ked. márc 19th, 2024

Évente több mint 1 millió látogató keresi fel a fix24.hu szakemberkereső oldalait, ahol több mint 30.000 szakember szolgáltatásaiból választhatnak. Sok éve már, hogy gyűjtjük az adatokat, elemezzük az árajánlatkéréseket és az azokra adott ajánlatokat. Ennek eredményeképpen született meg számtalan termékünk, mint például a szakemberek számára készített árazó, vagy a szakembert keresők számára készült árkalkulátor.

A napellenző főként teraszoknál, vagy kiülős részeknél hasznos.Egyszerűbb napernyőket vehetünk kimondottan a kerti asztalok fölé, mi azonban most a falra szerelhető változatnak és a nyílászárókra szerelhető árnyékolóknak jártunk utána.

Mikor használjunk napellenzőt?

Elsősorban akkor, ha valami miatt (nem szeretnénk, nem kivitelezhető) nincs lehetőség előtető kialakítására. Főként teraszoknál, vagy kerti kiülős részeknél alkalmazzuk. A kihúzható napellenzők, melyek manuálisan, vagy elektromosan is vezérelhetjük, az esetek nagy többségében egyik oldalukon a falhoz vannak rögzítve. 

Előnyük hogy utólag is bármikor beépíthetők, és jelentősen olcsóbb mint egy komplett előtető kialakítása.A napellenző használata nyáron különösen hasznos, mivel segítségével nem magát a nyílászárót, hanem annak környékét árnyékoljuk.

Mivel a napfény beesési szöge folyamatosan változik, ezért meglehetősen nagy felületen van szükség napellenző használatára. 

Fontos tudni, hogy egy ilyen napellenző komoly súllyal rendelkezik, ezért megfelelő falszerkezet szükséges a felszereléshez.

Gyakran halljuk a napvitorla kifejezést is, ami lényegében helytálló, mivel nagyobb szélben kb vitorlaként alá kap a szél.Emiatt strapabíró szerkezetet célszerű választani, és nagyon fontos, hogy extra szeles időben húzzuk be.Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi számít nagy szélnek, és hogyan tudjuk ezt figyelni, vagy mi van ha épp nem vagyunk otthon.

Nos, ma már nem annyira számít luxusnak egy érzékelővel és motorikával ellátott napellenző, ami ezt a feladatot ellátja helyettünk.

https://www.fix24.hu/blog/legyen-az-otthonunk-okos-otthon/

 

Persze árnyékolásra nem csak fali napellenzőt használhatunk. Az alábbi linken a redőnyökről írtunk bővebben https://www.fix24.hu/blog/amit-a-redonyrol-tudni-kell/

de számos alternatíva létezik ezeken kívül is.

Motoros napellenzők

motoros napellenző

Gyakorlatilag ma már majdnem minden vezérelhető elektromosan. A redőnytől kezdve, a kapukon át, egészen a napellenzőkig. Természetesen enélkül is használható, de egyre többen igénylik a kényelmi funkciókat.

A motoros napellenzők manuális ki-be nyitogatása lássuk be megkíván bizonyos erő befektetést. Fontos azonban, hogy ha motoros működtetés mellett döntünk, akkor a vakolás előtt célszerű bekötni, mivel az elektromos áramot oda kell vezetni a napellenzőhöz, vagy külön külön kapcsolószekrényt kell kialakítani.

A vezérlés kétféleképp történhet. Kapcsolóval, vagy távirányítóval. Kapcsoló esetén több vezetékezésre van szükség.

Tipp:

Ha építkezünk vagy felújítunk, érdemes kialakítani a vezetékeket a különféle motoros eszközökhöz, akkor is, ha most nem akarunk rá költeni. A későbbiekben rengeteg plusz munkától kímélhetjük meg magunkat.

https://www.praktiker.hu/kert/napernyo-napellenzo/napvitorla-napellenzo

 

Zsaluziák

modern zsaluzia

A zsaluziák működési elve és célja, a reluxával és a redőnnyel egyezik meg, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a nyílászárók külső oldalára kerülnek felszerelésre. Emiatt azonban sokkal strapabíróbbnak kell lennie. Fontos, hogy a zsaluzia nem összekeverendő a zsalugáterekkel.

A zsalugáterek általában fából készülnek (erről később bővebben), a zsaluziák azonban szinte kizárólag alumíniumból, mivel a széllel szembeni ellenállás csak megfelelő súlyú és merevségű elemekkel biztosítható. A zsaluziák speciálisan felfűzött lamellákból áll, ezek forgatásával tudjuk szabályozni az átengedett fény mennyiségét. A redőnnyel ellentétben zárt állapotban több levegőt enged át, és speciális tulajdonságának köszönhetően a lamellák teljesen nyitott állapotban a kilátást nem gátolja, viszont kintről nem sok belátást enged.

Érdemes számításba venni, hogy a hagyományos zsaluziákkal nem lehet teljes sötétséget elérni mint a redőnnyel. Vannak azonban speciális egymásba csúszó lamellák is, melyek szinte teljesen kizárják a fényt.Előnye a redőnnyel szemben, hogy kevesebb helyet foglal, ami abból a szempontból előnyös, hogy több hely marad a nyílászárók feletti egyéb funkcióknak. Sajnos árukat tekintve, a zsaluziáknál drágább költségekkel kell számolnunk, mint a redőny esetében.

