sze. márc 27th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A színek hangulatra gyakorolt hatásáról számos tanulmány született már, épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen falfesték színek jelennek meg az otthonunkban. A minket körülvevő színek különböző érzéseket és hangulatokat váltanak ki belőlünk.

A falfesték színek csoportjai

festék színskála

Alapvetően két csoportot különböztetünk meg – hideg és meleg színek. A nevükből is látszik, hogy a hideg színek hűsítő, míg a meleg színek élénkítő hatással vannak ránk.

A leghidegebb szín a kék, és különféle árnyalatai. Meleg színek pedig a sárga és piros, valamint ezek keverékei.Ezen kívül erősségük alapján is csoportosíthatjuk a festéket. A pasztell árnyalatok nyugtatóak, ezért hálószobába vagy gyerekszobába ezek a legideálisabb választások.

Milyen színeket érdemes használni?

Egy északi fekvésű szobában, ahová kevés napfény jut be, érdemes melegebb színeket használni, míg egy napfényes nappaliba bátran választhatunk a kékesebb, szürkésebb árnyalatok közül.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a színek a tér érzetünkre is hatással vannak. A világosabb falak tágasabbnak mutatják a helyiséget, ezért kisebb terekhez ideálisak. Sötét falfesték színek inkább tágasabb helyiségben mutatnak jól, de lehetőleg ne minden fal legyen sötét. Sokkal modernebb hatást érhetünk el, ha kontrasztba kerülnek a sötét és világos falak. Ha két színt kombinálunk, olyanokat válasszunk ami közel áll egymáshoz (pl bézs és kávé)

A fehér festék tisztaságot sugall, ezért érdemes főként olyan helyiségben használni, mint pl fürdőszoba, vagy wc. Ha ragaszkodunk a fehérhez a lakás többi részében is, akkor érdemes keverni más színekkel, hogy melegebb hatást érjünk el, ne legyen az egész ház “steril”.

Ha festő szakemberre van szüksége, kattintson a linkre

https://www.fix24.hu/festo

Különösen fontos, hogy a gyerekszobába milyen színeket választunk.

https://www.fix24.hu/blog/mire-figyeljunk-a-gyerekszoba-kialakitasanal/

 

Összegzés:

Világos színek – fehér, sárga, világos zöld, és ezek árnyalatai

tágasabbnak mutatják a teret.

Sötét színek – sötétzöld, kék, barna, vörös, bordó, fekete és ezek árnyalatai

Nagy felületen, minden falon alkalmazva nyomasztóan hatnak ránk, és a teret is szűkítik.

Meleg színek – sárga, narancssárga, piros és ezek árnyalatai 

hűvös, kevés napfénnyel rendelkező helyiségebe ideális

Hideg színek – zöld, kék, lila és árnyalatai

meleg, napfényes helyiségekbe ajánlott

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/festek-tapeta-ragaszto/falfestek

By Nixa