hét. márc 11th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ?
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Építkezéskor vagy felújításkor a ház mellett a kertre is érdemes nagy figyelmet fordítani. Egy szép kerthez elengedhetetlen egy jól megválasztott térkő. Az alábbiakban összefoglaltuk a térkövezés legfontosabb tudnivalóit.

 

Ha térkövező szakemberre van szüksége, kattintson ide : https://www.fix24.hu/terkovezes

Térkövezés vagy beton?

Bár a beton járda és beálló árban kedvezőbb, esztétikai szempontból és tartósságát tekintve is sokkal jobb választás a térkövezés. A betonozással ellentétben, térkőből rengeteg szín és forma elérhető a piacon, ezért teljesen a ház stílusához tudjuk alakítani a járdákat, kocsibeállókat is. Jellemzően jóval tartósabb megoldásról beszélünk mint a betonozás esetében. A térkő kopás álló, és nem reped meg a környezeti változásoktól, valamint a használatból eredően. Mivel elemenként kerül lerakásra, egy esetleges repedés vagy törésnél, könnyen cserélhető a sérült elem, míg a betonjárda sérüléseit csak macerás, munkával tudjuk helyrehozni. Végezetül, a térkő a lerakást követően azonnal használatba vehető, ezzel szemben a beton kötési ideje hosszabb folyamat.

https://www.praktiker.hu/kert/kertepites/terko

A térkövezés menete

kisméretű térkő lerakása

Miután kiválasztottuk a megfelelő térkövet, kezdődhet a térkövezés folyamata. Fontos, hogy lehetőleg szakemberrel végeztessük el a munkát, hogy tökéletes végeredményt kapjunk, de az ügyesebbek akár házilag is kivitelezhetik.

Első lépés – földmunka és előkészítés

  • Érdemes a talaj kiemelését szélesebb vonalban elvégezni, és már az ásáskor kialakítani a megfelelő lejtést az esővíz elvezetéshez. A kiásás után a tükörszintet fontos tömöríteni, döngölni.

Második lépés – teherhordó és fagyvédő réteg kialakítása

  • Kizárólag humusz mentes, homokos kavics vagy zúzott kő alkalmas fagyvédő rétegnek, mivel ezek a tömörítés során nem sérülnek. A kavicsot vagy követ rétegenként kell lerakni (max. 20cm/réteg) és minden réteg után hengerrel kell tömöríteni. Ez után következik a teherhordó réteg. A teherhordó réteget úgy kell kialakítani, hogy a későbbiekben bekerülő beágyazó homok ne tudjon kimosódni, és ne peregjen a tartó rétegekbe.

Harmadik lépés – szegélyek kialakítása

  • Rendkívül fontos, hogy oldalszegéllyel lássuk el a térkövezendő felületet, mivel ez biztosítja, hogy a térkő a helyén maradjon, ki ne lazuljon. A szegélykövet érdemes betonágyba elhelyezni, így nem tud elmozdulni.

Negyedik lépés – a térkő alap lerakása

  • A fagyvédő rétegre lazán felhordott zúzalék kerül, ebbe kerül majd maga a térkő. fontos, hogy ilyenkor már nem szabad a területre lépni.

Ötödik lépés – A térkő lerakása

  • A köveket nem célszerű szorosan egymáshoz illeszteni, kb 4-5 mm hézagot kell köztük hagyni. Nagyon figyelni kell a lerakási mintára is, hiszen a házon belül használt burkolatokkal ellentétben, a mintázat attól függ, hogy milyen célt fog a térkövezett szakasz szolgálni. Kocsibeálló, és járművel gyakran használt területre diagonál mintázatban rakjuk a térkövet, ezáltal egyenletesen oszlik majd el a terhelés a térköveken. A ritkábban használt felületeknél, járdáknál bármilyen mintázatot választhatunk, mivel ezek a területek nincsenek akkora terhelésnek kitéve.

Hatodik lépés – besöprés és záró munkák

  • A lerakás után a hézagokat fel kell tölteni. Ehhez célszerű mész szegény anyagokat használni, ez segít megelőzni a gazok előtörését. A besöprés után ügyeljünk rá, hogy a maradék homokot eltávolítsuk. Ezután következhet a bevibrálás, majd ha szükséges újra fel kell tölteni a hézagokat. Ezt a két lépést addig kell ismételni, amíg teljesen fel nem töltődnek a hézagok. Ha kész vagyunk, a térkövezett felület azonnal terhelhető.

Térkövezés árak : 
https://www.fix24.hu/blog/terkovezes-arak-2019-ben/

 

By Nixa