Napháló vagy “roletta”

fényáteresztő roletta

A naphálók speciális anyagból készült textíliák, melyek feltekert állapotban kerülnek az ablakra, és legtöbb esetben egy zsinórral tudjuk mozgatni. A fényzáró képessége az anyaghasználaton múlik. Sokan nem egyáltalán nem számolnak vele, pedig olcsó, és létezik olyan fajta is, amellyel szinte teljes sötétség érhető el. Kívülre is szerelhető, és meglepő módon igen jó a széllel szembeni terhelhetősége. A szabályozási lehetőségei korlátozottak, vagy felhúzzuk, vagy leengedjük. Ennél az árnyékolási módnál hőszigetelésről és hangszigetelésről egyáltalán nem beszélhetünk. 

Zsalugáter

mediterrán ház zsalugáterrel

A zsalugáter az egyik legrégebbi, és legkellemesebb küllemű árnyékoló, azonban nem minden ház stílusához passzol. Készülhet fából, alumíniumból, vagy akár műanyagból is, de a legszebb a hagyományos fából készült változat. a beáramló napfény mennyisége itt is csak korlátozottan szabályozható, valamint a mozgatásánál is két lehetőségünk van, vagy nyitva hagyjuk vagy becsukjuk. 

Fontos megjegyezni, hogy a fa az egyik legjobb szigetelő anyag, ezért kiváló döntés lehet ez a fajta árnyékoló.További előnye még, hogy nem szükséges hozzá semmilyen tároló szekrény, mint a redőny esetében, ezért könnyen és gyorsan szerelhető, akár utólag is. Persze mint minden ez is tartogat pár hátrányt is. Az egyik ilyen, hogy a mozgatása csak az ablak nyitása után megoldható, ami a téli mínuszokban elég kellemetlen lehet. Természetesen mint szinte minden, ez a rendszer is automatizálható, ez azonban súlyos plusz költséget jelent. 

Egy jó minőségű zsalugáter, különösen ha fából készül amúgy is drága alternatívája az árnyékolásnak, de sok házhoz, különösen a mediterrán stílushoz, ez a legjobb választás.

Az árnyékolók kiegészítő elemei

szúnyogháló az ablakon

Érdemes pár szót ejteni az árnyékolókhoz kapcsolódó rovarhálókról is. Bár a legköltséghatékonyabb megoldás a boltban kapható “tépőzáras” bármikor, bármilyen ablakra felhelyezhető szúnyogháló, jó ha tudjuk, hogy az árnyékolók nagy részéhez kérhetünk rovarhálós kiegészítő elemeket is.Ezeknek a fontossága nyilván senki számára sem kérdés. Szellőztetéskor szinte kivétel nélkül bejutnak a lakásba a különféle rovarok, nyáron különösen bosszantó ha ellepik otthonunkat pl. a szúnyogok.

A rovarhálók legelegánsabb megoldása a redőny mellé beépített verzió. Ebben az esetben a háló külön sínt kap a redőny mellett, valamint a redőnytokban is egy külön mozgatható hengerre tekeredik fel. Könnyen mozgatható és praktikus.A másik lehetőség, az úgynevezett táblás rovarháló. Ilyenkor az ablak méretével megegyező fix merev táblában érkezik a szúnyogháló, ami télen leszerelhető, vagy akár fent is hagyható, ez egyéni döntés kérdése. A táblákat 4 ponton tudjuk az ablak kerethez rögzíteni, nagyobb ablakoknál ez nehézkesebb lehet, viszont az ára jóval kedvezőbb a redőnytokos változathoz képest. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő árnyékolót?

  • Vegyük figyelembe a ház és telek adottságait, hogy hol milyen beláthatóságot szeretnénk.
  • Fontoljuk meg, hogy feltétlenül szükséges e minden nyílászáróra árnyékolót tenni. A ház összképét rontja, ha a jól látható ablakok közül nincs mindenhol redőny, reluxa, vagy valamilyen árnyékoló, viszont az eldugottabb, nem sok napfénynek kitett ablakokra nem feltétlenül szükséges árnyékolót telepíteni.
  • Ha építkezünk számoljuk hozzá a költségvetéshez a beépítendő árnyékolók összes költségét. Ha ragaszkodunk a belső tokos redőnyhöz, akkor érdemes az építkezéskor telepíteni, hiszen utólag ez csak bontással és nagy munkával oldható meg. Viszont ha szűkös a költségvetésünk, és megelégszünk a külső tokkal, vagy valamilyen alternatív árnyékoló módszerrel, akkor a későbbiekben is elvégezhetjük azok telepítését.
  • Írjuk össze pro és kontra, hogy melyik árnyékoló lenne ideális vagy épp nem ideális számunkra, így könnyebben tudunk majd dönteni.
  • Kérjünk ajánlatot minden lehetséges verzióra (pl. motoros és manuális). Lehet hogy a két változat közötti árkülönbség nem annyira számottevő, viszont kényelmi szempontból sokkal jobb megoldás egy motoros árnyékoló rendszer. Ha rátudunk szánni valamivel több pénzt most, akkor érdemesebb első körben megcsináltatni, mint utólag változtatni.
  • Fontos, hogy lehetőleg ugyanaz a cég készítse az árnyékolót aki az ablakot (ez főleg redőny esetében igaz) hiszen az ablak tulajdonságai, méretei, nagyban meghatározzák a lehetőségeket. 

By Nixa