelés ár 6500 – 9500 Ft/szerelvény

Villanyszerelés gyorsszervíz díj villanyszerelés ár 10.000 – 16.000 Ft/óra

Villanyszerelés gyorsszervíz díj hétvégén és ünnepnapon 13.000 – 19.000 Ft/óra

Villanyóra áthelyezés 1 fázis  villanyszerelés ár 90.000 Ft-tól

Villanyóra áthelyezés 3 fázis  villanyszerelés ár 137.000 Ft-tól

Teljesítmény bővítés 1 fázis  villanyszerelés ár 25.000 Ft-tól

Teljesítmény bővítés 3 fázis  villanyszerelés ár 30.000 Ft-tól

Visszakapcsoltatás ügyintézés  villanyszerelés ár 38.000 Ft-tól

Mérőhely szabványosítás  villanyszerelés ár 155.000 ár Ft-tól

Villanyszerelés árak 2

Éjszakai áram kiépítése  villanyszerelés ár 65.000 Ft-tól

Megvalósulási villamos terv  villanyszerelés ár 30.000 Ft-tól

Érintésvédelmi jegyzőkönyv  villanyszerelés ár 90.000 Ft-tól

Biztosítéktábla csere 4db kismegszakítóig villanyszerelés ár 20.000 Ft-tól

Áramkör bővítés kismegszakítóval villanyszerelés ár 2500 Ft/db-tól

Fi-relé beépítés /1fázis/ villanyszerelés ár 14.000 – 16.000 Ft

Fi relé beépítés /3fázis/ villanyszerelés ár 16.000 – 18.000 Ft

Síncsengő beépítése  4500 – 6500 Ft

Túlfeszültség elleni védelem /1fázis/ villanyszerelés ár 40.000 Ft-tól

Túlfeszültség elleni védelem /3fázis/villanyszerelés ár  85.000 Ft-tól

Horonyvésés téglafalban villanyszerelés ár 400 – 550 Ft/m2

Villanyszerelés árak 3

Fészekvésés doboznak villanyszerelés ár 200 – 300 Ft/db

Elágazó és szerelvénydoboz elhelyezése villanyszerelés ár 400 – 600 Ft/db

Szigetelt vezeték elhelyezése  villanyszerelés ár 100 – 150 Ft/db

Kommunikációs kábelek elhelyezése villanyszerelés ár  100 – 150 Ft/m

Nagykiterjedésű fémtárgy földelése villanyszerelés ár  1000 – 1500 Ft/db

Szigetelt érvéghüvely rögzítése villanyszerelés ár 50 – 75 Ft/db

Fali kapcsolók elhelyezése  villanyszerelés ár 800 – 1500 Ft/db

Falon kívüli izzólámpás lámpák elhelyezése villanyszerelés ár 2000 – 3000 Ft/db

Általános villanyszerelési felújítás munkadíj villanyszerelés ár 8500 – 22000 ft/nm

Villany tűzhellyel kapcsolatos munkák

Villanytűzhely és sütő beüzemelés  villanyszerelés ár 15.000 – 20.000 Ft

Villanytűzhely bekötés  villanyszerelés ár 18.000 – 25.000 Ft

Beépített villanytűzhely bekötés villanyszerelés ár 18.000 – 25.000 Ft

Villanysütő bekötés villanyszerelés villanyszerelés ár 18.000 – 25.000 Ft

Villanytűzhely tápkábel kiépítése villanyszerelés ár 4000 – 5000 Ft/m

Sütő tápkábel kiépítése villanyszerelés ár 4000 – 5000 Ft/m

Áramkör bővítés /1fázis/ villanyszerelés ár 7000 – 9000 Ft

Áramkör bővítés /3fázis/ villanyszerelés ár 8000 – 10.000 Ft

Mikor ne hívjak villanyszerelőt?

