pén. márc 8th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor. A lenti cikk valós kútfúrás ajánlatkérésekre, adott valós kútfúrás árakat tartalmazó ajánlatok összesítője. A kútfúrás árak kialakításához több mint 3532 kútfúrás ajánlatkérést vettünk alapul.

kÚTFÚRÁS Tartalom:

-Milyen kutak léteznek?

-Milyen technikával készülhet?

-Milyen szivattyút érdemes beszerezni?

-Miért jó ha kútfúrás mellett döntünk?

-Kútfúrás előnyei és hátrányai

-Milyen engedélyekre van szükség a kútfúráshoz?

-Milyen költségekkel kell számolnunk?

-Mitől függ a végösszeg?

-Kútfúrás árak

 

Aki gondozza, locsolja a kertjében a növényeket és a gyepet, az tisztában van vele, hogy milyen gyorsan el tud fogyni egy m3 víz. Különösen száraz időben figyelhető meg, hogy a gyakori öntözés miatt mennyire meg tud emelkedni a vízszámlán. Sajnos a kútfúrás vagy kútásás nincs ingyen (manapság semmi sincs), de egy egyszeri nagyobb befektetéssel a későbbiekben rengeteget spórolhatunk, hiszen rétegvizes kút esetén korlátlan mennyiségben áll majd rendelkezésünkre az értékes víz. A kútfúrás árak sok mindentől függnek és sokmindent figyelembe kell venni előtte, ezeket gyűjtöttük össze.

 

Milyen kutak léteznek?

Ásott kút

  • Az ásott kút a legrégebbi, hagyományos kút, régi nevén kerekes kút. Régen szinte minden háznál megtalálható volt. A kútból vödörrel húzták fel a vizet és locsoláshoz, az állatok ellátáshoz, de tisztálkodásra és ivóvíznek is az ebből nyert vizet használták. Az ásott kút elkészítése sok időt vesz igénybe, mivel az ásást követően a kút falát téglával vagy beton gyűrűkkel is ki kell rakni. Ma már akár dekor elemként is megjelenhet, ilyenkor persze nem kell hogy kútként funkcionáljon, viszont nagyon jól mutat. És bele esni sem lehet. Sőt Samara sem mászik ki belőle mint a Körben. Ha csak dekorként szeretnénk, akkor természetesen engedélyek sem kellenek hozzá.

A víz kicsivel a talajvíz szintje alól érkezik, viszont emiatt ingadozó vízszinttel kell számolnunk, mivel a talajvíz mennyisége a csapadék függvénye. A mostanában jellemző száraz és forró nyaraknál könnyen előfordulhat hogy a kút ki is szárad. Napjainkban az innen nyert víz már nem alkalmas ivásra, mivel a műtrágyázás miatt földbe jutó anyagok szennyezhetik a vizet. De iváson kívül azért még elég sok mindenre hasznosíthatjuk, locsolásra pl. kiváló.

kútfúrás 1

Vert kút

  • Magyarország nagy részén nem megfelelőek a talajviszonyok a vert kút kialakítására. Ennél a típusnál egy lyukakkal ellátott vascsövet vernek le a talajvíz szintjéig, ami a lyukakon keresztül töltődik fel vízzel. Hátránya, hogy bár mélysége akár 10 m is lehet, csak kis vízhozamot garantálnak, emellett nem is tisztítható.

Fúrt kút

  • A legjobb választás, bár ára talán ennek a legmagasabb. Egy speciális fúróval fúrják ki, a mélysége tetszőlegesen választható, akár 120 m-mélységig is lemehetünk, attól függően hogy talajvizet, vagy rétegvizet szeretnénk. A rétegvíz mindig rendelkezésre áll, és ivóvíz tisztaságú, sőt akár a házunk vízhálózata is köthető, mivel folyamatos vízadásra képes. Külső szennyeződés nem tud a rendszerbe kerülni, viszont kizárólag szivattyú segítségével tudjuk a felszínre juttatni a vizet. Ez a fajta réteg vagy talajvíz ivásra is alkalmas, tehát nyugodtan használhatjuk kvázi bármire. Ha van medencénk, akkor is költséghatékonyabb mint a vezetékes vízről tölteni. Egyszeri nagyobb kiadás egy ilyen kút, de ha a ház komplett vízfogyasztását ezzel látjuk el, vagy akár csak egy bizonyos részét, már akkor is megtérül az ára pár éven belül.

