sze. márc 20th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A falusi csok 2019 július 1-tól vehető igénybe, és hatalmas segítséget jelent a családoknak.

Igényelni a már meglévő vagy a tervezett gyermekek után lehet.

De mennyi pénzt ad az állam, és mik az igénylés feltételei? Cikkünkben a legfontosabb tudnivalóknak jártunk utána.

falusi csok

Általános tudnivalók

A falusi a csok olyan 5000 főnél kevesebb lakosú településeken elérhető, ahol a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. A kapott összeg felhasználható használt lakás vásárlásra vagy bővítésre, valamint korszerűsítésre is.

Fontos, hogy használt lakás vásárlásra abban az esetben igényelhető a támogatás, ha az igénylő a kérelemben a lakás korszerűsítésére, bővítésére, vagy ezek együttes megvalósítására is igényli a kedvezményt.

Ha támogatásból nem valósulnak meg a szerződésben foglalt munkálatok, akkor az igénylő a folyósított kedvezményt, beleértve a lakásvásárlásra számított összeget is, a folyósítás napjától számított késedelmi kamattal növelten köteles visszafizetni.

Milyen összeg vehető fel?

egy gyermek esetén legfeljebb 600.000-Ft

két gyermek esetén legfeljebb 2.600.000-Ft

három vagy több gyermek esetén legfeljebb 10.000.000-Ft

 

A vásárlásra megállapított összeg nem haladhatja meg a fenti összegek 50%-át, ezen kívül a lakás vételára legfeljebb 20%al lehet magasabb mint a hitelintézet által megállapított forgalmi érték.

 

Fontos tudni, hogy a megvásárolt ingatlanban kizárólag a támogatott személyeknek lehet tulajdonjoga. Házastársak/élettársak esetén mindkét félnek bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

A támogatásra való jogosultságot nem érinti ha az igénylő halála esetén egyenes ági rokon, házastárs vagy élettárs szerez tulajdonjogot.

Amennyiben a kérelem benyújtása előtt kiskorú gyermek szerez tulajdonjogot, akkor a másik szülő, gyám, vagy örökbefogadó szülő mellett, a gyámhatóság rendelkezésének megfelelően a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.

 

Mi van, ha korábban már felvettük a hagyományos CSOK-ot?

 

A falusi CSOK ebben az esetben is igényelhető. Ilyenkor a támogatás összege

 

egy gyermek esetén maximum 300.000-Ft

két gyermek esetén maximum 1.300.000-Ft

három vagy több gyermek esetén maximum 5.000.000-Ft

 

Ilyenkor ugyanazon gyermek után igényelhető a fenti összeg, anélkül, hogy a korábban kapott CSOK összege levonásra kerülne az összegből.

Mire használható fel a kedvezmény?

 

  • fürdőszoba létesítése olyan ingatlanban, ahol nincs ilyen helyiség
  • víz,gáz,csatorna, és elektromos közmű szolgáltatás bevezetése, valamint a külső hálózatok kiépítése
  • központi fűtés kialakítása és cseréje, ide értve a megújuló energiákat is.
  • épület szigetelése (hő,hang, és vízszigetelés)
  • külső nyílászárók cseréje 
  • tető cseréje, felújítása,szigetelése
  • kémény építés és korszerűsítés
  • belső tér felújítása (burkolatok cseréje, galériaépítés, belső elektromos és vízhálózat csere, fürdőszoba és wc felújítása, konyha felújítása)
  • a lakással azonos ingatlan nyilvántartási számon található melléképület felújítása, valamint kerítés építése (a költségek maximum 30%-ig)
  • a korszerűsítéshez kapcsolódó helyreállítási munka (a költségek maximum 20%-ig)

 

A korszerűsítésre felvett összegből több munkálat elvégzése is támogatható.

Fontos, hogy az ingatlanon nem lehet haszonélvezeti jog, ebben az esetben ugyanis a kedvezmény nem igényelhető.

Milyen ingatlanra igényelhető a kedvezmény?

A kérelem benyújtásakor az igénylőnek vállalnia kell, hogy az ingatlan legkésőbb a korszerűsítés után az alábbi feltételeknek meg fog felelni.

 

Rendelkeznie kell:

 

  • Legalább 12m2-t meghaladó lakó és főző helyiséggel. Amennyiben ez nincs, legalább 4 m2 alapterületű főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű helyiséggel, vagy térbővülettel.
  • közműves villamosenergia szolgáltatással
  • egyedi fűtéssel
  • közműves szennyvíz elvezetéssel, vagy ha a településen ez nem megoldott, akkor egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy egyedi zárt szennyvíztárolóval.
  • közműves ivóvízzel, vagy ha a településen ilyen nincs, akkor ivóvíz minőségű vizet biztosító kúttal.

 

Olyan épületnél, ahol építési engedély vagy bejelentett építési tevékenység az előírás, a kapcsolódó dokumentumokat az első részfolyósítást megelőzően kell benyújtani.

 

fontos, hogy a felújítási és korszerűsítési munkálatokat, a szerződés megkötésétől számított 3 éven belül teljesíteni kell, melyet a hitelintézet helyszíni szemlét követően állapít meg.

Amennyiben vállalt gyermekek után igényeljük a kedvezményt, a határidők a korszerűsítési munkákat a hitelintézet által történő megállapítástól kell számítani.

Mikor nem vehető igénybe?

Külterületi lakásoknál azokban az esetekben nem vehető igénybe a támogatás, ha korábban „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” megnevezésű felhívás, továbbá valamely Tanyafejlesztési Program előirányzat keretében nyújtott támogatás igénybevételének feltételeiről szóló miniszteri rendelet vagy pályázati felhívás szerinti támogatás keretében, vagy korábban ilyen támogatásból kerültek megvalósításra, amennyiben az azokkal kapcsolatos, a támogatói okiratban vagy támogatási szerződésben foglalt fenntartási, üzemeltetési kötelezettség még fennáll.