Van egy csomó olyan dolog a ház körül, amikor nem érdemes villanyszerelőt hívni, mert biztosan van valaki a környezetben (rokon, szomszéd, postás) aki tud segíteni például egy izzót (villanykörtét 🙂  kicserélni. Vagy ha valami folyton leveri a biztosítékot, akkor is először próbáljuk meg megkeresni, mi lehet az, mert az esetek túlnyomó részében szerencsétlen kis megszakítónk csak végzi az elrendelt dolgát – megakadályozza, hogy a mikró/mosógép/fűtermesztésre használt melegítőlámpa fel ne gyújtsa a házat. Ilyenkor, ha kihúzzuk, kikapcsoljuk azt a gépet, akkor a probléma lényege meg is oldódott és kiderül, hogy nem villanyszerelőre, hanem mosógépszervízre van szükségünk.

De akkor mit csinál egy villanyszerelő?

Egy villanyszerelő alapvető feladata a villamos áramot fogyasztó berendezések áramellátását biztosító vezetékrendszer kiépítése, javítása, karbantartása, valamint minden villamos energiához kapcsolódó probléma elhárítása és megoldása.

Ez persze így elég száraz, és bár nagyjából mindenki tudja, hogy mikor is kell a villanyszereléshez szakembert hívni, de azért segítségül összeszedtük a fontosabb tudnivalókat.Első körben szeretnénk nyomatékosítani amit már gyerekkorunkban is sokszor hallottunk: Az áram nem játék! És valóban, ha csak nem egy egyszerű izzócseréről van szó, inkább ne próbálkozzunk házilag megoldani az ilyen jellegű problémákat vagy úgy járunk mint Mucsi 🙂

Hogy néz ki egy komplett ház átvezetékelése?

Ha felújításról, és régebbi építésű lakásról vagy házról van szó, akkor szinte biztos, hogy szükség lesz a házban lévő villamos hálózat felújítására. Régen a villanyszereléshez jellemzően alumíniumot használtak a szakemberek, ez azonban mára már teljesen elavultnak tekinthető, nem is biztonságos. Azért nem biztonságos, mert az elektromosberendezésevolúció során időközben a Hajdú centrifuga szárítógéppé, a rezsó mikrohullámuvá, a Szokol rádió meg házimozivá cseperedett és bármelyik gép bekapcsolása esetén a villanyóra eszét vesztett ebként kezd el forogni.

Baj ha forog?

Ha forog, akkor melegszik, ha meleg, akkor olvaszt, alumíniumot gyorsabban mint rezet. És ha nem azzal szeretnénk tölteni napjainkat, hogy a bebarnúlt, elégett kábelek nyomait keressük a pecóban, akkor jobban járunk (alszunk) ha kicseréljük, mivel az évek alatt elöregedett vezetékek igencsak baleset veszélyesek. Előfordulhat ugyan, hogy a régi aluminium vezetéket menet közben helyenként rézzel pótolták, de bátran kijelenthető, hogy ez a legrosszabb kombináció, mivel egy nem megfelelő összekötés akár tüzet is okozhat. Sok esetben szemmel látható nyomai is vannak hogy elavult hálózattal van dolgunk.

 • konnektorégések
 • kifakult falrész a vezetékek mentén
 • konnektorégések

A nyomok az alumíniumhoz vezetnek

Persze nem mindig van látható nyoma egy hibás kötésnek. Előfordul hogy “csak” melegednek a vezetékek, rosszabb esetben azonban ívet is húzhatnak (nem ceruzával a papírra, hanem látványos kis mini villámok, amiket tavasszal elnézeget az ember a lakásból, de ritkábban nézegeti a lakásban) aminek megint csak lehet akár lakástűz is a vége.

