ked. ápr 30th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Egyre több helyen jelennek meg a raklap bútorok. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy egy igényesen kialakított darab nagyon jól mutat kerti bútorként és házon belül is, másrészt a raklap egy viszonylag olcsón beszerezhető alapanyag.

kerti bútor és virágtartó raklapból

A raklap bútor kialakítása gyakorlatilag megszámlálhatatlan módon variálható. Színes párnákkal, szivacsokkal, és egyedi formákkal szinte bármilyen környezetbe beilleszthető.Az interneten böngészve ezer féle kialakítású raklap kerti bútor ötlettel találkozhatunk, és ránézésre egyszerűnek tűnik a megvalósítása is. Valóban nem ördöngösség, de pár dologra nem árt odafigyelni.

https://www.fix24.hu/blog/raklap-ar-es-tipus-kisokos/

Raklap bútor a házon belül és kívül:

Ha a házon belül szeretnénk raklap bútorokat, fontos, hogy ne essünk túlzásokba. Egy két darabbal viszont feldobhatjuk a lakás kinézetét. Készíthetünk belőle ágyat, polcokat, asztalt, de akár lámpát is. A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, és teljesen kreatívan alakíthatóak.

Egy raklap ágy aljába tehetünk például led vagy egyéb fényeket, melyek modern, de hangulatos külsőt kölcsönöznek hálószobánknak.

Egy üveg lappal a tetején dizájnos étkező vagy dohányzóasztalt hozhatunk létre, dekorációként pedig virágtartókat, polcokat, cipőtartót, tényleg bármit kialakíthatunk.

raklap nappali bútor

Kültéren jellemzően kanapék és asztalok formájában jelenik meg, de a gyerekeknek is nagyszerű homokozó, a felnőtteknek pedig akár függőhinta is készíthető belőle.

Nagyszerű dolgokat hozhatunk létre, csupán kreativitás és szabadidő, meg persze egy jó adag barkácsolási kedv kell hozzá.

Mire figyeljünk raklap bútor készítés előtt?

Először is, alaposan tervezzük meg hogy mit is szeretnénk. A legkönnyebben kialakítható raklap bútor a karfák nélküli “kanapé”. Ennél a típusnál nem kell sokat barkácsolnunk, és méretre vágnunk, gyakorlatilag csak egymás mellé, egymásra kell csavarozni az elemeket, szivacsot és párnát tenni rá és kész is. Természetesen a raklapokat minden esetben felület kezelni kell, ezt később bővebben is kifejtjük.

Tehát, ha megvannak a tervek, nézzünk szét honnan tudunk raklapot beszerezni. Érdemes tüzépeken, és építőanyag kereskedésekben érdeklődni, hogy van e felesleges raklap, ugyanis az olyan cégeknél, ahol csak tárolásra és szállításra használják a raklapokat, olcsóbban tudjuk beszerezni mint a specifikus raklap kereskedésekben.Ha kerti bútort, vagy kanapét szeretnénk akkor tökéletesen megfelel egy használt raklap, viszont asztal vagy ágy esetén érdemesebb új raklapból dolgozni.

http://raklap.net/

A vásárlás előtt minden esetben nézzük át, hogy ne legyen penészes,sérült,törött, vagy büdös, így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Mire lesz szükségünk?

A legfontosabb a csiszolópapír vagy gép. Nyilván senki nem szeretne szálkákat a kezébe vagy lábába, a raklap pedig egy nyers, csiszolatlan anyag, mivel elsődleges célja nem a bútor készítés, ezért nagyon fontos, hogy simává tegyük a felületét. Csiszolás után felület kezelni kell a raklapot, ez lehet festék, pác, vagy lakk, de ha natúran szeretnénk hagyni, akkor sem árt penész és gombásodás gátló anyaggal átkenni.

Tipp: Ha festés mellett döntünk, válasszunk zománcfestéket. Ez gyorsan szárad, jól fed, valamint mosható, és vízálló.

Ezen kívül kelleni fog néhány szög, vagy facsavar, egy fúró gép, és természetesen párnák, szivacsok (ha ülő alkalmatosságot készítünk)

https://www.fix24.hu/blog/raklap-ar-es-tipus-kisokos/

Erre figyeljünk a raklap bútor összerakásakor

Ha ülőgarnitúrát vagy fotelt szeretnénk csinálni, akkor egy raklap kevés lesz az ülőfelület kialakításához. A magassága 40-60 cm között a legideálisabb, ehhez 2-3 db raklapra lesz szükségünk. A magasságba kalkuláljuk bele a párnák vagy szivacs vastagságát is. Asztal készítésénél vegyük figyelembe a székek magasságát is.Összeállítás előtt kezeljük és vágjuk méretre a raklapot. Ha nem szeretnénk ezzel bajlódni, akkor a legtöbb raklapos cégnél kérhetünk méretre vágott raklapokat is, de ezeknek általában magasabb az ára.Magasabb bútorok esetén érdemes extra megerősítést csinálni, hogy jobban bírja a terhelést. Fontos kalkulálni a raklapok súlyával. Egy raklap bútor nehéz, ezért célszerű görgőket szerelni az aljára, így könnyebben mozgatható.

raklap fotel párnával


Előnyök és hátrányok

  • A legfontosabb előny, hogy teljesen szabad kezet kapunk a kialakításkor, mivel mi határozhatjuk meg a színt és a formát.
  • Az ára is csábító lehet, mivel raklaphoz akár ingyen is hozzájuthatunk (persze nem mindegy milyen minőségben) és a végösszeget tekintve, jóval kevesebből ki tudjuk hozni, mintha pl. egy rattan, vagy fa kerti bútor szettet vásárolnánk.
  • Akár családi program is lehet az összerakás, mindenki ki tudja venni a részét valamilyen formában a barkácsolásból, amit a gyerekek is nagyon élveznek.
  • Az interneten rengeteg videót és segédletet találunk az összerakáshoz, ezért nem szükséges szakembert bevonni.
  • A hátránya pont az egyszerűségében rejlik. Bár nem nehéz összeállítani, minimális barkács tudás azért kell hozzá. Ha valakinek egyáltalán nincs kézügyessége, ne vágjon bele.
  • A raklapok beszerzése sem mindig egyszerű feladat. Nehéz (bár nem lehetetlen) olcsó de jó minőségű bútorkészítésre használható raklapokat találni, és sokszor előfordul hogy ha találunk is, nem megfelelő a mérete, túl kicsi vagy túl nagy.
  • Nem szabad elfelejteni hogy egy raklap bútor összeállítása időigényes. Az előkészületekkel együtt bele telik jó pár napba, mire elkészülünk, különösen ha nem vagyok rutinos barkácsolók.
  • A dizájnos díszpárnák, és szivacsok igencsak felfelé tudják vinni az árakat, és bár egyáltalán nem fontos, de mégiscsak kényelmesebb egy puha felületen ülni, mint a raklapon.

Mindent összevetve, a negatívumai ellenére bátran vágjunk bele, nézzünk videókat előtte, hiszen egy saját készítésű bútor büszkeséggel tölt majd el minket, és büszkén mutathatjuk majd vendégeinknek hogy “ezt bizony mi csináltuk”. Ha nem merünk belevágni, de szeretnénk raklap bútort, kérjük asztalos segítségét

https://www.fix24.hu/asztalos

https://www.fix24.hu/blog/asztalos-arak-2019/

By Nixa