szo. márc 9th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Ha emeletes házról vagy tetőtér beépítéses lakásról, esetleg galériáról beszélünk, akkor elengedhetetlen a megfelelő lépcső kiválasztása. 

A lépcsők nemcsak a közlekedés szempontjából fontosak, hanem házunk hangulatát is jelentősen befolyásolják.

A feljárót az épület szerkezetéhez kell megtervezni a megfelelő helyre, hiszen ki kell hagyni a helyet neki a mennyezeti részen. Rossz tervezés esetén az átépítés nem kis költséggel jár. Fontos, hogy vegyük figyelembe az ergonómiai méreteket a tervezési előírások, szabványok betartásával.

Milyen lépcsőt válasszunk?

fa lépcső üveg korláttal

A lépcsők tervezésénél, a küllemen kívül biztonságtechnikai, illetve design szempontokat is érdemes figyelembe venni. 

Az alapvető műszaki követelmények nagyjából azonosak, családi házakban pl. legalább 80 cm szélesnek kell lennie egy lépcsőnek. Az átjárási magasságra is ügyelni kell, ez sehol sem lehet kevesebb 220cm-nél. (Ez a méret azt a célt szolgálja, hogy ne verjük be a fjünket a felső szintre érkezve)

a lépcsők száma az emelet magasságától függően változhat, de az ajánlott, és legkényelmesebb fok magasság 16-17 cm, a mélység pedig 26-30 cm.

A nagy belmagasságú otthonokban levő galériák kialakításához utólag szükséges feljárót építeni. Ekkor is vegyük figyelembe a méreteket. A galériát legalább 3-3,5 méteres belmagasságú otthonokban lehet kiépíteni, alacsonyabbak esetén nem lesz kényelmes. Itt is lényeges, hogy mindenképp betartsuk az ergonómiai előírásokat, illetve azt is, hogy ne vegyünk el túl nagy területet a lakótérből.A fenti előírások betartása után viszont abszolút a fantáziánkra, no meg persze a pénztárcánkra van bízva a lépcső tervezése.A lakótérből induló lépcsőknél rengeteg lehetőségünk van.

modern csigalépcső

Szűk hely esetén érdemes elgondolkodni a csigalépcsőn, vagy valamilyen létra szerű megoldáson, így nem veszünk el nagy helyet a térből.Tágas terek esetében szinte bármilyen megoldás szóba jöhet, népszerűek pl. a több fordulós, tágas lépcsők is.

Miből legyen a lépcsőnk?

modern lépcső

Belső térben legnépszerűbb még mindíg a fa a legnépszerűbb alapanyag, de egy modern minimalista stílus megköveteli a hidegebb hangulatú burkolattal borított beton lépcsősort üveg vagy fém korláttal.Utóbbi esetben érdemes olyan burkolatot választani ami nem csúszós, így elkerülhetjük a baleseteket, de kaphatóak különféle lépcsőszőnyegek is, amelyek plusz biztonságot adnak.Természetesen nem csak fában és betonban gondolkodhatunk. A mai stílusirányzatokba szinte minden belefér, legyen szó akár üveg vagy kő lépcsőfokokról, de a teljes egészében fémből készül lépcsősor is megállja a helyét pl egy indusztriális stílusú lakásban.Fontos, hogy szem előtt tartsuk a biztonságot is. A lépcsők elengedhetetlen tartozékai a korlátok, melyekről bővebben az alábbi linken olvashat:

https://www.fix24.hu/blog/korlat-arak-es-tudnivalok-2/

 

Praktikus ötletek a lépcsőkhöz:

-A lépcső melletti falat – ha van – dekorálhatjuk néhány képpel, egyszerű grafikával. Virágot azonban se a falra, se a lépcsőfokokra ne rakjunk, mivel balesetveszélyes lehet.

-Használjuk ki a lépcsőfokok alatti, közlekedésre nem elég magas teret. Állíthatunk ide alacsonyabb szobanövényeket, helyezhetünk el könyvespolcot, a lépcső szintjeinek megfelelően emelkedő beépített szekrényt, sőt, fa lépcsők esetén a fokokból fiókokat is kialakíthatunk.

lépcső alatti tároló

-Aki szakember helyett maga készítené el a szőnyegborítást, ügyeljen arra, hogy megfelelően előkészítse a felületet, az legyen sima, tiszta, és ügyeljen rá, hogy a szőnyeg minden pontját odaragassza a lépcsőhöz, ellenkező esetben a mozgás hatására megnyúlik az anyag, kopásnak indul. A szőnyeg felkerülhet futószőnyeg formájában, de fel is darabolhatjuk a biztosabb rögzítés érdekében. Egyes lépcsők esetében a leszorítórúd is indokolt – érdemes hát szakember véleményét kikérni. 

https://www.fix24.hu/burkolo

 

Lépcső árak:

Komplett kivitelezés (beton lépcső + burkolat):

Egyenes, egy és kétkarú  –  320.000 – 500.000 Ft

Egyenes háromkarú  –  380.000 – 600.000 Ft

Egykarú, egyszer tört vonalú  –  320.000 – 400.000 Ft

Egykarú, kétszer tört vonalú  –  340.000 – 450.000 Ft

Csiga –  380.000 – 650.000 Ft

Kész lépcsők:

Helytakarékos, létraszerű, kapaszkodóval  –  50.000 – 70.000 Ft 

¼ fordulós lépcső, korláttal  –  190.000 – 250.000 Ft

Spirál lépcső fém korláttal, fa fokokkal –  400.000 – 600.000 Ft

Kiegészítők:

Lucfenyő lépcsőlap – 3500 – 4500 Ft/db

Borovi fenyő lépcsőlap – 5500 – 6500 Ft/db

Bükk lépcsőlap –  12.000 – 14.000 Ft/db

Öntapadós lépcsőszőnyeg 15db (félkör) – 13.000 – 25.000 Ft

Öntapadós lépcsőszőnyeg 15db (téglalap)  – 16.000 – 26.000 Ft

 

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

By Nixa