Újravezetékelésnél első körben a szakemberünk pontosan felméri, hogy hogy néz ki a jelenlegi hálózat. Itt is igaz, hogy ahány ház annyi szokás. Persze vannak villanyszerelési alapszabályok, melyek többnyire minden ingatlanban egyformák, pl a vezetékek elhelyezése kétféleképp történhet. Falon kívül, vagy a falba süllyesztve. Előbbi megoldás inkább a panel lakásokra jellemző, mivel itt a fal szerekezetéből adódóan nehezebb vésni. A falba süllyesztett vezetékelés ebből adódóan a tégla épületeknél fellelhető, de természetesen létezik sülyesztett vezetékeléssel ellátott panel lakás, és falon kívüli vezetékes téglaház is.

Falon kívüli villanyszerelés

A falon kívüli vezetékelésnek a legnagyobb hátránya hogy nem túl szép, mivel itt láthatóak a kábelcsatornák. A régi paneloknál találkozhattunk olyan villanyszerelés megoldással is, hogy a szakik a falon kívülre ragasztották a vezetéket (MM falikábelt) és erre került a tapéta. Ez már így a leírás alapján is ronda, hát még élőben. 🙂 Természetesen mint mindennek, ennek is van pozitív oldala, jelen esetben, hogy bármilyen meghibásodás esetén könnyen hozzáfér a szakember a vezetékekhez, és nem kell a villanyszereléshez szétverni a falakat.

 

Falba süllyesztett villanyszerelés

Ha a falon belüli villanyszerelésről beszélünk, akkor két csoportra oszthatjuk a lehetőségeket.

Az első és legelterjedtebb villanyszerelés módszer a védőcsövekbe történő behúzás. Ez a folyamat sok vésést igényel (ebből adódóan sok utómunkát is, a gletteléstől az újrafestésig). Ha esetleg van már meglévő csövezés a lakásban (és nem a régen használatos kátrányos fémcső) akkor természetesen könnyebb dolga van a szakembernek az újrahúzással. A régi csövek helyett a műanyag, könnyen hajlítható védőcsöveket alkalmazzák villanyszereléskor, ez lényegesen biztonságosabb alternatíva. Fontos, hogy a szakember a “kanyarokra” kellőképp odafigyeljen, és két kanyarnál többet ne hajtson egy szakaszra, mert szinte lehetetlenné válik a vezeték behúzása. A vezetékek behúzására különböző anyagok lesznek a villanyszerelő segítségére, pl szappan, ezzel sokkal könnyebben becibálható a vezetékünk a csőbe. Az újabb építésű panel lakások között láteznek olyanok, ahol már az építéskor bekerültek a falakba a csövek, de sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek szeretnek eltömődni, és jellemzően ez nem is nagyon tisztítható. Viszont az ép szakaszokat ki lehet használni a villanyszereléshez.

A bevésődés

A másik villanyszerelés módszer hogy ne lássuk a vezetékelést, a bevésés. Ezt olyan panelokban alkalmazhatjuk, ahol sem védőcső, sem csatorna nem található. Általában a meglévő vezetékek visszabontásával meg is van a komplett hálózat rajzolata, így ezek helyére lehet bevésni az újat. A hornyok számát statikusi engedéllyel tudjuk bővíteni. Fontos, hogy a szakember ilyenkor duplaszigetelésű kábeleket használ a villanyszereléshez, mivel vésett falba, védőcső nélkül kizárólag ez alkalmazható.

Bár ezek alapján az önjelölt mesteremberek azt gondolhatnák, hogy a villanyszerelés, falvésés és a vezeték húzgálás nem nagy ördöngösség, szeretnénk megkérni mindenkit, hogy ha nem rendelkezik villanyszerelői szakképesítéssel, akkor inkább ne kockáztasson egy lakástüzet, vagy bármilyen áramütést, egy házilag tákolt villanyhálózattal. 🙂 Ezzel párhuzamosan javasoljuk fitness terem helyett a panelban történő horonyvésést, király meló 🙂

Ha a villanyszereléshez mégiscsak szakemberre van szüksége, bátran kattintson ide: SZAKEMBEREK

Fi relé bekötése

Elkaptad a kábelt? A macska azt hiszi, hogy körömélezésre szolgála a dugalj, mint egy ceruzahegyező? Megnézed egy pohár üditőitallal, hogy vízálló-e a hosszabító? Ezek mindegyike esetébe a fi rel fog kihúzni a sz….ból és véd, meg, hogy ne pusztulj bele az áramütésbe.

