vas. márc 10th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Amikor bővül a család, vagy egyszerűen csak elkezdjük szűknek érezni otthonunkat, akkor általában elgondolkodunk a nagyobbra váltáson, vagy a bővítésen. A bővítés egyik legegyszerűbb formája, ha a tetőtér beépítés mellett döntünk. Természetesen ez nem minden esetben tehető meg, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Cikkünkben a tetőtér beépítés témáját jártuk körbe.

tetőtéri hálószoba

Mi a tetőtér?

A tetőtér többféle lehet. A hagyományos nyeregtetős ház padlástere is beépíthető, ha kellően nagy a belmagasság, azonban így az oldalsó ferde síknál nehézkesebb a bútorok elhelyezése, és a tér tökéletes kihasználhatósága.

Manzárd tető esetén több lehetőségünk van, kényelmesebb életteret biztosít. A manzárd olyan tető, ahol a keresztmetszet egy szabályos nyolcszög fele. Ezt más néven “törött tetőnek” nevezik. Ilyenkor a falak szinte függőlegesek, ezáltal nagyobbá válik a belső tér. 

A különféle tetőformák megnehezítik a tervezést, alaposan végig kell gondolni a beépítést.

A beépítés feltételei

Mielőtt belevágunk, pár fontos dolgot át kell gondolnunk. Az első ilyen, hogy sajnos nem minden tetőtér alkalmas a beépítésre. Ha tető formája, vagy a ház szerkezeti állapota nem teszi lehetővé a beépítést, akkor más alternatívát kell keresnünk a bővítésre.

Fontos tájékozódni az illetékes önkormányzatnál a beépítés szabályairól is, ugyanis országos és helyi szinten is meghatározzák, hogy hogyan lehet bővíteni egy már meglévő épületet.

A beépítettség mértéke előre meghatározott szempontok szerint kivitelezhető, ám fontos számításba venni a szintterületi mutatókat is. Ez a telek teljes területének és az összes szint hasznos alapterületének hányadosát adja meg. Ebbe beleszámít a tetőtér is. Példaként vegyünk egy 1000m2-es telket ahol a szintterületi mutató 0,4. Ilyenkor a beépíthető összes szint alapterülete maximum 400m2. Ritkán fordul elő, hogy a beépítéssel meghaladjuk ezt a számot, de a későbbi problémák elkerülése miatt érdemes utánanézni.

Fontos, hogy a tetőtér beépítés munkálatait minden esetben bízzuk szakemberre.

https://www.fix24.hu/generalkivitelezo

Mire figyeljünk a beépítésnél?

Ha minden feltétel adott, akkor az első, és legfontosabb megoldandó feladat a hő és hangszigetelés megoldása. Általánosságban elmondható, hogy egy tetőtérben mindig jóval melegebb van mint a ház többi részén. Ahhoz hogy élhetővé varázsoljuk többféle módszert alkalmazhatunk. A leggyorsabb és leghatékonyabb ha ytong rendszerben gondolkozunk. 

Ennek előnye, hogy könnyen szinten tudja tartani a belső klímát, és gyors munkavégzést biztosít. 

A tetőtérben a szokástól eltérő síkokkal találkozhatunk, de mivel az ytong könnyen alakítható, ezért ez nem jelent gondot. 

Fontos, hogy fafödém esetén a válaszfalak mindig a gerendára párhuzamosak legyenek.

Szigetelés

tetőtér szigetelése

Ha nincs szigetelés a tetőn akkor ezt utólag is elvégezhetjük.  Gyakran előfordul, hogy táblás polisztirol lapok kerülnek a szarufák közé, ám ha kizárólag így szigetelünk, akkor hőhíd alakulhat ki. Ezt elkerülhetjük kétrétegű, vagy átlapolt felrakási móddal. Függetlenül az anyaghasználattól, fontos, hogy figyeljünk a helyes rétegrend kialakítására, ellenkező esetben ugyanis nedvesség érheti az anyagot, ami rontja a szigetelés élettartamát.

