szo. márc 9th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A TETŐTÉR-BEÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

A tetőterek kialakításánál a következő általános szabályokat minden körülmények között be kell tartani.

Tetőtér-beépítés általános szabályai

  1. A gipszkarton építőlemezt nem szabad közvetlenül a szarufához illetve a fogópárhoz csavarozni, mindig szükséges az állítható kengyelek (vízszintes felületen esetleg direktfüggesztő) közé elhelyezett horganyzott acél CD-profilváz vagy a cserépléc, amelyhez a gipszkarton csavarozható. A kengyelek helyett más megoldás (pl. beállító csavar) alkalmazása nem elfogadható.
  2. A vízszintes és ferde síkon a CD-profilok maximális tengelytávolsága 40 cm (125 cm széles gipszkarton lapok esetében 41,6 cm), míg a függőleges térdfal és válaszfal esetében 60 cm (62,5 cm).
  3. Ferde tetősík kitűzésekor sohasem a szarufákhoz, hanem a vízszintes és függőleges síkhoz kell igazodni. A jól kitűzött tetőtérben a függőleges és ferde síkok találkozása vízszintes egyenes.

Térdfal szerelés
  1. Amennyiben a tetősíkok megépítése után szabadon álló szerelt térdfal készül, a térdfal felső síkjához a ferde síkban profilnak kell kerülnie.
  2. A hőszigetelésnek a szarufák közötti távolságot mindenhol teljesen ki kell töltenie, ezért a szigetelőanyagot a szarufák közti távolságnál mindig 1-2 cm-rel hosszabbra kell vágni. Ha a szigetelőanyag több rétegben kerül elhelyezésre, közöttük nem maradhat hézag, egyik réteget a másiknak neki kell tolni.
  3. Amennyiben a szigetelőanyag nem szorul be a szarufák közé, akkor gondoskodni kell annak rögzítéséről (például drótozással).
  4. Ha a szarufa alsó síkja alá olyan vastagságú hőszigetelést kell elhelyezni, hogy a leghosszabb szárú állítható kengyel mérete sem elegendő, akkor a szarufák alá lécet, esetleg pallót kell szerelni.
  5. Téli időszakban csak abban az esetben szabad szigetelést rakni, ha a párafékező réteg is azonnal elhelyezésre kerül, ellenkező esetben a hőszigetelésben lecsapódhat a pára, átnedvesítheti azt.
  6. A CD- és UD-profilokból álló tartószerkezet építése csak azután következhet, hogy a szigetelés a vízszintes és a ferde síkban is elhelyezésre került.
  7. Az UD-profilok hátuljára a felszerelés előtt minden esetben csatlakozó szivacscsík kerül.

A profilváz után
  1. A profilváz elkészülte után a szerkezetre kötelezően párazáró fólia kerül. A fóliának a teljes felületet hézag-, gyűrődés- és szakadásmentesen be kell borítania. A fóliát az oromfalaknál az UD-profilra is rá kell ragasztani, sőt, kis mértékben le kell hajtani az oromfalra. Szélét a gipszkarton építőlemez el fogja takarni. A fólia toldását a fólia gyártójának előírásai szerint átlapolással kell elvégezni. Fokozott légzárási követelmény esetén a fóliát az UD-profillal kell az oromfalhoz szorítani.
  2. A gipszkartonozás során a csavarok távolsága a vízszintes és a ferde síkban egyaránt legfeljebb 17 cm, függőleges síkban legfeljebb 25 cm lehet. 40 cm-nél keskenyebb csíkokat beépíteni tilos!
  3. A tetőtér szerkezeteinél (vízszintes és ferde sík) hézagerősítésre kizárólag papír hézagerősítő szalag alkalmazható.
  4. Az eltérő szerkezeteket (például a tetősíkot és a függőleges oromfalat) a hézagolás során nem szabad összeglettelni, mert az eltérő szerkezetek eltérő mozgásai miatt rövid időn belül csúnya repedések alakulnak ki. Helyette irányított repedést vagy árnyékfugát kell kialakítani.

tetőtéri szerkezetek általános beépítési sorrendjeA tetőtéri szerkezetek általános beépítési sorrendje

  1. Vízszintes felület – a fogópárok vagy torokgerendák alatt
  2. Ferde tetősík – a szarufák alatt
  3. Szerelt térdfal
  4. Válaszfal
  5. Padlóborítás – Rigidur szárazpadló

A beépítési sorrend különleges követelmények (pl. hanggátlási igény miatt a válaszfalat a szarufáig fel kell vinni) vagy esetlegesen választott más technológiájú szerkezetek függvényében változhat. Amennyiben például szárazpadló helyett aljzatbeton (ha az épület statikailag alkalmas rá) vagy öntött esztrich készül, akkor az aljzat elkészítése – mivel nedves technológia – megelőzi az összes többi szerkezet megépítését.

Ha árajánlatot szeretne kérni tetőtér beépítéssel kapcsolatban, akkor kattintson IDE

Ha tetőtér beépítéshez építőanyagot keres akkor kattintson IDE

 

By zorro