Bármilyen villamos hálózat kivitelezésénél, módosításánál, változtatásánál a törvény kötelezi a villanyszerelőt a fi relé (életvédelmi relé, áram-védőkapcsoló – számtalan neve van) beszerelésére, vagy a fi relé helyes működésének ellenőrzésére.

Általában háromfázisú fi relét kötnek be, ez később jól jöhet egy három fázisra történő bővítés esetén.

Hogyan működik a fi relé?

Ahogy előzőleg is említettük, sokféle neve van:

 • Életvédelmi relé = fi relé
 • Áram védőkapcsoló = fi relé
 • ÁVK = fi relé

Bárhogyis nevezzük, célja az emberi élet védelme. Megrántod a kábelt, mert erősnek érzed magad és birkózni szeretnél, lábad a talajon, áram rajtad keresztül földet ér. Ez ha nagyobb mint 30mA (általában erre van beállítva) akkor oldja a fi relét és leveri az áramot (valójában csak a fi relé old le, az áram nem verődik le 🙂 )

Milyen fi relé típusok vannak?

 • Egy fázisú fi relé
 • Három fázisú fi relé
 • Egy fázisú fi relé = két pólusú fi relé
 • Három fázisú fi relé = négypólúsú fi relé

Egy fázisú fi relé, avagy két pólusú fi relé

Névleges árama jellemzően 25, 40 Amper, leoldási árama 30, 100 mA, névleges feszültsége pedig 230V. Három fajtája létezik:

 • bal nullás fi relé
 • jobb nullás fi relé
 • dedikált nulla pólus nélküli fi relé

Gyakran lehet találkozni olyan fi relével, ahol az üzemi vezetők tetszőleges oldalra köthetők be, mert nincs dedikált pólusa a nulla vezetőnek. Az elosztótáblán két modulnyi helyet foglal el.

 

Pólusszám és méret alapján a fi relék csoportosítása

Egy fázisú azaz két pólusú fi relé: névleges árama jellemzően 25, 40 Amper, leoldási árama 30, 100 mA, névleges feszültsége pedig 230V. Három fajtája létezik: bal nullás, jobb nullás és a dedikált nulla pólus nélküli. Gyakran lehet találkozni olyan fi relével, ahol az üzemi vezetők tetszőleges oldalra köthetők be, mert nincs dedikált pólusa a nulla vezetőnek. Az elosztótáblán két modulnyi helyet foglal el.

 

Három fázisú vagyis négypólusú fi relé: a háromfázisú fogyasztók esetében már a háromfázisú fi relé beszerelése kötelező. Névleges árama jellemzően 25, 40, 63 Amper, leoldási árama 30, 100mA, de meglehet akár 10mA vagy 300 mA is. Névleges feszültsége 400V. A háromfázisú fi reléknek két változatát használjuk: jobb nullás, illetve bal nullás kivitelezésűt. A nulla vezetőt mindig jelölik és csak a megjelölt helyre lehet bekötni. Az elosztószerkényben négy modulnyi helyet foglalnak el.

 

Miért fontos az áramerősség kiszámítása?

Családi házak építésének egyik legfontosabb és leginkább megfontolást igénylő feladata az elektromos hálózat kiépítése. A jelenlegi törvény szerint a teljesítmény kiépítése 32A-ig díjmentes. Amennyiben ezt meghaladja az igényelt áramerősség, akkor hálózatfejlesztési hozzájárulást kell fizetni. A regisztrált villanyszerelő képes megvizsgálni, hogy szükségünk van-e villamossági fejlesztésre és mekkora áramerősség (Amper) igényünk lesz. Lényegében a meglévő és leendő fogyasztóink teljesítményét (watt) fogja elosztani a rákapcsolt feszültséggel (volt): I = P/U, ahol az I az áramerősség (Amper), a P a teljesítmény (Watt), a feszültség (volt) pedig az U.

