ked. márc 19th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A gyönyörű kert legfontosabb eleme az egészséges, ápolt növényzet. Ennek alapfeltétele a rendszeres locsolás. Az automata öntözőrendszer hatalmas segítség, hiszen megkönnyíti a kertgondozást. Időt spórolhatunk segítségével, miközben kevesebb vizet használunk.

Miért jó döntés az öntözőrendszer telepítése

A locsolás alapvetően egy nem túl izgalmas feladat, ráadásul egy méretes kert esetén rengeteg időt elvesz a napunkból. Előfordul hogy elfelejtjük, vagy nyaraláskor, hosszabb távollétek esetén nem tudunk senkit megkérni, hogy gondozza a kertet. Az automata öntözőrendszer leveszi a locsolás terhét a vállunkról, és mindig szép és egészséges lesz a növényzet.

Hagyományos locsoláskor egy perc alatt kb. 8-12 liter víz folyik át, ami nyáron egy m2 gyep átlagos vízigénye. Ezt elég nehéz betartani, hiszen nem látjuk, hogy mennyi vizet locsoltunk ki épp egy adott területre.. Minél nagyobb felületet szeretnénk öntözni, annál több vízre és időre van szükség, ami nem túl gazdaságos. Az öntözőrendszerekkel, pontosan beállítható, hogy hova mennyi víz szükséges, így a töredéke lesz a víz felhasználásunk.

öntözőrendszer zónák

 

Kertünk még szebbé varázsolásához kattintson a linkre

https://www.fix24.hu/blog/6-otlet-a-hangulatos-kerthez/

 

Az öntözőrendszerek fajtái

 

  • Manuális öntözőrendszer

Nem automatizált rendszer, a csap vagy csapok megnyitásával tudjuk üzembe hozni. Bár hasonló mint egy automata rendszer, hiszen a föld alatt kiépített csőhálózathoz csatlakozó felszíni öntöző elemek végzik a locsolást, mégsem ajánlott a kertekbe ilyet telepíteni. 

Az öntöző rendszerekről általánosságban elmondható, hogy zónákra osztva történik a locsolás. A manuális rendszereknél az öntözés egyenletessége ugyanolyan mint az automatizált változatnál, azonban a zónák indítását és leállítását nehéz úgy szabályozni, hogy ne legyünk vizesek. Továbbá fennáll a veszélye, hogy egy-egy zónát elfelejtünk lezárni, vagy megnyitni. Emellett a feláztatott kertnek is át kell sétálgatunk a csapok elzárásához.

Bár költségkímélőbb mint a slaggal történő öntözés, és bármikor automatizálható, fontos tudni, hogy az automata rendszer teljesen más alkatrészeket igényel, ezért a váltás sokkal többe kerül, mint ha eleve automatizált öntözőrendszert telepítenénk.

Ha mégis ezt választjuk, alaposan gondoljuk át az egyes zónák elhelyezkedését. Fontos, hogy a csapokat könnyen meg tudjuk közelíteni. Ha hosszú távra tervezünk vele, akkor minőségi csapokat válasszunk.

  • Automata öntözőrendszer

Mint ahogy már említettük, a berendezés felépítése nagyon hasonlít a manuális rendszeréhez. Annyi eltérés van, hogy más típusú alkatrészek kellenek a működéséhez, pl. a csőrendszer mellett egy vezérlő kábelre is szükség van, ami az automatizált működést biztosítja. A kézzel nyitható szelepek helyett elektromos szelepek kerülnek beépítésre.

A locsolást egy időzítő irányítja. Megadhatjuk, hogy hány órakor induljon és hány percig legyen üzemben. A zónák egyenként programozhatóak, így akár eltérő időben is történhet a különböző növények öntözése. 

Előnye, nem igényel beavatkozást, az előre betáplált adatok alapján dolgozik, nem kell ott lennünk hogy megnyissuk vagy elzárjuk. 

Természetesen ennek is van egy professzionálisabb változata, ami egyéb funkciókat is képes ellátni. Ezekben jellemzően időjárás érzékelők is vannak, így saját magukat is képesek átprogramozni. Nyilván, egy profi rendszer jóval költségesebb mint egy alap funkciós automata rendszer.

  • Hibrid rendszer

 

A manuális és az automata rendszer is lehet hibrid. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy többféle márka egyidejű felhasználásával kerül kialakításra az öntözőrendszer. 

Milyen szóró és öntöző fejek léteznek?

Rotoros öntözőfej – általában nagyobb felületeken, pl füves sportpályákon, parkokban alkalmazzák.

Spray jellegű fej – Kiválóan alkalmas lakossági felhasználásra, gyep ápolásra. 

Öntözőfejek – Leggyakrabban a földből kiemelkedő változatot használják. Segítségével karban tarthatjuk a zöldségeket, gyümölcsöket, és a magasabb vízigényű növényeket is.

Csepegtetők – Növényszigetek, és sziklakertek öntözésére használjuk.

Mennyi ideig célszerű működtetni naponta és milyen vízzel érdemes locsolni?