Mi minősül bővítésnek?

Bővítésnek minősül, a meglévő épület vagy épületrész átalakításának kivételével

  • a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakóhelyiséggel történő bővítése, beleértve a tetőtér beépítést is.
  • lakás létrehozása emeletráépítéssel, vagy tetőtér beépítéssel, ha ezáltal nem jön létre két önálló albérletként nyilvántartott lakás.

 

Bővítéssel a lakás hasznos alapterületének el kell érnie a következőket

 

egy gyermek esetén 40m2

két gyermek esetén 50m2

három gyermek esetén 60m2

négy vagy több gyermek esetén pedig a 70m2-t

 

A bővítési kötelezettséget az utolsó rész folyósítást követő 90 napon belül teljesíteni kell.

Eddig kell bemutatni a lakcímet igazoló lakcímkártyát is.

 

Az igénybe vett támogatás visszafizetésének felfüggesztésére csak akkor kerülhet sor, ha az igénylő bizonyító erejű magánokiratba foglalva kijelenti, hogy újabb igényét kistelepülésen lévő ingatlannal elégíti ki.

Kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a falusi CSOK-hoz kapcsolódóan 3%os kamatú államilag támogatott hitel is igényelhető. 

A hitel összege itt is, mint a CSOK esetében a gyermekek számától függ.

 

két gyermek esetén maximum 10.000.000-Ft

három vagy több gyermek esetén pedig maximum 15.000.000-Ft

 

Korszerűsítésre vagy bővítésre pedig az alábbi kamattámogatott hitel vehető fel

 

két gyermek esetén maximum 5.000.000-Ft

három vagy több gyermek esetén pedig maximum 7.500.000-Ft

 

Az otthonteremtési hitelre nem jogosult a támogatott, ha a kérelem benyújtását megelőzően már otthonteremtési kamattámogatást vett igénybe.

 

Mely gyermekek után igényelhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK az alábbi (az igénylővel közös háztartásban élő) gyermekek után igényelhető

 

  • Fiatal házaspárok esetén, a meglévő gyermekek számától függetlenül, legfeljebb két gyermek vállalása esetén
  • Az igénylő vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermeke után, amennyiben a gyermek a 25. életévét még nem töltötte be, vagy a 25. évét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag egy év alatt sem fog megszűnni.

 

Ki igényelheti a kedvezményt?

  • magyar állampolgárok, vagy kereső tevékenységük alapján egy más állam TB rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással bizonyítani tudja. 

 

  • Fontos, hogy a falusi CSOK kizárólag már meglévő, vagy vállalt gyermek után vehető igénybe. Azok a házastársak, élettársak vagy egyedülálló személyek igényelhetik. Vállalt gyermek után kizárólag házaspárok vehetik igénybe a támogatást, abban az esetben ha legalább az egyik fél 40 év alatti.

 

  • A legtöbb lakossági hitelhez hasonlóan a falusi CSOK-ra csak azok a személyek nyújthatnak be igénylést, akik büntetőjogi felelősségét a bíróság nem állapította meg, vagy a hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesültek.

 

  • Az igénylőnek köztartozás mentesnek kell lennie.

 

TB biztosítottsággal kapcsolatos tudnivalók

  • Legalább az egyik igénylőfélnek 30 napnál nem régebbi okirattal igazolnia kell, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában legalább egy éve (maximum 30 nap megszakítással) folyamatosan biztosított.

 

3 vagy több gyermek esetén az alábbi TB jogviszony szükséges

Az igénylő pár legalább egyik tagjának a korábban leírtakhoz hasonlóan, egy 30 napnál nem régebbi okirattal igazolnia kell, hogy legalább 2 éve folyamatosan biztosított (maximum 30 nap megszakítással)

Amennyiben az egyik fél felsőoktatásban tanul vagy közfoglalkoztatott jogviszonyban foglalkoztatott, magánokiratba foglaltan nyilatkoznia kell a tanulmányairól vagy a foglalkoztatásról.

Lehetőség van arra, hogy a magyar állampolgár igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – ha a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül biztosítottá válik.

 

Mikor nem veszik figyelembe a TB biztosítottságot?

  • A TB jogviszonyra vonatkozó előírást abban az esetben nem kell figyelembe venni, ha az igénylő az illetékes járási hivatal határozata alapján otthongondozási, vagy ápolási díjban részesül.

Egyéb fontos feltételek

  • A kérelmet megelőző 5 éven belül az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön visszafizetésre jogerősen nem kötelezték.

 

  • Az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa, valamint gazdálkodó szervezet esetén az eladónál a vevő nem rendelkezhet cégtulajdonnal.

 

  • Lakás vásárlása esetén a vételár, lakáscsere esetén a vételár-különbözet legfeljebb 10%-át készpénzben, a fennmaradó fizetési kötelezettséget az eladó által megjelölt – a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben meghatározott – fizetési számlára vagy pénzügyi intézmény által vezetett, kölcsöntartozást nyilvántartó technikai számlára teljesíti.

 

Az igénylő és az a gyermek, akire tekintettel a falusi CSOK folyósításra került, a folyósítástól számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen kell laknia kivéve az alábbi eseteket:

 

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik
  • a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik

 

  • ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik

 

  • ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt

 

  • a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a támogatott személy lakásában lakik
  • a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti

 

  • a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik 

 

  • a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik.

By Nixa