szo. márc 16th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Korábban a műfű leginkább csak a sportpályákon jelent meg, mára azonban már a kertekben is abszolút helye lehet. A teljesen gagyi műanyag műfüveket felváltotta a természetes gyepre kísértetiesen hasonlító változat is, ami akár a teljes kert lefedésére is alkalmas.Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
műfű színek

Műfű vagy természetes gyep?

Nyáron a frissen nyírt fű illata semmihez sem hasonlítható. Igazi nyár illat, melyet jól esik belélegezni. Azonban egy szép gyep, rengeteg karbantartást igényel. Ápolni és törődni kell vele, hogy egészséges legyen. Rendszeresen vágni öntözni, szellőztetni kell, és sajnos még ez sem garancia arra, hogy tökéletes pázsit lesz a kertünkben.
A műfű ezzel szemben nem igényel gondozást, és küllemre szinte megegyezik a hagyományos fűvel. Bárhol alkalmazható, mindössze egyenletes talajt kell biztosítanunk hozzá, akár a járdákat, vagy teraszokat is lefedhetjük vele.
Telepítése nem igényel nagy szakértelmet. Azonban ennek is vannak hátrányai.
Bár nagyon hasonlít a természetes pázsithoz, mivel mű dologról beszélünk, sosem lesz olyan mint az igazi. Tapintásban is eltér, és anyaga miatt meleg időben jobban felmelegszik.

A műfű csúnya és előnytelen… vagy mégsem?

természetes hatású műfű
Sokan még most is úgy gondolják hogy a műfű kinézetre is mű. Régen valóban találkozhattunk a kemény műanyagból készült szúrós kimondottan mű hatást keltő változattal, mára azonban rengeteg fejlődés történt a műfüvek világában, sőt, van amikor jobb választás mint az igazi.
Olyan helyeken ahol a fű nagy igénybevételnek van kitéve, vagy ahol nem tudjuk megoldani a gondozást, sokkal jobb választás.

  • Manapság a műfüvek szinte teljesen élethűek, sok esetben még szebbek is mint egy igazi pázsit.
  • Selymes és dús szálakból készül, ami miatt látványra és tapintásra is nagyon hasonlít a rendes fűhöz.
  • A mai modern műfüvek olyan anyagból készülnek hogy még mindennapos használat mellett sem kopnak ki.
  • A színét is kiválóan megtartja, még extrém UV sugárzás mellett is.
  • Sokan tartanak attól, hogy a víz megáll alatta, emiatt könnyen berohad, de ha megfelelően előkészített terepre van elhelyezve, akkor ez nem fordulhat elő. Sőt! Még jobban el tudja vezetni a vizet mint a természetes fű.
  • A vakond kérdés is megoldódik, mivel nem tudja átszakítani.
  • És persze nem utolsó sorban, segítségével megspórolhatjuk a fűnyíró, gyomirtó, és öntözőrendszer költségeit.

Természetesen senkit nem szeretnénk lebeszélni a hagyományos fű telepítéséről hiszen számtalan előnnyel rendelkezik, de mindenképp érdemes számításba venni a műfű lehetőségét is.

Műfű lerakás házilag

  • Először is tiszta és egyenes felületet kell kialakítanunk. Kemény felület esetén (aszfalt, beton, tégla stb.) első lépésként el kell távolítani a szennyeződéseket, és gyomokat a repedésekből, majd fel kell töltenünk a hézagokat.

Puha felületnél (föld,fű stb) a talaj felső rétegét kell eltávolítani, majd minimum 7cm vastagon tömörített homokkal feltölteni. Erre kerül egy úgynevezett geotextil, ami megvédi a műfüvet a gyomoktól, és a vakond károktól.

  • Ezután már le is teríthetjük a műfüvet. Fontos hogy figyeljünk a megfelelő szálirányra. A legtermészetesebb hatás elérése érdekében a fűszálak nézzenek arra a pont felé, ahonnan a legtöbbször látjuk a kertet. A méretre vágáshoz használjunk speciális szőnyegvágó kést.
  • A teljes felület leragasztásához kétkomponensű ragasztót kell használnunk, majd kb 30 percig kell súlyozni a füvet.
  • A szebb végeredmény eléréséhez érdemes kvarchomokot szórni a műfűre, így extra védelmet is adhatunk neki.

https://www.praktiker.hu/kert/kertepites/agrofolia-geotextil-mufu
az alábbi linken a kert szépítéséhez kaphatnak inspirációkat
https://www.fix24.hu/blog/6-otlet-a-hangulatos-kerthez/

By Nixa