ked. márc 19th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Hamarosan itt a szeptember, kezdődik az iskola és az óvoda. Jó ha a gyerekek saját birodalmukban tudják kipihenni a fáradalmakat, és megfelelő körülmények között tudnak tanulni, játszani. De milyen is egy jó gyerekszoba? 

játék a gyerekszobában

Elrendezés

 

A gyermekek számára a lakás legfontosabb helyisége a gyerekszoba. Mivel egyszerre kell megfelelnie a játéknak, pihenésnek, és tanulásnak, fontos a megfelelő bútorok kiválasztása és elhelyezése, azonban nem csak a küllemre kell figyelnünk.

Fontos a szoba tájolása, ezért ha építkezünk vagy felújítunk, válasszunk ki olyan helyiséget gyerekszobának, ami nem az utcára néz ezáltal kevésbé hangos, valamint lehetőleg ne olyan szobát nevezzünk ki gyerekszobának ahova egész nap erősen tűz a nap. Persze fontos, hogy világos legyen, ezen a falak és a bútorok színével is sokat segíthetünk.

szem előtt kell tartani, hogy a gyerekek szeretnek visszavonulni játszani, ezért a megfelelő ajtó kiválasztása lényeges szempont. Gyerekszoba esetén kerülni kell az üveg betétes ajtókat, mivel ezek baleset veszélyesek, valamint a kisebb gyerekeket zavarhatják az este beszűrődő fények is. 

 

Érdemes a szőnyegeket csúszásgátló alátéttel ellátni, valamint a földig érő függönyöket is kerülni kell a kisebb gyerekek szobájában, mivel előszeretettel kapaszkodnak bele, amivel újabb balesetveszélyes helyzetet teremtenek.

A növények is nélkülözhetőek kisebb korban, de ha mégis ragaszkodunk hozzá, tegyük olyan helyre ahol nem férnek hozzá. Érdemes a lakás többi helyiségében is figyelni ezekre.

 

Érdemes a szobát részekre osztani. Legyen benne játszó rész/tanuló sarok, és egy pihenő zóna is. A színekkel is játszhatunk, a pihenő részt érdemes valamilyen nyugtató, világos színnel festeni, a játszó zóna viszont lehet vidámabb, színes. 

https://www.fix24.hu/blog/az-otthonunkban-levo-szinek-hatasa/

 

Milyen bútorokat válasszunk?

 

Fontos hogy a gyerekszobába kerülő bútorok kellőképp stabilak legyenek, hiszen a gyerekek játék közben véletlenül magukra ránthatják, vagy felmászhatnak rá, ami balesetveszélyes. Ha szükséges a bútorokat a falhoz is rögzíthetjük, így biztonságos környezetet tudunk teremteni.

Kisméretű szoba és több gyermek esetén praktikus és közkedvelt megoldás az emeletes ágy.

A klasszikus alul felül ágyas verzión kívül kaphatóak olyan változatok, ahol felül helyezkedik el az ágy, alul pedig egy tanulósarok, ez szintén kis helyiségekben lehet jó alternatíva. 

Népszerűek azok a bútorok, amelyek átalakíthatóak, és újszülött kortól akárt 5-6 éves korig használni tudjuk. Ezzel spórolhatunk is, hiszen a rácsos ágyat nem kell eldobni, mivel egyszerűen heverővé alakítható, a pelenkázó pedig komódként tud tovább funkcionálni.

 

Érdemes pár évente átrendezni a gyerekszobát, hiszen ahogy növekszik a gyermek, változnak az igények is. Bátran kérjük ki a véleményüket, hiszen ez mégis csak az ő kuckójuk, és akkor fogják legszívesebben használni, ha az ő igényeiknek megfelel.

 

modern gyerekszoba

https://www.praktiker.hu/lakberendezes-vilagitas-butor/butor/ifjusagi-butor

Textíliák és dekorációk

Sokan kedvelik a falra festett motívumokat. Ettől azonban jobb megoldás lehet a falmatricák használata, hiszen ezek könnyen eltávolíthatóak, a gyermek igényeinek megfelelően változtathatóak. Gondoljunk csak bele, hogy egy nagy festett motívum, csak a fal újbóli átfestésével távolítható el, ami macerás, és jóval nagyobb költség.  A különféle textíliák (függönyök és ágyneműk) segítségével is egyénre szabhatjuk a szobát. 

Érdemes az egységességre törekedni, mintás fal mellé inkább válasszunk egyszínű függönyöket, és ágyneműt, viszont egyszínű falaknál nyugodtan jöhetnek a mese motívumos, állatmintás darabok.