Milyen technikával készülnek a kutak?

kútfúrás 2

A leggyakrabban az úgynevezett öblítéses technológiát alkalmazzák. Ilyenkor kútfúrás közben a keletkező iszapos rész támasztja meg a furat falát, és teszi szabaddá a furatot. Egyszerűbben fogalmazva, a tömörebb iszapos réteg miatt nem tud beomlani a fúrt luk, így könnyen tudnak a szakemberek a vízig fúrni. Természetesen ezt az iszapos részt eltávolítják a későbbiekben, így a vízbe nem kerül bele. Az öblítéses kútfúrás legnagyobb előnye a száraz fúrással szemben, hogy jelentősen nagyobb mélységű kutak készíthetők vele.Ennél a fúrási technológiánál a furatban történő geofizikai mérésekkel tudják meghatározni a fúrt talaj szerkezetét, a talaj és vízadó rétegeket.

A másik opció a száraz technológia. Ezt leginkább Talajmechanikai fúrások, cölöp alapok, környezetvédelmi fúrások, ipari furatok készítése, talaj mintavételek, kisebb mélységű kútak, repedezett kőzetes és kavicsos talajban történő kútfúrásnál alkalmazzák. A száraztechnológiás fúrás során a lyuk megtámasztása acél védőcsövek segítségével történik. A védőcsövek addig a furatban maradnak, amíg a kút kialakítása meg nem történik. Ezután a  kútbélés csöveket behelyezik a védőcsőbe és a szűrőkavics betöltése közben húzzák fel, építik ki a furatból. A száraz technikás kútfúráshoz sokkal több szerszám szükséges, ezért ez a procedúra jóval költségesebb. A száraz fúrás maximum mélysége 50-60 méter.

Milyen szivattyút érdemes beszerezni?

kútfúrás 3

Választhatunk csőbúvár, vagy önfelszívó szivattyút is, viszont utóbbit csak 6 méternél magasabb vízszint esetén lehet alkalmazni.Fúrt kutaknál a csőbúvár szivattyú használata javasolt, és bár ennek ára magasabb, mint az önfelszívó szivattyúknak, az áruk megtérül.Fontos hogy ne vásároljunk túlméretezett szivattyút, ezek több áramot fogyasztanak, kérjük szakember segítségét, hogy milyen méretű szivattyú való a kúthoz.

Oké, oké.. milyen búvár? És mi az az önfelszívó?

A búvár szivattyú, akárcsak a búvárok elmerülnek a vízben. Mondjuk a szivattyú tovább bírja a víz alatt mint egy búvár, de ez más kérdés :). Akkor alkalmazzuk, ha nagyobb mélységből szeretnénk a vizet a felszínre hozni. Talán ez a legnépszerűbb és leggyakrabban használ szivattyúzási mód, alkalmazzák az iparban, a mezőgazdaságban, de családi házak esetén is. Sőt faluhelyen, ahol nincs kiépített csatorna rendszer, néhányan előszeretettel használják a szennyvízgödrök “bárhova” történő ürítésére is. De ezt inkább ne. Otthonok esetében gyakran használnak hasonló célra úgynevezett házi vízműveket is, amelyeket elsősorban az különböztet meg a búvárszivattyúktól, hogy nem csak addig biztosítják a nyomást, amíg bekapcsolt állapotban vannak, hanem rendelkeznek egy tárolóval (pufferral) is, amely lehetővé teszi, hogy akár kikapcsolt állapotban is szolgáltassanak vizet. Erre egy hagyományos búvárszivattyú nem képes.

Mikor kell a búvárszivattyú?