A három fázisú fi relé bekötése egy fázisra

Hogyan lehet helyesen bekötni a háromfázisú fi relét egy fázisba? 1 fázis esetében előszöris a nullát kell bekötni – ez a rajzon adott, csak egy helyre lehet kötni. A fázist pedig arra a kapocsra kell kötni, ahol a rajz szerint a tesztkapcsoló vételezi a működtetéséhez szükséges feszültséget. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha megnyomjuk, az áram egy része nem folyik át a fi relén, kikerüli azt. Ilyenkor a fi relének azonnal le kell oldania és megszakítani az áramkört. Az áram-védőkapcsoló esetében a bemenő fázist és nullát mindig azonos oldalon (fent vagy lent) kell csatlakoztatni.

A védővezetőt TILOS a fi relén átvinni. Bekötés után mindenképp egy próbalámpával ellenőrizzük a feszültség meglétét, illetve azt, hogy a teszt gomb megnyomását követően megszűnik e a feszültség!

 

Villanyszerelő képzés

villanyszerelés 2

Ha esetleg azon gondolkodik, hogy a villanyszerelő szakmát választja, akkor egy 7 hónapos OKJ tanfolyamot kell elvégeznie, hogy megszerezhesse a bizonyítványt. Erre számos lehetőség nyílik mind Budapesten és mind vidéken. Fontos tudni, hogy ezek csak a villanyszerelés alapok, innen tudja magát mindenki tovább képezni. Ugyancsak fontos, hogy érdemes egy villanyszerelő mester mellett 1-2 év villanyszerelés gyakorlatra szert tenni, mert az elméleti képzés nem helyettesíti a gyakorlati tudást, amit csak a folyamatos, aktív használat mellett lehet megszerezni. Ezzel a képzéssel elhelyezkedhet villanyszerelőként, vagy akár vállalkozást is indíthat. Végezhet egyszerűbb villanyszerelés munkákat (pl. lámpa csere, újravezetékelés, kismegszakító csere, javítások)

Ha a komolyabb villanyszerelési munkák iránt érdeklődik, akkor akár regisztrált villanyszerelő is lehet, de ennek szigorú feltételei vannak:

A jelentkezés feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen bejegyzett vállalkozással, vagy legyen egy vállalkozás alkalmazottja, illetve feleljen meg a gyakorlati idő tekintetében is a MEE-VET követelményeinek.

A villanyszerelés képzéshez szükséges gyakorlati idő:

villanyszerelő szakmunkás szakképesítés, 5 éves szakmai gyakorlattal, vagy
villamosgép- és berendezés technikus vagy elektrotechnikai technikus szakképzettség, 3 éves szakmai gyakorlattal, vagy
villanyszerelő mester szakképesítés vagy
erősáramú villamosmérnök, üzemmérnök 3 év szakterületi gyakorlattal

Részletes információ itt: Regisztrált villanyszerelő képzés

Ha mindezen feltételeknek megfelel, akkor elvégezheti a regisztrált villanyszerelő tanfolyamot és az alábbi munkákat vállalhatja el:

A regisztrált villanyszerelők tevékenysége elsősorban, az alábbiakra terjed ki:

épületcsatlakozások (előkészítése);
csatlakozó főelosztó;
méretlen elosztás;
méretlen vezetékek (összekötő berendezés, felszálló fővezeték, leágazó fővezeték, vezérlővezeték);
fogyasztásmérő hely;
mért fővezeték;
mért főelosztó;
túláram-védelem;
áramütés elleni védelem;
túlfeszültség-védelem;
földelés;
felülvizsgálatok elvégzése, elvégeztetése (ÉV, EBF, VvF).