Elektronika a gyerekszobában

 

Kutatások bizonyítják, hogy az elektronikai eszközök még kikapcsolt állapotban is zavarhatják az alvást.

Bár a mai világban megkerülhetetlen, különösen a kamaszok/kiskamaszok esetében, mégis érdemes arra törekedni, hogy amennyire lehetséges minimalizálni tudjuk az elektromos eszközök számát. A kicsiknek semmi szükségük tv-re és számítógépre, nagyobb gyerekek esetében pedig érdemes legalább 2 méter távolságban elhelyezni az ágytól.

 

Lámpák esetében is körültekintőnek kell lennünk. A vezetékeket úgy kell elhelyezni (éjjeli lámpák, és állólámpák esetében ) hogy a gyermek ne férhessen hozzá. Emellett gondoskodnunk kell a konnektorok védelméről is. Ehhez szinte minden barkács áruházban, és hipermarketben kaphatóak érintésvédők, melyeket a konnektorba helyezve megvédhetjük a gyerekeket a balesetektől. Természetesen ezeket nem csak a gyerekszobában kell alkalmaznunk, hanem a lakás minden részén. 

A lámpák dekorációs szempontból is fontosak, de természetesen ne feledkezzünk meg a funkcionalitásról sem. Érdemes egy nagyobb fényű mennyezeti lámpa mellé kisebb tompa fényű világítást is elhelyezni, esetleg éjjeli fényt alkalmazni, ha a gyermek esetleg fél a sötétben. 

Mi a helyzet a baba szobával?

pasztel babaszoba

Sokan vallják, hogy a kisbabák érdekében teljes csendnek kell lennie a babaszobában és annak környékén is, ez azonban nem feltétlenül jó. Ha a gyermek megszokja ezeket a körülményeket, a későbbiekben érzékeny lesz a zajokra, fényekre, és könnyebben fog felébredni, vagy nehezebben alszik el. Fontos, hogy a kisbabák alvásához napközben sem kell teljesen sötétíteni, nyugodtan lehet félhomály, és a lakás többi részében sem kell osonni és suttogni, hagyjuk, hogy megszokja háttérzajokat.

Bútorok tekintetében itt sem kell túlzásokba esni, csak a legszükségesebb dolgokat szerezzük be. A legkisebbeknek még nincs szüksége játszó sarokra, sem millió játékra és játéktárolóra, érdemes arra törekedni, hogy minél nyugodtabb, rendszerezettebb környezetet biztosítsunk.

Tippek:

  • Bár jó ötletnek tűnhet, és biztosan örömet szerzünk egy autós vagy kis vár kastélyként funkcionáló ággyal, érdemes figyelembe venni, hogy az ilyen ágyak általában jóval drágábbak mint egy hagyományos, extráktól mentes darab.

A gyerekek a játékokhoz hasonlóan hamar megunják, egy idő után már nem lesz érdekes, ezért ez nem a legjobb befektetés.

 

  • A berendezés legyen egyszerű. Ne zsúfoljuk tele a gyerekszobát bútorokkal és tároló dobozokkal, inkább törekedjünk a nagyobb mozgástér kialakítására. Egy kisebb gyermek számára bőven elég egy ágy, ruhásszekrény, könyvespolc kombináció, nagyobbaknál ez kiegészülhet íróasztallal is. 

 

  • A bútorokat érdemes minőségi anyagból készíttetni, vagy megvásárolni, hiszen különösen strapabírónak kell lenniük. Az alapanyag mellett fontosak a minőségi élzárók, fogantyúk, és pántok is. Laminált bútorlap esetében ragaszkodjunk az ABS élzáráshoz.

 

  • A falakat fessük mosható festékkel. A gyerekek előszeretettel firkálnak mindenhova, ez alól a fal sem kivétel, de sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat egy mosható falfestékkel. Ezek egy mozdulattal tisztíthatóak, a zsirkréta és a vízfesték is könnyen eltávolítható róluk.

Kialakíthatunk táblafestékkel olyan falszakaszt is, ahova krétával bátran firkálhatnak a gyerekek, ezek szivaccsal a táblához hasonlóan könnyen letörölhetőek.

 

  • Kisméretű gyerekszobánál ne feledkezzünk meg a sarkokról. Ide kerülhet sarokszekrény, vagy íróasztal is, így maximálisan kihasználhatjuk a teret.

By Nixa