pén. márc 22nd, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Nincs is jobb, mint a hűvös nyári estéken a családdal, barátokkal a kertben sütögetni. Ehhez elég lehet egy kővel körberakott tűzrakóhely is, de ha magasabb szintre szeretnénk emelni a kerti szakácskodást, akkor egy kerti grill alap kellék.

De milyet válasszunk? Gázos vagy faszenes? Cikkünkben leírjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan válasszunk kerti grill sütőt?

Alapvetően 3 féle grill sütővel találkozhatunk a piacon.

Faszenes grill

kis faszenes gömbgrill

A legolcsóbb alternatíva, egy kis gömbgrill már pár ezer forintért elérhető, de persze ebből a típusból is vannak drágább, méretesebb darabok. A faszenes kerti grill könnyen kezelhető, mobilitása miatt könnyen mozgatható, akár egy kisebb teraszra is jó választás lehet. A sütéshez faszenet vagy brikettet használhatunk, ennek az égéshőjén (tűzön vagy a parázson) tudjuk elkészíteni ételünket. Az így készült húsok hosszabb idő alatt sülnek meg, és nem árt némi gyakorlat sem, hogy ne égessük oda.

Mire figyeljünk faszenes grill vásárláskor?

Fontos, hogy mekkora a sütőfelület és mennyi faszenet tudunk beletenni. Ez határozza meg, hogy hány főnek, és milyen gyorsan tudjuk elkészíteni a fogásokat. Lehetőleg olyan típust válasszunk, ami állítható magasságú, így sokkal kényelmesebb lesz a sütögetés. Anyagát tekintve mindenképp a rozsdamentes acél a legjobb döntés, ebből is az a változat, ahol a hamunak és az elégett szénnek külön kialakított rész van. A grill fedő mindenképp tartalmazzon szellőzőket ezzel szabályozni tudjuk a sütés hőfokát.

Gáz grill

kerti gázgrill

Működésük alapján a gázgrilleket többféle csoportba soroljuk. Ezek a lávaköves, a kontakt és az RBS technológiával működő grillsütők.

    • Lávaköves grill

Ennél a típusnál, bár gázégők működtetik a készüléket, lávakövekkel teszik még hatékonyabbá a működést. A kövek rendkívül jó hőelnyelők, ezáltal csökken az ételek szenesedésének és odaégésének veszélye. A legnagyobb előnye, hogy öntisztuló, a sütés befejezése után maximum hőfokon üzemeltetve a lávakövek leégetik az esetleges szennyeződéseket. Az áruk viszonylag magas, de cserébe prémium minőséget garantálnak.

A lávaköves grill sütőt gyakran egészítik ki öntöttvas sütőlappal, amin további grill rácson nem süthető finomságokat készíthetünk. A lávakő tartós anyag, de ha megreped, vagy morzsolódik akkor cserére szorul, ami jelentős plusz kiadással jár.

    • Kontakt grill

A sütőrács alatt található gázégők biztosítják a hőt a sütéshez. Gyorsan felmelegszik, ami az égők egyenletes elhelyezkedése tesz lehetővé. Általában öntöttvasból készül, grill ráccsal, vagy vas lapokkal kiegészítve. A sütési idő itt is rövidebb, mint a faszenes grill esetében.

    • RBS grill

A legmodernebb, prémium grill típus, ebből adódóan ez a legmagasabb árú. Kerámia égőkkel működik, az oldalán egy úgynevezett grill kád található, mely gátolja a belobbanást, valamint összegyűjti a zsiradékot. Az RBS grilleket gyakran kombinálják a lávaköves technikával és öntöttvas lemezekkel is, így szinte bármilyen étel elkészíthető rajta.

Elektromos grill sütő

elektromos grillsütő

Teflon bevonatú sütőfelület jellemzi, általában kis méretű, ezért 2-3 ember kiszolgálására alkalmas, de létezik nagyobb méretben is. A teflonos felületet fűtőszálak melegítik fel, így télen is használható. Használatából adódóan helyhez kötött, mivel konnektor kell hozzá, így nem helyezhetjük bárhová.Az étel gyorsan elkészül rajta, viszont a hamisítatlan grillezett ízélményt nem tudja visszaadni.

https://www.praktiker.hu/kert/grill

Melyiket válasszuk?

Ha a hangulat a lényeg akkor mindenképp válasszunk faszenes grill sütőt. A faszénen készült ételek füstössége, és a tűzgyújtás egyfajta pluszt ad a grillezésnek. Rengeteg fajta faszenes grill közül választhatunk, csak a pénztárcánkon múlik a döntés.Ha a gyorsaság a legfontosabb szempont, akkor a gázgrill lesz a jó döntés. A jó minőségű gázgrill pillanatok alatt sütésre alkalmas hőmérsékletű, ezért egyszerűen és gyorsan tudjuk elkészíteni a fogásokat. Mindenkinek más az ízlése, ki erre, ki arra esküszik. Nézzünk szét, mérlegeljük hogy mennyit szánunk rá, és hogy melyik típus illik a kertünkhöz/teraszunkhoz.És hogy milyen egy jó terasz? Kattintson a linkre.

https://www.fix24.hu/blog/milyen-tulajdonsagokkal-rendelkezzen-a-terasz/

By Nixa