pén. márc 15th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Ha festő szakemberre van szüksége, katt ide : https://www.fix24.hu/festo

 

Ha azt mondjuk festés, tapétázás akkor mindenkinek egy felfordulással, kosszal, és sok fáradsággal járó munkafolyamat jut eszébe, pedig egy kis tervezéssel, akár mi magunk is könnyedén kivitelezhetjük.

 

A festés előkészületei

Első lépésként tervezzük meg hogy milyen színeket szeretnénk. A festékboltokban már beszerezhetőek festékminták melyekkel próbát is végezhetünk, vagy színkártyák amik megkönnyítik a döntést.Egyes márkáknak saját applikációjuk van a tervezésre, elég csak a festendő fal felé irányítani telefonunkat és máris láthatjuk hogy mutatna az adott szín a helyiségben.Ezután írjuk össze hogy milyen eszközökre lesz szükségünk. Kérjük nyugodtan az eladók segítségét, abban is, hogy melyik festék lenne ideális, és hogy milyen mennyiséget javasol az adott m2-re.Rengeteg fajta festékből választhatunk, létezik csepegésmentes, extra fedő képességű vagy akár illatosított és mosható festék is. Utóbbi gyerekszobába vagy konyhába lehet ideális, ahol jobban ki van téve szennyeződéseknek.

Ezekkel a speciális termékekkel pénzt takaríthatunk meg, hiszen ha pl. a gyerek összefirkálja a falat, nem kell újra festeni, elég csak lemosni, a csepegés mentes festékeknek hála, pedig elkerülhetjük a munkával járó koszt is.

Milyen márkát válasszunk?

Márkák tekintetében a legnépszerűbbek a héra, dulux és platinum falfestékek, ezeknek az ára általában magasabb mint a barkácsáruházak saját márkás festékeinek, viszont egyáltalán nem biztos hogy jobb minőségűek.

Egy általános színes falfesték, a márkás és a márkátlan termékeknél egyaránt hozhat ugyanolyan fedési eredményt és élénk színeket, az OBI saját márkás beltéri falfestéke kifejezetten szép végeredményt garantál.

Festékek a felhasználás helye szerint

Beltéri falfestékek

Felhasználhatóságot tekintve általában bármilyen felületen használható, a legtöbb esetben tapétát és gipszkartont is festhetünk vele. A nagyobb márkák kínálatában (Pl. Polifarbe, Héra, Dulux) rengeteg színű és tulajdonságú festék érhető el, választhatunk matt vagy selyemfényű, mosható, vagy illatosított változatot is.Választhatunk hagyományos diszperziós falfestéket is, a kiszerelés miatt ennek a legkedvezőbb az ára, bár túlnyomó részben csak fehér színben érhető el. A színes festékek alá kitűnő választás, hogy még intenzívebb színt kapjunk végeredménynek, de aki fehér falakra vágyik annak is gazdaságos megoldás lehet.

Fontos hogy az adott festék melyik helyiségbe fog kerülni. Konyha és fürdőszoba esetében érdemes olyan típust választani, ami jól bírja a párás meleg közeget, és magas színtartó képességgel rendelkezik.Gyerek és hálószoba festésnél célszerű káros anyagoktól mentes változatot választani, ha nagyon prémium megoldásban gondolkozunk, akkor találunk olyan festékeket is melyek a bútorokból és falakból kipárolgó veszélyes vegyületeket is semlegesítik.

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/festek-tapeta-ragaszto/falfestek

Ha tapéta mellett dönt, az alábbi cikkben hasznos információkat olvashat a felrakásról.

https://www.fix24.hu/blog/tapeta-felrakas-hazilag-mire-figyeljunk/

Kültéri falfestékek

A kültéri, más néven homlokzatfestékek, rendkívül fontos szerepet töltenek be egy épület külső hibáinak elfedésében, valamint állagmegóvásában. A jó minőségű festékek megóvják az épületet a víztől és más szennyeződésektől.

A leginkább kültérre ajánlott a szilikon bázisú, vizes alapú festék. Kiválló fedőképességgel rendelkezik és ellenállóvá teszik az épületet. A szilikongyanta miatt magasan a legjobb víztaszítók, emiatt csak minimális csapadék tud a falba szivárogni.

Számos hagyományos nem szilikonos homlokzatfesték is rendelkezik páraáteresztéssel, ezáltal biztosítják a fal természetes szellőzését, ezért érdemes ilyet választani külső festésre, amennyiben olcsóbb alternatívát keresünk.

Ha azonban hagyományos meszes alapú festék mellett döntünk, mindenképp szót kell ejtenünk az előnyeiről és hátrányairól is. Ez a fajta festék könnyen felvihető és gazdaságos, mivel nem igényel speciális eszközöket. A mész természetes tulajdonsága hogy rendkívül jó fertőtlenítő és gombaölő hatással bír, viszont páradiffúziós hatása miatt csak megfelelően szigetelt felületen alkalmazható, továbbá a homlokzatfestékek közül a mészfesték bírja legkevésbé a fizikai igénybevételt.

https://www.praktiker.hu/search/index?keyword=homlokzatfest%C3%A9k&suggestionType=keyword

 

Festék típusok

Vízbázisú falfesték –  ahogyan a neve is mutatja a festék alapja a víz. Előnye, hogy kevésbé szagos, valamint nem lép reakcióba a levegőben lévő káros anyagokkal sem.

