Informatikus- Rendszergazda - kérdés és válasz

Milyen operációs rendszert érdemes használni manapság ? (Windows, linux, Mac )

Tegye fel kérdését Ön is Ajánlatot kérek Informatikus- Rendszergazda szakmában
Varga Sebastian 2018.10.19
Milyen operációs rendszert érdemes használni manapság ? (Windows, linux, Mac )
Varga Sebastian 2018.10.19

Ez sokmindentől függhet, leginkább az befolyásolja mennyi pénzt szánsz rá és hogy mennyire értesz a számítástechnikához. A legelterjettebb a windows, szinte mindenki ezt használja, ára viszont ha nem új géppel együtt veszed, elég borsos, kb. 50ezer FT. Régi verziót már nem érdemes venni, a Windows 10 elég jó lett (szvsz), bár sokan használnak még windows 7-et sőt XP-t is. Ezeknek a támogatása már bizonytalan, ezért a vírusok és sebezhetőségek védelmében is érdemes a legfrissebb verziót használni. A "tört", nem legális verziót sem javaslom, mivel a hack-elés miatt nem garantálható annak biztonsága. Windows-on egyébként mindenképp érdemes vírusirtót és tűzfalat használni, mert a legtöbb kártevőt erre az operációs rendszerre készítik. Akárcsak a legtöbb játékot is, tehát ha játszani is akarsz főleg komolyabb AAA címekkel, akkor a windows az elsődleges választás.
OSX (Macintosh) operációs rendszert csak Apple géppel együtt tudsz használni, más eszközön nem megy (vagyis nagyon bonyolult módon meg lehet oldani, Hackintosh -nak hívják, de ez igazi kihívás). Ez egy unix alapú oprendszer, eléggé más mint a windows, kevesebb program van is rá, fejlesztők, grafikusok és akik nem akarnak problémát a géppel előszeretettel használják. Kevésbé van kitéve a vírustámadásoknak is.
A végére hagytam a Linuxot, ami bár asztali gépen kevésbé elterjedt, de érdemes tudni, hogy az internetet kiszolgáló szerverek nagy részén ez fut, valamint az android mobi loperációs rendszer alapja is linux. Számítógépeken, laptopokon ritkábban találkozunk vele, bár olcsóbb gépekhez előszeretettel adják, mivel ingyenes, viszont mára már eléggé jól használható. A steam-nek köszönhetően egyre több játék is fut linux alatt, a vírus probléma pedig alig ismert - használata viszont picit bonyolultabb, mint a windows vagy OSX rendszereké, igényel némi tanulást, megszokást. Ettőől függetlenül akinek nincs szüksége kimondottan windows-os programokra (pl office,könyvelési program) annak teljes mértékben megfelel.

Pádár Zsolt 2018.11.08

Nekem a windows 7 teljesen bevált, nem tudom érdemes-e ezt túlgondolni.

Farkas Dániel 2019.01.30

Szerintem a Windows 10 az elég jó lesz aki teheti az azt használja!

Czobor Attila 2019.05.10

Ilyen sorrendben :D

Jankovich Oszkár lakberendező 2019.08.22

A Linux nem operációs rendszer, hanem egy rendszermag típus. Ez csak azért érdekes, mert Linuxból legalább 500 féle külön-külön operációs rendszer (úgy hívják: "disztribúció", magyarul "kiadás" /akár egy könyvnek a kiadása/, vagy "terjesztés") létezik, ezek hol jobban, hol kevésbé hasonlítanak egymásra.

Az 500-ból van vagy 10 féle, amelyik széles körben, laptopon és asztali gépen is (tehát nemcsak szerver gépeken) elterjedt, közösségi alapon támogatott, ingyenes, kiszámíthatóan és ütemezetten fejlesztett rendszer, ilyen az Ubunu, a Fedora, vagy az openSuse.

Több mint két évtizede használok különböző Linux rendszereket otthoni célokra. A Windows-hoz képest nagy előnye, hogy átláthatod, ha akarod, megismerheted, ha azt szeretnéd és kitartó vagy. Nincsenek elrejtett funkciói, nincsenek a tudtodon kívül elinduló, saját "akciói", kikapcsolhatatlan önálló telepítései, nem akkor csinál más valamit, amikor éppen dolgozni szeretnél vele. A telepítése (pl. az Ubuntué) már sok helyen alaposan le van írva magyarul is, megtalálható, a nagy Linux rendszerek ugyanúgy teljesen jól működnek magyar változatban is, mint a W. 

Hétköznapi használatra (böngészővel internetezni, írni, rajzolni, zenélni, zenét hallgatni, filmet nézni, stb.) a Linux rendszerek ugyanolyan jók, vagy sok esetben jobbak (kevésbé körülményesek), mint a W (általában több fájlformátumot ismernek fel). De a megszokott windowsos programok (kevés kivételtől eltekintve, mint a böngészők, vagy a LibreOffice irodai csomag) nem telepíthetőek Linux rendszerekre, hanem ugyanarra a célra sok más program használható.

Általánosságban elmondható, hogy egyetlen dologban gyengébbek a Linux rendszerek, mint a W., ez pedig a grafikai meghajtó hardware-ek irányítása. Ennek az az oka, hogy a hardware gyártók nem az ingyenes Linuxokhoz, hanem a nekik fizető W-nak fejlesztenek meghajtókat, drivereket. Ezért előfordulhat egy-egy gépen (ma már ez a ritkább eset), hogy a legújabb grafikai funkciók egyike vagy másika nem működik a Linux rendszer alatt, ez főleg játékokat, mérnöki tervezői alkalmazásokat érinthet.

Válaszolok
Válasz adásához lépjen be
Bejelentkezés vagy Regisztráció

Kapcsolódó kérdések

Festő (15)Kőműves (15)Villanyszerelő (13)Hidegburkoló (11)Tetőfedő (8)Klímaszerelő- Hűtéstechnikus (5)Vízvezeték szerelő (5)Hőszigetelés (5)Generálkivitelező (4)Ablakos (4)Festő munkák (4)Asztalos (3)Duguláselhárító (3)Gipszkartonos (3)Redőnyös (2)Takarító (2)Kútfúrás (2)Kerti munka (2)Kozmetikus (1)Jóga oktatás (1)Kertész (1)Manikűrös (0)Kutyasétáltató (0)Költöztetés (0)Grafikus (0)Esküvői sminkes (0)Személyi edző (0)Biztonságtechnika (0)Vőfély (0)Háztartásigép szerelő (1)Programozó (0)Esküvői fotós (1)Pszichiáter (0)

Összes szakma
Chat