További részletek itt: Regisztrált villanyszerelő kézikönyv

Villanyszerelés – Fizetések

villanyszerelés 1

Villanyszereléshez szükséges szerszámok

Mint minden szakma esetében, villanyszereléshez is elengedhetetlen a megfelelő szerszámok használata. Villanyszerelés esetében kifejezetten fontos, hogy sérülésmentes, tökéletesen működő szerszámokkal dolgozzon a szakember, hiszen a megfelelő minőségű munka mellett a saját és mások testi épsége is múlhat a hibamentesen dolgozó eszközökön.

Elsősorban az alábbi szerszámokra van szükség a villanyszereléshez (ez a végzett munka függvényében változhat, de túlnyomó részt ezekre biztosan szüksége lesz

1. Multimeter

A multiméter több elektromos tulajdonságot mér, beleértve a feszültséget, áramot, ellenállást és az egyenfeszültséget és áramot. A multiméterek analóg vagy digitális eszközként kaphatók, az újabbak pedig kifinomult kiegészítőket tartalmaznak, mint például a Bluetooth és a hőkamerák.

villanyszerelés 3

2. Feszültség mérő

Döntő fontosságú tudni, hogy egy vezeték vagy eszköz „feszültség alatt áll-e”, mert, ha feszültség alatt dolgoznánk akkor súlyos következményekkel járhat. Gyors biztonsági ellenőrzéshez használják, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincs-e feszültség az elektromos vezetékben vagy eszközben, a feszültség-mérő elengedhetetlen munkaeszköze a villanyszerelőnek. Ha teheti, vásároljon érintés nélküli feszültség mérőt. Ezek anélkül képesek érzékelni az áramot, hogy hozzáérnének a vezetékhez vagy a konnektorhoz.

 

3. Blankoló

villanyszerelés 4

Különböző lyukakkal van ellátva, amelyek biztosítják, hogy különböző méretű vezetékekkel dolgozhasson, a műanyag borítást (szigetelést) távolítják el az elektromos vezetékekről. A fogantyúnak mindig kényelmesnek kell lennie és könnyen megfoghatónak. Egyes blankolóknál bevágás is található, így egyszerre vághatja le a drótvégeket és távolítja el a szigetelést.

4. Fáziskereső

Nem mindig könnyű megtalálni az villamos tervet minden egyes otthonban. Egyszerűen csatlakoztassa az adóegységet a kimenethez, és az érzékelő kitalálja, hol található a fázis. A fáziskeresők szintén hasznosak egy áramkör egyszerű nyomon követéséhez.

5. Csavarhúzók, behajtók

villanyszerelés 5

Lehet, hogy nem tűnnek kereskedelem-specifikus eszközöknek, sőt, nem is azok. Valójában a világ legtöbb emberének valamilyen csavarhúzója lesz a saját személyes eszköztárában. Vannak azonban olyan csavarhúzók, amelyeket kifejezetten villanyszereléshez gyártottak. Ezek között kell legyen Philips fejű és lapos csavarhúzó. Legyen szó fedőlapok, aljzatok, kapcsolók vagy más eszközök eltávolításáról és felszereléséről, ezek mindig jól jönnek. Győződjön meg arról, hogy Önnek is van megfelelő mérettartománya a szerszámokból.

6. Fogók

Egy jó fogó kötelező minden szakembernek villanyszereléshez (Nem minden munkálathoz persze). A fogantyúknak könnyen és kényelmesen megfoghatóknak kell lenniük, és simán kell nyitniuk és záródniuk. Az is jó ötlet, ha több méretben alkalmazzák a különböző munkahelyeket. A hagyományos fogó mellett vannak olyanok is, amelyek biztosan jól jönnek. Oldalsó és átlós vágás – meghatározott hosszúságú vezetékek vágására szolgál. Tű-orr vagy hosszú orr – vékony, megfogó végekkel ezek a fogók megkönnyítik a kis terek elérését. Nyelv és barázda – a fém elektromos dobozok kiütéseinek eltávolítására és a bilincsek meghúzására szolgál.

