csü. márc 21st, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Az utóbbi hetek történései miatt aki teheti otthon vészeli át a napokat. Egy idő után azonban frusztrálóvá válik a bezártság, ezért érdemes hasznosan tölteni az időnket. Ehhez hoztunk pár tippet.

Takarítás:

A tavaszi nagytakarítás amúgy is fontos, de jelenleg extra prioritást élvez. 

A fertőtlenítéshez nem kell speciális dolgokat beszerezni, jó hír, hogy a háztartásban megtalálható fertőtlenítő szerek, mint a hypo, domestos, vagy floraszept, tökéletesen alkalmas arra, hogy a felületeken jelenlévő vírusokat hatástalanítsa.

általános takarítószerek

A másik jó hír, hogy ezekből a termékekből nem kell többet hasznánunk mint eddig, vagyis nem kell tömény hypoval vagy domestossal felmosni és törölgetni, bőven elegendő a megszokott mennyiség. A mennyiségnél sokkal fontosabb az alaposság, és most olyan felületeket is célszerű rendszeresen áttörölni amiket amúgy ritkábban szoktunk. (pl kilincsek,csapok és kapcsolók)

csap fertőtlenítése

A 10 legnagyobb figyelmet igénylő felület

– Munkalapok, íróasztalok, asztalok

– Kilincsek

– Villanykapcsolók

– Fogantyúk – szekrények, fiókok, készülékek fogantyúi

– WC

– Mosogató

– Kád, zuhanyzó

– Távirányító

– Törölközők, lepedők, ruházat

– Telefonok, táblagépek, billentyűzetek

Amire még figyelni kell:

  •  Kiemelten fontos a fürdőszobák és wc-k alapos fertőtlenítése. Az alapos kézmosás hiányában könnyen körbehordhatjuk az esetleg kezünkön megtapadó vírusokat, ezért naponta többször is töröljük át a csapokat mosdókat és a tükröket is, valamint fektessünk nagy hangsúlyt a wc ülőkék és fürdőkádak áttörlésére is, vagyis mindenre amihez gyakran hozzáérünk. Erre a célra tökéletes egy fertőtlenítős kendő is, de választhatunk spray formában kapható termékeket is, vagy ha a meglévő tisztítószerekből szeretnénk gazdálkodni, akkor magunk is bekeverhetjük. Fontos, hogy a hypo-t SOHA ne keverjük más tisztítószerrel, mert olyan gázok keletkeznek melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

wc fertőtlenítés

  • Érdemes a törölközőket is naponta cserélni és legalább 60 fokon mosni. Ugyanez vonatkozik a konyharuhákra és azokra a ruhákra amelyeket akkor viselünk ha valami halaszthatatlan okból el kell hagynunk a lakást.

mosás magas hőfokon

  • Bár a vasalás senkinek nem a szíve csücske, érdemes most ezt is bevenni a napi rutinba. A vírusok ugyanis magas hőfokon elpusztulnak. Ha nem bízunk a magas hőfokú mosás vírus ölő hatékonyságában, vessük be a jó öreg vasalót, így garantáltan elpusztítunk minden textíliába nem illő kórokozót.

a vasalás elpusztítja a kórokozókat

  • Szellőztessünk nagyon sokat! Bár a vírus képes a levegőben is terjedni, de csak ezért nincs értelme csukva tartani az ablakokat. Az, hogy valaki így fertőződjön meg, inkább elméleti eshetőség. A szellőztetés sokkal nagyobb eséllyel viszi ki a bent lévő kórokozókat, mint hozza be a kint lévőket. Emellett nagyon jót tesz az immunrendszerünknek.

szellőztetés

Ha készítünk magunknak egy listát, akkor biztosan nem fog kimaradni egyetlen olyan tárgy és eszköz sem, amire figyelmet kell fordítanunk. Adunk néhány ötletet, hogy mi kerüljön a listára: 

 

– A sütő, a mosogató és a mikró tisztítása

– A szemetes alapos külső-belső tisztítása 

– A zuhanyfüggöny rendszeres cseréje és mosása 

– Rozsdamentes felületek és bútorok tisztítása(lehetőleg fertőtlenítő szerekkel)

– Szellőzőrendszerek rácsainak meleg vizes tisztítása

– Párnahuzatok mosása díszpárnák esetén is (minimum 60 fokon)

