csü. márc 28th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

A nappali a házunk egyik legfontosabb helyisége, mivel általában itt töltjük a legtöbb időt. A pihenés, és a baráti/családi összejövetelek központi helye, ezért fontos, hogy praktikusan és minden igényt kielégítően legyen berendezve.Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mi a jó nappali ismérve, és hogy hozhatjuk ki belőle a maximumot.

Mire figyeljünk a nappali berendezésénél

 

Kanapé

A legfontosabb bútor a kanapé. A nappali adottságaihoz mérten válasszuk ki a kanapé formáját, egy kisebb helyiségbe célszerű sarokkanapét választani, ez helytakarékosabb mint egy 3-2-1 kanapé szett. A manapság divatos U alakú kanapék inkább nagyobb terekben mutatnak jól, mivel ezek jellemzően nagy méretekben készülnek. A legtöbb kanapé térben is elhelyezhető, tehát nem kell a falhoz tolni, ezáltal szellősebb összhatást érhetünk el.

Kanapé vásárláskor fontos átgondolni, hogy milyen funkciót fog betölteni a bútor. Ha kimondottan tv nézésre és pihenésre szeretnénk használni, akkor válasszunk minél mélyebb ülőfelületű, puha, sok párnával ellátott darabot, ahova a nap végén csak “ledobjuk” magunkat. Ha gyakran jönnek vendégek akik nálunk alszanak, és nincs vendégszobánk, akkor célszerű ággyá nyitható kanapé mellett dönteni.

https://www.praktiker.hu/lakberendezes-vilagitas-butor/butor/nappali-butor

Tipp: Egyértelmű, hogy a tv-t a kanapéval szemben kell elhelyezni, hogy a fejünket ne kelljen elfordítani amikor nézni szeretnénk. A készüléket ne tegyük ablak elé, legideálisabb, ha egy üres falat jelölünk ki a tv állványnak, de akár a falra is elhelyezhetjük.A tv és a kanapé távolsága a képátmérő 3-4szerese legyen.

Fókuszpontok

Válasszunk ki egy olyan elemet, amire a nappali stílusát építeni tudjuk. Ez lehet akár a kandalló, egy nagy tükör, festmény, vagy akár egy karakteres kanapé is. Ha nagy ablakok vannak a helyiségben, ahonnan szép a kilátás, legyen szó a kertünkről, vagy a közeli hegyekről, akkor érdemes úgy kialakítani a berendezést, hogy ez kerüljön a központba. Az ablakokat akár szabadon is hagyhatjuk, így még jobban fókuszba kerül a kültér, és nem utolsó sorban rengeteg természetes fényt adunk a helyiségnek.Ha mégis ragaszkodunk a függönyhöz, akkor válasszunk lágy esésű, vékony darabokat.

Szőnyeg

Szőnyeg esetén is fontos, hogy a nappalit hogyan fogjuk használni. Ha gyakran jönnek vendégek,vagy kisállat is van a házban, akkor mindenképp olyat válasszunk, ami könnyen tisztítható. Ha a kényelem a fontos, akkor pedig bátran válasszunk hosszabb szőrű puha darabot.

Tipp: Az összképet nagyon el tudja rontani, ha rosszul választjuk meg a szőnyeg méretét. Egy nagy térben elhelyezett kis szőnyeg nem mutat jól, törekedjünk rá, hogy a szőnyeg méretében is passzoljon a nappalinkba.

Figyeljünk az összképre

tágas, világos nappali

Lehetőleg ne egy sarokra, vagy területre fókuszáljunk a berendezésnél, mindenhova kerüljenek a nappali stílusához passzoló elemek. Ha a sarokba kerül a kanapé, és vele szembe a tv szekrény, akkor a szoba másik felébe tegyünk kisebb komódokat, polcokat puffokat így kiegyensúlyozhatjuk az összhatást.

Tipp: Alacsony belmagasságú helyiségbe válasszunk világos bútorokat, a sötét darabok, zsúfolt, nyomasztó hatást keltenek.

Dekoráció

Ha minden bútor a helyére került, akkor jöhet a dekorálás. Sokan átsiklanak fölötte, pedig legalább annyira meghatározó, mint a bútorok helyes elhelyezése.A kanapéra tegyünk díszpárnákat. A függönyök szinét érdemes a díszpárnákhoz vagy a kanapé szövetéhez igazítani. A családias hangulat megteremtéséhez, tegyünk fényképeket, képeket a falra. Rengeteg stílusú képkeret közül válogathatunk, a klasszikustól a modernig.A polcokra bátran pakoljunk a könyveken kívül vázákat, díszeket, gyertyákat, persze fontos, hogy ne essünk túlzásba, hiszen a túlzsúfolt polc rendetlen hatást kelt.

Tipp: Díszpárna választásnál fontos, hogy a párnák anyaga összhangban legyen a kanapé kárpitjával.

Világítás

Fontos, hogy ne csak egy központi fényforrás legyen. Design szempontjából is előnyös ha a direkt fényeken kívül funkcionális, és hangulatvilágítást is elhelyezünk. Az álmennyezetbe rejtett világítás, mennyezeti lámpa szigetek, modern hatást adnak nappalinknak.

Szobanövények

A különféle zöldek elmaradhatatlan elemei a nappaliknak. A legelőnyösebb ha egy-két nagyobb méretű növényt helyezünk el. Nagyobbnak és hangulatosabbnak fog tűnni a nappali, mintha számtalan apró virágcseréppel zsúfolnánk tele minden apró felületet.

Ha a feng shui szempontjait is szeretnénk figyelembe venni, az alábbi cikkben összefoglaltuk a lényegesebb tudnivalókat

https://www.fix24.hu/blog/harmonia-a-lakasban-es-a-kertben-a-feng-shui-tudnivaloi/

 

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük lakberendező segítségét.

https://www.fix24.hu/lakberendezo

By Nixa