szo. márc 30th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Kertes háznál terasz, lakásnál pedig erkély… Természetesen lehet élni ezek nélkül is, de a számtalan előny miatt nem igazán érdemes.Lakásoknál persze megvan kötve a kezünk, hiszen ha nincs erkély akkor a legtöbb esetben nem tudunk kialakítani. Egy erkélyes lakás mindig drágább, ebből is látszik, hogy egy értékes dologról beszélünk.

Milyen a jó terasz?

  • Elsősorban kényelmes. Ehhez nem kell feltétlenül nappali méretű teraszra gondolni, egy kisebb teraszt is könnyen komfortossá tehetünk. A terasz/erkély méreteihez igazodva válasszuk ki a bútorokat, lehetőleg minél több párnával és matraccal, hogy valóban jó érzés legyen kiülni és relaxálni. Egy fa kis asztal székkel is könnyen feldobható különféle székpárnával, de akár egyedi méretű raklap bútort is készíthetünk.
  • Fontos, hogy úgy alakítsuk ki hogy maximálisan megfeleljen az igényeinknek. Házépítésnél vagy átalakításnál pl. érdemes átgondolni, hogy a teraszon mi fog helyet kapni. Csak bútorok vagy a grillező is? Esetleg jakuzzi? Akkor jó, ha nincs semmi összezsúfolva, és mindennek elég teret hagyunk.

https://www.fix24.hu/blog/sutogetes-nyaron-milyen-a-jo-kerti-grill/

  • Árnyékoljunk! Ez talán a legfontosabb pontja a terasznak. Rengeteg opcióból választhatunk, a fix előtetőktől a napernyőig. Manapság divatosak a különféle kifeszített vászon árnyékolók, ezek a napernyőhöz hasonlóan télen könnyen eltávolíthatóak, így télen is jut be fény a lakásba. Emiatt nem javasolt egy nagy méretű nappalihoz kapcsolódó teraszhoz teljes cserepezéssel ellátott fix előtetőt csinálni, mivel így a nappalit is “leárnyékoljuk”. Ha mégis ragaszkodunk ehhez, kiegészíthetjük a tetőt polikarbonát lemezzel is.
  • Amennyire tudjuk tegyük priváttá a teraszt. Ez alatt azt értjük, hogy ha a szomszédból, vagy az utcáról belátni teraszunkra, akkor feszélyezve érezhetjük magunkat. Erre megoldás lehet különféle növények, sövények, fák telepítése, de egy mediterrán hangulatú házhoz jól passzolnak a teraszon elhelyezett függönyök is. A függöny egyébként jó szolgálatot tesz a rovarok ellen is, teraszra külön kaphatóak kimondottan erre a célra fejlesztett darabok.
  • Fontos az elhelyezkedése is, legjobb ha a nappaliból nyílik, lehetőleg minél nagyobb terasz ajtóval. Ha a ház mögött alakítjuk ki természetesen az sem gond, de a nappali összekapcsolásával érhetjük el a legjobb összképet.

Mivel burkoljunk?

terasz csempe burkolattal

A legelterjedtebb még mindig a csempe vagy járólap, de jó tudni hogy ezeken kívül még számos opciónk van. Hidegburkolat esetén nagyon fontos, hogy kizárólag kültéri, fagyálló lapot válasszunk, ugyanis a terasz burkolatnak ellenállónak kell lennie a környezeti hatásokkal pl. télen a faggyal szemben.

Fa padlónál ugyanez a helyzet. Sajnos a bent használható laminált lap és parketta nem használható terasz burkolásra, mindenképp olyan fa burkolatot kell választanunk ami kinti használatra alkalmas, jól tolerálja a vizet, párát, és a hőingadozást is.

Vannak úgynevezett kompozit burkolatok is, amely jó választás lehet terasz burkolatnak. Egy műanyag vagy fa kompozit lap sok odafigyelést és utókezelést igényel, mivel a hőmérséklet változást nehezen viseli, emiatt kb évente olajozni kell.

https://www.praktiker.hu/padlo-es-falburkolas/csempe-padlolap/kulteri-padlolap-jarolap

 

Mire figyeljünk terasz építésnél?

Nagyon fontos hogy miből, és hogyan épül meg teraszunk. Mivel kültéri területről beszélünk, nem érdemes az építőanyagon spórolni, hiszen tartósnak és strapabírónak kell lennie.

Lényeges szempont, hogy egy magas terasz ugyanolyan alapot kapjon mint a  lakóház, különösen utólagos hozzáépítés esetén. A terasz alapjának felső szintje a terasz ajtó alatt kell hogy elhelyezkedjen, plusz feltétlenül rá kell számolni a burkolat vastagságát is.

terasz térkőből

Alacsony teraszt építhetünk térkőből vagy téglából is, ezeknek nem szükséges alapot csinálni.

Amennyiben a házon külső hőszigetelés van, akkor a terasz és a ház között lábazati hőszigetelést kell készítenünk, mivel a terasz hőhidat képez. Ami még fontos, ha utólag építünk hozzá a házhoz, akkor betonvassal rögzíteni kell a teraszt a házhoz, mivel a talaj mozgása miatt könnyen elválhatnak egymástól.

Ha megterveztük teraszunkat, és már csak egy szakemberre van szükségünk az alábbi linken kérhetünk ajánlatot

https://www.fix24.hu/komuves

By Nixa