– Ablak, redőny és tükör alapos tisztítása

– Sminkkészlet, kefék és fésűk tisztítása

– Fordítsuk meg a matracunkat és alatta is porszívózzunk ki

– Fuga tisztítása a fürdőszobai burkolólapok között

– Szőnyeg és padlószőnyeg rendszeres tisztítása lehetőség szerint nedvesen is

– A porszívó és a tisztítószeres flakonok tisztítása

Munkálatok a házban és a ház körül:

 

A hosszú szabadság a házi és ház körüli apróbb munkálatok elvégzésére is kiváló alkalmat biztosít. Sok teendő szakember nélkül is elvégezhető, ilyen pl a festés, melyhez rengeteg instrukciót találunk az internet, de mi is írtunk már róla korábban.https://www.fix24.hu/blog/festes-a-hazon-belul-es-kivul/

Ha régóta tervezzük a festést, akkor bátran vágjunk bele, az új környezet a lelkünkre is jó hatással lesz.

a festés közös program is lehet

Tegyünk fel képeket a falra, ehhez szinte bármelyik barkácsbolt webáruházából válogathatunk képkeretet, vagy cseréljük le a karnisokat és a függönyöket. 

A terek átrendezésére és megtervezésére is alkalmunk nyílik ebben az időszakban, amit akár a családdal közösen is megcsinálhatunk.

Érdemes most megcsinálni az olyan kerti munkálatokat is, amelyekre általában nehezen szánjuk rá magunkat, vagy nincs rá időnk.

Ereszcsatorna tisztítása:

  • Ellenőrízzük a rögzítési pontokat, ahol problémát tapasztalunk javítsuk meg. 
  • Távolítsuk el a levél hulladékot és az egyéb szennyeződéseket.
  • Írjuk fel hogy hol látunk nagyobb szerkezeti meghibásodásokat. (ezek javítását bízzuk szakemberre.)

eresz takarítás

Nyílászárók karbantartása:

  • Műanyag ablakok esetén nézzük át a tömítéseket, vasalatokat. A vasalatok zsírozása megakadályozza a rozsdásodást, a tömítéseket pedig mi is kicserélhetjük ha szükséges.
  • Fa nyílászárók esetén ha szükséges csiszoljuk le a natúr felületeket, kezeljük rovarírtó szerekkel, esetleg kenjük át fa páccal ha változtatni szeretnénk a színén. Ez némileg több időt vesz igénybe, de ne spóroljunk az erre szánt időn, hiszen a fa elemek így fogják hosszú ideig megőrizni szépségüket.
  • A festett fa felületek karbantartása bonyolultabb feladat, a festék eltávolításához érdemes kromofágot bevetni, mivel az egyszerű csiszoló vászon nem elég, a flexszel pedig kárt tehetünk a fában.

Ha eltávolítottuk a festéket, ugyanúgy kell eljárnunk mint a natúr fa esetében.

régi ablakok festése

A nagyobb felújításokat célszerű a karanténos időszak utánra hagyni.

A kertben is rengeteg feladatot találunk, sőt a kreativitásunkat is kiélhetjük. Pár régi téglából kialakíthatunk kerti sütögetőt, vagy ha eddig nem volt rá időnk összerakhatunk néhány raklapbútort. https://www.fix24.hu/blog/minden-amit-a-raklap-butor-kesziteserol-tudni-kell/

kerti raklap szett

Legyen szó bútorról vagy dekorációról, rengeteg olyan dolgot találhatunk otthon, melyből nagyszerű dolgokat tudunk készíteni. Ha van egy-két darab raklap, akkor készíthetünk belőle függőágyat, vagy hintát, ha több raklapunk van, akkor pedig akár a komplett kerti bútor szettünket is ki alakíthatjuk. De készíthetünk konzervdobozokból, maradék zsalukőből virágtartókat, régi gumiabroncsból virágágyást. Legyünk kreatívak.

Ezeken kívül beiktathatjuk az otthoni programok közé a kertíések, vagy a kerti játékok újrafestését is. Ezeket szintén végezhetjük akár a gyerekekkel is.

A házi barkácsoláshoz minden szükséges kelléket beszerezhetünk a webshopokban, így emiatt sem kell kimozdulni.https://www.praktiker.hu/

Ha kutyakozmetikusnak tanulnánk akkor kattintson IDE

By Nixa