vas. márc 10th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Az építkezések egyik alap folyamata a földmunka. Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat, és hogy milyen árakkal számolhatunk gépi illetve kézi földmunka esetén.

gépi földmunka

A földmunka kiemelten fontos, hiszen a ház súlyát az alap veszi fel, és továbbítja a talajnak. Éppen ezért, vannak bizonyos szabályok amiket be kell tartani az alap ásáskor. Ilyen pl. a kiásott alapozási síknak legalább 80 cm mélynek kell lennie.Ez több okból is fontos.

Ha nem megfelelő az alap mélysége, akkor az alaptest könnyen megfagyhat, ennek következtében a későbbiekben repedések alakulhatnak ki a falakon és a födémben.

A másik ok, hogy a talaj teherviselő rétege, vagyis ami elég masszív ahhoz hogy biztos tartást adjon a házunknak viszonylag mélyen található. A puhább részre pedig emiatt nem célszerű építkezni.

A földmunka megtervezése

Már a telek vásárláskor érdemes megnézni, hogy milyen mélyen helyezkedik el a tehertartó réteg. A kivitelező ez alapján tudja kiszámítani a szükséges földmunka mélységet és szélességet. (Magyarországon 80-100 cm mély és 50-60 cm széles sávalap kialakítása jellemző.)

Földmunkára persze nem csak ház építésnél van szükség, hanem pl kerítések építéskor, medence előkészítésnél, vagy akár járdaépítésnél is.

A földmunka a növényzet eltávolításával kezdődik, ezt követi a legfelső talajréteg, majd a termőtalaj. Utóbbi hasznos lehet a későbbiekben, ezért célszerű nem elszállítani.

Építkezésnél fontos szót ejteni a vezetékek előkészítésről is. A kiállásokat már a sávalap készítésénél figyelembe kell venni, ellenkező esetben a más elkészült falakat kell megbontani az átvezetésekhez.

elkészült sávalap

 

A földmunka típusai

Kétféleképp állhatunk neki a földmunkálatoknak. Gépi vagy kézi erővel.A munka nehézsége miatt, a nagyobb terjedelmű földmunkákat már szinte egyáltalán nem végzik kézi erővel, azonban a kisebb munkafolyamatokhoz ez a módszer is elengedhetetlenül szükséges.

Ilyen pl. a a sarkok elkészítése, és az alap fenék részének elegyengetése.

A kézi földmunkához többnyire alapvető szerszámok szükségesek, ásó, lapát, csákány, de némely esetben bontórudat, ékeket, és vésőt is használni kell.

A gépi földmunkát a nevéből is adódóan munkagépek végzik, gréder (földgyalu), szkréper (földnyeső), dózer (földtoló) markoló, kotrógép valamint árokásó gép. Természetesen ezek nem egyszerre vonulnak fel, és az sem ritka, hogy nincs is mindegyikre szükség.

Ha gépi földmunkára van szüksége, kattintson ide : https://www.fix24.hu/gepi+foldmunka

Kézi földmunka árak:

Mint a többi szakmunkánál, a kézi földmunkánál is megfigyelhető a munkadíjak emelkedése.

Kizárólag emberi erővel alapot készíteni nem célszerű, a legjobb megoldás a gépi és a kézi erőket kombináltan használni.

kézi és gépi földmunka kombinációja

Az árak jellemzően m3-ben vagy óradíjban kerülnek kiszámításra.

m3 árak

Alapkiszedés, árokásás – 4000 – 6000 Ft/m3
Alapkiszedés + sávalap kivitelezés – 6500 – 7500 Ft/m3


Óradíjak:

Alapkiszedés, árokásás, vagy sávalap készítés – 2500 – 3000 Ft/óra

Munkagépek típusai és árak:

Mint már az előzőekben írtuk, többféle munkagéppel végeztethetünk földmunkát.

földmunkagépek

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb gépek költségesebbek, és nehezebben mozognak mint a kisebbek, viszont gyorsabban dolgoznak. A kisebb gépek ezzel szemben lassabbak, viszont olyan a nehezebben megközelíthető helyekre is fel tudnak vonulni.

A munkagépeknél az esetek 90%-ában óradíjat számolnak fel, ami gépenként változik.

JCB típusok:

Nagy méretű munkagépek. Az ásáson kívül használható még terep egyengetésre, feltöltésre és a kiásott föld elszállítására is. Az újabb típusok már forgatható hátsókerekekkel vannak felszerelve, így valamivel gyorsabban tudnak dolgozni.

Kisebb teleknél nem igazán használható mérete miatt.

Ára: 9.000 – 11.000 Ft/óra

Bobcat típusok:

Kisméretű gépek, így a nehezen megközelíthető, vagy kis méretű telkekhez is ideálisak.

A JBC munkagéphez képest lassabban dolgozik, mivel kisebb kanállal rendelkezik és motorikusan is gyengébb, viszont olcsóbb, és kis méretéből adódóan nem tud kárt tenni pl. a kitűzésekben, vagy a környező növényzetben.

Többféle változatban elérhető, választhatunk pl. árokásóval és homlokrakodóval felszerelt változatot is. Akkor érdemes ezt  típust választani, ha tereprendezésre van szükségünk, földkupacok szétterítésére és eldolgozására, föld ki- és be hordására, sitt pakolására pl. a legmegfelelőbb választás.

Ára: 6.000 – 8.000 Ft/óra

Kisméretű forgókotró:

A kis kotrógépeknél is több féle méret van, egy dolog közös bennük, hogy mérettől függetlenül lánctalpakon közlekedik, emiatt ez a leglassabban mozgó munkagép.

Mindenféleképpen ki kell egészíteni teherautóval, mivel anyag szállításra nem alkalmas.

Ezeket a gépeket akkor érdemes bérelni, ha alapot kell ásnunk, sávalapot kiszedni, aknának vagy tartálynak alapot ásni.

Ára: 7.000 – 10.000 Ft/óra (mérettől függően)

Nagyméretű forgókotró:

Általában ipari méretű építkezéseknél szokták használni, mivel főként nagy tömegű földmunkára alkalmas. Az ára meglehetősen drága, családi ház építéséhez érdemesebb kisebb méretű kotrógépet választani.

Ára: 11.000 Ft/óra-tól (A ,méretesebb több tonna mozgatására alkalmas gépek ára akár százezres nagyságrendű is lehet)

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

By Nixa