vas. márc 10th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A tapétázásról sokan azt gondolják, hogy rendkívül könnyen megvalósítható művelet. Egy szabályos falsíknál, ahol nincsenek ajtók, kapcsolók vagy ablakok ez nagyjából igaz is, de azért ennek a folyamatnak is vannak olyan részei, amire nagyobb gondot kell fordítani.

mintás tapéta a hálószobában

Mire figyeljünk tapéta vásárláskor?

Sajnos a gyártásnál előfordulhat, hogy azonos színű tekercseknél is vannak eltérések. Ez minimális, és alig észrevehető, de mivel minden gyártó más, érdemes egy márkából megvásárolni egy adott színű tapétát. Ha ez valamiért nem lehetséges (pl. a kiválasztott szín vagy minta nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben) akkor törekedjünk arra, hogy legalább egy falsíkon belül ne variáljuk a különböző márkák termékeit.

A tapéták tekercsben kaphatóak, és a korábbiaktól eltérően, már nem csak egyféle szabvány méretben állnak rendelkezésünkre, ezért olvassuk el a csomagoláson, hogy az adott tekercs milyen méretű. A leggyakrabban előforduló tapéta szélesség 53cm, de a trendek alakulása miatt, itt is megjelentek a szélesebb darabok. Ma már nem ritka hogy 75, vagy akár 1m széles tapétával is találkozunk. A nagyobb méretű tapéták előnye, hogy gyorsabban lehet haladni vele, kevesebb a problémás illesztés, viszont a felrakása gyakorlottabb embert kíván mivel a vágási veszteségre jobban oda kell figyelni.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyi tapétára lesz szükségünk?

A mennyiség meghatározásához, a falfelület konkrét szélességi és magassági méretéből kell kiindulni. Ha a szoba szélességét elosztjuk a tapéta szélességével, akkor megkapjuk hány csíkra lesz szükségünk. A tekercs hosszúságát a belmagassággal elosztva pedig megkapjuk, hogy egy tekercsből hány csík jön majd ki.Az ajtókat és ablakokat természetesen le kell vonni, de érdemes kalkulálni a kávák körüli tapétázás méreteit is.

A tapétát minden esetben vágni kell majd valahol, ezért érdemes előre tervezni, hiszen egy vékony csík kimaradása esetén, a beszabás sok bosszúságot okoz, mintás tapéta esetén pedig akár az egész összképet tönkreteheti, ha nem megfelelő csíkot illesztünk a falra.Érdemes plusz egy tekerccsel többet vásárolni, mert sajnos előfordulhat, hogy ha túl keveset veszünk, akkor már nem kapunk ugyanolyat. 

Tapétázás lépésről lépésre

A tapétaragasztó egy por állagú anyag, a kenhető állapotot víz hozzáadásával érhetjük el. Ehhez szükségünk lesz egy kisebb vödörre, vagy edényre, és a felvitelhez egy szélesebb ecsetre. A korábban leírtak alapján, számoljuk ki a szükséges tapéta csíkok mennyiségét, és kezdjük el méretre vágni a darabokat. A földön kiterítve (mintával lefelé) kenjük be a teljes felületét a ragasztóval, különös hangsúlyt fektetve a csíkok széleire. Ezután hajtsuk félbe a bekent csíkokat. ezzel a módszerrel 2-3 darabot is előkészíthetünk, és kellő ideig tudjuk áztatni a lapokat, így gyorsabban tudunk majd haladni a felrakással. A falhoz illesztést fentről lefeles haladva végezzük, közben egy tiszta ronggyal, vagy speciális tapéta simító eszközzel simítsuk ki alóla a levegő buborékokat. Konnektorok és kiálló részeknél egy éles késsel, vagy tapétavágóval tudunk korrigálni.

Egyszínű tapétáknál könnyebb dolgunk van, mintás daraboknál viszont figyelni kell a megfelelő összeillesztésekre, hogy folyamatos mintát kapjunk végeredményül. Ha az illesztés nem lett tökéletes az alsó vagy felső részeken, egyszerűen korrigálhatjuk a hibát bordűrcsík felhelyezésével. Fontos, hogy ezt csak a tapéta száradása után helyezzük a falra. 

tapéta tekercs, felhelyezés előtt

Hol merülhet fel probléma a felrakásnál?

Mint azt korábban említettük, a tapéta felrakásnál a kritikus pontok az ablakok környéke, az ajtók és fűtőtestek melletti rész, de akár egy sarok, vagy konnektor is nehezíti a munkát.Ezeknek a helyeknek a tapétázására persze megvannak a megfelelő fortélyok, mi most a sarkokat vesszük példaként. 

A sarkoknál leggyakrabban felmerülő probléma, hogy szinte sosem tökéletesen egyenes. Ha a tapétacsíkok ennél a pontnál érnek össze, akkor bizony előfordulhat, hogy elég látványos lesz az illesztéseknél eredő hiba. 

