ked. aug 10th, 2021

Elege van ez elérhetetlen, eltűnő szakemberekből, a végtelen problémákból, a rengeteg telefonálásból, idegeskedésből, kifogásból, magyarázatból ? 
Teljes körű kivitelezés szolgáltatás az Ön személyes  szakértőjével

Kattints ide

Építkezéskor vagy felújításkor a ház mellett a kertre is érdemes nagy figyelmet fordítani. Egy szép kerthez elengedhetetlen egy jól megválasztott térkő. Az alábbiakban összefoglaltuk a térkövezés legfontosabb tudnivalóit.

Ha térkövező szakemberre van szüksége, kattintson ide : https://www.fix24.hu/terkovezes

Térkövezés vagy beton?

Bár a beton járda és beálló árban kedvezőbb, esztétikai szempontból és tartósságát tekintve is sokkal jobb választás a térkövezés. A betonozással ellentétben, térkőből rengeteg szín és forma elérhető a piacon, ezért teljesen a ház stílusához tudjuk alakítani a járdákat, kocsibeállókat is. Jellemzően jóval tartósabb megoldásról beszélünk mint a betonozás esetében. A térkő kopás álló, és nem reped meg a környezeti változásoktól, valamint a használatból eredően. Mivel elemenként kerül lerakásra, egy esetleges repedés vagy törésnél, könnyen cserélhető a sérült elem, míg a betonjárda sérüléseit csak macerás, munkával tudjuk helyrehozni. Végezetül, a térkő a lerakást követően azonnal használatba vehető, ezzel szemben a beton kötési ideje hosszabb folyamat.

https://www.praktiker.hu/kert/kertepites/terko

A térkövezés menete

kisméretű térkő lerakása

Miután kiválasztottuk a megfelelő térkövet, kezdődhet a térkövezés folyamata. Fontos, hogy lehetőleg szakemberrel végeztessük el a munkát, hogy tökéletes végeredményt kapjunk, de az ügyesebbek akár házilag is kivitelezhetik.

Első lépés – földmunka és előkészítés

  • Érdemes a talaj kiemelését szélesebb vonalban elvégezni, és már az ásáskor kialakítani a megfelelő lejtést az esővíz elvezetéshez. A kiásás után a tükörszintet fontos tömöríteni, döngölni.

Második lépés – teherhordó és fagyvédő réteg kialakítása

  • Kizárólag humusz mentes, homokos kavics vagy zúzott kő alkalmas fagyvédő rétegnek, mivel ezek a tömörítés során nem sérülnek. A kavicsot vagy követ rétegenként kell lerakni (max. 20cm/réteg) és minden réteg után hengerrel kell tömöríteni. Ez után következik a teherhordó réteg. A teherhordó réteget úgy kell kialakítani, hogy a későbbiekben bekerülő beágyazó homok ne tudjon kimosódni, és ne peregjen a tartó rétegekbe.

Harmadik lépés – szegélyek kialakítása

  • Rendkívül fontos, hogy oldalszegéllyel lássuk el a térkövezendő felületet, mivel ez biztosítja, hogy a térkő a helyén maradjon, ki ne lazuljon. A szegélykövet érdemes betonágyba elhelyezni, így nem tud elmozdulni.

Negyedik lépés – a térkő alap lerakása

  • A fagyvédő rétegre lazán felhordott zúzalék kerül, ebbe kerül majd maga a térkő. fontos, hogy ilyenkor már nem szabad a területre lépni.

Ötödik lépés – A térkő lerakása

  • A köveket nem célszerű szorosan egymáshoz illeszteni, kb 4-5 mm hézagot kell köztük hagyni. Nagyon figyelni kell a lerakási mintára is, hiszen a házon belül használt burkolatokkal ellentétben, a mintázat attól függ, hogy milyen célt fog a térkövezett szakasz szolgálni. Kocsibeálló, és járművel gyakran használt területre diagonál mintázatban rakjuk a térkövet, ezáltal egyenletesen oszlik majd el a terhelés a térköveken. A ritkábban használt felületeknél, járdáknál bármilyen mintázatot választhatunk, mivel ezek a területek nincsenek akkora terhelésnek kitéve.

Hatodik lépés – besöprés és záró munkák

  • A lerakás után a hézagokat fel kell tölteni. Ehhez célszerű mész szegény anyagokat használni, ez segít megelőzni a gazok előtörését. A besöprés után ügyeljünk rá, hogy a maradék homokot eltávolítsuk. Ezután következhet a bevibrálás, majd ha szükséges újra fel kell tölteni a hézagokat. Ezt a két lépést addig kell ismételni, amíg teljesen fel nem töltődnek a hézagok. Ha kész vagyunk, a térkövezett felület azonnal terhelhető.

Térkövezés árak : 
https://www.fix24.hu/blog/terkovezes-arak-2019-ben/

By Nixa