Az átszellőző és párazáró fóliák rendkívül fontosak, nélkülük nem lesz tökéletes a szigetelés, akár penészedés is előfordulhat. Fontos, hogy a fóliák pontosan illeszkedjenek, és rögzítve legyenek egymáshoz.

A másik gyakori hiba, a nem megfelelő anyagvastagság. Tetőtér beépítésnél minimum 20-25 cm es szigetelőanyagban kell gondolkodni. 

A szigetelés után a falak lefedhetőek gipszkartonnal, vagy fával, itt az egyéni ízlés dönt.

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/hoszigetelo-hangszigetelo

A beépített tetőtér előnyei és hátrányai

Előnyök

  • A legnagyobb előnye, hogy jelentősen növelni tudjuk a lakóteret. Kreatív megoldásokkal maximálisan kihasználhatóak a ferde síkokból eredő sarkok is.
  • Sajátos hangulata van, ami praktikus megoldásokkal barátságos élettérré alakítható
  • A ferde síkokat meg kell szokni ez vitathatatlan. Viszont ha elég ablakot helyezünk el, elegendő fényt juttathatunk a helyiségekbe, amitől tágasabbnak, barátságosabbnak fog tűnni. 

Hátrányok

  • Tulajdonságaiból adódóan számolnunk kell azzal, hogy sajnos nem minden bútor helyezhető el, emiatt szükség lehet egyedi bútorokra, amelyek magasabb költséget eredményeznek.
  • A ferde falakat nem mindenki szeretni, és a lépcsőzés sem komfortos pl. idősek számára.
  • Ahogy már korábban említettük a szigetelés kulcsfontosságú. Fontos, hogy a csapadék ne jusson be és a hideg-meleg ellen is védetté tegyük a teret. Egy nem megfelelő szigetelés esetén a tetőtéri klíma elviselhetetlen, és gyakorlatilag lakhatatlanná teszi. Télen ugyanez a helyzet, a fűtési számlánk a többszörösére növekedett, hogy megfelelően be tudjuk fűteni.
  • Az árnyékolás kihagyhatatlan, ugyanis a hatalmas tetőfelületet a nap nagy részében közvetlenül éri a fény. Ha sok, nagyméretű ablakunk van, akkor hiába a jó szigetelés, gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról is. Kapható kimondottan tetőtéri ablakra való rolós árnyékoló, az egyszerűtől a prémium szigetelt változatig.
  • Gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről is, akár klímával, akár rendszeres ablaknyitással. Fontos figyelni rá, hogy eső esetén ne maradjanak nyitva az ablakok, hiszen a ferde síkok miatt, könnyen beázhat a tetőtér.

világos tetőtéri hálószoba

Praktikus ötletek

Először is gondoljuk végig, hogy hol fogunk feküdni, ülni, közlekedni stb. Fontos, hogy az ablakok, szekrényajtók, és beltéri nyílászárók kényelmesen, akadály nélkül nyithatók legyenek. A nehezen megközelíthető részeket, sarkokat érdemes tárolókkal beépíteni, hogy maximálisan kihasználhassuk a teret.

Fontos a megfelelő színválasztás. Bár elegendő ablakkal kellő mennyiségű napfény jut a helyiségekbe, mégis használjunk inkább világos színeket. Az árnyékolás fontosságáról korábban már írtunk, érdemes olyan rolókat választani, amely egyáltalán nem engedi át a napfényt. 

Ha tetőtérbe fürdőszoba is elhelyezésre kerül rendkívül fontos a megfelelő tervezés. Zuhanyzót csak abban az esetben alakítsunk ki, ha elegendő hely van ahhoz hogy teljesen fel tudjunk egyenesedni benne. Ugyanez igaz a fürdőkádra is, ha nem tudunk benne felállni az kényelmetlenné teszi a tisztálkodást. Különösen ügyeljünk a burkolás minőségére, hiszen a tetőszerkezet gipszkarton borítása az illesztéseknél sérülékenyebb, mint egy hagyományos téglafal. 

Ha a tetőtérben keresztül haladnak a gerendák, illesszük be az enteriőrbe, hangulatossá, és romantikussá teszi a tereket.

 

By Nixa