hét. márc 11th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A lapostetős házak kivételével, minden ház rendelkezik padlással. Amennyiben ez nincs beépítve, akkor is célszerű elérhetővé tenni ezt a részt, hiszen tetőjavításkor innen férünk hozzá legjobban a tetőhöz, másrészt kiváló tárolóhelyként is szolgál.

A feljutáshoz pedig a legjobb megoldás egy padlásfeljáró. De milyen padlásfeljárót célszerű vásárolni, és mennyibe kerülnek az egyes típusok? Cikkünkben utánajártunk.

Alapvető tudnivalók

Fontos tudni, hogy minden típus beépíthető utólag is, legyen szó beton vagy fa födémes épületről. A mai padlásfeljárók szinte teljes egészében elrejthetjük, hiszen ma már nem egy fix létrát kell elképzelni, csupán egy mennyezeten lévő ajtó mutatja, hogy hol tudunk feljutni a padlásra, innen tudjuk lenyitni a létrát.

Azonban lényeges, hogy a lenyitáshoz szabad helyet biztosítsunk az ajtó alatt, ezért alaposan utána kell járni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb az adott helyiségbe.

A minimális belmagasságnak nincs alsó határa, fa létraszár esetén könnyen a helyiséghez igazíthatjuk a feljárót. A maximális belmagasság általában 280, 305, vagy 335 cm. 

Egyes gyártmányoknál a létra szárainak a lenyitásához és felcsukásához – pl. a csuklós nyitásúaknál – nagyobb hely szükséges, mint a lenyitott létra végének a letámasztásához. A létrára való fellépésre is legalább 60 cm-nyi szabad helyet kell biztosítani, amit különösen a kis alapterületű helyiségekben ajánlatos szem előtt tartani. Ez a távolság elegendő lehet ugyan a csuklós létra szár lenyitásához, ám szélsőséges esetben csak oldalt állva, kényelmetlenül tudunk rá fellépni.

A padlásfeljáró létrákat szerelésre készen lehet beszerezni, ám hogy melyik gyártó melyik típusa a legideálisabb, azt célszerű a vásárlás előtt eldönteni. A leggyakoribbak a több létra tagból álló és csuklószerkezettel összekapcsolt padláslétrák, amelyeknél az egyes tagok egymásra csukhatók. 

A felső tagot általában karos szerkezet és a nyitást elősegítő rugós feszítés segíti. A létraszárak általában borovi fenyőből készülnek. A magasabb minőségi szintet képviselő, drágább létrákra a fecskefark csapolás jellemző, a barkácsáruházakban kapható olcsóbb típusok esetében általában két csavarral van megoldva a rögzítés oldalanként, ami kevésbé tartós.

Léteznek fémből készült padlásfeljárók is. Többségük háromrészes, a kisebbek két részesek, és egymásra csúsztatva nyithatók, majd a speciális csuklószerkezet a szárakat azonos szintbe hozza. 

Fontos megemlíteni a létrák terhelhetőségét is, a falétrák általában max 160 kg-ig terhelhetőek, míg a fém társaik akár 250 kg-ot is elbírnak.

Padlásfeljáró típusok

LWS – 3 vagy 4 részes összecsukható padlásfeljáró, hőszigetelő ajtólappal.

LWZ Plus –  3 részes összecsukható padlásfeljáró lépcső hőszigetelő ajtólappal,innovatív szerkezeti megoldásokkal,gyorsbeépítési sarokvasakkal ellátott fém kerethez illesztett tokszerkezettel,takarólécekkel. Az így kialakított szerkezet jelentősen gyorsítja a lépcső beépítését.LTK Energy – új generációs extra hőszigetelő padlásfeljáró lépcső

(U=0,68 W/m2K), elsősorban olyan épületekbe ajánlott, ahol nagy hőmérséklet különbségek lépnek fel a lakott és a használaton kívüli helyiségek között. A legmagasabb szintű,

  1. légtömörségi osztályba tartozik (EN 12207 szabvány szerint).

LWF 45 – 3 részes összecsukható tűzgátló padlásfeljáró lépcső (EI1 /EI2=45 perc EN13501-2 szerint). Tűz esetén az épületen belül tűzhatárként szolgál.

LDK – 2 részes csúsztatható padlásfeljáró lépcső hőszigetelő ajtólappal. A létraszegmensek egymáson elcsúsztathatók, így a lépcső lenyitása jóval kisebb helyet igényel, mint a három- vagy négyrészes típusok esetében.Az LDS szegmenst a helyiség belmagasságának függvényében kell megválasztani.

LMP- Az LMP új generációs fém létraszárú padlásfeljáró lépcső, amely lehetővé teszi a padlástér elérését kifejezetten magas helyiségekben is (300 és 366 cm belmagasság között). Az alkalmazott kapaszkodóba rejtett tehermentesítő szerkezet lehetővé teszi az egyszerű használatot, miközben maximális kényelmet és biztonságot kínál.

LST- LST ollós szerkezetű padlásfeljáró lépcső hőszigetelő ajtólappal, fém létraszárral kis nyílásméretű födémekbe. Lehetőség van a létraszár 2 db LSS toldószegmenssel történő meghosszabbítására max. 330 cm-es belmagasságig.

Bővebben:

http://www.winklertuzep.hu/letolt/katalogus/fakro_padlaslepcso_arlista_2019_04.pdf

 

Mire figyeljünk a vásárláskor?

Méret és teherbírás:

Fontos, hogy mielőtt megvásároljuk a feljárót, mérjük le otthon a plafon és a padló közötti távolságot. Figyeljünk a teherbíró kapacitásra, itt a fel-le hordott dolgok súlyán kívül a saját súlyunkkal is számolni kell.

Alapanyag:

Alapvetően 3 féle anyag közül választhatunk. Ezek a fa, alumínium, és acél. A legellenállóbb az acél és az alumínium. Utóbbi nem csak könnyű, de rendkívül strapabíró is.

Hőszigetelés:

A padlásfeljáró, ha nincs megfelelően szigetelve, könnyen energiaveszteséget okozhat, éppen ezért, ha olyan helyre kerül, aminek a szigetelése fontos, válasszunk szigetelt típust, és ellenőrizzük, hogy az ajtó tökéletesen illeszkedjen.

Extrák:

Ha többet is rá tudunk szánni a feljáróra, akkor vásárolhatunk hasznok kiegészítőket. Ilyen pl. a védőkorlát, gumipapucs a létra lábaira, vagy az extra ajtó, ami a nagy hőmérséklet ingadozástól véd.

Padlásfeljáró árak:

Fa padlásfeljáró fehér bútorlap ajtóval 60×110 30.000-40.000 Ft

Hőszigetelt fa padlásfeljáró 60×110 40.000-55.000 Ft

Acél padlásfeljáró 70×120 60.000 – 80.000 Ft

Extrahőszigetelt fa padlásfeljáró (mérettől függően) 30.000 – 70.000 Ft

Extrém hőszgetelt fa padlásfeljáró(mérettől függően) 80.000 -100.000Ft

Alumínium padlásfeljáró 40.000 – 60.000 Ft

Ollós padlásfeljáró (mérettől függően) 75.000 – 100.000 Ft

További termékek

 

Kiegészítők:

Fém kapaszkodó 6000 – 10.000 Ft

Műanyag papucs 3000 – 5000 Ft/pár

Védőkorlát 10.000 – 20.000 Ft

Kiegészítő lépcsőfok 8000 – 10.000 Ft

Sarokvas szett 8000 – 10.000 Ft

 

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

By Nixa