Egyszerűen felvihető, és gyorsabban szárad mint az oldószeres festékek.

A vízbázisú festékek közé tartoznak a diszperziós festékek, az enyves, valamint a zománc festékek.

Oldószer alapú festékek – olaj és gyanta keverékéből állítják elő. Lassan száradnak, és keményebb bevonatot képeznek mint a vízbázisú festékek.

Alapozó festékek – lezárják a felületet, ezáltal megakadályozzák hogy a fedőfesték mélyen beívódjon a falba. általában nyers vakolatra célszerű használni, lehetőleg a fedő festékkel megegyező márkájút.

Diszperziós festék – Gyorsan száradó, vízbázisú festék fajta, főleg beltéri falak és mennyezetek festésére alkalmazzuk. Vízzel hígítható, viszont kevés színben elérhető. (legtöbb esetben fehér színben, nagy kiszerelésben kapható)

Hagyományos festékek – ide tartoznak a mész és az enyves festékek. Festés után az így elkészült falak álltalában nem mosható.

 

Festés házilag

Ha úgy döntünk hogy belevágunk, és mi magunk festjük le a falakat, fontos tisztában lenni a megfelelő lépésekkel. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a festés egy szakmunka, ezért a legjobb eredmény érdekében érdemes szakemberre bízni a kivitelezését, de az ügyesebbek nyugodtan próbálkozhatnak, hiszen a legtöbb trükk könnyen megtanulható.

fal festés házilag

A festés lépései

  • Első lépésként ürítsük ki a festeni kívánt helyiséget. A nagyobb bútorokat toljuk a szoba közepére és takarjuk le akár több réteg fóliával is, hogy megóvjuk a szennyeződésektől. Érdemes a padlót is letakarni, mert a rászáradt festékfoltokat utólag nehezebb eltávolítani.
  • Ezután nézzük meg a falakat. Ha tapéta van a falon, de jó állapotban van, nyugodtan ráfesthetünk, ha viszont hólyagos, szakadt, vagy felpúposodott érdemes eltávolítani. Ezt egy spakli segítségével könnyen megtehetjük. Érdemes bevizezni a felületet, így könnyebb dolgunk lesz. Fontos megjegyezni hogy a tapéta leszedése sok kosszal és szeméttel jár, ezért érdemes már előre zsákokat bekészíteni a keletkező hulladéknak.
  • Ha festett felületet szeretnénk újra festeni, akkor csak a felületet kell megvizsgálnunk. A kisebb repedések és lyukak elfedésére használjunk javítótapaszt. Ezek előre kikevert, kifejezetten erre a célra gyártott paszták, és jelentősen könnyebb dolgozni vele, mint ha nekiállnánk glettelni.Szükség esetén használhatunk felület előkezelő anyagokat is, pl gombásodás, penészedés elleni szereket. Ha azonban a fal felülete nagyon sérült, és rossz állapotban van, akkor hívjunk szakembert hogy tökéletesen sima végeredményt kapjunk.
  • Ha a javításokat elvégeztük egy csiszolópapírral vagy kézi csiszológéppel dolgozzuk teljesen simára a felületet. Ezután távolítsuk el a konnektorok, kapcsolók burkolatait. Ha nem szeretnénk ezzel fáradni, akkor ragasszuk le őket.A kapcsolókon kívül fontos a szegélyek és ablak keretek, párkányok védelme is, ezért a ragasztószalag (tesa) itt is segítségünkre lehet.
  • Mielőtt nekifogunk a festésnek, olvassuk el a festéken lévő használati utasításokat, ha szükséges hígítsuk fel, és végezzünk próbafestést, hogy azt a színt adja e vissza a falon a festék amit elképzeltünk. Ha igen, akkor nekiállhatunk. A festést érdemes a sarkoknál és a nyílászárók kereteinél kezdeni. Ez a legaprólékosabb munkafolyamat, itt mindenképp célszerű ecsettel dolgozni. Ha kész vagyunk a problémásabb területekkel, nekiállhatunk festőhengerrel a nagyobb felületeknek. Fontos hogy a festéket egyenletesen oszlassuk el a hengeren, ebben segítségünkre lesz a festőtálcához kapcsolható rács.

Egyenletes mozdulatokkal vigyük fel a festéket, célszerű a mennyezettel kezdeni.

  • Ha végeztünk, jöhet a takarítás, a visszarendezés, és a gyönyörködés a szobában.

Ha mégis szakembert hívunk a festéshez, nem árt előre tájékozódni az árakról:

Festés árak :

https://www.fix24.hu/blog/festes-arak-2019-ben/

By Nixa