csü. márc 14th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Ha egy kisgyereket megkérünk, hogy rajzoljon le egy házat, biztos nem hagyja le róla a kéményt. Rendkívül fontos eleme ez a háznak, aminek felújítás előtt, vagy építkezésnél is érdemes utánaolvasni hiszen nem csak a tartósság és az esztétikum miatt fontos, hogy milyen kéménye van egy épületnek, de számos veszélyt is rejt magában ami miatt tisztában kell lenni néhány dologgal.

Milyen típusú kémények vannak?

gáz fűtés kéménye

Otthonunk leginkább igénybe vett szerkezeti eleme, melyen az égéskor keletkező gázokat vezetjük ki, és az égéshez szükséges friss levegőt engedjük be rajta. Típusai szerint lehetnek egy és többhéjúak, fajtájuk szerint azonban három típusra bonthatjuk őket.

Szerelt kémény

Ezt a típusút csak akkor válasszuk, ha a meglévő falazott kémény már nem alkalmas a biztonságos égéstermék elvezetésére, vagy ha új helyre kerül a gázkészülék, és nincs a közelben felhasználható kémény. A szerelt kémények kettős falú, egymásba illesztett fémcsövek. A hőszigetelést és a béléscsöveket valamilyen fém anyaggal veszik körül, amely a kémény szilárdságát/merevségét adja.

Nyílt égésterű rendszerek (gravitációs)

Ez lehet egy vagy több héjú szerelt vagy egy kibélelt falazott kémény. Ez egy nyitott égésterű gázkészülék, melynek működéséhez a szükséges levegőt és az oxigént a helyiség levegőjéből nyerik. Emiatt mindig biztosítani kell a légellátást, amit általában légcserével történik.

Zárt égésterű rendszerek (turbós)

A zárt égésterű gázkészülékek jelenleg a legbiztonságosabbak, mert az égés teljesen el van zárva a lakótértől. Az égéshez szükséges levegőt a szabadból szívják be egy külön rendszeren keresztül.
Ezeknél a fűtési rendszereknél nem a hagyományos épített kéményekkel történik a keletkező károsanyag elvezetés, pl a kondenzációs kazánok esetében egy speciális vékony kéményt alkalmaznak.
Természetesen, ha esztétikailag nem illik bele a házunk megjelenésébe, akkor körbeépíthető akár téglával, vagy egyéb anyaggal, így hagyományos megjelenést kölcsönözhetünk neki.
Központi fűtések kéményei esetén a kürtő keresztmetszetét és magasságát a kazánoktól függően pontos méretezéssel a központi fűtést tervező épületgépész határozza meg. Központi fűtés falazott szerkezetű kéményének legkisebb kürtőmérete 25×25 cm, legkisebb falvastagsága pedig 1 tégla méret. A hőtágulás okozta repedések elkerülése céljából a kéményt egyéb épületszerkezetekkel összeépíteni nem szabad.

Szükség van e a kémény felújításra használ ingatlan esetén? Kell e ehhez bármilyen engedély?

hagyományos kémény
Apró kémények esetén, mint pl egy kerti kemence, vagy sütő, természetesen nem kell engedélyt kérnünk, szabadon építhető.
Nem kell építési engedély már meglévő építményben, lakás-átalakításkor az alapozást nem igénylő új kémény építésekor, ha az építés nem jár az épület tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével. Sőt 2017. január 1-től a tartószerkezet esetleges átalakításának szükségessége miatt sem kell már építési engedélyt kérni.
Szabadon építhető még bármilyen új, önálló kémény 6m-es magasságig, efölött azonban már szükség van építési engedélyre.

Felújítás:

Minden minden felújítási munkálat előtt, itt is elmondható, hogy a korszerű mindíg jobb.Egy modern kémény nem csak biztonságosabb, de jóval gazdaságosabb is, mivel növeli az égés hatékonyságát.
Fontos, hogy minden esetben tűzbiztosnak, hőszigeteltnek, és savállónak kell lennie emellett fontos a hosszú élettartam is.A hagyományos kiméretű téglából készült kéményeket, melyek leginkább a vegyestüzelésű kazánok, kandallók és cserépkályhák esetében fordulnak elő, nem feltétlenül szükséges korszerű elemes kéményre cserélni, de mindenképp át kell nézni, hogy bizonságosan alkalmazható e. Erre azért van szükség, mert az évek során az égéskor keletkező gázok szerkezetileg is gyengíthetik a kéményt, ami akár be is omolhat, valamint a keletkező lerakódások könnyen komoly tűzkárt okozhatnak. Erről később bővebben is írunk.
Gázkazánok esetében érdemes a falazott kéményt béléscsővel kibélelni. Ez többféle lehet, műanyag, alumínium, kerámia, vagy rozsdamentes acél.Célszerű az acél bélést választani, a gáz és olajtüzelésű kazánoknál ez a legelterjedtebb, mivel ennek a leghosszabb az élettartama.
Ha szakemberre van szüksége a kémény felújításhoz

Miért lehet veszélyes egy kémény? Hogya tartsuk karban?

kémény karbantartás

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, a fa és a szén nem ég tisztán, mivel égésük közben számos szennyezőanyag szabadul fel, melyek a kémény falán rakódnak le. A fa égésekor pl. számolnunk kell a kreozont nevű anyaggal, ami olajos, fekete anyagként marad a kényény belső felén a fa égésekor. Ez a lerakódás amellett hogy nagyon gyúlékony, magától nem is kopik le, tehát időnként szakszerűen el kell távolítani.
Az égéstermékeken kívül más anyagok is lerakódhatnak. Egy kürtőfedél nélküli kéménybe pl. könnyen befújhat a szél apróbb törmelékeket (leveleket, gallyakat), de a madarak is teleszemetelhetik a kürtőt. Bár a kémények tűzálló anyagból készülnek, a bennük lévő lerakódott kreozot, korom, kátrány könnyen meggyulladhat, ha a kémény felhevül. A hőmérséklet a kéményben néhány perc alatt elérheti az 1000 Celsius-fokot. A felhalmozódott korom és kátrány az alulról felszabaduló hő hatására áthevül és meggyullad. A kéménytüzek eleinte hangos pattogással kezdődnek, majd mély mennydörgéshez hasonló hangot adnak ki. Ilyenkor a kémény már könnyen megrepedhet, felforrósítva a ház szerkezeti elemeit, ami miatt a gerendák akár ki is gyulladhatnak, ami katasztrófához vezet.
Rendkívül fontos, hogy ha ilyet észlelünk, azonnal hagyjuk el a házat és értesítsük a tűzoltókat, mivel az ilyen jellegű tüzet nem lehet házilag eloltani.Emiatt érdemes minden fűtési szezon előtt ellenőriztetni a kéményeink állapotát, de aktív használat, vagyis kizárólag vegyestüzelésű kazánnal, vagy kandallóval történő fűtés esetén, egy fűtési szezonban kétszer is szükség lehet szakembert keresni.Sokan esnek abba a hibába, hogy fütés kezdetén jut eszükbe az ellenőrzés, viszont ilyenkor a szakemberek többnyire be vannak már táblázva.
Gondoskodjon kéménye karbantartásáról már ősszel.


Csempe, parketta, festék? Itt mindent megtalál – fix24 bolt – Kattintson ide!

By Nixa