Az üzemeltetés ideje attól függ, hogy milyen évszak van, és milyen növények vannak a kertben. Általánosságban elmondható, hogy a forgó szórófejekkel napi 15-45 percet, a spray fejekkel 5-15 percet, a csepegtető csövekkel pedig heti két-három alkalommal 20-50 percet célszerű locsolni.

A legjobb megoldás a kútvíz, de mivel ez nem mindenkinek áll rendelkezésére, üzemeltethető esővízzel, vagy vezetékes vízhálózatról is (utóbbi a legköltségesebb).

Az öntözővíz esetében fontos, hogy milyen a hőfoka, keménysége, szennyezettsége.

Tipp: Ha vezetékes vízzel locsolunk, lehetőleg két napig hagyjuk állni a rendszerben használat előtt.

Nagyon fontos, hogy milyen szivattyút használunk. Fúrt, vagy ásott kutaknál első körben meg kell vizsgálni, hogy a kút képes e kielégíteni az öntözőrendszer vízigényét. Ezt az határozza meg, hogy hány zónás, és milyen sűrűn telepített szórófejjel ellátott rendszerünk van. Ha a vízhozam megfelelő, akkor úgy kell kiválasztani a szivattyút, hogy az megfelelő nyomással juttassa el a rendszerben a vizet. 

A kutakról bővebben:

https://www.fix24.hu/blog/a-kutak-es-kutfuras-legfontosabb-tudnivaloi/

https://www.fix24.hu/blog/a-kutfuras-koltsegei-kutfuras-arak-2019/

Ha nem elegendő a kútban lévő vízmennyiség, akkor az öntöző hálózat részben ráköthető a vezetékes vízre, vagy a zónák számát érdemes csökkenteni.

öntözőrendszer szórófej

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rendszert?

A legfontosabb, hogy minőségi terméket vásároljunk. Gondoljon csak bele, mi történik ha a nyaralás alatt a rendszer nem kapcsol be, vagy ami még rosszabb, nem kapcsol ki. 

Érdemes kimondottan ezzel foglalkozó, referenciákkal rendelkező cégre bízni a telepítést, akik garanciát vállalnak az öntözőrendszerre. Jó ötlet megkérdezni olyanokat, akiknek már hosszabb ideje hibátlanul működő rendszere van.

https://ontozorendszeronline.hu/

 

Mi a teendő egy esetleges meghibásodás esetén

A cégek általában odafigyelnek a felhasznált anyagok és alkatrészek minőségére, mégis előfordulhatnak kisebb nagyobb meghibásodások. Sokan kifejezetten úgy kérik a rendszer kialakítását, hogy az alkatrészek könnyen cserélhetőek legyenek. Hogy elkerüljük az elfagyást, télen vízteleníteni kell a rendszert, hogy a csőhálózat ne károsodjon.Ezt a feladatot lehetőleg bízzuk szakemberre.Jellemzően az alábbi hibák szoktak előfordulni:

  • A vezérlő automatika nem működik.

Ebben az esetben ki kell cserélni, a javítás költsége gyakran megegyezik egy új árával.

  • A vízsugár nem jut el mindenhova

Meg kell vizsgálni, hogy van e elegendő nyomás és vízmennyiség az üzemeléshez. Ha igen, akkor előfordulhat, hogy a rendszer rosszul van megtervezve, a zónák nem jó helyre vannak telepítve. Ebben az esetben átépítés vagy bővítés a megoldás.

  • Elszakad a vezeték

Mindenképp keressünk fel szakembert, hiszen lehet, hogy a komplett vezeték        rendszert cserélni kell. Amennyiben garanciát vállalt a cég a kivitelezésre, ezt a problémát térítésmentesen orvosolják. 

  • Megsérül a szórófej

Sajnos gyakran előfordul hogy a háziállatok, megrágják vagy kárt tesznek bennük.A szórófejek kialakításuknak köszönhetően akár házilag is cserélhetőek. A szórófej meghibásodása, nem befolyásolja a többi működését.

Karbantartás és téliesítés

A téli és tavaszi időszak előtt érdemes karbantartást végeztetni az öntözőrendszeren. Erre vannak speciális szakemberek, aki azonnal észreveszik az esetleges hibákat, és szakszerűen tudják kezelni is azokat. 

A tél beköszönte előtt víz és nyomás mentesítik a rendszert, és szakszerűen lezárják a főcsapot. 

A tavaszi újraindítás sem mindegy, hogyan történik, ugyanis ha nem megfelelően indítjuk a rendszert, az a hatásfok csökkenéséhez, és az alkatrészek sérüléséhez vezethet. 

A beindításának 3 lépése van

  • Át kell nézni hogy keletkeztek-e a hideg miatt sérülések, megsüllyedtek e a szórófejek. Ha hibát észlelünk, akkor a javításik ne kapcsoljuk be a rendszert.
  • A szűrőket és csöveket át kell mosni, hogy az esetleges lerakódásoktól megszabaduljon. Így elkerülhető a lerakódások felhalmozódása, és a későbbi dugulás
  • Minden szelepdobozt, és átfolyót meg kell tisztítani, és a mozgó alkatrészeket ellenőrizni.

https://www.fix24.hu/blog/ontozorendszer-arak-2019/

 

By Nixa