Azt, hogy egy kút esetében búvárszivattyút kell-e alkalmazni, a szakemberek általában az alapján döntik el, hogy mekkora az üzemi vízszint. A csőkút szivattyúk, merülőmotoros búvárszivattyúk akkor jelennek meg, ha a vízszint 7-8 méternél mélyebben található, mivel ekkor már a hagyományos önfelszívó szivattyúk nem képesek biztosítani a megfelelő teljesítményt. Búvárszivattyúra lehet akkor is, ha nagyobb vízmennyiség kinyerésére van szükség, vagy a vízfelhasználási pont túlságosan messze esik a vízkinyerés helyétől.Az egyfokozatú búvárszivattyúkat gyakran használják vízelvezetéshez, szennyvíz szivattyúzásához, általános ipari célokra és trágyaszivattyúzásra is. A többfokozatú búvárszivattyúkat általában egy kifúrt kútba engedik le, és nem csak víz, de sokszor olaj szivattyúzására is használják őket. A búvárszivattyúkat alkalmazzák szennyvíztisztító telepeken, tengervíz kezeléséhez, tűzoltási feladatokhoz, kútfúráskor, tengeri fúrótornyokon, aknák víztelenítéséhez és öntözőrendszerek elemeiként is.

Az önfelszívó szivattyú egy kicsit más. A kertekben és házkörüli felhasználásokban az ún. JET rendszerű vagy ejektoros önfelszívó szivattyúk a legelterjedtebbek. Abban különbözik a búvárszivattyútól, nem tud olyan mélyről vizet kinyerni. Max 7-9 méterrel számolhatunk ha ezt választjuk. Locsoláshoz ez is tök jó lehet, de mondjuk a házat nem tudja már ellátni vízzel.

 

Miért jó ha kútfúrás mellett döntünk?

kútfúrás 5

Rengeteget spórolhatunk, különösen ha a ház komplett vízrendszerét a fúrt kútra kötjük. Így megspórolhatjuk a vízdíjba épített vízszállítás, víztisztítás, víz, csatornadíjakat is. További előnye, hogy a rétegvíz klór mentes és egyéb káros anyagokat sem tartalmaz. Építkezés vagy felújítás esetén is jól jöhet, hiszen mindig rendelkezésre áll víz a munkálatokhoz, nem a vezetékes vizet pazaroljuk. A kútból vagy hálózati vízből történő locsolás választásakor azonban tudni kell azt is, hogy vízhálózatból történő vízvételezés esetén lehetőség van egy külön ági locsoló vízóra fölszerelésére a vízóra aknában. Ez esetben a locsoló vezetékágon kifolyó víz után nem kell csatornadíjat fizetni, így ott gyakorlatilag megfeleződik a szociális vízhasználat esetén megszokott közüzemi vízdíj, amely a szennyvíztisztítás költségeit is magában foglalja.

Kútfúrás előnyök és hátrányok:

Ha kútfúráson gondolkozunk, akkor érdemes azt hűvösebb időben végeztetni. Miért is? Nyilván logikusabbnak tűnik melegebb időpontot választani, de itt van pár érv a hidegebb idő mellett.Ilyen pl. az ár. Hasonlóan a klíma szereléshez, a kútfúrásnak is nyáron van a szezonja, ezért ha ősszel vagy télen végeztetjük el a munkálatot, akkor spórolhatunk. Ráadásul nincs várakozási idő, vagy minimális, ahhoz képest, mint ha nyáron fúratnánk kutat.Mivel télen alacsonyabb a talajvíz szintje, ezért könnyebb a fúrást megcsinálni. Akár még a talajvizes, vagy mocsaras területeken is hatékonyabban tud dolgozni a kútfúró szakember, mivel szárazabb a talaj.

De most nézzük, hogy melyik kút milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

Fúrt kút:

Előnyei

  • Hosszú élettartamú, tehát nem kell x évente újra fúratni, vagy bármin módosítani.
  • Folyamatos és bőséges vizet biztosít, ami bármire hasznosítható.
  • Mindegy milyen szivattyút választunk. Felszíni és búvárszivattyúval is működik.
  • Keményebb talajban is kivitelezhető, tehát bárhol kialakítható.
  • Nem megy tönkre, mivel műanyag béléscsővel és szűrővel készül, ezért nem korrodálódik, és nem tesz kárt benne a vizes rétegben lévő ásványi anyag.
  • Takarítható, könnyen karbantartható és nem utolsó sorban abszolút nem balesetveszélyes.