Ebben az esetben másképp kell eljárnunk. Legegyszerűbb, ha a tapétát áthajtuk a problémás sarkon. Belső sarkoknál az áthajtásra 1-2 cm-t kell pluszban számolni, vastagabb tapétáknál pedig 7-8 cm-t célszerű ráhagyni. Az utolsó tapétacsík és a sarok távolságához mérten számoljuk a ráhagyandó részt. A külső sarkoknál hasonlóan kell eljárnunk. Ha a sarkok nagyon egyenetlenek, akkor a tapétán gyűrődések keletkezhetnek. Ezen bevágással segíthetünk, vagyis a tapéta szélén úgy kell apró vágásokat ejteni, hogy az átlapolásnál a következő csík ezt elrejtse. 

A leggyakoribb hibák

Gyűrődések felhelyezéskor

Ez a hiba jellemzően akkor fordul elő, ha túl sok tapéta ragasztót kenünk egy tapéta csíkra. Amennyiben nem tudjuk a falra helyezés után teljesen egyenesre simítani, akkor érdemes leszedni, és újat felhelyezni.

Légbuborék megjelenése

Ha a felrakást követően látjuk, hogy valahol nem volt tökéletes a simítás, a tapétát fel kell emelni, majd óvatosan visszahelyezni, és újra elsimítani. 

A minta elcsúszása

Ebben az esetben a tapéta lapot el kell távolítani, és újra a mintához kell illeszteni. Figyelni kell, hogy a tapétát ne áztassuk túl, mert ez a tapéta nyúlását eredményezheti, ami a minta elcsúszásához vezet.

Ragasztó kerül a tapéta “színére”

Ez az egyik leggyakrabban előforduló hiba, különösen ha mi magunk tapétázunk. Fontos, hogy a ragasztót azonnal eltávolítsuk a felületről, a tapéta típusától függően száraz vagy nedves ronggyal. Bizonyos tapéta típusoknál (pl selyem) nagyon óvatosnak kell lennünk a ragasztó felkenésekor, ugyanis az ilyen kényes anyagokról nem tudjuk maradéktalanul eltüntetni a ragasztót.

Szétnyíló illesztések

Általában a túl gyors száradás miatt létrejövő zsugorodás miatt fordul elő ez a probléma. Egyszerűen elkerülhetjük, ha a száradás alatt nem csinálunk nagy huzatot és kerüljük a helyiség túlfűtését.

A tapétázott felület a száradást követően nem egyenletes

Ez a hiba minden esetben a nem megfelelő előkészítés miatt van. A korrekcióhoz a teljes felületen el kell távolítani a tapétát, és a hibák javítása, glettelése után tudjuk ismét felhelyezni. Ezért fontos, hogy a tapétázás előtt megfelelően előkészítsük a falakat is.

A száradás után csörög-zörög a tapéta

Ha kezünkkel végig simítjuk a felületet, és a papír gyűrődéséhez hasonló hangot hallunk, akkor bizony, rosszul ragasztottuk fel a tapétát. A hiba a ragasztóban keresendő, vagy túl vizeztük, vagy rosszul választottuk meg a ragasztó típusát. A javítás sajnos csak a tapéta eltávolításával és újra felrakásával lehetséges.

Ha inkább profikra bíznánk a tapétázást:

https://www.fix24.hu/festo

nappali csíkos tapétával

 

Tippek a tökéletes végeredményhez

  • Ha a falakon korábban is tapéta volt, érdemes az új réteg előtt eltávolítani, mivel a ragasztó felnedvesítheti a régit, így az újjal együtt könnyen leválhat.
  • A régi tapétát könnyű eltávolítani. A felületet alaposan fel kell áztatni,ehhez segítségünkre lehet egy kézi permetező vagy egy egyszerű szivacs is. Fontos hogy ne essünk túlzásba és ne ússzon vízben a fal. Ezután a régi tapétát óvatosan kezdjük lehúzni. Azokon a területeken, ahol nem jön le magától a régi tapéta, használjunk spaklit/glettelő kanalat, de figyeljünk rá, hogy a falat ne sértsük meg.Az új réteget a fal teljes száradása után kezdhetjük el felrakni.
  • Rengeteg féle tapéta közül válogathatunk az üzletekben, melyekkel felfrissíthetjük a szobák kinézetét. A nagy mintás darabokat nagyobb terekben érdemes használni, mivel optikailag összenyomják a helyiséget. A kaotikus hatás elkerülése érdekében, az ilyen tapétákat érdemes csak egy falon alkalmazni, így igazán modern végeredményt kapunk.

https://www.praktiker.hu/epitkezes-lakasfelujitas/festek-tapeta-ragaszto/tapeta

 

By Nixa