szo. márc 9th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Ha úgy döntöttünk, hogy belevágunk a raklap bútor készítésbe (erről a lenti linken írtunk bővebben), akkor a legfontosabb hogy beszerezzük hozzá a fő alapanyagot, a raklapot. De milyen fajtájú, milyen méretű, és milyen raklap ár jöhet velünk szembe?Cikkünkben összefoglaljuk a raklapok tudnivalóit.

https://www.fix24.hu/blog/minden-amit-a-raklap-butor-kesziteserol-tudni-kell/

Milyen raklapok léteznek?

A raklapok első sorban különböző termékek szállításához készülnek. Az EUR raklapok a legminőségibbek, és a legdrágábbak, de ezen kívül más fajtákkal is találkozhatunk, fától a műanyagig.

EUR raklap

Ez a legelterjedtebb raklap típus, története kb a 60-as években kezdődött, ugyanis az Európai Vasutak Szövetsége (UIC) ekkor adott ki megbízást arra vonatkozóan, hogy legyen egy egységesített raklap fajta.Az EUR raklapok méreteit, a vonatok vagonjainak méretéhez alakították ki, mivel elsődleges célja a vasúti teherszállítás volt.Az EUR raklapoknak jelenleg 4 típusa van forgalomban. A típusok között csupán méretbeli különbségek vannak.

EUR1 – 800×1200 mm

EUR2 – 1200×1000 mm

EUR3 – 1000×1200 mm

EUR6 – 800×600 mm

Az EUR raklapok kizárólag száraz fából készülhetnek, így penészedéstől, gombásodástól nem kell tartanunk. Persze bútor készítés előtt nem árt felületkezelni.A raklapok súlya 22-25 kg, ennél nehezebbet nem gyártanak ebből a típusból. A gyártás szigorú szabvány szerint történik, fő követelmény a strapabíróság.

Egyutas raklap

Az egyutas raklap onnan kapta a nevét, hogy korábban egyszerhasználatos raklapként használták, ebből adódóan minőségük is gyengébb volt. Nem volt annyira terhelhető mint az EUR raklap. Mára ez megváltozott, az egyutas raklapok is legalább olyan jó minőségűek mint az EUR raklapok. Árát tekintve is jóval kedvezőbb, különösen ha újrahasznosított anyagból készült változatot vásárolunk.Többféle méretben elérhető.

Speciális raklapok:

Ezek a raklapok speciális szállítási igényekhez készülnek, emiatt egyedi méretűek és alakúak.

  • Display raklap:

Kisebb áruk szállítására szolgáló raklap. Súlya könnyű, mérete kicsi, kb. negyed akkora mint egy EUR raklap. Teherbírása nem túl jó, max. 350 kg súlyt tehetünk rá.

  • Csúszótalpas raklap:

Ez a típus gyakorlatilag egy megerősített egy utas raklap, annyi különbséggel, hogy az alsó része is úgy van deszkázva mint a felső. A talpai keresztmerevítőkkel készülnek, emiatt masszívabbak.

  • Düsseldorf raklap:

Pontosan fele akkora mint egy EUR raklap, tuskói viszont nem fából, hanem lemezből vagy műanyagból készülnek.

http://raklap.net

Bútor készítéshez hagyományos EUR, vagy egyutas raklap a legideálisabb, de a speciális raklapokkal is kiegészíthetők.

raklapok sűrű lécezéssel, egymásra pakolva

 

Raklap ár:

Új EUR raklap – 2600-5500 Ft/db

Használt EUR raklap – 1200-2300 Ft/db

Újszerű exportált EUR raklap – 2300-2500 Ft/db

Szürke EUR raklap – 1900-2400 Ft/db

Új egyutas raklap – 2200-2400 Ft/db

Használt egyutas raklap – 1000-2000 Ft/db

Speciális raklapok – 1200-3900 Ft/db

Használt speciális raklapok – 750-2700 Ft/db

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

By Nixa