Hátrányai

  • Nem nagyon tudunk hátrányokat felsorakoztatni ennél a típusnál, talán csak annyi, hogy viszonylag költséges, de mint korábban írtuk, ez bőven megtérülő befektetés.

Ásott kút:

Előnyei

  • Hangulatos. Ez tény.. A legtöbb kertben jól mutat egy ásott kút, kis tetővel, muskátlikkal az oldalán, és a vödrös vízhúzogatásnak is megvan a maga sajátos feelingje. A vízben szegény területeken jó alternatíva lehet, mivel bár korlátozottan, de biztosítani tudja a vizet. Használható szivattyúval is.

Hátrányai

  • Sajnos gyakori tisztításra szorul. Mivel egy nagy méretű “lukról” és nem egy csőről van szó, ahova nem tud bejutni semmi, ezért az ásott kút gyakran tele megy mindennel.. A minden alatt értjük pl, a békákat, föld maradványokat, növényi részeket stb. stb. Ebből kifolyólag nem is nagyon alkalmas ivásra. Locsolásra viszont tökéletes.
  • Drága… Sokkal drágább mint egy fúrt kút, akár a háromszorosát is rákölthetjük az ásott kútra.

Vert kút:

Előnyei

  • Gyorsan elkészül
  • Bőséges vizet biztosít

Hátrányai

  • Csak felszíni vizet tudunk vele kinyerni.
  • Ebből adódóan csak felszíni szívású szivattyúval üzemeltethető.
  • Viszonylag rövid élettartamú, kb 10-15 évet bír ki.
  • Fémből készül, ezért az ásványi anyagok miatt hamar tönkre megy

Kell valamilyen engedély, ha kútfúrást szeretnénk?

Igen, minden esetben. Az engedély fajtája attól függ, hogy talajvizes vagy rétegvizes kútfúrás, kútásás mellett döntünk.
Talajvizes kútfúrás esetén a szakértői tervezés után be kell nyújtanunk a terveket az illetékes hivatalnak. Magánszemélyeknél, ha a kút 30m-nél nem mélyebb és az éves felhasználás nem haladja meg az 500 m3-t, akkor ez a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik. Az engedélyeztetés jellemzően 100.000-Ft körül van. Az ügyintézés általában egy hónapon belül lezajlik és semmilyen további adó nem terheli a felhasználót.

Ha rétegvizet szeretnénk, akkor minden esetben a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőséghez kell fordulnunk.Fontos tudni, hogy a használatbavételt is engedélyhez kötik (kút létesítési és üzemeltetési engedély). Ezenkívül fel kell szerelnünk egy vízórát is, majd a felhasznált mennyiség után bányajáradékot kell fizetnünk a Magyar Államnak, azonban ez töredéke a vezetékes víznek. Az engedélyeztetés elhúzódhat, és általában elég nagy költséggel jár.
Fontos, hogy mindig szakemberrel végeztessük el a kútfúrást, és ne az ár alapján döntsünk. Egy rosszul kivitelezett kút inkább pénzkidobás, mint hasznos befektetés. Lehet persze trükközni, de ezt nem ajánlott még megpróbálni sem, mert bizony ezt is ellenőrzik, és komoly büntetést kaphatunk, ha házilag, sutyiban fúratunk kutat.

Milyen költségekkel kell számolni?

Fontos, hogy leinformálható, referenciákkal rendelkező céget bízzunk meg a kútfúrással. Az így készülő kutak nem mennek tönkre, ha mégis probléma adódna, a legtöbb cég garanciát vállal a munkájára. A költségek általában tartalmazzák a megfelelő anyagokat, a kiszállási díjakat, és az adókat is, sőt kérhetünk árajánlatot komplett gépészettel rendelkező kútra is. Egyéb esetben a szivattyút utólag kell beszereznünk. Ez egy nélkülözhetetlen kellék, e nélkül nem tudjuk a vizet a felszínre juttatni, ezért fontos, hogy minőségi, a kúthoz megfelelő adottságokkal rendelkező szivattyút vásároljunk. Laikusként nehéz meghatározni, hogy melyik típus felel meg a kúthoz, ebben is nyugodtan kérjük a szakember segítségét.
A kútból kitermelt víz költsége kb. 10-20 Ft m3-enként, ez jóval olcsóbb mint vezetékes víz esetén, így akár egy szezon alatt megtérülhet a kútfúrás költsége. Mélyebb, drágább kutak esetén a megtérülési idő hosszabb, viszont ezek általában rétegvíz kutak, melyek akár a házunk teljes vízellátását biztosítani tudják.