7. Behúzótekercs

A sodrott vagy szilárd huzal vezetéken való húzására és tolására szolgál, a behúzótekercs mindig hasznos lesz.

8. Mérőszalag

Ami a mérőszalagokat illeti, olyan sokféle stílus létezik, hogy valóban személyes választás. Függetlenül attól, hogy kövérebb, terjedelmesebb, karcsúbb, vagy olyan, amely nem csatolható nagy távolságokon, a mérőszalag a 101-es eszközkészlet.

9. Kalapács

Ezek különösen fontosak, ha építési zónán dolgozik. A karomkalapácsokkal körmök és fadarabok eltávolíthatók.

10. Vízmérték

Alapvető, hogy a kiadott munka megfelelően legyen rögzítve és erre mindig szüksége lesz.

11. Elemlámpa

Általában nagyon sötét lehet olyan helyeken, ahol a legnagyobb szükség van elektromos munkára 🙂

12. Kés, snitzer

Ezek egyike mindig jól fog jönni.

Villanyszerelő fizetés

A villanyszerelők megbecsült tagjai a szakember közösségnek (az összes többi szakember mellett persze 🙂 ). Szinte nincs egy kivitelezés, felújítás, átalakítás, ahol ne lenne szükség rájuk. Munkájuk fontos és sok veszéllyel jár, tudásuk egyedi és ezáltal a lehetséges fizetésük is magasabb az átlag szakember béreknél. Az információ a fix24 rendszerén keresztül történő megbízások elemzésén alapul:

Villanyszerelés – Fizetések (nettó havi összeg)

Fizetés Budapest és környékén

Alkalmazott

Nagyobb cégnél 250.000 – 400.000 képzettségtől és gyakorlattól függően

Kisebb cégnél 350.000 – 600.000 képzettségtől és gyakorlattól függően

Mint vállalkozó 400.000 – 1.200.000 (de itt a költségeket és terheket önállóan fizeti)

Fizetés vidéken

Alkalmazott

Nagyobb cégnél 220.000 – 350.000 képzettségtől és gyakorlattól függően

Kisebb cégnél 250.000 – 500.000 képzettségtől és gyakorlattól függően

Mint vállalkozó 300.000 – 850.000 (de itt a költségeket és terheket önállóan fizeti)

Villanyszerelő és esetleg kiegészítené a jelenlegi munkáit továbbiakkal? Regisztráljon a fix24 oldalára ITT


EGYEDI VILLANYSZERELÉS AJÁNLATOT SZERETNE? Kattintson ide!

A villanyszerelés helyes kivitelezése létfontosságú. Fontos, hogy minden javítást, szerelést igénylő munkát bízzunk szakemberre.

https://www.fix24.hu/villanyszerelo

Sokan pont amiatt nem merik a kisebb villanyszerelés munkálatokat szakemberre bízni, mert tartanak a magas áraktól. Segítségül összegyűjtöttük a villanyszerelés árakat.

Mint minden szakmánál itt is lehetnek árbeli eltérések régiónként.

Villanyszerelés anyagok

Vezetékek

PVC szigetelt tömör réz vezeték  villanyszerelés ár 57 – 100 Ft/m

Gumiköpenyes vezeték  villanyszerelés ár 240 – 7500 Ft/m

Koax kábel ár 120 – 180 Ft/m

PVC köpenyes tömör réz kábel  190 – 320 Ft/m

Biztonságtechnikai kábel ár 40 – 100 Ft/m

PVC szigetelt sodrott réz vezeték ár 150 – 380 Ft/m

Hálózati adatátviteli kábel ár 110 – 170 Ft/m

PVC köpenyes lapos, sodrott kábel ár 70 – 90 Ft/m

Kismegszakítók, Fi relék

10A fi relé ár 3550 – 15.000 Ft/db – villanyszerelés árak

16A fi relé ár 4550 – 14.500 Ft/db – villanyszerelés árak

20A fi relé ár 4650 – 14.500 Ft/db – villanyszerelés árak

25A fi relé ár 4800 – 18.000 Ft/db – villanyszerelés árak

32A fi relé ár 5000 – 14.100 Ft/db – villanyszerelés árak

40A fi relé ár 5200 – 15.000 Ft/db – villanyszerelés árak

 

10A kismegszakító 400 – 19.500 Ft/db – villanyszerelés árak

13A kismegszakító 700 – 19.500 Ft/db – villanyszerelés árak

16A kismegszakító 700 – 20.000 Ft/db – villanyszerelés árak

20A kismegszakító 750 – 20.000 Ft/db – villanyszerelés árak

25A kismegszakító 700 – 20.000 Ft/db – villanyszerelés árak

32A kismegszakító 700 – 20.000 Ft/db –  villanyszerelés árak

40A kismegszakító 400 – 20.000 Ft/db – villanyszerelés árak

50A kismegszakító 400 – 20.000 Ft/db – villanyszerelés árak

Vezeték összekötők, sor kapcsok

2 pólusú vezeték összekötő ár 90 – 100 Ft/db – villanyszerelés árak

3 pólusú vezeték összekötő ár 50 – 95 Ft/db – villanyszerelés árak

5 pólusú vezeték összekötő ár 65 – 210 Ft/db – villanyszerelés árak

Villanyszerelés – szerelődobozok

Doboztető 65mm /rugós/ 30 – 55 Ft/db – villanyszerelés árak

Sorolható doboz 40 – 65 Ft/db – villanyszerelés árak

MÜ III 65-ös doboz 40 – 70 Ft/db – villanyszerelés árak

Kötődoboz (mérettől függően) 200 – 1200 Ft/db – villanyszerelés árak

Membrános kötődoboz 800 – 1800 Ft/db – villanyszerelés árak

Gipszkarton szerelvénydoboz 450 – 800 Ft/db – villanyszerelés árak

Csövek

16mm Lépésálló fekete gégecső ár  60 – 80 Ft/m – villanyszerelés árak

20mm Lépésálló fekete gégecső ár  70 – 90 Ft/m – villanyszerelés árak

25mm Lépésálló fekete gégecső ár  110 – 140 Ft/m – villanyszerelés árak

32mm Lépésálló fekete gégecső ár  160 – 280 Ft/m – villanyszerelés árak

40mm Lépésálló fekete gégecső ár  300 – 450 Ft/m – villanyszerelés árak

50mm Lépésálló fekete gégecső ár  370 – 450 Ft/m – villanyszerelés árak

63mm Lépésálló fekete gégecső ár  450 – 650 Ft/m – villanyszerelés árak

Fogyasztásmérők

Egyfázisú almérő 3200 – 90.000 Ft – villanyszerelés árak

Háromfázisú almérő 6500 – 110.000 Ft – villanyszerelés árak

Egyéb termékek

Lakáselosztó táblák 1100 – 15.000 Ft/db

Érvéghüvelyek 4 – 15 Ft/db

Kábelsaruk 9 – 20 Ft/db

Tömszelence – villanyszerelés ár 60 – 90 Ft/db

Zsugorcsövek 125 – 500 Ft/db

Mechanikus kapcsolóóra ár 1200 – 3500 Ft/db

Digitális kapcsolóóra ár 4000 – 6500 Ft/db

Koax dugó 35 – 750bFt/db

Szigetelőszalag ár 250 – 650 Ft/db

Kábelkötegelő ár 10 – 25 Ft/db

Kábelbilincs ár 220 – 350 Ft/db

Vizes helyiségekben kiemelten fontos, hogy jól válasszuk ki a lámpákat. Az alábbi cikkben bővebben olvashat a témáról.

FÜRDŐSZOBA LÁMPÁK

Ez is érdekeltheti:

Kőműves árak

Kertépítés árak

Gipszkartonozás árak

Ajtó, ablak beépítés árak

Vízszerelés árak

Árinformációk

*A cikkben szereplő villanyszerelés árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

 

 

By Nixa