Kútfúrás árak

A hagyományos kútfúrás árak általába

15.000-25.000 - Ft/m  (Ez tartalmazza a kútfúró berendezés telepítési díját is.)

Mezőgazdasági felhasználáshoz készülő nagy teljesítményű kutakat, iszapöblítéses technikával lehet fúrni, ennek költsége

10.000-18.000 Ft/m

Nem annyira kemény talajoknál szárazfúrást alkalmaznak, ennek költsége

12.000-20.000 Ft/m (A nagyobb mélység növelheti az árat)

A gépészet költsége a szivattyú típusától függ: magyar gyártmányú szivattyúk

65.000-95.000 Ft

A gépészet költsége a szivattyú típusától függ: olasz gyártmányú szivattyúk 

120.000-160.000 Ft

A gépészet költsége a szivattyú típusától függ: prémium szivattyúk (pl. grudfos)

160.000-620.000 Ft

A vezérlés lehet mechanikus vagy frekvenciaváltós, az árak itt:

5.000 - 250.000 Ft között mozognak

A gépészet beépítésének költsége

2500-3000 Ft/m

Mitől függ a végösszeg?

  • A leginkább befolyásoló tényező a kút mélysége, mivel egy mélyebb kút fúrása már más technológiát igényel, ami költségesebb.
  • Fontos továbbá, hogy mire szeretnénk használni a kutat. Egy öntözőkút fúrása kedvezőbb árú, mint egy vezetékes víz kiváltására szánt rétegvíz kút.
  • A talajszerkezet és a kút átmérő is befolyásolja az árat. A különféle talaj típusokban más technológiát kell alkalmazni. Ezen kívül, minél szélesebb a kút annál drágább.
  • Az engedélyekért is fizetnünk kell, ez a kút típusától függően változik, a legdrágább a rétegvíz kút engedélyeztetése.
  • Természetesen mint minden szakmunkánál, a kútfúrás árak is függnek a telepítés helyétől. A fővárosban akár több lehet a költségünk, mint vidéken.

Kútfúrás árak

A hagyományos kútfúrás árak általában 15.000-25.000 – Ft/m.
Ez tartalmazza a kútfúró berendezés telepítési díját is.

Mezőgazdasági felhasználáshoz készülő nagy teljesítményű kutakat, iszapöblítéses technikával lehet fúrni, ennek költsége 10.000-18.000 Ft/m

Nem annyira kemény talajoknál szárazfúrást alkalmaznak, ennek költsége 12.000-20.000 Ft/m, de a nagyobb mélység növelheti az árat.

A gépészet költsége a szivattyú típusától függ.

magyar gyártmányú szivattyúk 65.000-95.000 Ft,
olasz gyártmányú szivattyúk 120.000-160.000 Ft,
prémium szivattyúk (pl. grudfos) 160.000-620.000 Ft

A vezérlés lehet mechanikus vagy frekvenciaváltós, az árak itt 5.000 – 250.000 Ft között mozognak.
A gépészet beépítésének költsége 2500-3000 Ft/m

További cikkek:

DUGULÁSELHÁRÍTÁS

SZAKEMBER KÉPZÉS MAGYARORSZÁGON

ÁRINFORMÁCIÓK

A KÉMÉNY LEGFONTOSABB TUDNIVALÓI

MILYEN A JÓ BETON?

FÜRDŐSZOBA FELÚJÍTÁS

*A cikkben szereplő árak tájékoztató jellegűek, melyek nagyban függnek a kivitelezés helyszínétől, a szakemberek leterheltségétől és az egyedi igényektől.

By Nixa